LIVE Joe Biden, tot mai aproape de victorie după ce a preluat conducerea în statele Pennsylvania și Georgia

LIVE Joe Biden, tot mai aproape de victorie după ce a preluat conducerea în statele Pennsylvania și Georgia

Suspansul alegerilor care au făcut o lume întreagă să-și îndrepte atenția asupra SUA continuă și vineri, deși Joe Biden se apropie în statele cheie de cifra magică de 270 de voturi în colegiile electorale, cifră care îi va asigura președinția. Între timp, Donald Trump a susținut prima sa conferință de presă după scrutin, acuzând tentativele de fraudare, fără să prezinte niciun fel de probe. Unii republicani s-au delimitat de el, afirmând că astfel de poziții subminează procesul democratic. De partea cealaltă, Biden a făcut apel la calm și la răbdare.

  • Scorul actual: Biden - 253 vs. Trump 214
  • Încă în joc: Pennsylvania (20), Georgia (16 voturi), Carolina de Nord (15 voturi), Arizona (11 voturi), Nevada (6 voturi)

Principalele informații legate de deznodământul alegerilor live pe HotNews:
 

15.51 Răsturnare de situație în Pennsylvania: Biden trece în fața lui Trump cu 5.587 de voturi.
 
Rocada între cei doi candidați s-a petrecut după ce au fost centralizate circa 24.000 de voturi primite prin poștă din zona Philadelphia, o zonă puternic pro-democrată.
 
13.24 Autoritățile din Philadelphia, Pennsylvania (stat cu 20 de electori), sunt așteptate să anunțe noi rezultate în următoarele două ore.

În prezent, situația din Pennsylvania este următoarea:
  • Trump - 49.5%, total voturi 3.286.171
  • Biden- 49.2%, total voturi 3.267.942
13.03 Avansul lui Biden în Georgia crește la aproape 1.100 de voturi.

12.40 Preluarea conducerii în Georgia ar fi, dincolo de matematica voturilor electorale, o victorie simbolică importantă pentru democratul Joe Biden. Practic, ultima oară când democrații au reușit să câștige în acest stat a fost în 1992, când a candidat Bill Clinton. Statul s-ar transforma într-o insulă albastră (culoarea democraților) într-o mare roșie.

11.45 Georgia:  Biden preia avansul cu 917 voturi în fața lui Trump , în condițiile centralizării a 99% din voturi.

Georgia are 16 electori. Dacă avansul lui Biden se menține, Georgia l-ar aduce la un bilanț de 269 de electori, adică la un vot distanță de câștigarea președinției SUA (pentru care sunt necesare 270 de voturi în colegiile electorale).

Candidatul democrat a reușit să întoarcă statul pe care Trump l-a luat în 2016. Fără Georgia, Trump nu mai are disponibilă varianta victoriei, ci doar a egalului 269-269.







10.57 Situația la această oră. Numărătoarea continuă vineri, decisive fiind rezultatele din statele cheie, unde lucrurile stau astfel:

• În Georgia, cei doi candidați sunt umăr la umăr, Trump având un ușor avans de 600 de voturi. Autoritățile locale au transmis că vor continua numărătoarea și speră să aibă rezultatle în cursul zile de vineri.

• Biden are un avans de peste 11.000 de voturi în Nevada, după numărarea a 89% din buletine

• Avansul lui Trump în Pennsylvania a scăzut la mai puțin de 20.000 de voturi, fiind în continuare de numărat sute de mii de voturi

• În același timp Trump a redus decalajul din Arizona, democratul Biden având un avans de 7.000 de voturi

Alaska și North Carolina continuă și ele procesul de numărare a voturilor, cu Trump conducând în ambele state. Importante rămân însă Georgia și Pennsylvania, fără de care Trump nu poate fi reales pentru un nou mandat.

10.37 Trump insistă, pe twitter, că a câștigat bătălia prezidențială în ziua alegerilor, iar toate voturile care sunt numărate în această perioadă, respectiv voturile prin corespondență, trebuie declarate ilegale de către Curtea Supremă.



Mesajul său a fost ascuns de twitter și marcat din nou ca dezinformare, spre iritarea liderului de la Casa Albă.

10.33 În timp ce câţiva aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de fraudă lansate, fără dovezi, de Donald Trump după scrutinul de marţi unde s-a confruntat cu democratul Joe Biden,  senatorii Lindsey Graham şi Ted Cruz l-au apărat cu înverşunare pe preşedinte la postul de televiziune Fox News.

10.08  Serviciul Secret trimite întăriri în Wilmington începând de vineri pentru a asigura protecția fostului vicepreședinte Joe Biden  care ar putea susține discursul de revendicare a victoriei în alegeri.

09.13  Atmosfera, în așteptarea deznodământului alegerilor: Suporterii lui Trump protestează, cei ai lui Biden dansează în stradă.

08.20  Mai mulți republicani s-au delimitat de acuzațiile lui Trump.

”Nu există nicio susţinere pentru afirmaţiile preşedintelui din această seară care subminează procesul nostru democratic. America numără voturile şi trebuie să respectăm rezultatele aşa cum am făcut întotdeauna înainte'', a spus Larry Hogan, guvernatorul republican din Maryland.
------
Trump continuă să aibă vineri dimineața un avans în Georgia de aproximativ 1.805 de voturi și de 23.953 în Pennsylvania, dar pierde teren. Trump nu are cum să atingă cifra magică de 270 de voturi în colegiile electorale, care asigură victoria în alegeri, fără Georgia și Pennsylvania.

În prezent situația celor doi candidați arată că Joe Biden și-a asigurat 253 de electori, iar Trump 214.

Trump a vorbit pentru prima dată de la noaptea alegerilor prezidențiale, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Casa Albă. Președintele american a declarat, fără să ofere probe care să susțină acuzațiile sale, că se încearcă fraudarea scrutinului prin intermediul voturilor prin corespondență.

"Dacă numărați voturile legale, câștig cu ușurință", a spus Trump. ”Dacă numărați voturile ilegale, ei pot încerca să ne fure alegerile”.

Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea unui discurs al președintelui Donald Trump, acuzându-l că dezinformează.

Ultimele date arată că  preşedintele american Donald Trump pierde teren în Pennsylvania , stat care reprezintă 20 de voturi în colegiul electoral, având un avans de mai puţin de 50.000 de voturi la fiecare nouă tranşă de buletine de vot.





În Arizona, care reprezintă 11 voturi în colegiul electoral, conduce candidatul democrat Joe Biden care a înregistrat o creştere de aproximativ 46.000 de voturi. Între timp, în Georgia sunt 2.500 de voturi care îi separă pe cei doi candidaţi.






În Nevada, unde situaţia nu se actualizează continuu, Biden are un avans de aproximativ 11.400 de voturi. Statul are şase voturi în colegiul electoral. Pennsylvania este unul dintre cele cinci state în care votul nu este încă cunoscut şi care ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia