LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski este supărat pe oficialii săi: "Este iresponsabil să divulgi informaţii despre planurile noastre pentru titluri zgomotoase"

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski este supărat pe oficialii săi: "Este iresponsabil să divulgi informaţii despre planurile noastre pentru titluri zgomotoase"

UPDATE 05:45 Ceea ce se întâmplă acum în jurul centralei ce la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, relatează news.ro.

"Toată lumea trebuie să acţioneze mult mai rapid şi mai dur. Şi mai ales după ce Rusia a recurs la şantaj nuclear neascuns. Ceea ce se întâmplă acum în jurul centralei ce la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist. Astăzi, pe teritoriul centralei, în imediata vecinătate a instalaţiilor nucleare a fost înregistrat un alt bombardament al Rusiei.

Rusia a trecut din nou printr-o altă scară în istoria mondială a terorismului. Nimeni altcineva nu a folosit o centrală nucleară atât de evident pentru a ameninţa întreaga lume şi pentru a pune anumite condiţii. Şi absolut toată lumea ar trebui să reacţioneze imediat pentru a expulza ocupanţii de pe teritoriul centralei nucleare. Acesta este un interes global, nu doar o nevoie ucraineană.

Subliniem acest lucru la toate nivelurile - de la Consiliul de Securitate al ONU până la contactele între state. Numai retragerea completă a ruşilor de pe teritoriul centralei şi restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra situaţiei din jurul centralei vor garanta restabilirea securităţii nucleare pentru întreaga Europă", a spus preşedintele ucrainean.

UPDATE 05:00 Zelenski este supărat pe oficialii săi despre care spune că sunt iresponsabili

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a numit, joi, iresponsabili pe oficialii guvernamentali deoarece aceştia ar fi divulgat informaţii despre planurile Ucrainei, doar pentru "titluri zgomotoase".

"Războiul nu este cu siguranţă momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare", a declarat Zelenski în mesajul video adresat zilnic naţiunii. Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru", a spus Zelenski.

UPDATE 04:00 Cehia se aşteaptă ca livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba să fie reluate în două zile

Cehia se aşteaptă ca livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba să fie reluate în două zile, când problemele legate de plata taxelor de tranzit ar trebui rezolvate, a declarat joi preşedintele operatorului de conducte ceh MERO, Jaroslav Pantucek, pentru Televiziunea Cehă, transmite Reuters.

Fluxurile de petrol prin conducta Drujba către Slovacia şi Ungaria au fost reluate miercuri, după ce grupul petrolier maghiar MOL a plătit taxe de tranzit prin Ucraina în locul Rusiei, iar Pantucek a declarat că clientul său PKN Orlen a făcut acelaşi lucru joi.

”Deoarece petrolul curge astăzi în Slovacia şi Ungaria, MOL, în calitate de client, a luat măsuri practice pentru funcţionarea conductei... Sunt informat de către clientul nostru că face paşi identici astăzi, aşa că mă aştept la asta foarte curând, mâine sau poimâine. Mâine petrolul va curge şi aici”, a spus Pantucek.

UPDATE 00:00 Medvedev a făcut o vizită pe teritoriile ocupate de ruşi din regiunea Lugansk

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei, a vizitat partea ocupată de forţele armate ruse din regiunea Lugansk, Ucraina. Aici a organizat o reuniune de securitate în numele preşedintelui rus Vladimir Putin. Anunţul vizitei la Lugansk a fost făcut public chiar de fostul preşedinte rus pe contul său de Telegram, relatează Libertatea.ro.

Joi am vizitat Republica Populară Luhansk, unde m-am întâlnit cu liderii RPL [autointitulata Republică Populară Luhansk, n.r.], Leonid Pasichnyk, şi RPD [autointitulata Republică Populară Doneţk], Denis Puşilin”, a scris Medvedev.

OMS spune că atacurile ruse asupra unităţilor spitaliceşti îi privează pe ucraineni de asistenţă medicală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că a verificat şi confirmat 445 de atacuri asupra unităţilor medicale şi asupra furnizorilor de servicii medicale de pe teritoriul ucrainean. Cele 445 de atacuri s-au soldat cu 105 răniţi şi 86 de morţi, relatează Al Jazeera.

„Aceste atacuri îi privează pe oameni de îngrijirile de care au nevoie urgentă, pun în pericol furnizorii de servicii medicale şi subminează sistemele de sănătate. Accesul la asistenţă medicală continuă să fie grav afectat din cauza problemelor de securitate, a mobilităţii limitate, a lanţurilor de aprovizionare întrerupte şi a strămutărilor în masă”, scrie OMS într-un raport.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean