LIVE Război în Israel, ziua 4/Netanyahu: „Vom învinge aceste animale umane”/Hamas amenință că va începe să execute ostaticii

LIVE Război în Israel, ziua 4/Netanyahu: „Vom învinge aceste animale umane”/Hamas amenință că va începe să execute ostaticii

Atacuri cu rachete au lovit comunitățile israeliene pe tot parcursul zilei de luni, provocând victime, în timp ce Apărarea israeliană a lansat contraatacuri împotriva grupării Hamas din Gaza. La rândul ei, Hamas a amenințat că va începe să execute ostaticii capturați.

Hamas a publicat imagini care arată pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mubar 1Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

“ Campania poate fi lungă și este important ca fiecare familie să se asigure că are apă, alimente, medicamente și echipamente necesare pentru situații de urgență, ” au transmis într-un comunicat oficialii Armatei.

Între timp, Hamas a amenințat că va începe să execute ostatici ca răspuns la loviturile israeliene din Gaza efectuate fără avertismente anterioare, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izzedine al-Qassam, conform jurnalului de știri Shehab din Gaza.

“ Din acest moment, orice atac asupra oamenilor noștri aflați în siguranța căminelor lor va fi întâmpinată cu executarea ostaticilor civili, iar înregistrările vor fi difuzate cu suport video și audio, ” a declarat purtătorul de cuvânt, care și-a ales numele de război Abu Obeida.

SINTEZA ZILEI

  • Peste 100 de morţi găsiţi într-un kibuţ agricol, Beeri. Bilanţul atacului Hamas creşte la 900 de morţi inclusiv 140 de copii. Numărul răniţilor a crescut la 3.726, dintre care 10% dint copii
  • Armata israeliană a anunțat că va lansa unul dintre cele mai mari valuri de atacuri aeriene împotriva Hamas în Fâșia Gaza asediată
  • UE își va revizui ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor în urma atacului Hamas asupra Israelului, a anunțat luni seară Comisia Europeană, fără a mai face referire la o suspendare anunțată de unul dintre comisarii săi, spre disperarea unora dintre cele 27 de state membre, potrivit AFP.
  • „Vom învinge aceste animale umane”, declară în Knesset Netanyahu care consideră că „Hamasul este Daesh” / Răspunsul Israelului la atacurile lansate de gruparea militantă islamistă Hamas „va schimba Orientul Mijlociu”, a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu.
  • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că alți 115 de cetățeni români au revenit din Israel în România luni, prin intermediul unei curse operate de o companie aeriană privată.
  • Erdogan îl avertizează pe Herzog împotriva unui atac israelian ”nediscriminat” în Fâşia Gaza
  • Jean-Luc Mélenchon, liderul grupului parlamentar al Partidului La France Insoumise (LFI), cea mai mare formațiune politică de stânga din Franța, a denunțat luni „o lapidare mediatică permanentă” după ce LFI şi-a exprimat dezacordul cu „diplomaţia franceză” privind atacul Hamas asupra Israelului.

09:49 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că parlamentul și ministerele din Gaza sunt ținte legitime în ofensiva împotriva Hamas. Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a mai adăugat că s-ar putea să nu existe același „nivel de fidelitate” în avertizarea țintelor înainte de lovituri. Întrebat dacă Israelul consideră guvernul civil al Hamas, cum ar fi parlamentul și ministerele, ținte legitime, Hecht a spus că „dacă există un om care trage rachete de acolo, el devine o țintă militară”.

09:45 Presa de stat din Coreea de Nord a învinovăţit marţi Israelul că provoacă vărsarea de sânge în Gaza, transmite Reuters, observând că este prima luare de poziţie a Phenianului în privinţa conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

09:40 Divizia care se ocupă de fraude cibernetice a Poliției israeliene a înghețat conturile de criptomonede aparținând Hamas, transmite poliția într-un comunicat. Hamas folosea conturile pentru a strânge bani pe rețelele sociale, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției. Divizia respectivă lucrează în cooperare cu Ministerul Apărării, Shin Bet și alte agenții de informații în efortul de a închide canalele de criptomonede pe care le folosesc grupurile teroriste.

09:33 596 de cetățeni români au fost aduși în țară în cursul nopții cu două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private, a transmis marți dimineață MAE.

09:23Armata israeliană a declarat că aproximativ 1.500 de cadavre ai militanților Hamas au fost găsite pe teritoriul israelian și că sudul țării este sub controlul forțelor israeliene. Purtătorul de cuvânt Richard Hecht a declarat că niciun luptător Hamas nu a mai intrat în Israel de aseară, deși „spioni” ar putea exista încă pe teritoriul Israelului.

08:53 704 palestinieni au fost uciși și 3.900 au fost răniți în atacurile aeriene israeliene în Fâșia Gaza, a informat marți Ministerul Palestinian al Sănătății. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 790 de case au fost distruse în atacurile aeriene israeliene, iar peste 5.300 de clădiri au fost avariate. 400.000 de palestinieni au fost deconectați de la alimentarea cu apă

08:51 Israelul este pe ultima sută de metri în vederea formării unui guvern de uniune națională, spun surse politice pentru Ynet. O întâlnire a șefilor partidelor din coaliția de guvernare este programată să aibă loc astăzi mai târziu.

08:49 Playboy anunță că încetează relația cu vedeta media libanezo-americană și fostă vedetă a filmelor pentru adulți Mia Khalifa din cauza postărilor acesteia de pe rețelele de socializare care susțin atacul Hamas asupra Israelului.

08:27 Între 100 și 150 de israelieni sunt reținuți în Fâșia Gaza, a declarat luni ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, într-un interviu acordat CNN.

08:03Forțele de Apărare Israelului au transmis că au lovit peste 200 de ținte în Fâșia Gaza noaptea trecută. IDF spune că țintele includ un depozit de arme aflat într-o moschee, un apartament folosit pentru lansarea de rachete ale Hamas, un turn înalt folosit de grupul terorist, dar și alte instalații militare.

06:29 Șapte cetățeni argentinieni au fost uciși în atacurile teroriștilor Hamas din Israel în acest weekend, iar alți 15 sunt dați dispăruți ,a declarat ministrul argentinian de externe Santiago Cafiero

06:10Reuters scrie că sunt în curs de desfășurare eforturi pentru ca președintele palestinian Mahmoud Abbas să viziteze Moscova, citând postul de știri rusesc RBC. Conducerea palestiniană este împărțită între Autoritatea Palestiniană (AP) a lui Abbas, care controlează părți din Cisiordania, și gruparea militantă Hamas, care guvernează Gaza.

„S-a ajuns la un acord că domnul Abbas va veni aici la Moscova”, a declarat Abdel Hafiz, trimisul palestinian la Moscova. „Așteptăm o declarație oficială de la Kremlin... despre când va avea loc vizita”, adaugă el.

05:56Sirenele care avertizează apropierea tirurilor de rachete se auzeau marți dimineața în sudul Israelului, la scurt timp după ce forțele de securitate israeliene au ucis un terorist palestinian în apropiere de Kibbutz Sa'ad.

Potrivit primelor informații, forțele israeliene de securitate au observat un vehicul suspect în apropierea comunității din zona Gaza. Acesta a trecut din Gaza în Israel, potrivit raportului. Forțele au deschis focul, ucigând cel puțin un terorist.

05:53Un înalt oficial Hamas spune că doar un număr mic de comandanți de vârf din Gaza știau despre incursiunea amplă lansată în Israel.

„Doar o mână de comandanți Hamas știau despre ora zero”, spune Ali Barakeh, un membru al conducerii în exil al Hamas, care a discutat cu The Associated Press în biroul său din Beirut. Barakeh a mai adăugat că nimeni din comandamentul central sau din biroul politic al Hamas nu a fost în capitala libaneze săptămâna trecută.

El recunoaște că gruparea militantă Hezbollah din Iran și Liban a ajutat Hamas în trecut, dar a spus că, de la războiul din Gaza din 2014, Hamas și-a produs propriile rachete și își antrenează propriii luptători.

01:20 Israel - Gaza: Biden, Macron, Scholz, Sunak și Meloni fac apel la Iran „să nu extindă conflictul”

Președintele american Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak și premierul italian Giorgia Meloni au cerut luni seară Iranului „să nu extindă conflictul dincolo de Gaza”, în urma atacului Hamas asupra Israelului, potrivit AFP.

01:00 UE nu mai vorbește acum de suspendarea ajutorului pentru palestinieni ci de „revizuire”

UE își va revizui ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor în urma atacului Hamas asupra Israelului, a anunțat luni seară Comisia Europeană, fără a mai face referire la o suspendare anunțată de unul dintre comisarii săi, spre disperarea unora dintre cele 27 de state membre, potrivit AFP.

00:37 „Vom învinge aceste animale umane”, declară în Knesset Netanyahu care consideră că „Hamasul este Daesh”

Israelul luptă pentru a-şi asigura supravieţuirea împotriva Hamas, declară luni seara în Parlamentul israelian (Knesset) premierul israelian Benjamin Netanyahu, în opinia căruia mişcarea islamistă palestiniană „Hamas este Daesh”, acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează News.ro citând AFP.

„Ne aflăm în război pentru a ne asigura supravieţuirea. Vom învinge (aceste) animale umane”, a proclamat el în Knesset.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?