LIVE TEXT Cutremure la granița turco-siriană: Peste 8.100 de morți și 34.000 de răniți. Stare de urgență în 10 provincii din Turcia

LIVE TEXT Cutremure la granița turco-siriană: Peste 8.100 de morți și 34.000 de răniți. Stare de urgență în 10 provincii din Turcia

Risc Seismic

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două majore, cu magnitudini de 6,7 și 7,6. Ankara a cerut ajutor internațional.

Foto Profimedia

UPDATE 05:55 Emiratele Arabe Unite promit un ajutor de 100 de milioane de dolari

Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria, informează AFP.

Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme, relatează Agerpres.

Preşedintele emiratez, şeicul Mohammed bin Zayed, a ordonat "mobilizarea a 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremurele din Siria şi Turcia", a anunţat agenţia oficială de presă WAM. Jumătate din sumă va merge către populaţia afectată de seism din Siria, conform sursei citate.

Premierul EAU anunţase cu o zi înainte trimiterea unui ajutor umanitar de urgenţă, evaluat la 50 de milioane de dirhami (13,6 milioane de dolari).

UPDATE 05:45 Aproximativ 70% din populația siriană avea nevoie de ajutor umanitar înainte de cutremur

Potrivit ONU, aproximativ 70% din populația Siriei avea nevoie de asistență umanitară înainte de producerea cutremurelor care au zguduit o mare parte a țării. Această problemă a fost agravată de tragedia care va avea un impact devastator asupra multor familii vulnerabile.

În Siria peste 1.900 de persoane au murit și alte 3.800 au fost rănite în urma cutremurelor care au avut loc luni.

UPDATE 05:00 Peste 8.100 de morţi şi peste 34.000 de răniţi

Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100, informează miercuri dpa.

Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000, relatează Agerpres.

UPDATE 02:00 Incendiu de proporţii în portul Iskenderun, declanşat de seism

Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni, transmite AFP.

Imaginile difuzate de televiziunea turcă arată o coloană uriaşă de fum negru şi dens deasupra containerelor colorate, depozitate pe un chei din acest port la Marea Mediterană.

Dezastrul a început luni după-amiaza târziu, când unul din containere s-a răsturnat peste celelalte sub efectul uneia dintre numeroasele replici ale cutremurului iniţial, cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter.

De atunci s-au făcut multe încercări de a stinge flăcările, inclusiv cu ajutorul unor echipe de pompieri veniţi de la Istanbul, conform unui anunţ al primarului metropolei, Ekrem Imamoglu.

Autorităţile turce au trimis, de asemenea, o navă de pază de coastă echipată pentru a stinge incendiul, însă flăcările continuă, existând riscul de a creşte nivelul poluării în zonă.

UPDATE 00:00 Franţa va trimite un spital de campanie în Turcia

Franţa va trimite un spital de campanie şi 83 de salvatori suplimentari în Turcia, unde bilanţul cutremurului care a zguduit luni sud-estul ţării continuă să crească, au declarat marţi pompierii, la conducerea acestei misiuni, relatează AFP.

Acest spital mobil "va fi autonom pentru minim 15 zile şi va putea asigura, pe lângă alte îngrijiri mai uşoare, 10 până la 15 intervenţii chirurgicale pe zi", au precizat într-un comunicat pompierii din Gard, sudul Franţei.

Structura de aproape 2.000 m2 dispune de o sală de naşteri, două blocuri operatorii, un laborator, o farmacie, o cameră de sterilizare şi o unitate de resuscitare, precum şi de săli de primire şi tratare a răniţilor, potrivit sursei citate, care precizează că desfăşurarea acestui spital ar putea fi prelungită dacă este necesar, relatează Agerpres.

O misiune de recunoaştere va părăsi Marsilia miercuri dimineaţa, cu sarcina în special de a determina locaţia spitalului, cunoscut sub numele de "Element de securitate civilă rapidă pentru intervenţie medicală" sau prescurtat "Escrim".

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski