LIVE Frans Timmermans, cel mai critic oficial de la Bruxelles față de Guvernul PSD/ALDE, pe cale să devină șeful Comisiei Europene!

LIVE Frans Timmermans, cel mai critic oficial de la Bruxelles față de Guvernul PSD/ALDE, pe cale să devină șeful Comisiei Europene!

Politicianul socialist Frans Timmermas este pe cale să fie numit drept noul șef executiv al UE, au declarat duminică, pentru Reuters, diplomați și oficiali europeni, cu câteva ore înainte ca liderii Uniunii să se reunească pentru a decide ocupanții celor mai importante poziții din blocul european. Frans Timmermans a fost unul dintre cei mai critici oficiali europeni la adresa intervențiilor legislative în domeniul Justiției din România, operate de guvernarea PSD-ALDE. In mandatul Juncker a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

19.56 Premierul portughez António Costa: ”Cred că Frans Timmermans îndeplinește cele mai bune condiții pentru a fi președintele Comisiei. Cred că sunt condiții bune pentru ca asta să se întâmple astăzi, dar vom vedea. Cu siguranță vor trece multe ore până vom ajunge la o concluzie finală”

UPDATE Ora 19.50 Președintele Klaus Iohannis sosește la Consiliul European și anunță că „va fi o noapte foarte lungă”

 „Suntem într-o anumită etapă acum și negocierile politice vor avea loc și procesul va merge înainte. Ar fi optimal să se finalizeze înainte să înceapă Parlamentul, dar dacă nu se întâmplă așa nu este în sine o catastrofă, au mai fost mandate care au început după lungi negocieri”, a mai spus președintele Iohannis.

UPDATE Ora 19.00 – Principalele declarații ale liderilor europeni la sosirea la reuniunea de la Bruxelles:

 Cancelarul german Angela Merkel: „Vom face propunerea pentru președinția Comisiei și vom discuta și despre celelalte posturi. Se pare că discuțiile nu vor fi foarte ușoare”.

Premierul olandez Mark Rutte: „Sper că vom lua o decizie în această seară și nu doar pentru președintele Comisiei Europene, ci, dacă este posibil, pentru întreg pachetul”.

„Nu voi vorbi despre nume, am auzit și eu tot felul de zvonuri. mergem să încercăm să luăm o decizie”

„Încă nu este clar cine va deveni președintele Comisiei Europene. Într-adevăr în Osaka au fost o serie de țări europene și bineînțeles s-a discutat despre această situație, dar nu există un compromis concret pe masă”.

UPDATE 18.43 Premierul polonez Mateusz Morawiecki: Europa are nevoie de un președinte al Comisiei care unește, iar Frans Timmermans nu se potrivește acestei descrieri.

UPDATE 18.20 Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis liderului PPE, Joseph Daul, o scrisoare în care spune că numirea lui Timmermans la șefia CE ar fi ”umilitoare” și o ”greșeală istorică”.

Prim-ministrul ceh s-a declarat și el contra acestei variante, spunând că ”în trecut, am avut senzația că el nu este pozitiv în ce privește regiunea noastră”.

Ora 17.45 – Surse apropiate negocierilor de la Bruxelles au declarat pentru  G4Media.ro că ultima variantă de compromis între liderii grupurilor politice arată următoarea distribuție a funcțiilor:

 – PPE preia șefia Parlamentului European și eventual a Înaltului Reprezentant pentru politica externă
– Grupul Socialiștilor va prelua președinția Comisiei Europene
– Noului grup Renew Europe îi va reveni președinția Consiliului European

De asemenea, liderii au stabilit ca funcțiile de Înalt Reprezentant pentru politica externă și de președinte al Băncii Centrale Europene să fie ocupate de femei.

UPDATE Ora 17.30 – Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, la sosirea la Consiliul european, că ține ca posturile care depind de Consiliul european să respecte criteriul competenței și echilibrul geografic și de gen, adică să fie reprezentată Europa de Est și să fie numiți în posturile de vârf ale UE doi bărbați și două femei

UPDATE Ora 17.00 – Liderii europeni încep să sosească la Consiliul european.

UPDATE Ora 16.18 –Deși a întâmpinat opoziția unor țări est-europene, Timmermans este pe cale să fie ales după discuțiile ce au avut loc între Franța și Germania la summitul G20 din Osaka, au declarat doi diplomați și un consilier din Parlamentul European.

Dacă această variantă se confirmă, ea va marca o victorie pentru forțele de centru și pentru liberali, care s-au opus dominanței germane în posturile înalte din UE.

”Se pare că Timmermans va fi președintele Comisiei Europene”, a spus un diplomat implicat în negocieri, informație confirmată și de un al doilea trimis diplomatic ce a fost întrebat despre procesul de selecție a celor mai importante cinci posturi din UE pentru noi mandate de cinci ani.

Negocierile sunt pentru președințiile Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European și pentru șefii diplomației UE și Băncii Centrale Europene.

Timmermans, fost ministru de externe olandez, acum prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, ar urma să fie confirmat drept înlocuitor al lui Jean-Claude Juncker la o cină-summit a celor 28 de lideri UE ce va avea loc la Bruxelles începând cu ora 19.00, ora României.

Consilierul parlamentar german Tobias Teuscher a declarat Reuters că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca funcția să fie dată blocului politic la socialiștilor și democraților, în cadrul căruia Timmermans a fost primcipalul candidat la alegerile europene din mai.

Timmermans este o variantă greu de înghițit pentru țări estice precum Ungaria și Polonia din cauza rolului lui în măsurile luate contra guvernelor lor naționaliste, notează Reuters.

Frans Timmermans a fost un critic vocal al atacului desfășurat de puterea din România contra Justiției, el avertizând în mai multe rânduri că vor exista repercursiuni pentru slăbirea sistemului judiciar. Amintim și că una dintre cele mai criticate instituții noi înființate, secția specială, a deschis un dosar penal pe numele lui Timmermans, închis la sfârșitul lunii martie.

Cancelarul german Angela Merkel, a acceptat în cele din urmă că Manfred Weber nu va fi numit președinte al Comisiei Europene, după consultări între liderii europeni la summit-ul G20 de la Osaka, Japonia

-------------

Liderii europeni vor încerca astăzi să depășească disensiunile, în cadrul unui summit de criză convocat la Bruxelles pentru a-l desemna pe noul președinte al Comisiei Europene, cheia pentru nominalizările în celelalte posturi de putere din Uniunea Europeană. Un obstacol a fost depășit: pretendentul Partidului Popularilor Europeni (PPE) la șefia Executivului european, germanul Manfred Weber, refuzat de șefii de stat la summitul din 20 iunie, ar fi renunțat la candidatură, au explicat pentru AFP apropiații săi și mai multe surse din PPE.

Potrivit AFP, condiția pusă de Weber ar fi ca săptămâna viitoare să fie ales în funcția de președinte al Parlamentului European, ceea ce implică o susținere și din partea socialiștilor și a centriștilor.
Retragerea sa îi va da posibilitatea actualului prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, candidatul social-democraților, să încerce să obțină majoritatea atât în Consiliu, cât și în Parlamentul European pentru a ocupa postul de președinte al CE.

Potrivit declarațiilor pentru AFP ale unor responsabili implicați în negocieri, soaicl-democrații s-au angajat să susțină alegerea lui Manfred Weber la PE, dar au acceptat o altă cerință a PPE, președinția Consiliului, asigurându-se astfel că partidul de dreapta, al cărui sprijin este indispensabil, se va alinia în spatele lui Timmermans.

Manfred Weber ar putea să-și anunțe retragerea astăzi, imediat ce se va asigura că liderii celorlalte familii politice vor aprobat „deal-ul” cu Angela Merkel.

De altfel, cancelarul german a discutat despre retragerea acestuia cu omologii europeni, francezul Emmanuel Macron, spaniolul Pedro Sanchez și olandezul Mark Rutte, prezenți la summitul G20 de la Osaka.

Acordul urmează să fie încheiat la summitul de duminică seara și comunicat șefilor grupurilor politice pentru alegerea președintelui Parlamentului European, săptămâna viitoare, la Strasbourg.

Emmanuel Macron s-a declarat foarte optimist la Osaka. „Vom avea cele trei nume care depind de noi”, a dat asigurări acesta.

În afara președinției Comisiei Europene și a celei a Consiliului, postul de șef al diplomației europene trebuie de asemenea atribuit, respectând paritatea și echilibrele georgrafice.

Conform surselor AFP, liberalii blochează acordul, reclamând și ei președinția Consiliului european.

Două nume sunt menţionate în prezent pentru acest post: cel al preşedintelui român Klaus Iohannis, membru PPE, şi cel al premierului belgian Charles Michel pentru liberali.

Bulgăroaica Kristalina Georgieva, de la PPE, este menţionată pentru diplomaţia europeană, post pentru care liberalii nu au avansat niciun nume.

În ceea ce o priveşte pe liberala daneză Margrethe Vestager, figură importantă a actualei Comisii, ea ar putea deveni prima prim-vicepreşedintă a Executivului de la Bruxelles, ceea ce ar echilibra repartizarea posturilor.

Pentru a câştiga, Frans Timmermans va trebui să treacă de ostilitatea a cinci ţări: cele patru membre al grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia) şi Italia.

Dacă olandezul va eşua, mai mulţi responsabili europeni au avertizat că Margrethe Vestager, candidata liberală pentru preşedinţia Comisiei, nu va obţine sprijinul PPE şi nici pe cel al social-democraţilor, astfel că PPE va încerca să propună atunci un alt candidat.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante