LIVE TEXT Parlamentul a votat guvernul tehnocrat. Dacian Cioloș: Prin votul de învestitură se face un transfer de legitimitate democratică acum și aici. Acest guvern nu poate să fie altfel decât și al dvs, în măsura în care vi-l asumați

LIVE TEXT Parlamentul a votat guvernul tehnocrat. Dacian Cioloș: Prin votul de învestitură se face un transfer de legitimitate democratică acum și aici. Acest guvern nu poate să fie altfel decât și al dvs, în măsura în care vi-l asumați

Guvernul format din tehnocrati condus de Dacian Ciolos a primit marti votul de investitura din partea Parlamentului. Noul Guvern a primit 389 de voturi "pentru" si 115 "impotriva", in conditiile in care toate partidele exceptand ALDE, condus de Calin Popescu Tariceanu, au anuntat ca vor vota pentru acest nou executiv.

Ciolos a insistat in discursurile sale ca isi doreste ca guvernarea sa fie deschisa catre societatea civila in incercarea de a recastiga increderea cetatenilor, precizand insa ca va avea un dialog permanent si deschis si cu parlamentul.

"Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani (sic!) la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschidem actul guvernamental."

In discursul sau, liderul PSD Liviu Dragnea l-a avertizat pe Ciolos ca nu ii va acorda un "cec in alb" si ca nu va ezita sa il "concedieze" daca nu respecta conditiile impuse de PSD: precum continuarea masurilor incepute de guvernul Ponta si organizarea corecta a alegerilor.

De partea cealalta, copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga l-au asigurat pe Ciolos ca va avea sustinerea liberalilor de-a lungul mandatului, insa ca il vor critica daca se impune. "Îl vom sprijini în parcursul său viitor pe tot ce înseamnă măsuri în folosul românilor, proiecte majore de reformă făcute temeinic și profesionist, măsuri de centru-dreapta care se regăsesc în programul nostru, măsuri de combatere a corupției și pentru întărirea statului de drept" a declarat Blaga.

Tariceanu, care a recurs la aceleasi teme in discursul privind atacul la democratie, binomul SRI-DNA si abuzurile din justitie, a concluzionat simplu: Tehnocratia ucide democratia" si a anuntat ca nu il voteaza. Amintim ca Ciolos a fost ministru in guvernul Tariceanu.

Plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului a inceput in jurul orei 12.50, fiind nevoie ca inainte sa fie audiata propunerea venita abia dimineata pentru portofoliul de la Justitie - Raluca Pruna, dupa ce premierul desemnat a anuntat in cursul noptii ca o retrage pe Cristina Guseth, propunerea initiala, in urma slabei prestatii de la audierile de luni din cadrul comisiilor de specialitate.

Tot marti dimineata a fost audiat si Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale, care luni nu s-a putut prezenta la audieri intrucat i s-a facut rau.

Cei doi au primit avize favorabile.

Vezi desfasurarea LIVETEXT a sedintei Parlamentului:

15:39 Guvernul a primit votul de investitura: 389 de voturi pentru, 115 impotriva si doua voturi nule (surse)

15.28 S-a incheiat votul

15.25 Gabriel Oprea a venit si a votat. El i-a strans apoi mana lui Ciolos, s-a salutat cu cativa senatori si a plecat din sala repede.

15.15 Incepe votul senatorilor.

14.48: Incepe votul, cu deputatii.

14.44: Dezbaterile s-au incheiat. Zgonea explica procedura votului cu secret cu bile care va fi intrebuintat: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot "pentru", bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba este vot "impotriva".

Un senator ridica problema abtinerii in cadrul votului cu bile. Zgonea explica faptul ca exista vot nul, nu abtinere, care se exprima prin ambele bile in urna neagra.

14.36: Dacian Ciolos:

Multumesc pentru aceasta dezbatere, nu doar pentru cuvintele de apreciere ci si pentru exprimarea clara a asteptarilor.
Accest guvern tehnocrat nu are obiectiv politic mai important decat sa vada democratia intarita in Romania (aplauze - n.r.)
Departe de noi de a ne exercita atributiile altfel decat pt a sprijini si intari democratia.
Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschidem actul guvernamental.
Si nu pentru ca societatea civila ar fi opusul parlamentului.
Cred ca si pe parcursul celor cinci ani de mandat putem fi receptivi.
Nu cred ca democratia este slabita prin acest guvern, ci ca poate fi intarita.
Partidele pot profita de acest guvern pentru a eficientiza administratia, pentru a recastiga increderea romanilor si va asigur ca guvernul va fi un partener deschis.
Suntem constienti ca neavand un partener permanent va fi nevoie sa avem un dialog permanent cu dvs.
Am inceput deja acest dialog.
Legat de depolitizare: ceea ce e bun sigura ca trebuie mentinut, iar depolitizarea se va face ca o consecinta a cresterii eficientei adminitratiei. De asta are nevoie si politicul si societatea.
Nu exista in programul de guvernare masuri anticonstitutinale. Acest guvern se va ghida dupa Constitutie.
Programul contine masuri esentiale, dar am evitat sa creem un document stufos doar de dragul de a avea multe pagini.
Legat de legitmitatea acestui parlament - din punctul meu de vedere, prin votul de investitura se face un transfer de legitimitate democratica acum si aici. Acest guvern nu poate sa fie altfel decat si al dvs, in masura in care vi-l asumati.
In actul de guvernare curent guvernul vrea sa deschida dialogul cu societatea pentru a intari actul guvernamental pentru ca avem nevoie de incredere, cel mai mult in aceasta perioada.
Am pierdut foarte mult increderea in noi. Vedem cata multa energie putem consuma in a protesta.
Guvernul poate orienta aceasta energie a protestului intr-o energie a constructiei.


14.35: Cristiana Anghel vrea sa ia cuvantul. "Astazi sunt imbracata in negru pentru inmomantam suveranitatea acestui popor. Ar fi trebuit sa ne adunam sa votam suspendearea presedintelui".

14.24: Vasile Blaga:
PNL nu pune nicio conditie pentru oamenii sai. Dar nici nu putem sa acceptam afirmatiile colegilor din PSD cum ca prin depolitizare s-ar face epurari.
Guvernarea Ciolos va avea misiunea de a organiza alegerile.
Una dintre primele masuri pe care trbuei sa o ia conducerea Ministerul Dezvoltarii este sa nu se mai arunce fonduri.
Noi anuntam ca vom sprijini guvernul pe tot parcursul sau, in proiectele majore de reforma, masuri de centru-dreapta, de combatere a coruptiei.
Tot ceea ce dorim este sa fim consultati.
PNL ii va da votul sau de incredere si ii ureaza mult succes.

14.15 Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu anunta sustinerea pentru guvernul Ciolos. Gabriel Oprea nu este prezent.

14:25 Zgonea, care prezideaza sedinta, are un ciocan de lemn cu un suport si un clopotel cu care atentioneaza deputatii care depasesc timpul. S-a apelat la aceasta solutie cel mai probabil pentru ca sistemul electronic al Camerei nu functioneaza si urmeaza sa fie inlocuit.

In plen, nimeni nu pare sa il asculte pe Voichitoiu, deputatii ies sau intra din sala, formeaza grupulete langa banci, discutand intre ei.

14.04: Vorbeste liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian.

13.57: Vorbeste Kelemen Hunor, presedintele UDMR:

Vom fi de acord cu investirea acestui guvern. Este un program de guvernare extrem de scurt dar clar.

Avem noroc cu CV-ul catorva ministri.

Asptam de la dvs un dialog constant.

13.42: Calin Popescu Tariceanu:

PSD ramane la putere, si PNL isi manifesta intentia de a fi critic la adresa guvernului deci in opozitie. Aproape nu s-a schimbat nimic.

Am fost avertizat ca ar fi bine sa renunt la anumite teme care deranjeaza anumite institutii.

Va bucurati de aprecierea mea si nu ma idnoiesc de bunele dvs intentii si de buna dvs. credinta. Persoana dvs impreuna cu reputatia si prestigiul este parte a unul plan elaborat in urma cu un ansi care si-a propus sa indeparteze un guvern ales legitim.

Acest plan implica insistutii ale statului care urmareste anihilarea statului de drept. Scopul final este schimbarea de paradigma. Adica schimbarea regimului politic democratic.

ACest plan care se executa sub privirea ingaduitoare a presedintelui Romaniei, daca nu mai mult. Preuspune subordonarea justitiei si investirea "guvernlui meu", cunoasteti sintagma.
veti constata ca marja dvs de manevra va fi incorsetata.

Am obligatia in calitate de pres al Senatului sa lupt impotriva acestui plan.

Cred ca dupa perioada in care ati lucrat in strainatate sunteti pe cale sa intrati intr-un joc ale carui reguli si consecinte nu le cunoasteti inca.

In Romania s-a constituit in afara Constitutiei un cartel neconstitutional netrasparent cunoscut ca binomul SRI-DNA.

În Romania DNA ancheteaza oportunitea deciziilor luate de parlamentari.

Inspectia Judiciara cenzureaza afirmatiile critice ale unor decidenti.

Tariceanu face din nou referire la Cazul Rarinca.

Romania este departe de a fi un stat de drept.

Criza politica a fost generata de refuzul principalelor partide de a isi asuma guvernarea. PNL a cerut fara temei dizolvarea parlamentului.

Discursul presedintelui se arata a fi unul nedemocratic.

Am vazut ca va asumati trei masur guvernamentale ce exced cadrul constitutional. Nu stiu cum veti proceda.

Tehnocratia ucide democratia.

Grupul parlamentar ALDE nu va vota guvernul Ciolos.

Echilibrul puterilor in stat este departe de a se fi finalizat, fiind net defavorabil puterii legislative.

13.31: Alina Gorghiu:

Este a treia oara inultimii 25 de ani in care parlamentul este chemat sa investeasca un guvern tehnocrat.

De fiecare data au guvernat intr-o perioada de criza.

Acum avem de a face cu o criza in toata clasa politica. Partidele care rasfula usurate ca nu mai vad oameni in strada gresesc.

Spun acest lucruri cu regret, ca un om care are convingerea ca partidele politice sunt o componenta esentiala a democratiei.

Nemultumirile sunt tot acolo.

A doua realitate este ca PSD a pierdut puterea. Marele castig al acestei schimbari de guvern este ca PSD nu mai detine fraiele si parghiile guvernului.

Ordonanta 28 de exemplu poate fi de astazi istorie.

Se paote creiona nu cadru transparent nou, cu o distributie echilibrata de resurse catre administratia locala.

PNL nu a propus un guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet. Nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca esti un partid nascut in 1875 ca PNL trecut prin toate poti sa faci aceasta optiune in mod credibil.
PNL crede in aceasta solutie cu toate sincopele in formarea echipei.

Vom vota noul guvern pentru ca avem incredere ca este o formula buna si o solutie pentru iesirea din criza de incredere.

Veti avea un partener loial in toate masurile bune pe care le veti lua, dar veti avea si o voce critica si sincera atunci cand vom considera.

Am convingerea ca vor fi reparate sau macar stopate o parte din abuzurile guvernlui Ponta.

Ma gandesc la ordonanta migratiei 55.

Alegerile in doua tururi.

Va putem ajuta cu exemple de rea-credinta pentru a putea demara depesedizarea adminsitratiei.

Sunt unii lideri politici care au anuntat ca vor sustine guvernul CIolos pentru ca de maine sa inceapa sa sape la temelia noului guvern.

Ne place sua nu, guvernul tehnocrat este oglinda nivelului de incredere la care a ajuns actuala clasa politica. Sabotarea acestui guvern nu va aduce beneficii.

Anul trecut, romanii au respins abuzul in strada si la urne. Progresul nu poate fi realizat doar ca urmare a protestelor civice.

Cred cu tarie in partidele politice in puterea lor de a oferi altceva.

Din cauza coruptiei au murit tineri in clubul Colectiv. Nu doar coruptia ucide, ci si indolenta, abuzurile.

Astazi ar fi momentulk in care sa nu mai cautam responsabilitati inguste in stanga si in dreapta. Ar trebui sa ne asumam responsabilitate colectiva.

Va uram succes.

13.23: Liviu Dragnea:

- Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face aprte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara.

- As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi.

- S-a facut ieri un bilant al guvernarii noastre, nu voi relua acum cifrele. Sunt cateva realizari pe care vreau sa le subliniez:

Cresterea economica.

Veniturile populatiei

Taxele si impozitele - taxe reduse

S-a redus deficitiul bugetar.

- O politica sociala nu este doar corecta dpdv moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu.

- Dl prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere.
- Liviu Dragnea se refera doar la "guvernul nostru" fara a il numi pe Victor Ponta

- Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari.

- Aveam toate motivele sa continuam guvernarea si aveam tot dreptul sa cerem ca functia de prim ministru sa revina psd-ului si am si facut-o. A fost o alta nominalizare.

Si nu puteam sa ignoram situatia in care se afla Romania.

Am ales sa punem stabilitatea Romaniei inainte de interesela noastre.

- CEx PSD a ales sa voteze pentru investitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile ecnomice inceputa de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016.

- Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica idoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezita sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul.

- Romania trebuie sa revina cat mai repede la un guvern legitimat prin vot.

- Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace. II multumesc de la tribuna aceasta pentru tot ce a facut pentru Romania.

13.10: Element de atmosfera: in timp ce Ciolos citeste programul de guvernare, mare parte dintre parlamentari citesc pe tableta sau pe telefoane. Sunt cativa care rasfoiesc programul de guvernare, printre ei si Elena Udrea.

13.08 Ciolos isi prezinta programul de guvernare.

- Sarcina acestui guvern va fi de a crea statul necesar, neutru politic, care sa puna bazele acestor transformari strucutrale

- Acest guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma necesare

- Dar ne asumam un numar de masuri pe care sa le ducem la indeplinire in dialog cu dv si societatea

- Ne asumam o guvernare bazata pe trei principii esentiale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog

- La nivel adminsitrativ sarcina noastra va fi ca toti romanii pot vota, indiferent unde se afla

- A doua prioritate va fi deschiderea catre societate

- Am pregatit proiectul de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum are un partid

- De aceea masurile din proiect nu sunt exhaustive

- Intentionez sa revenim in Parlament pana in 15 decembrie pentru a discuta mai pe larg masurile din program cat si idei noi

- Independenta justitiei si lupta anticoruptie: sprijin neconditionat al guvernului

- Urmeaza un an important in care se vor face numiri in posturi cheie. Ele vor fi vizate doar de performanta

- Sustinerea cresterii economice - stabilitatea macro si un buget echilibrat sunt esentiale

- Romania a facut deja eforutri majore sa revina la crestere durabila dupa criza si aceste costuri nu trebuie sa fie in zadar

- Vom sustine stabilitatea finantelor publice

- Redirectionarea cheltuielilor spre cofinantarea unor investitii sprijinite si din fonduri europene

- Vom urmari simplificarea si sporirea cantitativa si calitativa a fondurilor europene

- La venituri, avem un cod fiscal adoptat recent. Vom urmari implementarea lui

- Va trebui sa demaram implementarea noului buget european acordat Romaniei

- O provocare majora e indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania: cadastru, achizitii publice, reforma administratiei publice

- Ne vom concentra pe redefinirea rolului si statutului personalului medical si reducerea migratiei in strainatateSuntem confruntati cu provocari majore in UE dar exista si focare de instabilitate la granite

- Atentatele criminale sunt inca o dovada a vulnerabilitatii in fata terorismului si a urii

- Vom mentine fara echivoc reperele existente ale politicii europene

- Vreau sa cresterm ponderea Romaniei in UE

- Imi voi folosi toata energia pentru a contribui la recastigarea increderii si prestigiului Romaniei

- Noi nu ne dorim si nu putem sa inlocuim clasa politica. Democratia nu e posibila fara politicieni si partide

- Noi nu putem guverna decat alaturi de fortele politice din Parlament. Sper sa va alaturati eforturilor noastre

- Dorinta mea e sa cream premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerata a Romaniei si putem sa facem acest lucru doar impreuna

- Daca vorbim de acasa, acasa e intr-un singur loc, aici in Romania

- Am purtat acest acasa in inima in toti acesti ani cand am fost chemat sa imi exercit functia in afara tarii si ma bucur ca acum pot sa imi aduc modestul meu aport pentru a face acest acasa mai bun

13.00: Valeriu Zgonea aminteste faptul ca s-a modificat componenta originala a listei ministrilor, Cristina Guseth fiind inlocuita cu Raluca Pruna. Toate avizele comisiilor, care sunt consultative, au fost favorabile.


populare
astăzi

1 Foarte interesantele amănunte din Raportul SRI despre „grupările autohtone cu potenţial extremist de dreapta”...

2 Simona Halep a făcut publică lista celor 8 jucătoare care au votat împotriva sa

3 Mercenarii conduși de Potra ar fi avut o listă neagră cu jurnaliști și politicieni. Planul pe care ar fi trebuit să-l urmeze

4 Horațius Dumbravă, fostul președinte al CSM: „Am asistat la schimbarea forțată a atribuțiilor Curții Constituționale” / „Un precedent foarte periculos”

5 Averea impresionantă a președintei POT. Anamaria Gavrilă a vândut un apartament cu 664.000 de euro