LIVE Război în Israel, ziua 3/Israelul impune un „asediu total” asupra Gaza/„Nu există electricitate, nu există alimente, nu există apă, nu există combustibil”

LIVE Război în Israel, ziua 3/Israelul impune un „asediu total” asupra Gaza/„Nu există electricitate, nu există alimente, nu există apă, nu există combustibil”

Israelul continuă să lupte în cea de-a treia zi de la atacul asupra comunităților din sud de către teroriștii Hamas, încercând să-i elibereze pe cei ținuți ostatici în casele lor, în timp ce numărul morților, răniților și a celor răpiți continuă să crească.

Atac israelian în GazaFoto: Fatima Shbair / AP / Profimedia

Hamas spune că a lansat 120 de rachete către orașele Ashdod și Ashkelon, Israelul anunță răniți

13:19Patru soldați israelieni au fost uciși în mijlocul atacurilor din Fâșia Gaza, a anunțat aripa militară a Hamas.

13:13În urma valului de rachete lansat luni din Fâșia Gaza, în Ashkelon au fost rănite patru persoane - una grav - și duse la spital, spun serviciile de urgență din Israel, citate de BBC. În Ashdod, aflat în apropiere, o femeie a fost grav rănită și, de asemenea, a fost dusă la spital.

13:09 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că „Israelul are dreptul și responsabilitatea de a se apăra pe sine și pe cetățenii săi”.

„Suntem șocați și îngroziți de atacurile teroriste comise de Hamas împotriva partenerului nostru NATO, Statul Israel. În ultimele două zile, am văzut mii de rachete trase asupra Israelului, atacuri nediscriminatorii asupra civililor și răpiri în masă. Condamn în mod categoric aceste acte nejustificate și criminale. Gândurile noastre sunt alături de victime, de apropiații și familiile acestora, de poporul israelian. Israelul are dreptul și responsabilitatea de a se apăra pe sine și pe cetățenii săi. Sunt, de asemenea, profund îngrijorat de faptul că, printre cei uciși, răniți sau răpiți, se află și cetățeni din multe țări, inclusiv cetățeni ai multor țări aliate NATO. Autoritățile naționale din aceste țări fac tot ce pot pentru a-și ajuta cetățenii într-o astfel de situație dificilă”, se arată într-un comunicat al oficialului NATO.

13:03 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut apel la încetarea rapidă a luptelor dintre forțele israeliene și militanții palestinieni Hamas, luni, în timpul discuțiilor de la Moscova cu șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, transmite Reuters.

Rusia și Liga Arabă pot contribui la oprirea vărsării de sânge în Israel și în teritoriile palestiniene, a adăugat Lavrov.

Gheit a cerut, de asemenea, încetarea luptelor, dar a declarat că astfel de violențe vor continua atâta timp cât problema palestiniană rămâne nerezolvată.

12:53 Hamas a transmis printr-un comunicat că a lansat 120 de rachete către orașele Ashdod și Ashkelon din sudul Israelului, ca răspuns la atacurile aeriene israeliene, scrie CNN.

Anterior, gruparea islamită a anunțat că a lansat rachete și spre Ierusalim și Tel Aviv, declanșând sirene aeriene în acele orașe.

Israelul anunță că a recâștigat controlul asupra tuturor comunităților din zona frontierei cu Fâșia Gaza / Alerte de raid aerian la Tel Aviv și Ierusalim

12:50 Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul impune un „asediu total" asupra Gaza, transmite The Guardian.

„Nu există electricitate, nu există alimente, nu există apă, nu există combustibil", a spus Gallant.

12:44Cel puțin 493 de persoane au fost ucise, iar alte 2.651 au fost rănite în Gaza de când Israelul a ripostat cu atacuri aeriene la atacul surpriză lansat de Hamas sâmbătă dimineața, a anunțat luni ministerul palestinian al Sănătății, citat de CNN.

12:35Alerte de noi atacuri cu rachete s-au auzit sunând luni la prânz în toată regiunea de sud a Israelului și în orașele Holon și Rishon Lezion. Sirenele au sunat aproape în același timp cu anunțul Armatei israeiene privind eliberarea comunităților din zona frontierei cu Gaza.

La Ierusalim s-au auzit explozii, posibil din cauza interceptărilor de rachete în aer, scrie Reuters. Sirenele de raid aerian au sunat și la Tel Aviv.

Hamas a anunțat pe rețelele de socializare că a lansat rachete asupra Ierusalimul și Tel Aviv.

12:20Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari, spune că armata a recâștigat controlul asupra tuturor comunităților din apropierea frontierei cu Fâșia Gaza, dar sunt în curs confruntări izolate cu palestinieni înarmați, scrie BBC.

„Avem controlul total al comunităţilor”, a declarat generalul Daniel Hagari, în timpul unei intervenţii televizate.

El a spus că, totuşi, „s-ar putea să existe încă terorişti în zonă”.

De asemenea, el a confirmat că Israelul mobilizează aproximativ 300.000 de rezervişti ca răspuns la atacul masiv lansat sâmbătă de militanţii Hamas din Fâşia Gaza: „Niciodată nu am mobilizat atât de mulţi rezervişti în acelaşi timp. Vom merge în ofensivă”.

Anterior, armata israeliană anunțase că au loc lupte în „șapte sau opt” locuri din interiorul teritoriului israelian.

11:37 Atacul Hamas asupra Israelului este rezultatul unei operaţiuni coordonate minuţios şi susceptibile să dureze, iar în acest context, în Occident au apărut numeroase acuzaţii referitoare la participarea Iranului, care neagă însă orice implicare, comentează AFP, care citează mai mulţi experţi.

11:35Israelul a fost prins cu garda jos după o campanie atentă de inducere în eroare care a facilitat atacul lansat sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas , o lovitură devastatoare, care a permis unei forţe ce foloseşte buldozere, deltaplane şi motociclete să înfrunte cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Aproape 1.200 de morți și peste 5.000 de răniți

11:31Purtătorul de cuvânt principal al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, spune că trupele israeliene au recăpătat controlul asupra tuturor orașelor de la granița cu Gaza. El spune că, în prezent, nu există lupte în niciunul dintre orașe. „Este posibil să mai existe teroriști în zonă”, spune Hagari.

Breșele barierei de la granița din Gaza vor fi asigurate fizic de tancuri, care vor fi susținute de elicoptere de luptă și drone.

El spune că armata a evacuat 15 din 24 de orașe de la graniță și că evacuările vor continua . Sderot nu va fi evacuat în această etapă, spune el. Hagari spune că aproximativ 4.400 de rachete au fost lansate spre Israel de când luptele au început sâmbătă dimineață. În ceea ce privește recrutarea rezerviștilor, Hagari spune că IDF „nu a mobilizat niciodată atât de mulți rezerviști atât de repede – 300.000 de rezerviști în 48 de ore”.

11:10Imagini din Fâșia Gaza, luni dimineața, după ultimele lovituri executate de Israel:

11:07​Atacul prin surprindere lansat sâmbătă de gruparea Hamas împotriva Israelului readuce în atenţia cauza palestiniană şi subminează încercările de normalizare a relaţiilor dintre statul evreu şi Arabia Saudită, sponsorizate de Statele Unite, comentează luni AFP .

11:04China „se opune și condamnă” violența împotriva civililor atât în ​​Israel, cât și în teritoriile palestiniene. „China este foarte îngrijorată de escaladarea conflictului dintre Palestina și Israel”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Mao Ning, adăugând că Beijingul „este profund întristat de victimele civile cauzate de conflict și că se opune și condamnă acțiunile care dăunează civililor”.

11:00Ministerul Sănătății din Gaza: 493 de palestinieni uciși, 2.751 răniți de atacurile israeliene. Ministerul israelian al Sănătății a anunțat luni dimineață că există 2.382 de răniți, 22 dintre ei în stare critică și 345 în stare gravă. De asemenea, sunt peste 700 de morți.

10:58Danny Yatom, fostul șef al agenției de spionaj Mossad și politician din partea partidului de opoziție al Partidului Muncii din Israel, spune că „totul a mers prost" și că „nimeni nu a avut habar" sâmbătă, când Hamas a atacat Israelul din Fâșia Gaza.

El a declarat în cadrul emisiunii Today că al doilea nivel de apărare al Israelului a fost insuficient pentru a opri atacurile, amintind de modul în care Israelul a fost prins pe picior greșit la aproape „50 de ani și o zi" de la Războiul de Yom Kippur, când o coaliție de state arabe a invadat Israelul.

„Numărul de forțe a fost prea mic - și acest lucru se datorează în principal eșecului serviciilor de informații care au spus că, deși am asistat la multe exerciții ale Hamas, aceștia nu au nicio intenție de a ataca Israelul", a spus Danny Yatom, citat de BBC.

„Israelul este în război”

10:51Agenția de presă chineză Xinhua scrie că oficialii din Qatar încearcă să ajungă la un acord de schimb rapid de prizonieri între Israel și Hamas. O sursă Hamas a declarat agenției de presă că propunerea Qatar implică eliberarea femeilor deținute de Hamas în schimbul eliberării prizonierelor palestiniene deținute în Israel. Potrivit discuțiilor, SUA sprijină inițiativa și Hamas și-a exprimat acordul de principiu cu condiția ca toate prizonierele palestiniene deținute în Israel să fie eliberate.

10:50Ministrul libanez de externe Abdallah Bouhabib spune că guvernul său a primit asigurări de la trupele Hezbollah că nu se vor alătura luptei decât dacă Israelul „hărțuiește” Libanul. Ieri dimineață, Hezbollah a lansat atacuri asupra unor unități militare israeliene de la granița cu Liban, în timp ce luptele continuau în sudul Israelului. Gruparea teroristă susținută de Iran a susținut că a tras zeci de rachete în trei poziții israeliene din regiunea contestată Muntele Dov, „din solidaritate” cu atacul Hamas.

10:29Nepalul a declarat luni că cel puțin 10 cetățeni nepalezi au fost uciși în Israel după atacul grupării palestiniene Hamas, iar Guvernul discută cum să evacueze mii de alți compatrioți care lucrează sau studiază acolo.

Ministerul de Externe a declarat că alți patru nepalezi au fost răniți în atacul de sâmbătă, iar mulți alții s-au ascuns în buncăre. Oficialii spun că aproximativ 4.500 de nepalezi lucrează în Israel, mai ales ca îngrijitori, iar peste 100 studiază acolo în cadrul unui program „câștigă și învață”.

Militanții Hamas au reușit să distrugă și să captureze mai multe tancuri israeliene Merkava 4, considerate cele mai avansate din lume.

10:10VIDEO Cum au reușit militanții Hamas să distrugă și să captureze tancurile israeliene Merkava , considerate a fi cele mai avansate din lume.

Cel puțin șapte tancuri israeliene Merkava ar fi fost distruse, avariate și capturate, conform confirmărilor vizuale de până în acest moment, pe lângă alte câteva transportoare blindate grele - o reușită de răsunet a teroriștilor Hamas având în vedere că tancurile israeliene Merkava sunt considerate printre cele mai avansate din lume, iar discrepanța de dotare dintre soldații israelieni și grupările teroriste palestiniene este una destul de mare.

10:07Mai mulți miniștri printre care cel al Finanțelor și cel al Economiei fac un apel către premierul israelian pentru formarea unui Guvern de Uniune Națională. "Israelul este în război. A venit timpul pentru formarea unui guvern de uniune națională. Într-un moment atât de complex trebuie să lăsăm diferențele deoparte și să ne unim împotriva inamicului care vrea să ne distrugă", a declarat luni ministrul Economiei și Industriei, Nir Barkat. „Luptătorii IDF (Forțelor Armate- n.red) vor lupta pentru statul Israel și trebuie să-i susținem cu un guvern de uniune care să reprezinte întregul popor. Trebuie să stabilim un guvern de uniune chiar astăzi și să câștigăm războiul împreună”, a adăugat el

09:49Un oficial egiptean de informații spune că Egiptul, care servește adesea ca mediator între Israel și Hamas, a vorbit în mod repetat cu israelienii despre „ceva mare”, fără a da foarte multe detalii. El spune că oficialii israelieni s-au concentrat pe Cisiordania și au minimizat amenințarea din Gaza.

WSJ: Atacul-surpriză asupra Israelului a fost planificat din august cu ajutorul Iranului

09:45 Oficialii de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului şi au dat unda verde pentru asalt în cadrul unei reuniuni care a avut loc lunea trecută la Beirut, potrivit unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, o altă grupare militantă susţinută de Iran, relatează luni The Wall Street Journal.

09:49 Un oficial egiptean de informații spune că Egiptul, care servește adesea ca mediator între Israel și Hamas, a vorbit în mod repetat cu israelienii despre „ceva mare”, fără a da foarte multe detalii. El spune că oficialii israelieni s-au concentrat pe Cisiordania și au minimizat amenințarea din Gaza.

09:45 Oficialii de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului şi au dat unda verde pentru asalt în cadrul unei reuniuni care a avut loc lunea trecută la Beirut, potrivit unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, o altă grupare militantă susţinută de Iran, relatează luni The Wall Street Journal.

09:40 Banca centrală a Israelului va vinde până la 30 de miliarde de dolari pentru a susține moneda shekel, în urma incertitudinii pieței ca urmare a incursiunii Hamas din Fâșia Gaza.

Banca centrală a dat un comunicat în care anunță că va aplana volatilitatea cursului de schimb al șekelului și va asigura lichiditatea necesară unei bune funcționări a piețelor”. Potrivit comunicatului ea ar putea oferi lichidități suplimentare de până la 15 miliarde de dolari . Mișcarea vine în momentul în care shekelul scade la un minim de aproape opt ani față de dolarul american la începutul tranzacțiilor de luni.

09:24 Armata israeliană a anunţat luni că a lovit „peste 500 de ţinte" în timpul nopţii în Fâşia Gaza, pentru a încerca să reia controlul în faţa combatanţilor Hamas, în a treia zi de confruntări care s-au soldat cu peste 1.100 de morţi în cele două tabere, informează AFP și Agerpres.

09:15 Armata israeliană crede că un număr mare de militanți Hamas continuă să intre în Israel, iar unele dintre orașele israeliene de-a lungul graniței cu Gaza continuă să fie un câmp de luptă activ. IDF efectuează căutări de-a lungul gardului de la graniță și în alte puncte prin care militanții Hamas ar putea pătrunde în Israel.

09:13 Imagini de noaptea trecută care arată zeci de rachete interceptate deasupra Israeluluii:

09:10 Pelerinii români aflaţi în Israel s-au întors deja cu bine acasă, într-o mare proporţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, transmite Agerpres.

09:00 Încă 245 de cetățeni români au fost repatriați din Israel prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată, a anunțat luni dimineață MAE.

08:55 Ministerul de Externe al Thailandei a anunțat luni că 12 cetățeni thailandezi au fost uciși în tulburările din Israel, plus alți 11 răpiți și opt răniți. „Lucrăm pentru a ajuta toți cetățenii thailandezi din Israel”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Kanchana Patarachoke.

08:45 Municipalitatea din localitatea Sderot recomandă locuitorilor orașului să rămână încuiați în casele lor din cauza posibilelor „incidente de securitate”. Într-o declarație adresată locuitorilor, municipalitatea spune: „Trebuie să vă încuiați imediat în case, să încuiați ușile și ferestrele și să nu deschideți niciunui străin”. Anunțul vine în timp ce trupele încearcă să elibereze teroriștii Hamas de pe teritoriul israelian după ce aceștia s-au infiltrat din Fâșia Gaza în ultimele două zile.

08:35 Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, spune că senatorii au fost informați de înalți oficiali ai Departamentului de Stat și ai Pentagonului și au primit asigurări că Statele Unite va oferi Israelului „tot ce le trebuie”.

08:15 Ministerul israelian al Sănătății spune că până în această dimineață, 2.382 de persoane au fost tratate în spitale din Israel pentru rănile suferite în timpul atacurilor teroriste

07:55 Forțele israeliene au găsit un tunel lângă Kfar Aza prin care circa 70 de teroriști se infiltraseră în Be'eri peste noapte. Cei mai mulți dintre ei au fost uciși în luptă; Secretarul cabinetului spune că noul război cu Gaza este „planificat” să fie ultimul

07:51 Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, neagă zvonurile privind lipsa unor echipamente din dotarea Armatei. „Nu lipsessc echipamente în IDF (Forțele Armate Israeliene)”, spune el. „Este nevoie de timp pentru a muta o parte din echipamente, dar nu există lipsă.”

07:36 Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, le-a spus reporterilor că există încă șase focare active de luptă în sudul Israelului, lângă granița cu Fâșia Gaza. „Luptele sunt în desfășurare în Be'eri, Kfar Aza, Nirim și Alumim”, spune el. Unii dintre teroriști se află în Israel de la atacul preliminar de sâmbătă, în timp ce alții au trecut granița în ultimele două zile. Hagari spune că peste noapte, aproximativ 70 de teroriști s-au infiltrat în Be'eri. Cei mai mulți dintre ei au fost uciși în luptă cu trupele IDF, dar alții încă se ascund în casele din kibbutz.

07:36 Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului sâmbătă, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţă, informează Agerpres, care citează AFP.

Armata israeliană a raportat, de asemenea, 2.150 de israelieni răniţi începând de sâmbătă dimineaţă, într-o actualizare postată pe contul său de X.

De asemenea, mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în această ofensivă, conform unei declaraţii făcute duminică de un oficial SUA.”Putem confirma decesul mai multor cetăţeni americani”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Potrivit dpa, care citează informaţiile postate duminică seara de site-ul de ştiri israelian Ynet, cel puţin 260 de cadavre au fost găsite la locul în care avea loc un festival în timpul ofensivei Hamas. Forţele de urgenţă ale serviciului de salvare Zaka sunt cele care au comunicat site-ului că au găsit cadavrele. Hamas a atacat participanţii la festivalul care se desfăşura în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza. Presa a citat martori oculari care au vorbit despre un masacru.

Nu este clar dacă cei 260 de participanţi la festival, care au fost ucişi, au fost incluşi în acest ultim bilanţ. Bilanţul a continuat să crească în week-end pe măsură ce forţele israeliene au avansat în zonele atacate şi au descoperit mai multe cadavre.

07:17 Diplomatul și istoricul american Deborah Lipstadt, unul din cei mai renumiți cercetători ai Holocaustului din lume, a numit atacurile Hamas „cel mai barbar atac împotriva evreilor de după Holocaust”. Lipstadt a spus că „nu există nicio justificare” pentru „terorismul odios, barbar împotriva civililor israelieni”

06:07 Iranul a negat luni implicarea sa în atacurile Hamas și în invazia Israelului. Delegația iraniană la Națiunile Unite a emis o declarație în care spune: „Pașii hotărâți ai palestinienilor constituie o apărare complet legitimă împotriva a șapte decenii de ocupație și crime teribile. Susținem Palestina fără rezerve. Cu toate acestea, nu suntem implicați în răspunsul palestinian, potrivit cotidianului Jerusalem Post

05:45 O sursă apropiată Hamas a declarat pentru Reuters că organizația teroristă a desfășurat o campanie de ani de zile pentru a păcăli Israelul să creadă că grupul nu dorește un conflict armat și ar putea fi calmat cu stimulente economice pentru a menține un calm relativ.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu era pregătit pentru o luptă”, spune sursa citată. „Hamas a păcălit Israelul în ultimele luni, dând impresia că nu este dispus să intre într-o confruntare cu Israelul în timp ce se pregătea pentru această operațiune”

05:35 Armata israeliană afirmă că avioanele continuă să lovească cu rachete Fâșia Gaza pentru a „spulberaa capacitățile grupării teroriste Hamas”. Printre țintele lovite în ultimele ore s-au numărat mai multe posturi de comandă; o clădire care găzduiește agenți Hamas; un centru de comandă folosit de un înalt oficial din forțele navale ale Hamas; un „activ operațional folosit de Hamas” situat într-o moschee din Jabaliya; și un bun folosit de grupul terorist pentru informații.

05:33 Într-un comunicat, Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite s -a declarat, de asemenea,"îngrozit" de informaţiile referitoarea la faptul că civili israelieni au fost luaţi ostatici din casele lor.

05:00 ​Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că Iranul este parţial responsabil pentru atacul pe scară largă al Hamas, adăugând că războiul nu se va încheia rapid, informează dpa.

01:08 Forțele de Apărare Israelului (IDF) au anunțat oficial, duminică noapte, că peste 700 de israelieni au fost uciși, începând de sâmbătă dimineață, iar 2.150 au fost răniți, conform CNN. Potrivit IDF, 3.284 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza (Hamas spune că numărul este mai mare - 5.000), iar Israelul a lovit 653 de ținte Hamas.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?