LIVE Jurnal de război/Biden taie accesul Rusiei la piețele financiare globale și trimite noi militari în țările baltice

LIVE Jurnal de război/Biden taie accesul Rusiei la piețele financiare globale și trimite noi militari în țările baltice

Criza provocată de Rusia a intrat luni noapte în faza acută: Președintele Vladimir Putin a semnat luni seară decretele de recunoaștere a independenței așa-ziselor republici separatiste Donețk și Luhansk din Ucraina. El a acuzat Ucraina că vrea să se înarmeze cu bomba nucleară. Liderii Ucrainei s-au reunit în Consiliul de Securitate.

Rusia a fost izolată și condamnată pentru acțiunile sale în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, iar reprezentantul american la ONU a transmis că SUA nu intenționează să furnizeze arme nucleare Ucrainei pe care însăși Kievul nu le dorește.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaze rusești în Germania ocolind Ucraina, ”nu poate continua”, transmite BBC News . Potrivit Deutsche Welle, Scholz a anunțat că a oprit procedura administrativă de autorizare a gazoductului.

Principalele evenimente:

Ora 21.23: Joe Biden, declarații la Casa Albă:

  • E începutul unei invazii rusești în Ucraina. E o încălcare flagrantă a dreptului internațional
  • Impunem sancțiuni dure, mai dure decât în 2014, și suntem pregătiți să impunem și altele
  • I-am spus lui Putin față în față că vom impune sancțiuni
  • Sancționăm 2 bănci mari: VEB și banca militară. Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa
  • Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească
  • Vom continua să furnizăm arme defensive Ucrainei
  • Am autorizat azi noi mutări de trupe în statele baltice: Estonia, Letonia și Lituania
  • Credem că Rusia e abia la începutul invaziei în Ucraina, chiar dacă sper să greșesc. Forțele Rusiei au rămas în Belarus ca să lovească in Nord, vasele rusești sunt amplasate pentru a lovi din Sud. Armata rusă a dus la graniță rezerve mari de sânge, de care are nevoie doar într-un război
  • Nici unul dintre noi nu se va lăsa păcălit: nu există justificare pentru acțiunile Rusiei. Doar Rusia va suporta consecințele
  • Administrația mea va apăra cetățenii de efectele economice ale sancțiunilor. Vom lua măsuri robuste
  • Ieri, lumea a auzit cum Putin a rescris istoria. A atacat dreptul Ucrainei de a exista. A amenințat explicit cu războiul. Nu există nici o îndoială că Rusia e agresorul
  • Dar încă mai e timp pentru a evita războiul. Orice face Rusia, suntem gata să răspundem cu unitate și claritate

Ora 21.18: Prețul petrolului rus scade (crește discountul pe piețe) din cauza temerilor cumpărătorilor că acesta nu poate fi livrat la timp din cauza unui eventual război sau a sancțiunilor, transmite Bloomberg

Ora 21.16: Rusia a stabilit relații diplomatice cu cele două republici separatiste cărora luni le-a recunoscut independența, transmite Ministerul rus de Externe, citat de Interfax

Ora 21.04: Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a anunțat că a anulat întâlnirea programată cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Le Figaro

Ora 20.56: Josep Borell, mesaj pe Twitter pentru politicienii ruși (nu mai are nevoie de traducere):

No more:

Shopping in #Milano

Partying in #SaintTropez

Diamonds in #Antwerp

This is a first step. #WeStandUnited

Ora 20.25: Un convoi militar cu peste 100 de camioane cu soldați a fost văzut de martori în Rusia îndreptându-se spre granița cu Ucraina, în regiunea Belgorod, transmite The Guardian, care citează Reuters

Ora 19.57: Președintele SUA Joe Biden face declarații la ora 20.00 și e așteptat să anunțe sancțiunile la adresa Rusiei:

Ora 19.45: Ministerul de Externe al Ucrainei a lansat marți un apel către occident, pentru a primi mai multe arme în scopul consolidării capacității de apărare în fața Rusiei. De asemenea, Ucraina cere garanții pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană, transmite AFP.

„În această dimineaţă i-am trimis ministrului britanic de externe o scrisoare pentru a-i cere arme defensive suplimentare pentru Ucraina”, a declarat la Washington ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, precizând că le va înainta aceeaşi solicitare şi interlocutorilor săi americani. ”Vom mobiliza lumea întreagă pentru a obţine tot ce ne trebuie pentru a ne consolida capacitatea de apărare”, a susţinut Kuleba.

De asemenea, Kievul a cerut Uniunii Europene să lase la o parte orice ezitare, orice reticenţă şi tot scepticismul care există în capitalele europene şi să ofere Ucrainei promisiunea viitoarei sale aderări la blocul comunitar.

UPDATE 19:30 Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, a anunțat, marți, că UE a limitat accesul Rusiei la piețele financiare ale Uniunii Europene, avertizând că UE ”mai are muniție muniție pentru a continua să sancționăm comportamentul rusesc dacă va fi nevoie”. Borell a mai spus că riscul unui război este real și că UE va ”ridica nivelul sancțiunilor în mod substanțial în funcție de comportamentul Rusiei”.

UPDATE 19:09 SUA au ridicat tonul, marţi, ca răspuns la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din estul Ucrainei, calificând pentru prima dată manevra drept ”debutul invaziei” şi promiţând o amplificare a ripostei, transmite AFP.

După o primă reacţie prudentă, la câteva ore după discursul de luni seară al lui Vladimir Putin, care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, marţi Washingtonul şi-a schimbat tonul.

Credem că da, acesta este debutul unei invazii”, a declarat la CNN un înalt responsabil de la Casa Albă, Jonathan Finer. În ajun, reacţia preşedinţiei SUA fusese mai prudentă, evocând o ”încălcare flagrantă” a angajamentelor internaţionale ale Moscovei.

Această luare de poziţie va fi însoţită de noi măsuri, a promis executivul american.

UPDATE 18:56 Uniunea Europeană este gata să îşi activeze echipa de reacţie rapidă la atacuri informatice, pentru a ajuta Ucraina să facă faţă acţiunilor ostile ale Rusiei, a anunţat marţi Lituania, care conduce unitatea respectivă.

Din echipa înfiinţată în 2019 fac parte experţi croaţi, estonieni, lituanieni, polonezi şi români.

AFP citează un mesaj scris în reţeaua Twitter de viceministrul lituanian al apărării, Margiris Abukevicius, conform căruia Lituania şi alte state „activează echipa de reacţie rapidă la atacuri informatice pentru a ajuta instituţiile ucrainene să facă faţă ameninţărilor informatice în creştere”.

Decizia a fost luată după ce Rusia a recunoscut luni independenţa republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei. Occidentul a criticat poziţia anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, care sporeşte şi mai mult temerile privind o invazie în Ucraina.

Sursa foto: Pixabay " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/01/hacker-internet-300x200.jpeg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/01/hacker-internet-1024x683.jpeg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Pixabay

Luni, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, apreciase că Rusia a folosit tactici hibride pentru a „învenina situaţia”. „Asistăm la campanii de dezinformare, asistăm la atacuri informatice. Asistăm la fake news (ştiri false – n. red.) evidente propagate despre Ucraina şi asistăm la o activitate militară crescută”, a declarat el presei la Bruxelles.

Serviciile de securitate informatică din Ucraina au avertizat la începutul săptămânii că sunt iminente atacuri de acest gen, având în vedere unele acţiuni similare de mare amploare observate recent.

Kuleba a cerut Uniunii Europene să ia decizii care „să transmită Rusiei mesaje clare, şi anume că escaladarea nu va fi permisă şi Ucraina nu va fi lăsată singură”. „Asta include nu doar mesaje politice, semnale politice, ci şi anumite acţiuni foarte specifice, cum ar fi sprijinul pentru dezvoltarea sectorului nostru defensiv, sprijinul pentru securitatea informatică a Ucrainei, adoptarea unor anumite sancţiuni”, a precizat el.

UPDATE 18:43 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, marți, că Ucraina ar putea să aibă nucleare iar Rusia se simte amenințată.

„Pentru ei ar fi extrem de ușor să aibă arme nucleare, spre deosebire de altă țări. Nu pot să îmbogățească uraniul, dar aici e vorba de anumite echipamente. Nu este o problemă pe care Ucraina să nu o poată rezolva. Aceste potențiale arme nucleare, există rachete sovietice care pot ajunge la câteva sute de km.

Chiar dacă Ucraina va avea arme nucleare tactice, ar fi o amenințare la adresa Rusiei. Este o amenințare și noi așa o vedem”, a declarat Putin.

UPDATE 18:31 Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat marţi seară cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura militari în susţinerea separatiştilor proruşi din cele două regiuni din estul Ucrainei a căror independenţă a recunoscut-o luni, informează AFP și Interfax .

După o dezbatere fulger, Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate, cu 153 de voturi, această cerere.

Ministrul-adjunct al apărării al Rusiei, Nikolai Pankov, a citit cererea preşedintelui Putin în faţa Consiliului Federaţiei reunit în sesiune extraordinară, argumentând că „la frontierele republicilor populare Doneţk şi Lugansk, au fost desfăşuraţi 60.000 de soldaţi şi blindate”.

„Nu avem de ales”, a spus Pankov, „trebuie să luăm apărarea locuitorilor din aceste tinere state. Vă cer să susţineţi propunerea preşedintelui” Putin, a insistat el.

Potrivit TASS, Consiliul Federaţiei a autorizat cererea preşedintelui Putin „pentru utilizarea de forţe armate ale Federaţiei Ruse în afara ţării (Rusiei), în legătură cu situaţia din Donbas”.

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru) " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/armata-rusa-rusia-razboi-invazie-conflict-armat-tancuri-militar-manevre-exercitii-2-e1644922413210-300x200.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/armata-rusa-rusia-razboi-invazie-conflict-armat-tancuri-militar-manevre-exercitii-2-e1644922413210-1024x683.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Documentul a intrat în vigoare din momentul adoptării lui.

Președintele Camerei, Valentina Matviyenko, a confirmat că această decizie ar trebui să contribuie la evitarea războiului în regiune.

„Adoptarea de astăzi de către Consiliul Federației a hotărârii privind consimțământul pentru utilizarea Forțelor Armate are ca scop instaurarea păcii în Donbas. Are ca scop stoparea acestui sângeros război civil, pentru a preveni continuarea bombardării satelor pașnice, a civililor, pentru a crea condiții normale pentru viața oamenilor și pentru a asigura securitatea”, a spus Matviyenko, la ședința Consiliului Federației.

Anterior, pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk. Părțile au semnat un acord de „prietenie, cooperare și asistență reciprocă”. Duma de Stat și Consiliul Federației au ratificat tratatele pe 22 februarie.

UPDATE 18:18 Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, după ce Rusia a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, că este ”cel mai periculos moment pentru securitatea Europeană. Fiecare indiciu ne arată că Rusia planifică o invazie la scară largă în Ucraina”.

El a mai spus că Rusia a continuat consolidarea militară în regiune. ”Vedem că din ce în ce mai multe trupe se află în formație de luptă și sunt gata de atac. Am văzut azi noapte că mai multe trupe ruse au înaintat în Donbas, în părți din Donețk și Lugansk, apoi avem retorica plină de amenințare a președintelui Putin de ieri. Facem apel la Rusia să detensioneze situația și să se angajeze în eforturi diplomatice. Altfel, vor exista sancțiuni și mai puternice, cu un preț și mai mare de plătit”, a mai spus Stoltenberg.

Sursa foto: NATO.int " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/01/220107b-004-e1641817383228-300x171.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/01/220107b-004-e1641817383228-1024x582.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: NATO.int

El a adăugat că NATO oferă ajutor Ucrainei pentru întărirea infrastructurii cibernetice și că aliații și-au sporit prezența în flancul estic. Șeful NATO a subliniat că Rusia a invadat deja Ucraina în 2014, când anexat peninsula Crimeea.

”Ce vedem acum este o țară care a fost deja invadată și care suferă o invazie în continuare. Cu o prezență militară sporită, acesta este un lucru serios și mai grav. Această situație se adaugă faptului că aceste două republici așa zis separatiste au fost declarate independente”, a precizat Stoltenberg.

UPDATE 17:55 Consiliul Federației a primit un apel de la președintele rus Vladimir Putin cu privire la utilizarea forțelor armate în afara țării, a declarat Valentina Matviyenko, președintele Camerei superioare a Parlamentului de la Moscova, transmite RIA Novosti .

UPDATE 17:52 Președintele american Joe Biden va susține declarații de presă la ora 21:00 (ora României).

UPDATE 17:20 Casa Albă a salutat decizia Germaniei de a opri proiectul conductei Nord Stream 2 menit să livreze gaz rusesc în Europa și a transmis că sancțiunile SUA vor fi anunțate marți, relatează AFP.

Președintele Joe Biden „a spus clar că, dacă Rusia ar invada Ucraina, vom acționa cu Germania pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu va merge mai departe. Am fost în consultări strânse cu Germania peste noapte și salutăm anunțul lor. Vom anunța propriile noastre măsuri astăzi”, a postat pe Twitter secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

UPDATE 17:14 Însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, a afirmat marţi că acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin pun în pericol ordinea globală şi se bazează pe declaraţii ”delirante”, transmite Reuters.

”Am auzit toţi discursul preşedintelui Putin transmis ieri (luni – n.r.). Declaraţiile sale scandaloase despre Ucraina şi poporul ucrainean au fost delirante, reflectând o viziune denaturată care te face să te gândeşti nu la un lider global, ci la cei mai răi autoritari”, a spus Kvien.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Sursa Foto: Kremlin.ru " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/vladimir-putin-300x185.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/vladimir-putin.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa Foto: Kremlin.ru

Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Uniunea Europeană a propus marţi să se interzică accesul autorităţilor ruse la pieţele şi serviciile financiare europene şi să fie vizate băncile care finanţează armata rusă şi alte operaţiuni militare ruse în regiunile separatiste din estul Ucrainei a căror independenţă Rusia a recunoscut-o luni seară.

Pachetul de sancţiuni propuse de Uniunea Europeană urmează să fie adoptate marţi.

UPDATE 16:29 NATO a anunţat pentru marţi o reuniune de urgenţă cu cele 30 de state membre ale Alianţei şi cu reprezentantul Ucrainei, după recunoaşterea de către Rusia a celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, transmite AFP, citată de Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va da o declaraţie de presă ”la sediul NATO, în urma unei reuniuni extraordinare a Comisiei NATO-Ucraina”, a anunţat Alianţa.

Stoltenberg a avut marţi mai devreme o întâlnire cu ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau. ”O reuniune oportună cu ministrul de externe Zbigniew Rau, al preţiosului nostru aliat al NATO, Polonia, pentru a aborda consecinţele recunoaşterii de către Rusia a (provinciilor) Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Aceasta este o încălcare deliberată a dreptului internaţional şi a acordurilor de la Minsk, care creşte dramatic tensiunile în Europa”, a scris secretarul general al NATO pe Twitter.

UPDATE 16:21 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul premier și președinte Dmitri Medvedev, a reacționat marți în urma anunțului cancelarului german Olaf Scholz privind blocarea autorizării gazoductului Nord Stream 2, care a fost construit pentru a pompa gaz din Rusia până în Germania.

„Cancelarul german Olaf Scholz a emis un ordin de oprire a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Ei bine. Bine ați venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”, a scris Medvedev, într-o postare pe Twitter.

UPDATE 16:04 Rusia nu intenţionează ”pentru moment” să desfăşoare forţe în teritoriile separatiste proruse din estul Ucrainei, însă va face acest lucru în cazul unor ”ameninţări”, anunţă marţi adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Riabkov, relatează AFP.

”Un ajutor militar este prevăzut în acordul (cu separatiştii), dar să nu speculăm”, declară Riabkov.

”Pentru moment, nu ne pregătim să desfăşurăm pe nimeni nicăieri”, subliniază adjunctul şefului diplomaţiei ruse.

UPDATE 15:52 Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să fie cinstită atunci când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei şi să scoată această ţară din sistemul bancar internaţional. „Trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia şi să nu mai cumpărăm gaze din Rusia”, a mai spus Băsescu. În opinia actualului europarlamentar PMP, obiectivul lui Vladimir Putin este ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării, transmite News.ro.

„Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două aşa-zise republici autonome, Doneţk şi Lugansk. Sancţiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puţin în Europa. V-aş aduce aminte că s-au mai impus sancţiuni, după ocuparea Crimeii şi sancţiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei.

N-aş vrea să asistăm şi acum la o decizie europeană de a se impune sancţiuni împotriva Doneţkului şi Luganskului, ci împotriva Rusiei. Deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/07/Traian-Basescu-Sursa-foto-Inquam-Photos-Sabin-Cirstoveanu-300x200.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/07/Traian-Basescu-Sursa-foto-Inquam-Photos-Sabin-Cirstoveanu-1024x682.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruşi îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”, a declarat Traian Băsescu, marţi la RFI.

Fostul şef al statului consideră că Rusia trebuie dur sacţionată, cum ar fi scoaterea acesteia din sistemul bancar internaţional şi stoparea vânzărilor de tehnologie către Rusia.

„Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancţiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă şi atunci rămâne izolarea politică şi izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic.

Ar trebui cel puţin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia şi să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esenţiale. Practic, Vladimir Putin îşi consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a conchis Băsescu.

UPDATE 15:46 Potrivit unui diplomat al Uniunii Europene, lista de sancțiuni propusă de Uniunea Europeană include 27 de persoane și de entități – militare, politice, din mediul de afaceri, financiar sau propagandistic – legate de acțiunile Rusiei, transmite Politico .

În plus, conform aceleiași surse, vor fi sancționați 352 de membri ai Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei), care au votat recunoașterea independenței teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, dar și cei 11 care au propus acest lucru, precum și comandanții misiunii militare rusești care se desfășoară pe teritoriul ucrainean.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…