LIVE TEXT Carnagiu pe piețele financiare după Brexit. Lira sterlină a pierdut deja 10%/Investitorii aruncă acțiunile și mută bani pe activele de refugiu

LIVE TEXT Carnagiu pe piețele financiare după Brexit. Lira sterlină a pierdut deja 10%/Investitorii aruncă acțiunile și mută bani pe activele de refugiu

Carnagiu pe pietele financiare globale vineri dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din UE, trimitand lira sterlina intr-un plonjon record si lovind dur actiunile din toata lumea. Investitorii au aruncat peste bord activele de risc si au fugit spre cele de refugiu, obligatiuni guvernamentale, aur sau yeni.

Miliarde de euro au fost sterse din capitalizarea companiilor listate, cotatiile futures FTSE prabusindu-se cu 7 procente, EMINI S&P 500 cu 5% si Nikkei cu 7,6%.

Se asteapta ca bursele europene sa scada cu 6-7,5%.

Lira sterlina a cunoscut un colaps, pierzand 18 centi americani, cea mai mare scadere consemnata vreodata, si ajungand la cel mai mic nivel din 1985 si pana acum. Moneda britanica a scazut cu 10%, pana la 1,33%. Euro a pierut 3,1%, pana la nivelul de 1,10$.

LIVETEXT evenimentele conomice de dupa votul pentru Brexit:

10.06 Francul elvetian a urcat la cel mai inalt nivel din ultimul an de zile, castigand in fata euro 2%.

9.10 Cotatiile futures pentru indicele britanic FTSE au cazut cu 8,2%, cele pentru Euro STOXX cu 11,5%, cele pentru CAC-ul francez au plonjat 10,4%, iar in cazul DAX-ului german sunt “pe rosu” 9,6%.

9.06 Banca Angliei a spus ca va lua toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea monetara si financiara.

8.44 Standard & Poor’s spune ca Regatul Unit isi va pierde probabil ratingul de credit AAA

8.26 “Va fi urat in dimineata asta. Va prinde multi oameni pe picior gresit, fara discutie. Evident, pietele nu inglobasera in cotatii ce s-a intamplat”, a declarat un broker pentru Reuters.

8.22 Banca Angliei, in "contact strans" cu bancile dupa votul pentru Brexit

8.22 Obligatiunile germane au atins un nivel-minim record, randamentul ajungand la -o,3%, in conditiile in care investitorii au fugit sa-si adaposteasca banii in siguranta bund-urilor.

8.19 Actiunile de pe bursa din Hong Kong a scazut cu 5%.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina