LIVE Ședință decisivă la PSD. Liderii formațiunii se întâlnesc pentru a discuta tranziția post-Dragnea

LIVE Ședință decisivă la PSD. Liderii formațiunii se întâlnesc pentru a discuta tranziția post-Dragnea

Liderii PSD se reunesc azi pentru a discuta următorii pași pe care îi va face partidul după condamnarea definitivă la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea în timp ce era încă în funcția de președinte al partidului și al Camerei Deputaților.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu a spus că social-democrații trebuie să păstreze guvernarea, în vreme ce liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a făcut apel pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Cele mai importante momente ale zilei:

Ora 14:15 – Ședința Biroului Permanent Național al PSD s-a încheiat. Urmează ședința grupurilor parlamentare reunite.

Ora 14:10 – Marian Oprișan: ”A pierdut PSDragnea, de azi avem alt PSD. Avem un PSD preocupat de nevoile reale ale românilor și sp le facem oamenilor o viață mai bună. Discuția pe justiție a încetat în PSD. Justiția trebuie să fie independentă, să aibă toate condițiile să funcționeze, cei care fură de la comunictate trebuie să meargă la pușcărie”, a declarat Oprișan.

Întrebat dacă cei care au probleme cu legea vor mai putea face parte din conducere PSD, Marian Oprișan a răspuns: ”Bineînțeles că nu!”.

Ora 13:30 – Marcel Ciolacu, chestor al Camerei Deputaţilor, a declarat că nu s-a primit încă de la ICCJ motivarea deciziei în cazul lui Liviu Dragnea şi, ca urmare, nu poate fi vacantat mandatul de parlamentar al acestuia 

Ora 13:25 – Gabriela Firea: ”Nu voi candida la președinția PSD la congres. Îl susțin pe Paul Stănescu ca președinte executiv, statutar e ca Dăncilă să fie președinte interimar” 

Ora 13:15: Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să o susţină pe Carmen Mihălcescu pentru a fi preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse din partid, citate de Agerpres, Carmen Mihălcescu va fi susţinută pentru a conduce interimar Camera Deputaţilor până la alegerea unui preşedinte plin. PSD urmează ca ulterior să ia o decizie cu privire la persoana care va fi susţinută pentru prima funcţie în Cameră. Carmen Mihălcescu este acum vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi deputat PSD.

Ora 12:50 Gabriela Firea: ”Îl susțin pe poziția de președinte interimar pe Paul Stănescu, care alături de mine și de foarte puțini colegi am avut de pătimit pentru că am semnat acea scrisoare și am avut curajul să își susțină punctul de vedere. Cred că nu trebuie să se plătească polițe, dar trebuie să se facă dreptate și nu este normal să se perpetueze același mod de a conduce partidul în grupulețe foarte restrânse. Forurile trebuie să fie transparente, nu venit cu decizia, toată lumea să tacă. Nu voi candida și la Congres, dacă se va pune problema”.

Ora 12:05 Viorica Dăncilă vrea o remaniere amplă. Pe listă s-ar afla Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. De asemenea, Dăncilă va renunța si la serviciile lui Darius Vîlcov.

Ora 11:45 – Liderul PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat că se gândeşte dacă să preia sau nu funcţia de preşedinte executiv al partidului. Întrebat înainte de începerea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD dacă va prelua funcţia de preşedinte executiv, aşa cum se speculează, preşedintele PSD Olt a răspuns: „Nu ştiu, mă gândesc”.

„Dacă aveţi răbdare, după ce terminăm BPN, vă promit că vom sta de vorbă liniştiţi şi le dezbatem şi le discutăm. Nu vă pot spune nimic”, a afirmat Stănescu, întrebat dacă i s-a propus să fie preşedinte executiv al partidului.

Ora 11:35 – Preşedintele organizaţiei municipale PSD Bacău, Cosmin Necula, a cerut demisia guvernului ca urmare a pierderii alegerilor europarlamentare de către social-democraţi, considerând că rezultatul poate fi comparat cu cel al unor alegeri parlamentare.

Ora 11:30 – Marian Oprișan: PSD a pierdut alegerile din cauza acțiunilor lui Liviu Dragnea

Ora 11:15 – Robert Negoiță: E mai mult decât evident că s-a greșit grav. PSD ar trebui să facă un pas în spate și ar trebui să cedeze guvernarea, pentru că nu poți guverna cu 23%. Despre anticipate: În România nu vor exista alegeri anticipate niciodată. Întrebat dacă s-a discutat despre varianta ca Marian Oprișan să fie desmenat candidat la președinția României: ”Nu s-a discutat despre un domn Oprișan nimic”.

Ora 11:10 – Liderii PSD vor forța azi plecarea lui Codrin Ștefănescu din funcția de secretar general și a lui Darius Vâlcov din funcția de consilier al premierului, iar Lia Olguța Vasilescu ar urma să-și depună demisia din funcția de purtător de cuvânt al partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD (detalii aici).

Ora 11:08 – A ajuns Viorica Dăncilă: Deciziile le luăm în forurile statutare, nu sunt omul care să facă anunțuri înainte. Întrebată dacă alegerile anticipate sunt o variantă: ”Nu, nu sunt o variantă!”

Ora 11:00 – Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui: O ipoteză care se conturează este că PSD trebuie să rămână la guvernare în virtutea majorității pe care se presupune că o mai are. O altă ipoteză este că PSD ar trebui să renunțe la guvernare.

Anterior, într-o intervenție la Digi24, Buzatu a declarat că ”ar trebui să mergem către alegeri anticipate în cel mai rapid mod posibil”.

Ora 10:50 – Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat marți, la sosirea la ședința Biroului Permanent Național al partidului că este nevoie de convocarea urgentă a unui congres extraordinar al partidului și spus că trebuie ca social-democrații să păstreze guvernarea și majoritatea în Parlament


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia