LIVE TEXT Cutremure cu magnitudini 7,8, respectiv 7,5, în Turcia, la granița cu Siria: 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ

LIVE TEXT Cutremure cu magnitudini 7,8, respectiv 7,5, în Turcia, la granița cu Siria: 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ

Risc Seismic

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două, cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Ankara a cerut ajutor internațional. Ultimul bilanț cunoscut este de peste 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi în Turcia și în Siria.

Foto Profimedia

UPDATE 06:00 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi în Turcia, conform celui mai recent bilanţ

Cutremurele violente care au zguduit luni sud-estul Turciei au provocat 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, a anunţat marţi dimineaţă Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia, transmite AFP.

Noul bilanţ ridică numărul total al morţilor din Turcia şi Siria la 4.365, relatează Agerpres.

UPDATE 04:00 Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări luni că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la "toţi sirienii de pe întreg teritoriul", inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP.

Bassam Sabbbagh s-a întâlnit luni la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să "faciliteze toate (procedurile) necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar" ca răspuns la cutremurul care a lovit Siria şi Turcia.

"Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei", a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat Blinken oferă sprijinul SUA omologului turc Cavusoglu

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, să comunice ce pot face Statele Unite pentru a ajuta ţara puternic afectată de cutremur, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, informează Reuters.

Şeful diplomaţiei americane a vorbit la telefon cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu în urma cutremurului soldat cu 2.379 de morţi şi 14.483, conform celui mai recent bilanţ oficial.

"A fost foarte important ca secretarul (de stat) să vorbească cu omologul său, ministrul de externe Cavusoglu, în primă instanţă pentru a transmite condoleanţe şi pentru a clarifica... că orice am putea furniza Turciei, de care are nevoie, ar trebui să folosească telefonul şi să ne anunţe", a spus Price.

Antony Blinken a cerut luni dimineaţa conducerii Departamentului de Stat să identifice ce fonduri ar putea fi disponibile pentru a ajuta Turcia şi ONG-urile care lucrează pe teren în Siria, a spus Price.

UPDATE 03:00 Israelienii şi palestinienii oferă ajutor

Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au anunţat luni că s-au oferit să ajute Ankara în urma seismelor soldate cu mii de morţi şi răniţi, care au lovit Turcia şi Siria, informează AFP.

O delegaţie comună a Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării şi armatei israeliene, formată din 150 de persoane, urma să zboare luni seară spre Turcia, potrivit unui comunicat de presă al armatei israeliene.

Două avioane cu salvatori români au ajuns în Turcia

Două aeronave cu salvatori români au ajuni luni seară în Adana, Trucia. Aceștia au venit însoțiți de echipamentul necesar pentru a ajuta autoritățile locale din Turcia în gestionarea dezastrului umanitar provocat de cutremure.

„Cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia‼️

Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români( echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București -Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.

Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin. Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție, indispensabilă echipelor de salvatori”, se arată într-uun comunicat de presă al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…