LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cibernetic ucrainean asupra Ministerului rus al Apărării

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cibernetic ucrainean asupra Ministerului rus al Apărării

Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat că a efectuat recent un atac cibernetic asupra unui server de comunicații al Ministerului rus al Apărării (MOD). GUR a raportat pe 30 ianuarie că hackerii GUR au spart cu succes un server rus MoD folosit pentru a face schimb de informații între unitățile ruse.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE Forțele ucrainene au lovit ținte rusești în vecinătatea aerodromului Belbek din Sevastopol ocupat, Crimeea, pe 31 ianuarie. Comandantul forțelor aeriene ucrainene, general-locotenentul Mykola Oleshchuk, a distribuit imagini geolocalizate pe 31 ianuarie, care arată o lovitură ucraineană în apropierea aerodromului Belbek și a mulțumit forțelor ucrainene pentru că au lovit ținte în a ocupat Crimeea. Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 31 ianuarie arată coloane mari de fum care se ridică de pe aerodrom. ISW încă nu a observat dovezi care să indice ce ținte rusești au lovit forțele ucrainene la sau în apropierea aerodromului. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au interceptat 20 de rachete ucrainene, 17 se pare că se apropiau de Sevastopol și trei ar fi fost trimise în altă parte în Crimeea ocupată. Ministerul Rusiei a susținut că fragmente de rachete au căzut în Lyubimivka (nord-vest de Sevastopol), iar guvernatorul administrației de ocupație a Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a susținut că fragmentele de rachete au deteriorat clădirile de-a lungul străzii Fedorivska și asociația de grădini „Ust-Belbek”, ambele în vecinătatea aerodromului Belbek. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au folosit rachete de croazieră Storm Shadow în lovituri. Forțele ucrainene au vizat recent aerodromul Saky (la nord de Sevastopol) ca parte a unei campanii de bombardament de mai multe zile împotriva țintelor rusești din Crimeea ocupată, la începutul lunii ianuarie 2024. Forțele ucrainene au desfășurat anterior o campanie de lovitură mai extinsă împotriva infrastructurii militare ruse și a activelor flotei Mării Negre (BSF) în vara anului 2023, care a împins resursele navale rusești în mare parte din partea de vest a Mării Negre și care a avut ca scop degradarea capacității armatei ruse. să folosească Crimeea ca zonă de ședere și spate pentru operațiuni defensive în sudul Ucrainei.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și-a dublat obiectivele teritoriale maximaliste și intenționat vagi în Ucraina, pe 31 ianuarie. Putin a declarat în timpul unei întâlniri cu „împuterniciții” săi electorali că împingerea actualei linie de front mai adânc în Ucraina este cel mai important obiectiv pentru forțele ruse de peste teatru. Putin a subliniat ideea unei zone „demilitarizate” sau „sanitare” în Ucraina, despre care el a susținut că va plasa teritoriul rus – inclusiv Ucraina ocupată – în afara razei de acțiune atât a sistemelor de artilerie din prima linie, cât și a sistemelor cu rază lungă furnizate de Occident. Obiectivul declarat al lui Putin de a împinge linia frontului, astfel încât teritoriile revendicate și reale ale Rusiei să se afle în afara razei de tragere a Ucrainei este un obiectiv vag care este de fapt de neatins atâta timp cât există o Ucraina independentă, cu orice capacitate de a lupta. Putin ar anexa probabil orice teritoriu ucrainean pe care Rusia a reușit să îl captureze în urmărirea acestui presupus obiectiv (în special în cele patru oblaste pe care Rusia a pretins deja că le-a anexat, dar că le controlează doar parțial), aducând astfel noile teritorii rusești în raza sistemelor ucrainene. Un blogger naționalist rus a extins această dilemă, observând că Rusia va trebui, de asemenea, să captureze orașele Mykolaiv și Odesa pentru a elimina amenințarea atacurilor ucrainene la distanță lungă împotriva Crimeei ocupate și că forțele ruse ar trebui să captureze linia Slovyansk-Kramatorsk din regiunea Donețk pentru a scurta linia frontului actual. Bloggerul a sugerat în special o extindere teritorială și mai mare, întrebând dacă Rusia dorește ca Slovyansk să „suporte soarta unui oraș veșnic în prima linie.” Declarațiile lui Putin din 31 ianuarie nu reprezintă inflexiuni semnificative în obiectivele de război declarate ale Rusiei sau în capabilitățile militare reale, ci sunt mai degrabă. probabil intenționează să valorifice narațiunile existente în mass-media occidentală care ar putea bloca pe termen scurt și lung asistența militară occidentală pentru Ucraina și ar putea obliga Occidentul să negocieze cu Rusia în condiții ruși.

UPDATE Putin a inclus, de asemenea, orașul Harkiv, pe care l-a descris anterior drept „rus”, în această zonă demilitarizată ipotetică, care ar putea valorifica discuțiile în jurul posibilității improbabile a unui efort ofensiv rusesc de-a lungul graniței de nord a Oblastului Harkiv de la Oblastul Belgorod. Putin ar putea intenționa să amplifice aceste discuții pentru a distrage atenția Ucrainei de la operațiunea ofensivă rusă în curs de-a lungul axei Harkov-Lugansk, dar ISW continuă să evalueze că forțele ruse din Oblastul Belgorod pot desfășura doar acțiuni la nivel tactic care ar servi drept simulări pentru a atrage și fixa forțele ucrainene de-a lungul graniței. Putin încearcă, de asemenea, să facă apel la apelurile din partea ultranaționaliștilor ruși de a crea o „zonă tampon” între regiunile Harkov și Belgorod pentru a împinge MLRS și artileria ucraineană departe de granița internațională cu regiunea Belgorod. Putin a susținut anterior că va lua în considerare crearea unei astfel de „zone tampon” în timpul nemulțumirii larg răspândite cu privire la raidurile transfrontaliere limitate ale forțelor pro-ucrainene în regiunea Belgorod în vara anului 2023, dar armata rusă nu a luat încă nicio acțiune care să sugereze că Putin a luat serios. au luat în considerare aceste apeluri.

UPDATE Putin a subliniat, de asemenea, efortul ofensiv rusesc în apropiere de Avdiivka, care ar putea prezenta acel efort ca un succes pentru publicul rus intern și să justifice și mai mult războiul rus din Ucraina. Putin a susținut că Brigada de asalt „Veteranii” (Corpul de asalt voluntari) a luptat în fața forțelor obișnuite ruse, a spart liniile ucrainene și a capturat 19 case în apropiere de Avdiivka, pe care Putin le-a caracterizat ca fiind una dintre cele mai importante zone ale liniei frontului. Putin a declarat că Brigada „Veteranii” „lupă corect” și ar trebui să „educe tinerii”. Putin a reiterat, de asemenea, narațiunile clasice conform cărora războiul rusesc din Ucraina este o luptă pentru suveranitatea rusă, care purifică societatea rusă de cei care sunt împotriva acestei suveranități, unificând astfel societatea rusă.

UPDATE Forțele ucrainene și ruse au efectuat un schimb de prizonieri de război (POW) pe 31 ianuarie, schimbând 195 de prizonieri ruși cu 207 de prizonieri ucraineni. Oficialii ucraineni au raportat că acesta a fost cel de-al 50-lea schimb de prizonieri, probabil de la invazia rusă la scară largă din februarie 2022. Oficialii ruși și ucraineni au declarat că Emiratele Arabe Unite au contribuit la facilitarea schimbului de prizonieri. Purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații militare ucrainene, Andriy Yusov, a declarat că prizonierii de pe lista preliminară pentru schimbul de prizonieri planificat pentru 24 ianuarie și anulat ulterior din cauza prăbușirii Il-76 din regiunea Belgorod nu făceau parte din schimbul de prizonieri din 31 ianuarie.

UPDATE Se pare că Uniunea Europeană (UE) nu va îndeplini promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie până la 1 martie 2024, în timp ce liderii europeni solicită statelor membre UE să intensifice livrările de muniție către Ucraina. Bloomberg a raportat la 31 ianuarie că diplomații occidentali au declarat că partenerii UE vor livra Ucrainei doar 600.000 de obuze de artilerie până la data limită de 1 martie 2024. Comisarul pentru piața internă al Uniunii Europene (UE) Thierry Breton a declarat la 20 ianuarie că UE va avea capacitatea de a produce un milion de obuze pe an până în martie sau aprilie 2024 și se va asigura că va livra „majoritatea” obuzelor Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul danez Metter Frederiksen, prim-ministrul ceh Petr Fiala, premierul estonian Kaja Kallas și prim-ministrul olandez Mark Rutte au recunoscut că UE nu a îndeplinit promisiunea de a livra Ucrainei un milion de obuze până în martie 2024 într-un scrisoare publicată de Financial Times la 31 ianuarie. Scrisoarea menționa că noi comenzi de muniție de artilerie nu vor ajunge pe câmpul de luptă din Ucraina până în 2025 și a îndemnat UE să găsească modalități de a accelera livrarea obuzelor promise către Ucraina, fie prin furnizarea de stocuri existente, fie prin eforturi comune de achiziție.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut că relațiile ruso-chineze sunt în „cea mai bună perioadă din istoria lor”, într-o convorbire din 31 ianuarie cu ministrul chinez al Apărării, amiralul Dong Jun . Shoigu a susținut că cooperarea militară ruso-chineză se dezvoltă în mod constant și că armatele ruse și chineze desfășoară în mod regulat exerciții operaționale și de antrenament de luptă.Șoigu a susținut că cooperarea rusă și chineză în apărare și securitate a contribuit la „reducerea potențialului de conflict”. Șoigu și Dong au subliniat dorința de a crește cooperarea strategică ruso-chineză, iar Dong a raportat că China a oferit „sprijin” nespecificat Rusiei în războiul din Ucraina, în ciuda presiunii continue a SUA și a Europei. Dong a declarat, de asemenea, că SUA și Europa nu vor putea interfera cu „cooperarea normală ruso-chineză”. Declarația lui Dong este o expresie retorică mai deschisă a sprijinului chinez pentru Rusia decât declarațiile din întâlnirile anterioare dintre înalți oficiali ruși și chinezi. . Sprijinul retoric al lui Dong pentru Rusia este probabil în primul rând poziție împotriva Occidentului. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut recent comentarii incendiare despre Japonia, probabil într-un efort de a demonstra sprijinul Rusiei față de opoziția Chinei față de sistemul de alianță al SUA din Indo-Pacific. ISW continuă să evalueze că China nu dorește să stabilească parteneriatul bilateral fără limite cu Rusia, pe care Rusia îl dorește.

UPDATE Oficialii și purtătorii de cuvânt de la Kremlin au continuat eforturile retorice pentru a preveni integrarea Moldovei în UE și pentru a stabili condiții de informare care să justifice viitoarea agresiune rusă împotriva Moldovei. Oficialii moldoveni și ucraineni au reiterat la 29 și 30 ianuarie că Republica Moldova și Ucraina s-au angajat să rezolve conflictul transnistrean prin mijloace diplomatice și dialog cu Transnistria. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin, care s-a fixat recent pe conflictul moldo-transnistrean, a continuat să susțină că Moldova se angajează în acțiuni militare care amenință Transnistria, probabil ca parte a eforturilor de a justifica viitoarea agresiune rusă în zonă, așa cum este necesar pentru a proteja Transnistria. Bloggerul a răspuns, de asemenea, declarațiilor oficiale ucrainene și moldovenești, susținând că Moldova este doar „verbal” interesată de soluții diplomatice la conflictul transnistrean și încearcă în schimb să-și folosească politicile economice pentru a „șantaja” Transnistria. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a susținut la 31 ianuarie că Moldova „constrânge” din punct de vedere economic regiuni din Moldova care nu sunt de acord cu politicile guvernului moldovenesc – probabil referindu-se atât la Transnistria, cât și la Găgăuzia, ai căror lideri s-au plâns recent de politicile economice ale Moldovei. Zakharova a susținut că guvernul moldovean folosește „retorică rusofobă” sporită pentru a distrage atenția de la problemele socio-economice și politice interne ale Republicii Moldova. Un alt blogger rus a oglindit în mare măsură afirmațiile Zakharova, susținând că guvernul moldovean dă vina pe Rusia pentru problemele socio-economice ale Moldovei. Narațiunile de la Kremlin despre presupusele probleme socio-economice din Moldova au drept scop promovarea ideii că mișcările Moldovei către integrarea occidentală, în special cu Uniunea Europeană (UE), dăunează economiei Moldovei și generează nemulțumire în rândul populației sale.

UPDATE Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat că a efectuat recent un atac cibernetic asupra unui server de comunicații al Ministerului rus al Apărării (MOD). GUR a raportat pe 30 ianuarie că hackerii GUR au spart cu succes un server rus MoD folosit pentru a face schimb de informații între unitățile ruse. GUR a raportat că Rusia a instalat software-ul pe acest server pe diverse alte obiecte strategice, inclusiv obiecte militare și că operațiunea cibernetică a GUR este în desfășurare. ISW a observat recent o creștere a numărului de atacuri cibernetice ucrainene raportate împotriva țintelor rusești.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare Estoniene, generalul Martin Herem, a declarat că Rusia ar putea fi în spatele bruiajului GPS recent în regiunea baltică. Bloomberg a relatat la 31 ianuarie că Herem a declarat că Rusia ar putea „învăța și testează” capacitățile sale de bruiaj pe fundalul riscului unui viitor conflict cu NATO. Bloomberg a declarat că Ministerul rus al Apărării (MOD) a confirmat anterior prezența unităților rusești de război electronic (EW) în regiunea Kaliningrad, iar Herem a declarat că Rusia ar putea bloca și semnalele de la navele din Marea Baltică. Locotenent-colonelul suedez Joakim Paasikivi a declarat anterior că el consideră că nivelurile ridicate de interferență GPS în decembrie 2023 și ianuarie 2024 sunt rezultatul „activităților de influență a Rusiei sau al așa-numitului război hibrid”.

UPDATE Cabinetul de miniștri ucrainean a aprobat și a înaintat o versiune actualizată a unui proiect de lege privind mobilizarea, la Rada Supremă pe 30 ianuarie. Rada Supremă a retras versiunea anterioară a proiectului de lege privind mobilizarea pentru revizuire pe 11 ianuarie, după discuțiile dintre legiuitori și conducerea politică și militară ucraineană. Versiunea actualizată a proiectului de lege nu a modificat prevederile cheie referitoare la scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani, concedierea militarilor după 36 de luni de serviciu și efortul de sistematizare a infrastructurii de mobilizare ucrainene. Vicepreședintele Comisiei Radei Supreme pentru transformarea digitală, Oleksandr Fedienko, a declarat la 31 ianuarie că Rada Supremă va lua în considerare cel de-al doilea proiect de lege actualizat nu mai devreme de martie 2024.

UPDATE Luptele de poziție au continuat în direcția Kupyansk pe 31 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în această zonă a liniei frontului. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că elemente ale Brigăzii 25 de Infanterie motorizate ruse (Armata a 6-a de arme combinate, districtul militar de vest [ADM]) și-au stabilit un punct de sprijin într-o zonă de pădure la nord de Sinkivka (nord-est de Kupyansk), deși ISW nu a observat vizual. dovezi ale acestui avans rusesc raportat. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și la sud-est de Kupyansk, lângă Kyslivka, Kotlyarivka, Tabaivka, Berestove și Krokhmalne. Un comandant ucrainean care operează în direcția Kupiansk a declarat că principalul obiectiv al forțelor ruse în zonă era capturarea Kupiansk-Vuzlovy (imediat la est de Kupiansk) și Kupiansk și că ocuparea Sinkivka va oferi cea mai rapidă cale pentru ca forțele ruse să avanseze spre aceste așezări. Elementele Diviziei 47 de tancuri ruse (Armata 1 de tancuri de gardă, ADM), inclusiv al 272-a regiment de Infanterie Motorizată, operează în apropiere de Tabaivka și Krokhmalne, iar elemente ale Brigăzii 27 de tancuri (Armata 1 de tancuri de gardă, ADM) operează. lângă Berestove.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în zona Kreminna pe 31 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în această zonă a frontului. Surse ruse și ucrainene au declarat că lupte poziționale au avut loc la vest de Kreminna, lângă Terny, Torske și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna lângă Dibrova și Kuzmyne; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna).

UPDATE Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat lângă Bakhmut, pe fondul angajamentelor poziționale continue în zonă, pe 31 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat la est de Ivanivske (vest de Bakhmut). Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Khromove și Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Elementele Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) din Rusia continuă să opereze la nord-vest de Bakhmut și elemente ale Brigăzii de Voluntari „Sever-V” (Corpul de Voluntari Rus) operează în apropiere de Hryhorivka (la nord-vest de Bakhmut).

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Avdiivka pe fondul angajamentelor poziționale continue în zonă pe 31 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 31 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal de-a lungul străzii Sportyvna, în cea mai sudica zonă rezidențială din Avdiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat de-a lungul unui front de până la 500 de metri lățime până la o adâncime de 300 de metri de-a lungul străzilor Chernyshevskoho, Sportyvna și Soborna din sudul Avdiivka. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Stepove; lângă fabrica de cocs Avdiivka din nord-vestul Avdiivka; în sudul și sud-estul Avdiivka; și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske. Șeful administrației militare a regiunii Donețk ucrainene, Vadym Filashkin, a declarat că forțele ruse au lansat 24 de bombe glisante la Avdiivka pe 30 ianuarie. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că elemente ale Brigăzii 114 Infanterie motorizate ruse (Corpul de armată [AC] al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în apropiere de Vesele și Kamianka (ambele la nord-est de Avdiivka); elemente ale Brigăziilor 15 și 30 de Infanterie motorizate ruse (ambele Armatei 2 Combinate [CAA], Districtul Militar Central [CMD]) operează în apropiere de Novobakhmutivka și Berdichi (ambele la nord-vest de Avdiivka); și elemente ale Brigăzii 1 Infanterie motorizate ruse (1 DNR AC) și Brigăzii 55 Infanterie motorizate (41 CAA, CMD), cu întăriri de la Regimentul 1487 de Infanterie motorizate și Regimentul 87 Infanterie (ambele din 1 DNR AC), sunt Se pare că atacă din Opytne (la sud de Avdiivka), lângă zona restaurantului Tsarska Okhota de la periferia de sud a lui Avdiivka și din zona industrială la sud-est de Avdiivka.

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate la sud-vest de orașul Donețk în timpul reînnoirii atacurilor mecanizate în zonă. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 ianuarie indică faptul că forțele ruse au înaintat la vest de Solodke (la aproximativ 7 kilometri sud-vest de Novomykhailivka) și arată că forțele ruse au suferit aproximativ pierderi de vehicule blindate grele ale unei companii în timpul atacurilor din zonă. Statul Major ucrainean a raportat pe 30 ianuarie că forțele ruse au pierdut două tancuri, șase vehicule de luptă blindate MT-LB și un vehicul de luptă de infanterie BMP-1 în timpul unui atac în apropierea liniei Solodke-Kostyantynivka. Filmări suplimentare geolocalizate publicate pe 30 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord-est de Novomykhailivka (sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut pe 31 ianuarie că noi progrese ale Rusiei în apropiere de Solodke vor crea condiții pentru ca forțele ruse să încerce să captureze Novomykhailivka. Forțele ruse au desfășurat în special atacuri mecanizate în vestul Oblastului Donețk, care au dus la pierderi semnificative începând cu ianuarie 2023, în timp ce desfășurau simultan operațiuni ofensive în zona de frontieră a Oblastului Harkiv-Lugansk și în regiunea Donețk. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka, Heorhiivka și Pobieda.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 31 ianuarie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au înaintat până la 500 de metri adâncime de-a lungul unui front de 2,1 kilometri la nord de Pryyutne (sud-vest de Velyka Novosilka) și că trupe rusești din Brigada 60 de Infanterie Motorizată (Armata a 5-a Combinată [CAA], Districtul Militar de Est [EMD]) au avansat la vest de Staromayorske (la sud de Velyka Novosilka), deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestor afirmații. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc la nord de Pryyutne.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în vestul regiunii Zaporijia la 31 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în această zonă a liniei frontului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Robotyne. Elementele Regimentului 503 de Infanterie motorizate din Rusia (Divizia 19 de Infanterie motorizate, 58 CAA, districtul militar de sud) continuă să opereze în apropiere de Novoandriivka (la nord-vest de Robotyne). Elemente ale Regimentului 25 de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice din Rusia (5th CAA, EMD) operează în direcția Zaporijia.

image
image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson, lângă Krynky, pe 31 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, colonelul Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse au intensificat recent atacurile infanteriei pe malul de est al Oblastului Herson și că 70% din personalul rus a suferit victime în aceste atacuri. Humenyuk a declarat că forțele ruse de pe malul de est al râului Nipro încearcă să-și sporească utilizarea dronelor cu vizualizare la persoana întâi (FPV) până la 70 de drone pe zi, dar că forțele ucrainene pot doborî în mod regulat jumătate dintre ele cu foc de arme de calibru mic și sisteme de război electronic (EW). Imaginile geolocalizate publicate pe 31 ianuarie indică faptul că elemente ale Regimentului 337 Aeropurtat (VDV) din Rusia (Divizia 104 VDV) continuă să opereze lângă Krynky.

image

UPDATE Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ruse au lansat o rachetă de croazieră Kh-59, trei rachete balistice Iskander-M și 20 de drone Shahed-136/131 în Ucraina în noaptea de 30 spre 31 ianuarie. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ucrainene au doborât 14 Shahed-uri deasupra regiunilor Mykolaiv, Zaporijia, Dnipropetrovsk, Kirovohrad și Harkov.

UPDATE Forțele ruse au format un batalion „secret” de recruți penali care au desfășurat operațiuni ofensive în vestul Oblastului Zaporijia, dar se pare că desființează batalionul. Radio Free Europe/Radio Liberty’s Current Time a declarat la 31 ianuarie că Rusia a format batalionul secret „Gladiatorul Furtunii” al foștilor recruți penali pentru a conduce „atacuri cu multe pierderi” conduse de infanterie și că personalul Wagner și Cecen Akhmat antrenează batalionul. Current Time a declarat că armata rusă a format batalionul „Storm Gladiator” în septembrie 2022, a reorganizat batalionul de mai multe ori și acum desființează batalionul din cauza pierderilor mari. Statul actual a declarat că batalionul poartă numele fostului general-locotenent al Armatei 58 Combinate (CAA) Ivan „Spartak” Popov, pe care comandamentul rus l-a îndepărtat de la comandă din cauza insubordonării publice. Current Time a declarat că al 58-lea CAA a încercat să folosească Batalionul „Gladiatorul Furtunii” pentru a se distinge de alte formațiuni, deoarece batalionul recrutează doar prizonieri tineri, necăsătoriți, apți fizic, care au experiență de luptă din războaiele anterioare sau au fost în structuri de aplicare a legii sau militare.

UPDATE Se pare că forțele ruse continuă să lupte pentru a forma formațiuni neregulate și a îngloba Grupul Wagner. O sursă din interior rusă a susținut că „Corpul de Voluntari” rus s-a transformat într-o „înșelătorie” deoarece corpul ar fi trebuit să atragă personal Wagner care nu dorea să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării (MOD) sau Rosgvardia. Sursa din interior a susținut că unii membri ai personalului susțin că nu au primit plăți de la sfârșitul anului 2023, iar „Corpul de Voluntari” se luptă cu proviziile de combustibil și lubrifianți și probleme de finanțare, menționând că sursa din interior a susținut că patronul Corpului de Voluntari, Prim-adjunct al Generalul-locotenent al Direcției Generale a Statului Major al Rusiei (GRU), Vladimir Alekseyev, și-a asumat în mod deliberat controlul asupra Corpului de Voluntari pentru a canaliza personalul din formațiuni neregulate, non-MoD, în formațiuni ale Ministerului pentru a „ispăși” pentru sprijinul prealabil al lui Alekseyev pentru Grupul Wagner.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat Uzina de Inginerie de Transport Ural (Uraltransmash) pe 31 ianuarie și a primit rapoarte despre producția și reparațiile sistemului de artilerie produs de uzină. Directorul general al Uraltransmash, Oleg Yemelyanov, a susținut că Uraltransmash și-a mărit producția de sisteme de artilerie autopropulsate de peste șase ori din 2022 și a remarcat că primul lot de noi sisteme de artilerie „Coaliția SV” este în stadiul final de producție. Șoigu l-a criticat pe proiectantul șef al lui Uraltransmash pentru că a întârziat lansarea unui nou sistem de artilerie și a subliniat necesitatea de a accelera testarea și de a începe producția în serie de noi sisteme cât mai repede posibil.

UPDATE Guvernul german a anunțat noi livrări de asistență militară către Ucraina pe 31 ianuarie. Guvernul german și-a actualizat urmărirea asistenței pentru Ucraina pentru a reflecta încă 24 de vehicule blindate de transport de trupe, patru vehicule șenilate de teren, un număr nespecificat de rachete IRIS-T, peste 1.000 de obuze de artilerie, trei tancuri de curățare a minelor, 14 pluguri de mine, un sistem naval de eliminare a minelor și un sistem de supraveghere Satcom.

UPDATE Statele Unite și Ucraina au continuat eforturile de a oficializa mecanismele de supraveghere pentru a urmări asistența militară a SUA către Ucraina. Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat la 30 ianuarie că inspectorii generali ai Departamentului de Stat al SUA (DoS), Departamentului Apărării (DoD) și USAID s-au întâlnit cu ministrul ucrainean al apărării Umerov cu privire la supravegherea asistenței de securitate. Umerov a declarat la 31 ianuarie că Ministerul Apărării ucrainean (MOD) și Ministerul Apărării al SUA au semnat un memorandum de înțelegere care exprimă angajamentul ambelor părți de a consolida controlul și transparența asupra asistenței de securitate acordate de SUA Ucrainei.

UPDATE Ucraina continuă eforturile de a intensifica producția internă și comună de arme. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Dmytro Klimentov, s-a întâlnit cu directorul Agenției Interguvernamentale de Cooperare pentru Apărare (AMOS) din Cehia, Ales Vytecka, și cu reprezentanții industriilor de apărare olandeze și daneze, la 30 ianuarie și a remarcat necesitatea creșterii achizițiilor și producției de muniție, mine și drone. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat la 30 ianuarie că Ucraina își intensifică producția internă de aceste arme, în special drone cu rază lungă de acțiune.

UPDATE Oficialii ruși și de ocupație continuă eforturile de a șterge identitatea culturală și etnică ucraineană în teritoriile ocupate. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a declarat la 31 ianuarie că președintele Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Valery Fadeyev, a vizitat regiunea ocupată Lugansk și intenționează să formeze și să prezideze un consiliu de administrație pentru academia de cultură și arte din regiunea Lugansk.[ Pasechnik a declarat că Fadayev intenționează să prezideze consiliul de administrație și să integreze Academia de Cultură și Arte din Regiunea Lugansk în inițiativele culturale rusești existente, inclusiv cele care vizează tinerii și studenții, prin „Proiectul Lugansk”.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denaturat în mod intenționat intențiile exercițiilor NATO, Steadfast Defender 2024, în curs, ca o amenințare împotriva Rusiei și a susținut că Rusia ia „măsuri adecvate” ca răspuns. ISW continuă să evalueze că Rusia va încerca să prezinte greșit aceste exerciții ca pe o amenințare la adresa Rusiei, în ciuda naturii defensive a exercițiilor, ca răspuns la agresiunea rusă reală împotriva Ucrainei și la amenințările rusești la adresa statelor NATO.

UPDATE Surse ruse au încercat să minimizeze un articol recent publicat de Reuters care afirmă că India încearcă să se distanțeze de Rusia, cel mai mare furnizor de arme al Indiei. Un proeminent blogger rus afiliat la Kremlin și alte surse ruse au pus la îndoială validitatea articolului și au susținut că India își diversifică încet furnizorii de arme, dar nu încearcă să facă tranziția către achiziționarea doar a sistemelor occidentale. Bloggerii au susținut că India încearcă să-și extindă industria de arme și continuă să aibă nevoie de Rusia pentru furnizarea de componente de arme și echipamente. ISW continuă să evalueze că Rusia încearcă să mențină relații bilaterale strânse cu India datorită importanței tot mai mari a Indiei ca client pentru exporturile rusești de petrol și potențialului său ca partener în producția de apărare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Comandantul adjunct al Departamentului de Cooperare Militară Internațională din Belarus, colonelul Dmitri Ryabichin, a declarat la 30 ianuarie că armele nucleare rusești din Belarus sunt „garantul... securității colective conform statului Uniunii” și că aceasta „nu este o desfășurare de arme nucleare”. Șeful Statului Major din Belarus și prim-adjunct al ministrului apărării general-maior Viktor Gulevich a declarat la 31 ianuarie că noua doctrină militară din Belarus afirmă că armele nucleare rusești desfășurate în Belarus sunt „unul dintre principalii factori de descurajare strategică ai Belarusului.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?