LIVE TEXT Greva din educație, ziua a IX-a. Ce spun elevii și părinții despre faptul că examenele naționale ar putea fi amânate

LIVE TEXT Greva din educație, ziua a IX-a. Ce spun elevii și părinții despre faptul că examenele naționale ar putea fi amânate

Elevii și profesorii susțin în continuare revendicările profesorilor, dar cer să se găsească o soluție astfel încât cei din anii terminali să poată susține la timp examenele naționale. Veștile proaste vin dinspre Ministerul Educației unde deja se ia în calcul modificarea structurii anului școlar și amânarea examenelor naționale. „Putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Elevii susțin profesorii, dar sunt îngrijorați privind examenele naționale / Foto: Inquam Photos

De altfel, aceasta a anunțat deja că Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată pentru a doua oară. Inițial, examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate pentru 30 și 31 mai din cauza declanșării grevei naționale pe 22 mai. Ieri, acestea au fost anunțate pentru 12-13 iunie. „Bonusurile sunt niște porcării, iar reacția profesorilor este justificată. E limpede că nu mai pot aburi profesorii și că trebuie să vină cu soluții concrete“, este de părere expertul în Educație Marian Staș.

Amânarea examenelor, o problemă

Sindicaliștii au vorbit ieri pentru prima oară despre o eventuală amânare a examenelor naționale. „A fost o pandemie și, spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi“, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.

Expertul în Educație Marian Staș precizează că era de așteptat că s-ar putea ajunge la amânarea examenelor naționale și că acest lucru nu este de dorit. El susține că lipsa de reacție a politicienilor dovedește că aceștia nu sunt conștienți de cât de gravă e problema . „Pentru profesori, cuțitul a ajuns la os. Este un moment semnificativ. În altă perioadă a anului școlar, în afara a ceea ce înseamnă finalizarea evaluărilor, era un glonț tras în aer“, spune acesta.

Ce efecte ar putea avea amânarea examenelor

Elevii și părinții susțin în continuare revendicările profesorilor și pun presiune pe Guvern să soluționeze cererile sindicatelor sau să găsească o variantă de compromis, astfel încât anul școlar să nu fie afectat, iar elevii din anii terminali să-și poată susțină examenele . „Consiliului Național al Elevilor a susținut mereu revendicările profesorilor și justificarea din spatele grevei. Însă, reprezentând vocea tuturor elevilor din România, nu putem să ne ascundem îngrijorarea față de posibilitatea de a nu se desfășura în mod optim examenele naționale“, a spus, pentru „Adevărul“, Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Iulian Cristache, președintele Federație Naționale a Asociației de Părinți, trage și el un semnal de alarmă privind decalarea acestor examene. „Noi susținem revendicările sindicatelor, dar nu în defavoarea copiilor, astfel că nu ne dorim decalarea sau amânarea examenelor. În cazul în care nu se găsește o rezolvare, putem accepta o decalare, ca ultimă soluție, dar să nu vă gândiți la o decalare de o lună, o lună și jumătate, ci de o săptămână, maximum două“, a arătat acesta. El a subliniat că federația a făcut apel către Guvern, sindicate și Ministerul Educației pentru a fi găsită o soluție de compromis, pentru că victimele colaterale sunt elevii și nu trebuie să stea în stres. „Cei din ani terminali nu se tem doar s-ar putea amâna examenul, ci le este frică să nu se ajungă la repetarea anului școlar.“

Ce se întâmplă cu tinerii care merg la universități în străinătate

O posibilă amânare a examenelor naționale i-ar pune în dificultate pe absolvenți, în special pe cei care vor să studieze în străinătate. „Dacă această grevă continuă, calendarul trebuie decalat. Problema apare în momentul în care există elevi care vor să studieze în străinătate, iar pentru înscrierea la universități, în special la cele din Europa, este nevoie de diploma de Bacalaureat. De aceea noi tragem de profesori și Guvern să revină la masa discuțiilor și să negocieze concret. Momentan nu vedem o rezolvare. Chiar dacă susținem revendicările profesorilor, ne jucăm puțin cu viitorul țării“, a transmis secretarul executiv al CNE, Mihnea Stoica. Pentru această problemă, Ligia Deca a declarat că, dacă va fi necesar, ministerul va lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Totuși, ea crede că „lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine“ și îi asigură pe elevi că instituția face tot ce se poate.

Elevii de clasa a XII-a nu trebuie să aibă situația școlară încheiată pentru a se înscrie la Bacalaureat. Directoarea Colegiului „I.L. Caragiale“ din București, Andreea Bodea, a explicat că, pentru profesori, ar fi de ajuns o zi pentru a încheia mediile, dar asta se poate face doar de către dascălii care nu sunt în grevă. „Nouă ne ajunge o zi să facem niște medii pentru că elevii au numărul necesar de note, deci nu se mai pune problema de a trebui să ascultăm sau să evaluăm vreun elev de clasa a XII-a. Este pur și simplu încheierea mediilor și un consiliu profesoral, dar care trebuie să fie legal, evident, deci nu trebuie să mai fim în grevă, de validarea acestei situații școlare. O zi este suficient. În momentul în care această grevă se încheie, în secunda următoare, a doua zi, se întrunește consiliul profesoral“, a mai precizat Andreea Bodea.

Legat de acest lucru, Marian Staș subliniază că universitățile sunt de cele mai multe ori „cu scaun la cap“ și înțeleg că este o situație de forță majoră și nu este vina copiilor că întârzie examenele. „De foarte multe ori, atunci când elevii sunt admiși, în textul scrisorii respective se spune că sunt acceptați, cu condiția de a avea o anumită medie la examenul de Bac și de a o comunica atunci când acesta a fost susținut. Nu cred că va fi o problemă și că cred că universitățile vor ține locul deschis, pentru a nu pierde elevii“, arată expertul în Educație.

Reamintim că, astăzi, 30 mai, sindicaliștii din Educație vor protesta din nou în Piața Victoriei și, ulterior, vor porni în marș spre Palatul Cotroceni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat