LIVE Jurnal de război/Duma de Stat a ratificat tratatele de recunoaștere a republicilor separatiste/Germania anunță blocarea autorizării Nord Stream 2

LIVE Jurnal de război/Duma de Stat a ratificat tratatele de recunoaștere a republicilor separatiste/Germania anunță blocarea autorizării Nord Stream 2

​Președintele rus Vladimir Putin a ordonat luni desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca fiind independente, accelerând criza de care Occidentul se teme că ar putea duce la un război major.

Locuitori din Doneţk şi Lugansk sărbătoresc în stradă după ce Putin a recunoscut republicile separatisteFoto: - / Sputnik / Profimedia

Un martor al Reuters a văzut tancuri și alte echipamente militare care se deplasau prin orașul Donețk, controlat de separatiști, după ce Putin a recunoscut oficial regiunile separatiste și a ordonat desfășurarea de forțe rusești pentru a "menține pacea".

Aproximativ cinci tancuri au fost văzute într-o coloană la marginea orașului Donețk și alte două în altă parte a orașului. Vehiculele nu aveau însemne vizibile.

SUA iau în calcul să mute ambasada din Ucraina în Polonia după ce armata Rusiei a intrat în Donbas luni noapte. SUA au evacuat luni personalul Departamentului de Stat și operațiunile ambasadei din Ucraina în Polonia, pe fondul temerilor că elementele de securitate s-ar putea deteriora rapid în următoarea perioadă: „Din motive de securitate, personalul Departamentului de Stat aflat în prezent în Liov va petrece noaptea în Polonia”, potrivit unui comunicat citat de Bloomberg .

Rusia a fost izolată și condamnată pentru acțiunile sale în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, iar reprezentantul american la ONU a transmis că SUA nu intenționează să furnizeze arme nucleare Ucrainei pe care însăși Kievul nu le dorește.

Principalele evenimente:

UPDATE 13:33 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaze rusești în Germania ocolind Ucraina, ”nu poate continua”, transmite BBC News .

Potrivit Deutsche Welle, Scholz a anunțat că a oprit procedura administrativă de autorizare a gazoductului.

Conducta de gaze e gata încă din luna septembrie, dar nu este operațional pentru că așteaptă o ultimă certificare din partea unei autorități guvernamentale germane.

Ucraina și alte state est-europene au criticat constant Germania că prin intermediul Nord Stream 2 nu face decât să își crească dependența de gazele rusești, ceea ce îi limitează libertatea de mișcare politică în relația cu Kremlinul.

UPDATE 13:28 Republica Populară Lugansk (LPR) va cere Ucrainei să își retragă în mod voluntar trupele din regiunea Lugansk, întrucât acest teritoriu, conform constituției LPR, aparține Lugansk, a declarat Dmitri Horoșilov, vicepreședintele parlamentului din LPR, relatează Interfax.

„În cadrul legislației republicilor noastre, există o lege privind frontierele de stat, care prevede clar că teritoriul Republicii Populare Lugansk este teritoriul fostei regiuni Lugansk. Trebuie să facem apel la Ucraina să-și retragă trupele în mod voluntar”, a afirmat Horoșilov.

Oficialul separatist a amenințat că dacă Kievul nu se va conforma, „se va lua o decizie care va permite stabilirea păcii și restabilirea integrității teritoriale”.

UPDATE 13:11 Moscova nu discută deocamdată despre înfiinţarea de baze militare în estul Ucrainei, dar cele două tratate aflate în curs de ratificare în Duma de Stat ar permite acest lucru, iar Rusia va fi pregătit să acţioneze dacă va fi necesar, a afirmat marţi Andrei Rudenko, viceministru de externe, potrivit agenţiei RIA, preluată de Reuters.

Rudenko a făcut aceste declaraţii în timp ce deputaţii ruşi se pregăteau să discute şi să supună la vot ratificarea tratatelor ‘de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Rusia şi cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele Vladimir Putin.

Tratatele prevăd că fiecare parte îi acordă celeilalte ‘dreptul ca forţele sale armate să construiască, să folosească şi să îmbunătăţească infrastructura militară şi bazele militare pe teritoriul său’.

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

O notă explicativă ataşată documentelor afirmă că acestea creează o ‘bază legală’ pentru trimiterea de trupe ruseşti pentru activităţi de ‘menţinere a păcii’ în cele două ‘republici populare’.

În cazul unei ameninţări la adresa ‘suveranităţii’ uneia din părţi, semnatarele vor ţine imediat consultări ‘cu obiectivul de a asigura apărarea comună, menţinerea păcii şi securitatea comună’.

‘În cursul acestor consultări, ele vor stabili necesitatea, tipul şi amploarea ajutorului pe care o parte îl va furniza celeilalte pentru a elimina ameninţarea apărută’, se mai spune în documentele menţionate.

UPDATE 12:54 Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus – n.r.) a ratificat marţi aşa-numitele ”tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti .

Decizia a fost aprobată în unanimitate.

Sursa foto: duma.gov.ru

Mai devreme, marţi, ”parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ”liderii” lor luni cu şeful statului rus.

Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.

UPDATE 12:50 Bulgaria a condamnat marţi recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a declarat că va continua să sprijine integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit EFE, citată de Agerpres.

‘Bulgaria condamnă decizia preşedintelui rus (Vladimir Putin) de a recunoaşte regiunile Doneţk şi Lugansk ca (entităţi) independente’, a scris premierul bulgar Kiril Petkov într-un tweet.

‘Susţinem integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Dreptul internaţional trebuie respectat şi vom continua în Uniunea Europeană să vorbim în apărarea acestuia pe o singură voce’, a subliniat Kiril Petkov.

Sursa foto: Bulgarian Government (gov.bg)

Şefa diplomaţiei bulgare Teodora Ghenciovska a menţionat şi ea că recunoaşterea ‘republicilor separatiste reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi subminează securitatea europeană’.

Până şi preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un politician cu simpatii proruse, a respins marţi demersul liderului rus Vladimir Putin, care – după ce a recunoscut regiunile separatiste ucrainene ca republici independente – a anunţat că va trimite trupe ruse în Donbas.

‘Recunoaşterea aşa-ziselor Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk de către Federaţia Rusă anulează eforturile de detensionare a conflictului din Ucraina şi amplifică tensiunile în întreaga regiune’, a scris şeful statului bulgar pe contul său de Twitter.

‘O soluţie sustenabilă la această criză nu poate fi găsită în încălcarea dreptului internaţional şi în recurgerea la forţa militară’, a mai afirmat el.

09.40 Deputatul rus Leonid Kalașnikov, care prezidează Comitetul Dumei de Stat pentru afaceri post-sovietice, a declarat că Rusia va recunoaște independența întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, potrivit jurnalistului Pjotr Sauer de la The Moscow Times.

În prezent, doar o treime din aceste teritorii este controlată de separatiștii susținuți de Rusia.

09.34 Un oficial separatist din estul Ucrainei a susținut marți că sabotorii ucraineni au detonat o mină pe un drum din auproclamata republică, fiind uciși trei civili, relatează agenția de presă Interfax.

Oficialul separatist nu a furnizat nicio dovadă și nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei. Kievul a respins în repetate rânduri afirmații similare și i-a acuzat pe separatiști și pe Rusia că pun în mod deliberat în circulație știri false.

09.25 Rusia a susținut marți că este în continuare "pregătită" pentru negocieri cu secretarul de stat american Antony Blinken, care urmează să se întâlnească joi la Geneva cu omologul său rus Serghei Lavrov.

"Chiar și în cele mai dificile momente... spunem: suntem pregătiți pentru procesul de negociere, de aceea poziția noastră a rămas aceeași (...). Suntem întotdeauna pentru folosirea diplomației", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în declarații postate pe YouTube.

08.47 Armata ucraineană a anunțat marți că doi dintre soldații săi au fost uciși și 12 răniți în bombardamentele lansate de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, cele mai multe victime din acest an, în condițiile în care încălcările armistițiului se înmulțesc.

Armata a precizat pe pagina sa de Facebook că a înregistrat 84 de cazuri de bombardamente din partea separatiștilor care, potrivit acesteia, au deschis focul asupra a aproximativ 40 de așezări de-a lungul liniei de front, folosind artileria grea.

UPDATE 08:43 Marea Britanie urmează să anunțe marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce secretarul de externe Liz Truss a declarat că acțiunile lui Putin nu pot fi lăsate „nepedepsite”. Sancțiunile vor fi ca răspuns la „încălcarea dreptului internațional de către Rusia și atacul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus ea. Secretarul de externe a adăugat că a vorbit cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, în urma „cel mai recent atac al Rusiei asupra suveranității ucrainene”, transmite The Guardian.

UPDATE 08:10 Cum funcționează în Rusia minciuna ca politică de stat: Ambasadorul rus în SUA spunea că Lugansk și Donețk sunt părți ale Ucrainei cu doar o zi înainte ca Putin să le recunoască independența.

UPDATE 08:06 Rusia a ameninţat Ucraina cu noi consecinţe în cazul unor „planuri militariste” din partea Kievului, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi a trimis acolo trupe, informează marţi DPA.

UPDATE 07:37 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a reiterat „sprijinul neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina după ce a vorbit luni la telefon cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

UPDATE 07:29 Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat în 48 de ore peste 3.200 de noi încălcări ale armistiţiului care ar trebui să fie în vigoare în estul Ucrainei, au anunţat aceştia într-un comunicat de presă dat publicităţii în cursul nopţii de luni spre marţi, notează AFP, citată de Agerpres.ro.

UPDATE 07:25 Ședința Consiliului de Securitate al ONU s-a încheiat după 90 de minute de discuții tensionate. Rusia a fost izolată și condamnată în bloc de reprezentanții guvernelor occidentale pentru invazia din Donbas.

UPDATE 07:22 Statele Unite se coordonează cu aliații și vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei marți, potrivit unui raport Reuters care citează oficiali americani.

UPDATE 07:17 SUA au evacuat luni personalul Departamentului de Stat și operațiunile ambasadei din Ucraina în Polonia, pe fondul temerilor că elementele de securitate s-ar putea deteriora rapid în următoarea perioadă: „Din motive de securitate, personalul Departamentului de Stat aflat în prezent în Liov va petrece noaptea în Polonia”, potrivit unui comunicat citat de Bloomberg .

UPDATE 06:29 Statele Unite și aliații săi nu intenționează să furnizeze arme nucleare Ucrainei, care ea însăși nu le dorește, a declarat Linda Thomas-Greenfield, reprezentant american la ONU, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, citată de agenția rusă de stat RIA Novosti :

  • „Statele Unite și aliații noștri nu au intenția de a furniza arme nucleare Ucrainei, iar Ucraina nu le dorește”, a declarat aceasta.

UPDATE 06:23 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut o alocuție televizată la primele ore ale dimineții de marți, ora Ucrainei, excluzând orice concesii teritoriale și făcând apel la pace, transmite The Guardian . Printre altele, președintele ucrainean a transmis că Ucraina nu se teme de nimeni și de nimic și că nu vor ceda nimic din ”pământul lor”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”