LIVE Lovitură de stat în desfășurare în Republica Moldova. Președintele Iohannis face apel la calm și respectarea statului de drept

LIVE Lovitură de stat în desfășurare în Republica Moldova. Președintele Iohannis face apel la calm și respectarea statului de drept

Lovitură de stat în desfășurare în Republica Moldova. Președintele Iohannis face apel la calm și respectarea statului de drept. Duminică, oligarhul Vlad Plahotniuc a organizat un miting în fața Parlamentului împotriva coaliției dintre Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon, coaliție care a instalat-o pe Sandu premier, în ciuda verdictului negativ al Curții Constituționale controlate de oligarh. Președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar printr-o nouă decizie a Curții Constituționale, iar Pavel Filip, susținut de Vlad Plahotniuc, a fost numit președinte interimar. Cei doi au urcat pe scena amenajată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, apoi au mers umăr la umăr spre sediul Președinției, urmați de o coloană mare de manifestanți.

Urmărește LIVE evenimentele zilei pe Comisarul.ro.

18.09: 86 de organizaţii neguvernamentale (ONG) cer demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, acuzaţi că au acţionat exclusiv în interesul unui partid politic, relatează duminică Radio Chişinău.

17.54 Federica Mogherini, șefa diplomației europene, a transmis duminică faptul că Uniunea Europeană legitimează noul Guvern instalat sâmbătă la Chișinău. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe a anunțat că UE a luat act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea Executivului condus de Maia Sandu.

”Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova”, se arată în comunicatul oficial transmis de Mogherini.

Totodată, oficialul european a lansat din nou apel la calm, pe fondul amplificării tensiunilor socio-politice din Republica Moldova:

”Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, a conchis șefa diplomației europene în comunicatul semnat alături de Johannes Hahn, comisar pentru Politica europeană de vecinătate și negocieri în vederea extinderii.

17.00: Consiliul Europei cere tuturor forțelor politice din Moldova să acționeze în mod responsabil și calm în situația actuală. Europenii recomandă ca problemele politice să fie „dezbătute și soluționate de reprezentanții aleși în mod democratic în Parlament”, potrivit agora.md.

16.23: Maia Sandu convoacă pentru luni, 10 iunie, ședința Guvernului nou ales. Cabinetul de miniștri învestit ieri prin votul celor 61 de deputați PSRM și ACUM se va întruni în clădirea Parlamentului, la ora 11:00, a anunțat duminică premierul. Potrivit liderei PAS, subiectele care vor fi discutate țin inclusiv de mai multe demisii ale șefilor de instituții. Sandu a spus că mâine va merge și la Guvern, dar nu a precizat când anume. (Agora.md)

15.35: Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut funcționarilor publici să susțină noul Guvern.

15.07 Plahotniuc a cerut susținătorilor săi care pot rămâne în centrul Chișinăului să „apere pașnic” instituțiile statului. ”Vreau să vă mulțumesc pentru susținere. Cei care vor să plece acasă – să plece. Dar cei care vor să rămână, să mergem să apărăm pașnic instituțiile statului, iar celor care vor încerca să le ia cu asalt, le vom arata fermitatea noastră”, a declat președintele PDM, Vlad Plahotniuc, la finalul mitingului din Piața Marii Adunări Naționale.

14.40: Organizația FreeMoldova face apel către presă ca în știrile redactate în care este menționată Curtea Constituțională să fie adăugată și expresia ”instituție temporar capturată de PD”.

„Ziarul de Gardă Unimedia portal de ştiri Agora.md TV8.MD JurnalTV.md Protv Chișinău - Avem putere dublă în stat, una legitimă, votată de cetățeni, și una nelegitimă, capturată de PD. Prezentați lucrurile ca atare. Rolul presei este mai important decât oricând. Vă rugăm ca atunci când menționați Curtea Constituțională să adăugați: „Curtea Constituțională, instituție temporar capturată de PD”. Pentru noile știri, dar redactați, vă rugăm, și știrile publicate deja online. La fel, când vorbiți despre alegeri anticipate, nu le prezentați ca un fapt, ci ca o „propunere care contravine Constituției”. Este responsabilitatea noastră a tuturor, dar în special a jurnaliștilor, felul în care prezentăm lucrurile. Nu slujiți dictatorului. Știm că nu o faceți intenționat. Serviți țării și poporului.”

14.25: Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, refuză să se subordoneze noului ministru de Interne numit sâmbătă în Parlament, Andrei Năstase. Într-o declarație pentru tv8.md, șeful IGP spune că ministrul lui este ministrul Jizdan.

Ora 13.50: Mitingul PDM s-a încheiat. După ce au aruncat curcanii vii în curtea Președinției, susținătorii lui Plahotniuc au anunțat că ”merg pașnic acasă”.

Ora 13.20: Susținătorii lui Vlad Plahotniuc au aruncat mai mulți curcani în curtea Președinției, în timp ce scandau ”Demisia!”. Mulțimea se îndreaptă acum spre alte instituții publice.

Ora 13.00: Discursurile susținătorilor lui Vlad Plahotniuc s-au încheiat. Oligarhul și președintele interimar Pavel Filip se îndreaptă spre președinție, urmați de o coloană mare de oameni. Aceștia scandează pe drum ”Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!”, ”Dodon la pușcărie!”, ”Iuda, Iuda”.

12.58 Maia Sandu face apel la angajații ministerului de interne să nu blocheze activitatea instituțiilor: „În calitate de prim-ministru, mă adresez polițiștilor, carabinierilor, Instituțiilor penitenciare, trupelor speciale. Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern care trebuie să intre în funcție. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a RM și este susținut de majoritatea cetățenilor și de prietenii de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic și pașnic. Vă solicit să nu vă implicați în blocarea activității statului”. (Ziarul de Gardă)

Ora 12.40: Vlad Plahotniuc a vorbit minute în șir pe scena improvizată în Piața Marii Adunări Naționale. Discursul său a fost concentrat împotriva președintelui Igor Dodon, pe care l-a numit ”trădător” și „vânzător de țară” în nenumărate rânduri. Despre Maia Sandu și Andrei Năstase un invitat al oligarhului a spus pe scenă că sunt ”flămânzi”.

12.36 Igor Dodon, declarație publică de la Parlament. „Nu cred că cineva credea că Plahotniuc o să plece. Sunt mai multe soluții. Susținătorii noștri erau gata să vină azi la Chișinău. Noi le-am spus să stea acasă. Eu nu exclud că cuiva pot să-i crape nervii. Eu sunt gata la orice scenarii. Procesul a început. Ceea ce a fost anterior nu va mai fi.

12.20 În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău sunt mii de susținători ai Partidului Democrat. Liderii PDM au făcut o baie de mulțime apoi au început să promită de la tribună mărirea pensiilor și bani pentru copii și să-i critice pe cei care vor federalizarea țării. Mulțimea strigă: ”Dodon e trădătorul!”

"A încercat (n.r.: Dodon) să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. Dupa fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebuie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru", a spus Vlad Plahotniuc, în timpul mitingului. (Publika.md)

Ora 12.10: O jurnalistă Unimedia.info a fost bruscată și împinsă de oamenii lui Plahotniuc care se îndrepta alături de președintele interimar Pavel Filip spre protest. Jurnalista a vrut să îl întrebe pe oligarh de ce a organizat protestul din PMAN. De pe scena improvizată în piață se strigă: ”Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!”

12.03 Autobuze și microbuze cu manifestanți:

Ora 11.49: Oamenii vin în număr mare în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la mitingul organizat de PDM, formațiunea oligarhului Vlad Plahotniuc. Traficul a fost blocat pe străzile din împrejurimi.

11.48 Președintele României a transmis un mesaj cu privire la situația politică tensionată din Republica Moldova. Klaus Iohannis a făcut apel la calm și la respectarea ”democrației și statului de drept”:

”Față de evoluțiile politice recente din Republica Moldova, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept.

Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.

Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”.

11.42 Reacția lui Dodon după ce CCM l-a demis: ”Singura cale de ieșire este mobilizarea externă și internă, presiunea și rezistența dură la uzurpatori”. (Ziarul de Gardă)

11.16 De cealaltă parte a baricadei, Pavel Filip anunță că pe 6 septembrie vor fi organizate alegeri anticipate.

11.07 Deputații au adoptat o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat. Ședința Parlamentului a fost declarată închisă. Zinaida Greceanîi i-a chemat în birou pe Maia Sandu și Andrei Năstase.

10.53 Parlamentul de la Chișinău a început ședința de duminică. Premierul Maia Sandu a cerut instituțiilor de stat să treacă de partea poporului. Ion Ceban, deputat PSRM: "Vom sesiza Consiliul de securitate ONU privind abuzurile Curtii Constituționale." (ProTV Chișinău)

10.45 Protestatarii care au fost aduși cu microbuze și autobuze și merg în grupuri organizate se îndreaptă spre Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde Partidul Democrat a ridicat o scenă.

10.24 Curtea Constituțională spune că a dizolvat Parlamentul și va anunța data alegerilor anticipate. Decizia a fost luată pe repede înainte la sesizare lui Pavel Filip, cel despre care spune că este premierul de fapt al țării

10.16 Curtea Constituțională din R. Moldova, în război total cu noua putere: CCM anunță că l-a demis pe Dodon și îl pune interimar pe Filip

09.51 Dodon cere ajutor internațional pentru schimbarea de regim din R. Moldova: ”Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea”

09.39 Val de felicitări dinspre Moscova după alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului de la Chișinău

09.25 Deputatii au inceput sa vina la ședința parlamentului. Andrei Năstase: „Regimul consideră că poate să dea foc la țară, numai să scape Plahotniuc. El recurge la misiuni paramilitare, întrucât poliția nu mai vrea să se implice în așa ceva” (ProTV Chișinău)

---------------
Protestatarii au instalat corturi în fața unor ministere, a procuraturii, a Curții Constituționale și a Guvernului, spunând că vor să apere instituțiile de ”trădătorii” din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM. De asemenea, tot peste noapte, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a apărut o scenă mare cu însemnele Partidului Democrat.

Amintim că, sâmbătă, socialiștii președintelui Dodon și pro-europenii ACUM au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, au ales un președinte al Parlamentului și au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, considerată sub influența oligarhului Plahotniuc, a dat mai multe decizii prin care a spus că Parlamentul trebuia dizolvat, alegerea Zinaidei Greceanîi drept președinte al Parlamentului și numirea noului guvern sunt neconstituționale.

Tot sâmbătă, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care declară Republica Moldova ”Stat capturat” și a votat pentru demiterea liderului parchetului anticorupție și a șefului serviciului secret.

Partidul Democrat a răspuns acuzând o ”lovitură de stat” și cerând alegeri parlamentare și prezidențiale.






Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro