LIVE Procedura de alegere a succesorului lui Liviu Dragnea la șefia Camerei Deputaților / Bătălia se dă între Raluca Turcan, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor

LIVE Procedura de alegere a succesorului lui Liviu Dragnea la șefia Camerei Deputaților / Bătălia se dă între Raluca Turcan, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor

A început bătălia șefia Camerei Deputaților. Poziția de al treilea om în stat a fost declarată miercuri vacantă, oficial, în plenul Camerei Deputaților. În cursă au intrat liberala Raluca Turcan care este susținută de PNL, USR și PMP, PSD-ALDE îl propun pe Marcel Ciolacu iar UDMR a anunțat că îl susține pe Kelemen Hunor. Pentru validarea unui nou președinte este nevoie de 165 de voturi pe care, în prezent nici Coaliția, nici Opoziția nu le dețin/ În acest context s-au declanșat negocierile cu Minoritățile și grupul deputațior independeți controlați de Victor Ponta, scrie Hotnews .

15:22 - Marcel Ciolacu este felicitat de colegii sai, cu care isi face o fotografie de grup, dupa ce ar fi obtinut 172 de voturi. Raluca Turcan a obtinut 100 de voturi, anunta Digi24. Se asteapta rezultatul oficial.

15:06 Votul s-a încheiat.

14:29 A început votul. Din sală, deputatul PNL Florin Roman strigă „La pușcărie!”

14:26 Marcel Ciolacu: Am făcut multe greșeli care ne-au costat. Nu putem să ne jucăm cu cuvântul de democrație. Un guvern îl răstorni democratic prin moțiune de cenzură. Mulțumesc grupului PSD că m-a nominalizat. Eu în politică nu am avut niciodată dușmani, am avut adversari politici.

14:22 Kelemen Hunor: Lucrurile sunt simple, avem de rezolvat o situație. Vom reda Parlamentului acel rol care nu e îndeplinit, un for de dezbatere, în care nu ne jignim reciproc. În această perioadă, restabilirea echilibrului se poate face și de un reprezentant al maghiarilor din România.

14:19 Raluca Turcan a criticat de la tribuna Camerei Deputaților PSD-ALDE, acuzând că au „mutilat justiția”. Ralucăi Turcan i s-a tăiat microfonul.

14:10 - Liderul grupului USR, Cristina Pruna, cere de la tribuna ca votul sa fie cu adevarat secret, adica PSD si ALDE sa nu isi mai supravegheze colegii cand depun buletinele in urna. Propunerea e ironizata de PSD cu aplauze si nu are urmari.

14.00 Președintele interimar al Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu a anunțat de la tribuna plenului înființarea grupului parlamentar al Pro România prin punerea în acord a statututuluii cu decizia CCR .

13:49 După discuțiile cu Dăncilă s-a decis ca votul să se dea azi.

13.44: Viorica Dăncilă și liderii PSD au fost într-o ședință în biroul lui Carmen Mihălcescu. La ședința au participat Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, Daniel Suciu, Alfred Simonis.

13:00 Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că suspendarea ședinței are legătură cu adoptarea raportului favorabil începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu de către Comisia Juridică de la Senat. Acesta a creat tensiuni în Coaliția PSD-ALDE. Parlamentarii ALDE sunt extrem de nemulțumiți de modul cum au procedat social-democrații.

12.32 Liderul grupului PSD Alfred Simonis a cerut pauză de consultări 30 de minute. Ședința s-a suspendat.

12:30 Liderul grupului UDMR Attila Korodi a cerut amânarea votului pentru șefia Camerei Deputaților cu o săptămână

12:00 Victor Ponta pe Facebook: "ProRomânia există pentru că pe 26 Mai a fost votat de 600.000 de români. Există pentru că avem 22 de deputați care activează serios și profesionist în Parlamentul României! Există pentru că avem personalitate și curaj!(...) Dacă noul președinte al Camerei ( Ciolacu, Turcan, cine va fi ales) continuă abuzul vom utiliza cele mai dure și agresive căi legale pentru recunoașterea drepturilor noastre constiuționale!

10:40 Viorica Dăncilă a declarat că grupul Pro România va fi recunoscut în Parlament

10:32 În Parlament au început negocierile. Până la ora 12.00 grupurile parlamentare pot depune candidaturile la Secretariatul General .

Bătălia pentru șefia Camerei este un dură în condițiile în care nicio formațiune politică nu deține majoritatea în Parlament. Coaliția PSD-ALDE are în prezent 159 de voturi din cele 165 de voturi necesare pentru numirea președintelui Camerei Deputaților. Mai exact, Coaliție îi lipsesc șase voturi pentru a-l putea numi pe Marcel Ciolacu. Alături de PSD-ALDE ar putea vota o parte de parlamentarii Minorităților (17 mandate) care uzual ajutau Guvernul pe perioada mandatului lui Liviu Dragnea.

PNL, USR și PMP care împreună o susțin pe liderul grupului liberal Raluca Turcan au împreună 107 voturi. Dacă UDMR (21 mandate) ar renunța la susținerea propriului candidat iar deputații ProRomânia (22 mandate) ar vota alături de opoziție ar întruni 170 de vouri, suficiente pentru validarea lui Turcan.

În acest moment în Parlament au început negocierile. Până la ora 12.00 grupurile parlamentare pot depune candidaturile la Secretariatul General .

Procedura de alegere a noului președinte al Camerei Deputataților care va exercita atribuțiile de lider al acestui for în locul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție a fost demarată.Teoretic, cel care va fi ales va exercita această funcție până la viitoarele alegeri parlamentare în condițiile în care președintele Camerei este ales pe întreaga durata a legislaturii


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...