LIVE Jurnal de război/Doi soldați ucraineni au fost uciși sâmbătă/Peste 650 de explozii în ultimele 24 de ore, în Donețk și Lugansk

LIVE Jurnal de război/Doi soldați ucraineni au fost uciși sâmbătă/Peste 650 de explozii în ultimele 24 de ore, în Donețk și Lugansk

    • Agenția de stat RIA Novosti a anunțat sâmbătă că două obuze ar fi căzut vineri noapte pe teritoriul Rusiei, la un kilometru de granița cu Ucraina, în regiunea Rostov pe Don. Tot atunci, peste 40% din forțele ruse de la granița cu Ucraina erau așezate în poziție de atac, a anunțat un oficial al Pentagonului.
    • Informația a venit după ce, cu câteva ore înainte, președintele american Joe Biden i-a informat pe liderii europeni că SUA au informații potrivit cărora Rusia va ataca Ucraina în ”următoarele zile”, iar ținta invaziei va fi capitala Kiev.
    • De asemenea, liderii separatiști pro-ruși din regiunile autoproclamate Donețk și Lugansk au ordonat mobilizare militară generală și au chemat rezerviștii să se înroleze. Volodimir Zelensky a anunțat că va participa la Conferința de securitate de la München, situația fiind ”pe deplin sub control”. Între timp, un soldat ucrainean a fost ucis în timpul bombardamentelor de sâmbătă, a anunțat Armata Ucrainei.
    • Zona de conflict din estul Ucrainei a cunoscut vineri cel mai intens bombardament de artilerie din ultimii ani de zile, guvernul de la Kiev și separatiștii proruși, aruncând vina unii pe ceilalți pentru agravarea situației.
    • Țările occidentale consideră că bombardamentul, care a început joi și s-a intensificat vineri, face parte dintr-un pretext de invadare. Liderii celor două provincii separatiste din estul Ucrainei au început evacuarea civililor către sud-vestul Rusiei, invocând o presupusă intensificare a atacurilor ucrainene.

    UPDATE 21.45 Armata Ucrainei a anunțat că doi dintre soldații săi au murit în atacuri pe front cu separatiștii susținuți de ruși – primele victime în conflict în mai bine de o lună. „În urma unui atac cu obuze, doi militari ucraineni au suferit răni fatale de schije”, a declarat comandamentul militar pentru conflictul separatist. (Reuters)

    UPDATE 20.55 Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 19 februarie 2022, o întrevedere cu ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmytro Kuleba, în marja Conferinței de Securitate de la München, se arată într-unn comunicat MAE.

    ”Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. A reafirmat angajamentul României pentru politica NATO a ,,ușilor deschise” și pentru principiul că orice stat trebuie să aibă posibilitatea de a-și alege liber politica externă și de securitate”, se arată în comunicat.

    UPDATE 20.49 Austrian Airlines a anulat toate zborurile către și dinspre Kiev și Odesa până la sfârșitul lunii februarie din cauza situației de securitate din Ucraina, a declara, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al companiei, Anna Pachinger, pentru CNN. Orașul Lviv nu este încă afectat de suspendare, a spus purtătorul de cuvânt. Compania aeriană germană Lufthansa suspendă, de asemenea, zborurile către și dinspre Kiev.

    UPDATE 20.47 Franța îi sfătuiește pe cetățenii francezi din estul Ucrainei să plece imediat, precum și pe toți cetățenii francezi care nu se află în țară din motive importante, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de ministerul francez de externe, citat de CNN.

    „De asemenea, este recomandat tuturor cetățenilor francezi care nu se află în Ucraina din motive importante să părăsească țara”, se arată în comunicat.

    UPDATE 20.36 O tentativă a mediatorilor internaţionali de a organiza o întâlnire între reprezentanţi ai Ucrainei şi ai Rusiei cu privire la situaţia actuală a eşuat, sâmbătă, delegaţia Rusiei lipsind la apel, relatează cnn.com.

    Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc sub auspiciile Trilateral Contact Group pentru Ucraina, prezidat de un reprezentant al OSCE, ambasadorul Mikko Kinnunen.

    UPDATE 20.06 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, la CNN, că sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie anunţate înainte de o eventual atac contra Ucrainei. El a subliniat că nu este de acord ca sancţiunile să apară după invadarea Ucrainei de către ruşi.

    UPDATE 19.46 Într-un discurs rostit pe scena Conferinței pentru Securitate de la Munchen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat un calendar „clar” pentru aderarea Ucrainei la NATO. De asemenea, liderul de la Kiev a criticat sâmbătă „inacțiunea occidentală” împotriva agresiunii ruse, argumentând că Ucraina a acționat ca un „scut” în ultimii opt ani, iar arhitectura de securitate a Europei a eșuat total, transmite Digi24.ro

    UPDATE 19.28 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a afirmat, sâmbătă, la conferinţa de securitate de la Munchen, că Ucraina s-ar putea confrunta cu “cel mai rău scenariu” săptămâna viitoare.

    “Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu şi acesta s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare. Adevărul este că Rusia vrea să dea ceasul înapoi, vrea să îl dea înapoi până la anii 1990 şi înainte de aceştia”, a spus Truss, potrivit The Guardian, citată de News.ro

    UPDATE 19.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus, sâmbătă, o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un moment în care temerile unei invazii a Ucrainei de către Rusia sunt din ce în ce mai mari.

    “Nu ştiu ce vrea preşedintele Rusiei. De aceea, propun să ne întâlnim”, a spus Zelenski la conferinţa de securitate de la Munchen, potrivit Le Figaro, citat de News.ro

    UPDATE 18. 53 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, sâmbătă, la Vilnius (Lituania) că este evident că Rusia a luat o decizie și că se așează către pozițiile potrivite pentru a declanșa un atac asupra Ucrainei, transmite CNN.

    „Se derulează și acum sunt gata să lovească”, a spus Austin.

    „Dacă te uiți la poziția în care este astăzi, se pare că [Putin] a luat o decizie și se așează în pozițiile potrivite pentru a declanșa un atac”, a declarat Lloyd Austin.

    Austin și alții din SUA continuă să spună că diplomația este încă posibilă: „Cred că ar trebui să încercăm până în ultimul minut, până când nu va fi posibil”.

    UPDATE 17.36 Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne ucrainean Denis Monastîrski în timpul deplasării sale pe linia de front din estul ţării, au constatat sâmbătă jurnalişti ai AFP, citată de Agerpres.

    Nu s-au semnalat răniţi. Incidentul s-a produs lângă satul Novoluganske, pe linia de front cu separatiştii susţinuţi de Rusia, unde mai mulţi responsabili ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor cu Moscova.

    UPDATE 17:07 NATO își închide temporar biroul din capitala ucraineană Kiev și își mută personalul la Bruxelles și Liov, care se află la aproximativ 70 de kilometri de granița cu Polonia, a confirmat un purtător de cuvând al Alianței Nord-Atlantice pentru publicația norvegiană Verdens Gang ( VG).

    „NATO și statele sale membre monitorizează și evaluează situația foarte îndeaproape și iau toate măsurile de precauție necesare. Siguranța angajaților noștri este o prioritate ridicată, așa că personalul s-a mutat acum la Liov și la Bruxelles. Birourile NATO din Ucraina sunt, prin urmare, încă operaționale”, scrie purtătorul de cuvânt într-un email către VG.

    Sursa foto: Captură foto – Google Maps

    Regatul Unit, Statele Unite, Canada și Australia și-au mutat ambasadele de la Kiev la Liov.

    UPDATE 16:58 Autoritățile locale din sud-vestul Rusiei au declarat sâmbătă că un obuz a lovit o casă din apropierea graniței cu Ucraina, distrugându-i acoperișul, dar nu a rănit pe nimeni, a informat agenția de presă TASS, citată de Reuters .

    Ucraina a negat categoric două acuzații anterioare conform cărora obuzele sale ar fi aterizat pe teritoriul rus în apropierea graniței, calificând informațiile drept o „dezinformare” și spunând că forțele guvernamentale ucrainene au tras către teritoriul rus și nu au niciun interes să escaladeze tensiunile deja crescute.

    UPDATE 16:44 Un grup de parlamentari ucraineni și mass-media străină care vizitau zona de conflict din estul Ucrainei au fost atacați și au trebuit să fie evacuați către un adăpost, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ al președintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters .

    Oficialul nu a oferit mai multe detalii.

    UPDATE 16:32 Ministerul German de Externe a cerut tuturor cetățenilor germani să părăsească imediat Ucraina, pe fondul temerilor Occidentului privind o invazie rusă asupra țării, relatează The Guardian .

    „Sunt date avertismente împotriva călătoriilor în Ucraina. Cetăţenii germani sunt îndemnaţi să părăsească ţara acum”, a declarat Ministerul de Externe de la Berlin, într-un comunicat postat pe site-ul instituției. Mai multe țări occidentale și-au îndemnat anterior cetățenii să părăsească Ucraina.

    Sursa foto: AirlineRatings.com " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/181109132447-lufthansa-747-8-full-169-e1645281399199-300x169.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/181109132447-lufthansa-747-8-full-169-e1645281399199-1024x576.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: AirlineRatings.com

    Compania aeriană a țării, Lufthansa, a anunțat, de asemenea, că suspendă zborurile către și dinspre Kiev.

    „Acest lucru afectează toate plecările de luni, 21 februarie până pe 28 februarie 2022”, a transmis Lufthansa.

    Totodată, Austria a cerut sâmbătă tuturor cetățenilor săi să părăsească imediat Ucraina, cu excepția celor care locuiesc în prezent în vestul Ucrainei.

    UPDATE 16:22 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut sâmbătă Rusiei să pună capăt pregătirilor de atac împotriva Ucrainei, în caz contrar urmând să suporte consecinţe severe, transmite Reuters, citată de Agerpres.

    ”Nu e niciodată prea târziu pentru Rusia să dea înapoi, să înceteze pregătirile de război şi să înceapă să se implice în negocieri diplomatice cu NATO şi aliaţii NATO pentru a găsi o soluţie politică”, a declarat Stoltenberg cu prilejul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

    Sursa foto: NATO.int " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/220218a-028-e1645280767998-300x171.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/220218a-028-e1645280767998-1024x582.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: NATO.int

    ”Dacă Rusia vrea să ne divizeze, obţine în realitate opusul, obţine un NATO mai unit. Şi, dacă Rusia vrea mai puţin NATO la frontierele sale, obţine opusul, obţine mai mult NATO”, a adăugat secretarul general al Alianţei.

    El a mai spus că nu există semne ale unei retrageri a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina. ”Suntem extrem de preocupaţi pentru că vedem că ei continuă masarea de trupe, continuă să se pregătească. Nu am văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de masivă de trupe gata de luptă”, a afirmat Stoltenberg, subliniind că Moscova formulează cereri de securitate despre care ştie că NATO nu i le-ar putea satisface niciodată.

    UPDATE 16:12 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, o întrevedere cu Omid Nouripour, co-preşedintele Alianţei 90/Partidul Verzilor din Republica Federală Germania, în cadrul întâlnirii fiind abordată şi situaţia îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei, precum şi din regiunea Mării Negre.

    Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au evidenţiat importanţa acordată aprofundării dialogului şi cooperării româno-germane, având în vedere caracterul privilegiat, cu valenţe strategice, al relaţiei bilaterale, precum şi în contextul special al celebrării, în 2022, a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

    Cei doi interlocutori au împărtăşit, totodată, îngrijorarea profundă faţă de deteriorarea situaţiei de securitate din Ucraina şi de la graniţele acesteia, cu implicaţii asupra securităţii europene şi euroatlantice.

    De asemenea, au evidenţiat necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat la nivel transatlantic, şi a fost reiterată susţinerea pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în graniţele recunoscute la nivel internaţional.

    În acest context, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea consolidării Flancului Estic, inclusiv prin crearea unui grup de luptă în România.

UPDATE 16:09 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, i-a transmis telefonic sâmbătă omologului său francez, Jean-Yves Le Drian, că ignorarea cerințelor Moscovei în materie de securitate este dăunătoare pentru stabilitatea din Europa și chiar din lume, relatează Reuters .

Lavrov i-a spus lui Le Drian că toate țările ar trebui să își respecte angajamentele de a asigura principiul „securității egale și indivizibile”, transmite printr-un comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/10/FBLtaweXIBIinMe-300x200.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/10/FBLtaweXIBIinMe-1024x683.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

„Ignorarea drepturilor legitime ale Rusiei în acest domeniu afectează negativ stabilitatea nu numai pe continentul european, ci și în lume”, se arată într-un comunicat.

La rândul său, Le Drian a spus că dialogul este încă posibil și că Franța s-a angajat să lucreze în acest sens, dar depinde de Rusia să facă această alegere.

UPDATE 15:52 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina și SUA nu vor ignora nici un efort diplomatice pentru a proteja Ucraina, după ce Kuleba s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Conferința de Securitate de la München.

„Sunt recunoscător secretarul de stat Blinken pentru că a distribuit date și evaluări suplimentare cu privire la planurile agresive ale Rusiei”, a scris Kuleba pe Twitter. „Ucraina este acum și mai bine pregătită pentru orice alte scenarii. Diplomațiile ucraineană și americană nu vor ignora nici un efort pentru a proteja Ucraina. SUA sprijină Ucraina cu hotărâre”, se arată într-o postare pe Twitter a șefului diplomației ucrainene.

UPDATE 15:43 Îngrijorările Rusiei cu privire la Ucraina trebuie „respectate” în acelaşi mod ca şi cele ale altor actori din această criză care ameninţă să degenereze în conflict, a declarat, sâmbătă, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi, informează lefigaro.fr, citată de News.ro.

„Toate părţile au dreptul să-şi exprime preocupările, iar preocupările rezonabile ale Rusiei ar trebui respectate şi luate în considerare în mod egal”, a declarat ministrul chinez la conferinţa de securitate de la München.

Sursa foto: Facebook / 中华人民共和国外交部发言人办公室 (MFA China) " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/117155969_186471529569692_528302976829299501_n-e1640853625131-300x219.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/117155969_186471529569692_528302976829299501_n-e1640853625131-1024x746.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Facebook / 中华人民共和国外交部发言人办公室 (MFA China)

El a vorbit prin video, în contextul în care Beijingul a susţinut Moscova în această criză.

Ministrul chinez a mai spus că nicio ţară, nici măcar o superputere, nu ar trebui să înlocuiască normele internaţionale cu propria ei voinţă. „Nicio ţară nu ar trebui să fie obsedată să întoarcă roata istoriei şi să repete greşelile trecute de a crea alianţe rivale”, a adăugat el.

UPDATE 15:19 Acuzațiile ruse despre un „genocid” comis de Kiev în regiunea Donbas din estul Ucrainei sunt „ridicole”, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

„(…) Atunci el (președintele Vladimir Putin) vine să susțină că în Donbas există ceva genocid, care este cu adevărat ridicol, pentru a fi foarte clar în acest sens”, a afirmat Scholz, vorbind în engleză la Conferința anuală de securitate de la München. Statele Unite consideră că Moscova încearcă să creeze un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a declarat, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, că există o ameninţare de război în Europa. Scholz a spus că Occidentul este pregătit să răspundă imediat la acţiunile militare ruse, dar accentul a fost pus pe discuţii pentru a găsi o soluţie diplomatică, relatează The Guardian, citată de News.ro.

Sursa foto: bundesregierung.de " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/k02-300x199.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/k02-1024x681.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: bundesregierung.de

„Nu există nimic care să justifice desfăşurarea a peste 100.000 de militari la granițele Ucrainei”, a spus Scholz în germană, avertizând că ar fi o „greşeală gravă” dacă Rusia invadează Ucraina.

„La întâlnirea mea cu preşedintele Putin de marţi, am spus clar că orice încălcare ulterioară a integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea un preţ mare pentru Rusia în termeni politici, economici şi strategici”, a declarat el, afirmând că există semne clare că Rusia este încă deschisă la negocieri.

„Rusia a făcut din problema posibilei aderări a Ucrainei la NATO un casus belli (motiv de război), ceea ce este un paradox pentru că nu există nicio decizie în acest sens pe ordinea de zi”, a menţionat el.

„Vom face o distincţie clară între cererile insuportabile şi interesele legitime de securitate”, a adăugat Scholz.

UPDATE 15:11 Rusia și-a testat cu succes rachetele balistice și hipersonice cu capacitate nucleară, ca parte a exercițiilor strategice anuale organizate, sâmbătă, a transmis Kremlinul, potrivit The Guardian .

„Toate rachetele și-au atins țintele, confirmându-și obiectivele de performanță”, se arată într-un comunicat, adăugând că exercițiile au inclus submarine nucleare și bombardiere Tu-95.

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a publicat sâmbătă o fotografie care îl arată pe Putin urmărind exercițiile de la un centru de comandă alături de președintele belarus Alexander Lukașenko. RIA Novosti a publicat, de asemenea, o serie de videoclipuri care arată lansarea unei rachete hipersonice Kinzhal având ca țintă obiective terestre, precum și lansarea de probă a unei rachete balistice intercontinentale RS-24 Yars.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că nu se așteaptă ca președintele rus să facă nicio declarație în urma exercițiilor.

UPDATE 14:50 Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina nu va răspunde provocărilor din regiunea Donbas și că va depune eforturi pentru a restabili pacea prin diplomație, relatează Reuters.

Zelenski a zburat în Germania pentru a participa la Conferința de Securitate de la Munchen, în contextul în care țara sa se pregătește pentru un posibil atac din partea Rusiei, care a adunat până la 190.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, potrivit ambasadorului american la OSCE. Rusia neagă planurile de atac. „Nu răspundem provocărilor și ne străduim să stabilim pacea exclusiv prin diplomație”, a scris Zelenski, într-o postare pe Instagram.

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua) " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/eaebb14e4280e3ea537ed0ea3638347e_1638788771_extra_large-300x200.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/eaebb14e4280e3ea537ed0ea3638347e_1638788771_extra_large-1024x682.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

UPDATE 14:39 Banca centrală a autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei a impus sâmbătă o limită de retragere de maximum 10.000 de ruble (129 de dolari) pe zi de la bancomate, transmite agenția de presă TASS, citată de Reuters .

Jurnaliștii Reuters au văzut oameni care se îmbulzeau la ATM-uri vineri, în timp ce civilii au început să evacueze Donețk către regiunea rusă Rostov. Plățile cu cardul în regiune au funcționat bine până în prezent, potrivit martorilor Reuters.

UPDATE 14:33 Un al doilea obuz explodat a fost găsit pe teritoriul Rusiei în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit unei surse anonime citate sâmbătă agențiile ruse de presă Interfax și RIA, preluate de Reuters . Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat anterior că a ordonat deschiderea unei anchete în urma informațiilor din presa rusă conform cărora un obuz ucrainean a explodat în regiunea rusă Rostov, la aproximativ 1 km de graniță.

UPDATE 14:25 În regiunea Donbas au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, 870 de încălcări ale acordului de încetare a focului (222 în Donețk și 648 în Lugansk), dintre care 654 au fost explozii, conform unui raport întocmit de echipele de monitorizare ale OSCE aflate în regiune .

UPDATE 14:03 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat sâmbătă începerea unor exerciţii nucleare strategice, a comunicat Kremlinul, conform agenţiei RIA Novosti, preluate de Reuters. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a confirmat că manevrele respective au început. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aflat la Moscova, a asistat alături de Putin la exerciţii, dintr-un centru de comandă de la Kremlin, informează presa de la Minsk, citată de Agerpres.ro.

Reuters apreciază că este vorba de o nouă etalare de forţă din partea Rusiei, în contextul tensiunilor cu Ucraina. În ultimele luni, militarii ruşi au efectuat o serie de exerciţii, în cadrul cărora efective de peste 150.000 au fost concentrate la frontiera ucraineană, în nord, sud şi est.

Agenţia citată reaminteşte că Putin şi alţi oficiali ruşi de rang înalt menţionează adesea faptul că Rusia este, alături de Statele Unite, una din cele mai mari puteri nucleare din lume.

sursa foto: Facebook / Vladimir Putin " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/09/242767786_409722197181860_9089706567558970980_n-300x184.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/09/242767786_409722197181860_9089706567558970980_n.jpg" data-ll-status="loaded" /> sursa foto: Facebook / Vladimir Putin

UPDATE 14:01 Premierul Boris Johnson avertizează, sâmbătă, în cadrul Conferinței de securitate de la München asupra ”pericolului extraordinar la adresa lumii”, vorbind despre o posibilă escaladare a războiului din Ucraina, transmite The Guardian.

UPDATE 13:47 Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a transmis, în cadrul Conferinței de securitate de la München că există o ”amenințare de război” în Europa. Scholz a spus că Occidentul este gata să răspundă imediat la acțiunile militare ruse, dar accentul a fost pus pe discuții pentru găsirea unei soluții diplomatice, transmite The Guardian .

  • „Nu există nimic care să justifice desfășurarea a peste 100.000 de militari în jurul Ucrainei”, a spus Scholz în germană, avertizând că ar fi o „greșeală gravă” dacă Rusia invadează Ucraina.

UPDATE 13:04 Vicepreședintele SUA Kamala Harris a avertizat, în cadrul Conferinței de securitate de la Munchen, cu privire la „costuri economice semnificative și fără precedent” dacă Rusia va invada Ucraina.

UPDATE 12:32 Regiunea rusă Rostov, la graniță cu Ucraina, a declarat stare de urgenţă din cauza afluxului de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor, informează AFP, citată de News.ro.

  • „Având în vedere creşterea numărului de persoane care sosesc, ni se pare oportun să introducem starea de urgenţă”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de agenţiile de presă ruse.

Liderii autoproclamatelor „Republici Populare” Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au anunţat, vineri, evacuarea civililor (femei, copii, bătrâni) în Rusia vecină, acuzând Kievul că pregăteşte o invazie după izbucnirea unor ciocniri.

UPDATE 12:16 Oficialii ruși au declarat sâmbătă dimineață că peste 1.600 de persoane au sosit în regiunea Rostov din Donbas, ca parte a evacuării în masă a cetățenilor anunțată vineri seara de liderii regiunilor pro-ruse din estul Ucrainei.

Deputatul Dumei de Stat Viktor Vodolatsky a declarat agenției de presă de stat ruse TASS că se aștepta „sâmbătă după-amiază la sosirea a aproximativ 25.000 de civili evacuați din Donbas” în regiunea Rostov. Liderii celor două regiuni au declarat că intenționează să evacueze în total peste 700.000 de persoane.

UPDATE 12:03 Comandamentul forțelor comune al Ucrainei raportează bombardamente intense sâmbătă dimineață din partea separatiștilor susținuți de ruși împotriva civililor ucraineni, transmite The Guardian .

Au fost de asemenea publicate fotografii care arată lovituri de artilerie din ultima oră asupra satului Novouganskoe, din regiunea Donețk, la nord de orașul Horlivka controlat de rebeli.

Un nor de fum alb poate fi văzut deasupra caselor și a unui șir de copaci. Separațiștii au atacat cu obuze de artilerie de 122 mm, a declarat armata ucraineană.

sursa foto: Joint Forces Operation via The Guardian " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/bombardament-ucraina-regiuni-separatiste-rusia-Copy-300x180.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/bombardament-ucraina-regiuni-separatiste-rusia-Copy-1024x614.jpg" data-ll-status="loaded" /> sursa foto: Joint Forces Operation via The Guardian

UPDATE 11:56 Reuters anunță că sâmbătă dimineața s-au auzit explozii multiple în orașul Donețk, controlat de separatiști. Originile exploziei din nordul orașului nu erau clare. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului susținut de Moscova din Republica Populară Donețk (DNR).

Exploziile vin în urma avertismentelor repetate ale administrației Biden conform cărora Rusia pregătește operațiuni sub „steag fals” pentru a justifica o invazie a Ucrainei, inclusiv un atac asupra capitalei Kiev.

Ministrul de externe ucrainean Dymtro Kuleba a declarat că forțele țării acționează cu reținere, în ciuda bombardamentelor intense de artilerie de joi pe frontul din est.

UPDATE 10:48 Rusia este pregătită să-și ”protejeze cetățenii” ruși din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk dacă viețile lor sunt în pericol, a declarat sâmbătă pe Telegram, președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, citat de agenția rusă de stat Tass.com .

  • „Rusia nu vrea război. Președintele nostru Vladimir Putin a spus acest lucru în mod repetat mai devreme și spune asta zilele acestea”, a spus Volodin. „Dacă apare pericol pentru viața rușilor și a compatrioților care trăiesc în RPD și LPR, țara noastră îi va apăra”.

Republicile populare Donețk și Lugansk au anunțat vineri evacuarea populației lor în Rusia, pe măsură ce situația din Donbass s-a înrăutățit.

Guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, a cerut ajutor federal. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca refugiații care sosesc în regiune să fie plătiți cu 10.000 de ruble fiecare, iar cei mai mari oficiali din Rusia pentru situații de urgență și sanitare sunt pe drum spre regiune.

sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/01/vladimir-putin-rusia-armata-300x154.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/01/vladimir-putin-rusia-armata-1024x526.jpg" data-ll-status="loaded" /> sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP

UPDATE 10:45 Kremlinul a confirmat că liderul rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron vor vorbi la telefon duminică, a informat agenția de presă rusă de stat TASS.

UPDATE 10:25 Președinția Ucrainei anunță că Volodimir Zelensky va participa la Conferința de securitate de la München, în pofida escaladării conflictului din estul țării, situația care „rămâne pe deplin sub control”, susțin autoritățile de la Kiev.

UPDATE 09:29 Un al doilea lider separatist, Leonid Pasechnik, din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) a semnat, de asemenea, un decret prin care cere o mobilizare militară completă, potrivit Reuters, citată de The Guardian. Denis Pushilin, liderul separatist pro-rus din regiunea Donețk, a lansat un apel similar cu doar jumătate de oră mai devreme.

UPDATE 08:58 Liderul separatist al regiunii Donețk din estul Ucrainei, Denis Pushilin, a ordonat mobilizarea militară completă, transmite Associated Press, citată de The Guardian . Acesta îndeamnă rezerviștii să se prezinte la birourile militare de înrolare.

Vineri, autoritățile separatiste din Donețk și Lugansk au anunțat o evacuare în masă a femeilor, copiilor și bătrânilor în Rusia vecină. La scurt timp după începerea efortului de evacuare, mai multe explozii au lovit zonele controlate de rebeli.

Sursa foto: Denis Pushilin.ru " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/Pushilin_RT_140222-300x200.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/02/Pushilin_RT_140222.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Denis Pushilin.ru

UPDATE 08:46 Este de așteptat ca în cadrul Conferinței de securitate de la München vicepreședintele SUA, Kamala Harris, să avertizeze Rusia că se va confrunta cu costuri financiare uriașe dacă va invada în continuare Ucraina, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Vicepreședinta SUA va susține că Occidentul are „putere prin unitate” și că o invazie ar duce probabil la o amprentă NATO și mai mare la ușile Rusiei, potrivit unui înalt oficial al administrației care a informat reporterii despre eforturile diplomatice făcute de Harris în criza ucraineană.

UPDATE 08:40 Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au anunţat, sâmbătă, că au observat o „creştere spectaculoasă” a încălcărilor acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014, relatează AFP, citată de News.ro.

Aceştia „au observat o creştere spectaculoasă” a acţiunilor armate de-a lungul liniei frontului, a transmis OSCE într-un comunicat, adăugând că acum există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.

OSCE a raportat joi 222 de încălcări ale încetării focului pe linia de front din regiunea Doneţk, controlată de separatiştii pro-ruşi, inclusiv 135 de „explozii”, faţă de 189 miercuri şi 24 marţi.

În regiunea Lugansk, un alt oraş din estul Ucrainei controlat de separatiştii pro-ruşi, organizaţia a constatat 648 de încălcări, inclusiv 519 „explozii”, faţă de 402 miercuri şi 129 marţi.

UPDATE 07:58 Rusia respinge acuzațiile SUA că se află în spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei, considerându-le lipsite de temei, potrivit Reuters.

Casa Albă și guvernul Regatului Unit au declarat vineri că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor cibernetice din această săptămână, care au închis temporar site-urile a două dintre cele mai mari bănci din Ucraina și ale ministerului său al Apărării.

UPDATE 07:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky urma să călătorească sâmbătă în Germania pentru Conferința de Securitate de la München, deși Joe Biden a avertizat că acest lucru ar putea să nu fie înțelept, transmite The Guardian .

Vineri seară, Zelensky se gândea încă dacă să-și continue planurile de călătorie, potrivit sursei citate. Zelensky urma să se întâlnească cu diverși lideri occidentali pentru a obține sprijin, inclusiv cu vicepreședintele SUA Kamala Harris.

La conferința de presă de vineri seara, Joe Biden a spus că depinde de Zelensky să aleagă dacă va părăsi sau nu țara pentru a călători în Germania. Dar el a adăugat că „în căutarea unei soluții diplomatice, ar putea fi alegerea înțeleaptă” ca el să rămână în Ucraina.

Conferința de securitate de la München a fost fondată în 1963 ca o modalitate prin care liderii occidentali pot discuta despre cele mai presante probleme de securitate internațională. Rusia nu participă la întâlnirea din acest an – este prima dată când absentează din 1999.

UPDATE 07:30 Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia „a început”, notează AFP, citată de Agerpres.ro.

Statele Unite, care estimează la peste 150.000 numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi la nord, la est şi la sud de Ucraina, au observat cu începere de miercuri mişcări de trupe ruse către frontieră, a declarat sub protecţia anonimatului acest responsabil din cadrul Departamentului american al Apărării.

„Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore”, le-a spus el unor jurnalişti. Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului unde o unitate militară se poziţionează înainte de a lansa o ofensivă.

Principalele evenimente de vineri, 18 februarie

  • Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria a respins apelul Dumei de Stat a Federației Ruse pentru a recunoaște așa-numitele republici populare Lugansk și Donețk, a anunțat MAE bulgar, transmite Dnevnik, citată de Rador.
  • Vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a atenţionat că, în cazul în care criza ucraineană va continua să se amplifice, va exista foarte probabil un aflux de refugiaţi către Uniunea Europeană (UE), informează vineri dpa, citată de Agerpres.
  • Zgomotele de obuze care explodează au răsunat vineri în apropierea unui satului Stanița din provincia Lugansk, unde o grădiniță a fost lovită în ziua precedentă, a declarat un reporter AFP de la fața locului. Peste 20 de locuințe au fost afectate joi de atacurile cu bombardamente asupra localității, inclusiv grădinița, unde nimeni nu a fost rănit grav, a declarat pentru AFP șeful organizației de ajutor Vostok SOS, Konstyantyn Reutskiy.
  • Ministrul ucrainean al Apărării a declarat vineri că numărul trupelor ruse din apropierea graniței Ucrainei a ajuns la 149.000 de soldați, relatează AFP.
  • Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ajuns vineri la Moscova pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu durata staționării forţelor militare ruse pe teritoriul Belarusului, după ce exerciţiile militare comune se vor încheia duminică, relatează Reuters.
  • Rusia va efectua sâmbătă exerciții militare ale forțelor nucleare cu lansări de rachete balistice şi de croazieră, sub comanda președintelui Vladimir Putin, informează TASS.
  • Kremlinul a apreciat vineri ca fiind ”foarte îngrijorătoare” noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală, relatează AFP.
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că Washingtonul observă „mai multe” forțe rusești deplasându-se în regiunea de graniță cu Ucraina, în ciuda anunțului Moscovei privind retragerea parțială a trupelor, transmite AFP.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept o „provocare” refuzul Kievului de a purta un dialog direct cu provinciile separatiste Donețk și Lugansk, relatează vineri agenția TASS.
  • Statele Unite susțin că numărul trupelor rusești la granițele Ucrainei este semnificativ mai mare decât se știa anterior, ajungând până la 190.000 de militari staționați „în și în apropierea Ucrainei”, relatează The Guardian.
  • Liderul separatist al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pushilin, a anunțat evacuarea locuitorilor din regiune către sud-vestul Rusiei, acuzând o presupusă creștere a bombardamentelor, relatează Reuters, RIA și Interfax.
  • Liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk a anunțat, la rândul său, evacuarea civililor din provincie spre Rusia, după un anunț similar al liderului din Donețk.
  • Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina de presupuse ”încălcări sistematice și pe scară largă” ale drepturilor omului împotriva minorității ruse, transmite BBC. El a făcut acuzațiile fără să aducă dovezi în acest sens, într-o conferință de presă la Kremlin.
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.
  • ”În Donbas are loc un genocid (împotriva rușilor – n.red.)”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Ea nu a adus nici o dovadă.
  • Președintele american Joe Biden a anunțat vineri noapte că SUA au informații potrivit cărora Rusia va ataca Ucraina în ”următoarele zile”, iar ținta invaziei va fi capitala Kiev.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...