LIVE TEXT | Război în Ucraina. CEC-ul rus refuză a-l înregistra drept candidat la alegeri pe singurul candidat la președinția rusă care este în mod deschis anti-război. Rusia are o rețea neuronală de inteligență artificială pentru drone

LIVE TEXT | Război în Ucraina. CEC-ul rus refuză a-l înregistra drept candidat la alegeri pe singurul candidat la președinția rusă care este în mod deschis anti-război. Rusia are o rețea neuronală de inteligență artificială pentru drone

Boris Nadejdin, singurul candidat la președinția rusă în mod deschis anti-război, a intentat două procese la Curtea Supremă a Rusiei, contestând refuzul Comisiei Electorale Centrale Ruse (CEC) de a-l înregistra drept candidat.

Boris Nadejdin contesta decizia comisiei electorale centrale ruse FOTO EPA-EFE

UPDATE Compania rusă de software Hardberry-Rusfaktor a proiectat rețeaua neuronală de inteligență artificială „Naka”, care permite dronelor să identifice și să localizeze automat obiectele. Software-ul „Naka” poate funcționa pe toate tipurile de drone, poate identifica automat tipurile de echipamente inamice cu o precizie de 85% și poate localiza coordonatele exacte ale țintelor

UPDATE Direcția Principală de Informații Militare (GUR) a Ucrainei a raportat că elemente ale Hezbollah-ului Libanez (LH) și Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) antrenează operatori de drone ruși la baza aeriană Shayrat din Siria. GUR a declarat că instructorii LH și IRGC instruiesc operatorii ruși cum să folosească dronele Shahed-136/-131, Ababil-3 și Qods Raab 85 și că, Kamal Abu Sadiq, comandantul LH conduce efortul de antrenament. Milițiile susținute de Iran și forțele ruse sunt situate la baza aeriană Shayrat, care este a doua cea mai mare bază aeriană iraniană din provincia Homs din Siria, după baza aeriană Tiyas T-4. IRGC și LH au efectuat anterior antrenamente pentru forțele ruse pe dronele fabricate iranian pe aeroportul militar Palmyra controlat de ruși, tot în provincia Homs. Forțele aeriene israeliene au lovit în special baza aeriană Shayrat și alte locuri de miliție susținute de iranieni ale armatei siriene în provincia Homs pe 7 februarie. Raportul GUR sugerează că forțele ruse extind antrenamentul cu drone la Baza Aeriană Shayrat utilizând infrastructura militară rusă existentă și valorificând relațiile cu LH și alte grupuri militante susținute de Iran.

UPDATE Duma de Stat a Rusiei ia în considerare un proiect de lege care să restricționeze intrarea în Rusia a actorilor pe care guvernul rus îi desemnează ca „indezirabili”, probabil ca parte a eforturilor continue de a cenzura instituțiile de presă din opoziție și de a desființa legăturile dintre Rusia și organizațiile neguvernamentale străine și internaționale. Şeful Comitetului pentru Securitate şi Anticorupţie al Dumei de Stat a Rusiei, Vasily Piskarev, a anunţat pe 12 februarie că el şi alţi deputaţi ai Dumei au prezentat un proiect de lege care ar permite guvernului rus să desemneze organizaţiile străine ai căror fondatori sau participanţi ar fi afiliaţi guvernelor străine drept „indezirabile”. ” Proiectul de lege ar interzice, de asemenea, persoanelor străine și apatride care sunt implicate în astfel de organizații „indezirabile” să intre în Rusia. Acest proiect de lege va interzice, probabil, jurnaliştilor din instituţiile de opoziţie ruse cu sediul în afara Rusiei şi posturilor străine cu servicii în limba rusă (cum ar fi BBC din Marea Britanie şi Deutsche Welle din Germania, printre altele) să intre în Rusia, limitându-le astfel capacitatea de a raporta despre afacerile interne ruse. , și probabil va bloca și mai mult activitatea organizațiilor neguvernamentale internaționale și străine din Rusia. Autoritățile ruse pot, de asemenea, să introducă acuzații penale și să revoce cetățenia rusă dobândită de la persoanele găsite vinovate de participarea la o organizație desemnată „indezirabilă”. Piskarev a anunțat recent că Duma are în vedere un alt proiect de lege care va interzice cetățenilor și companiilor ruși să facă publicitate pe platformele deținute de organizații desemnate drept „agenți străini”, probabil într-un efort de a folosi constrângerea financiară pentru a cenzura mass-media rusă de opoziție și bloggerii ultranaționaliști ruși critici. ISW continuă să evalueze că Kremlinul a încercat să consolideze controlul asupra și să înăbușe disidența în spațiul informațional rusesc înainte de alegerile prezidențiale ruse din martie 2024, deși acest proiect de lege va restricționa sever operațiunile mass-media de opoziție în Rusia pe termen lung.

UPDATE Boris Nadejdin, singurul candidat la președinția rusă în mod deschis anti-război, a intentat două procese la Curtea Supremă a Rusiei, contestând refuzul Comisiei Electorale Centrale Ruse (CEC) de a-l înregistra drept candidat, deoarece Kremlinul continuă eforturile de a suprima opoziția populară în timp ce încearcă să păstreze stratul de legitimitate al alegerilor prezidențiale din Rusia. Nadejdin a intentat procese la Curtea Supremă, contestând aspectele tehnice pe care CEC le-a folosit pentru a-i refuza înregistrarea la alegerile prezidențiale. Nadejdin a declarat că probabil va depune un al treilea proces împotriva CEC înainte de 16 februarie. ISW a evaluat anterior că Kremlinul s-ar putea să-și fi anulat decizia de a-i permite lui Nadejdin să candideze după ce Nadejdin a demonstrat că ar putea câștiga prea multe voturi pentru ca Kremlinul să-l înfățișeze în mod credibil pe Putin câștigând alegerile la marginea dorită de Kremlin și, prin extensie, să încadreze realegerea lui Putin. ca un referendum copleșitor asupra efortului său de război. Este puțin probabil ca CEC să-și revizuiască decizia. Ministerul rus al Justiției a inclus Russian Election Monitor, o organizație neguvernamentală (ONG) europeană care publică analize ale unor experți privind alegerile rusești și observații de la observatorii electorali civili independenți din Rusia, pe lista ONG-urilor „indezirabile” din Rusia. Președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție, Vasily Piskarev, a justificat desemnarea „indezirabilă”, susținând că un grup de politicieni „rusofobi” polonezi, francezi și germani fără nume au format Monitorul Electoral din Rusia pentru a „pregăti audiența străină să recunoască alegerile prezidențiale din Rusia ca fiind nelegitime.”

UPDATE Uniunea Europeană (UE) începe să ia măsuri concrete pentru a putea folosi active rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina. Consiliul European a adoptat o decizie și un regulament care afirmă că depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) care dețin active de peste un milion de euro (1,07 milioane USD) de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să separe orice profit generat din conturile primare. Consiliul European a declarat că această decizie ar putea permite Consiliului European să decidă să sprijine redresarea și reconstrucția Ucrainei folosind aceste profituri în viitor. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba „a salutat” decizia Consiliului European și a cerut noi pași „ambițioși” și „prompți” în vederea utilizării veniturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au înregistrat recent câștiguri confirmate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna. Imaginile geolocalizate postate pe 12 februarie arată că forțele ruse au avansat marginal la nord-vest de zona Synkivka-Lacul Lyman (la nord-est de Kupyansk). Imagini suplimentare geolocalizate postate pe 12 februarie arată că forțele ruse au avansat marginal la est de Terny (vest de Kreminna) și operează acum la o rază de doi kilometri de periferia Ternyului însuși. Imaginile geolocalizate postate pe 11 februarie indică faptul că forțele ucrainene au recâștigat unele poziții tactice la aproximativ trei kilometri est de Yampolivka (vest de Kreminna). Surse ucrainene și ruse au raportat lupte de poziție continuă la nord-est de Kupyansk, lângă Ivanivka, Synkivka și Lacul Lyman; la sud-est de Kupyansk, lângă Tabaivka și Tymkivka; la vest de Kreminna, lângă Terny și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna lângă Dibrova; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka. Un Blogger rus a susținut că forțele ruse au alungat trupele ucrainene din unele poziții din vestul Bilohorivka, deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Elementele Diviziei a 4-a de tancuri de gardă ruse (Armata I de tancuri de gardă, districtul militar de vest) și a Brigăzii a 7-a de Infanterie motorizată (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk [LNR]) operează în apropiere de Svatove și, respectiv, Bilohorivka.

image

UPDATE Forțele ruse au înaintat la vest de Bakhmut pe fondul continuării luptei de poziție în zonă pe 12 februarie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la un kilometru de-a lungul autostrăzii O0506 Bakhmut-Chasiv Yar spre Khromove (vest de Bakhmut), într-un câmp la nord de Bohdanivka (la nord-vest de Bakhmut) și lângă Klishchiivka (la sud-vest de Bakhmut). Cu toate acestea, ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Luptele de poziție au continuat lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka, Andriivka și Kurdyumivka; și la sud de Bakhmut lângă Mayorske, Pivdenne și Niu York. Elementele Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) operează la sud de Bohdanivka, iar detașamentul cecen „Sever-Akhmat” (Regimentul 78 de Infanterie Motorizată, Divizia 42 de Infanterie Motorizată, Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) operează în apropiere de Klișchiivka.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat în Avdiivka pe fondul luptei de poziție în apropierea orașului pe 12 februarie. Unii bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au trecut linia ferată în Avdiivka și s-au înrădăcinat în zona dacha de la vest de calea ferată, dar alți bloggeri au susținut că aceste rapoarte sunt neconfirmat și ISW nu a observat încă dovezi vizuale ale forțelor ruse care operează la vest de linia ferată în Avdiivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat să avanseze de-a lungul străzii Chystyakova și ale străzii Zaliznychnyi în nordul Avdiivka și au avansat la 300 de metri adâncime de-a lungul unui drum de 450 de metri. front lat de un metru în sudul Avdiivka. Bloggeri au susținut că forțele ruse au înaintat într-o centură forestieră la est de Opytne (la sud-vest de Avdiivka) și au avansat mai departe în Pervomaiske (la sud-vest de Avdiivka). ISW nu a observat o confirmare vizuală a vreuneia dintre aceste afirmații rusești. Luptele de poziție au continuat și la nord de Avdiivka lângă Novobakhmutivka; la vest de Avdiivka lângă Tonenke; și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean Dmytro Lykhovyi a declarat că forțele ruse folosesc mai multe vehicule blindate, tancuri și vehicule de luptă de infanterie în direcția Avdiivka, iar un blogger rus a atribuit această creștere controlului sporit al Rusiei asupra zonelor din Avdiivka și din apropiere.

image

UPDATE Forțele ucrainene au avansat recent la sud-vest de orașul Donețk, pe fondul luptei de poziție continue la vest și sud-vest de oraș pe 12 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 februarie arată că forțele ucrainene au avansat marginal la nord-est de Pobieda (sud-vest de orașul Donețk). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au înaintat de-a lungul autostrăzii T0524 Vuhledar-Pobieda spre Pobieda și au capturat poziții suplimentare imediat la sud de așezare, iar un alt Blogger a susținut că forțele ruse au avansat pe flancul așezării. Luptele de poziție au continuat lângă Krasnohorivka, Heorhiivka, Pobieda și Novomykhailivka.[32] Elemente ale Diviziei 150 de Infanterie Motorizată ruse (Armata a 8-a Combinată [CAA], Districtul Militar de Sud [SMD]) operează în direcția Kurakhove la vest de orașul Donețk; elemente ale Brigăzii a 5-a de Infanterie Motorizată (Corpul de armată [AC] a Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în direcția Krasnohorivka-Heorhiivka (tot la vest de orașul Donețk); elemente ale Batalionului „Tiger” al Regimentului 255 de Infanterie Motorizată (Divizia de Infanterie motorizată de gardă a 20-a, 8 CAA) operează în apropiere de Pobieda și Novomykhailivka (sud-vest de orașul Donețk); și elemente ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală (Flota Pacificului) operează în apropiere de Novomykhailivka (la sud-vest de orașul Donețk).

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 12 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat cu un kilometru lângă Vodyane (la nord de Vuhledar), dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord de Vuhledar, lângă Vodyane; la sud-est de Velyka Novosilka lângă Prechystivka; și la sud-vest de Velyka Novosilka lângă Pryyutne.

image

UPDATE Forțele ucrainene au făcut o înaintare confirmată în vestul regiunii Zaporijia, pe fondul continuării luptei de poziție în zonă pe 12 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 12 februarie indică faptul că forțele ucrainene au înaintat la vest de Pyatykhatky (28 km nord-vest de Robotyne) lângă Kamianske, deși acest avans probabil nu a fost recent. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Novoprokopivka (la sud de Robotyne), dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Robotyne și Novopokrovka (la nord-est de Robotyne).[38] Se pare că elemente ale Diviziei 42 de Infanterie Motorizată din Rusia (Armata 58 Armată Combinată [CAA], Districtul Militar de Sud [SMD]) operează în direcția Zaporijia, elemente ale Regimentului 1152 de Infanterie Motorizată din Rusia (58 CAA, SMD) operează în apropiere. Robotyne și elemente ale Diviziei a 19-a Infanterie Motorizată din Rusia (58 CAA, SMD) operează la sud de Kamianske.

image
image

UPDATE Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au atacat fără succes pe malul de est (stânga) regiunea Herson, lângă Krynky.

image

UPDATE Forțele ruse au lansat 17 drone Shahed-136/-131, o rachetă de croazieră Kh-59 și un număr nespecificat de rachete sol-aer S-300 în zonele din spate ucrainene în noaptea de 11-12 februarie. Surse militare ucrainene au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 14 Shahed și Kh-59 peste regiunile Hmelnytskyi, Vinnytsia, Kirovohrad, Mykolaiv, Dnipropetrovsk și Zaporijia. Procuratura Generală ucraineană a declarat că forțele ruse au lovit Selydove, regiunea Donețk cu trei rachete S-300, distrugând infrastructura rezidențială și energetică. Forțele ruse au lovit, de asemenea, Lyubotyn, regiunea Harkov cu două rachete S-300. Surse ucrainene au raportat că grevele Shahed asupra infrastructurii energetice din regiunea Dnipropetrovsk au lăsat până la 29.000 de locuitori fără curent în raionul Pavlohrad.

UPDATE Agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud a raportat pe 12 februarie că, Coreea de Nord a dezvoltat un mortar cu sistem de lansare de rachete multiple ghidat, de 240 mm (MLRS) pe care Coreea de Nord îl poate exporta în Rusia. Generalul-maior adjunct al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Vadym Skibitskyi a declarat că Coreea de Nord a livrat Rusiei un milion de cartușe de artilerie din septembrie până în noiembrie 2023, iar oficialii americani au declarat că forțele ruse au lansat cel puțin nouă rachete balistice nord-coreene. împotriva Ucrainei din februarie 2024. ISW continuă să evalueze că Rusia este deschisă către cooperarea financiară, tehnologică și de apărare cu Coreea de Nord în schimbul furnizării de muniții și rachete balistice pentru a fi utilizate în Ucraina.

UPDATE Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) supraveghează selecția recruților ruși pentru a servi în unitățile de luptă din Ucraina. Centrul de Rezistență ucrainean a declarat că birourile regionale ale FSB intenționează să selecteze recruți din birourile militare de înregistrare și înrolare și să-i antreneze în luptă pentru a servi în serviciile speciale ruse. Oficialii militari ruși au declarat în mod repetat că militarii ruși din serviciile speciale nu se vor desfășura în Ucraina, deși astfel de militari ruși se aflau la bordul navelor rusești Novocherkassk și Moskva când forțele ucrainene le-au scufundat. Cu toate acestea, Duma de Stat a Rusiei a adoptat pe 12 decembrie 2023 o lege care permite recruților ruși să servească în Serviciul de Frontieră FSB.

UPDATE Compania rusă de software Hardberry-Rusfaktor a proiectat rețeaua neuronală de inteligență artificială „Naka”, care permite dronelor să identifice și să localizeze automat obiectele. Directorul general Hardberry-Rusfaktor, Alexei German, a declarat că software-ul de rețea neuronală artificială „Naka” poate funcționa pe toate tipurile de drone, poate identifica automat tipurile de echipamente inamice cu o precizie de 85% și poate localiza coordonatele exacte ale țintelor. German a susținut că dronele ce au capacitatea rețelei neuronale „Naka” de detectare a obiectelor vor putea identifica echipamente furnizate de NATO, cum ar fi tancurile Leopard și vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley.

UPDATE Ucraina continuă să-și extindă capacitățile interne de producție de drone. Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat la 12 februarie că Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune în 2024, inclusiv diverse muniții tângăritoare cu o rază de acțiune maximă de 300-1.000 de kilometri (aproximativ 185-620 mile). Fedorov a mai raportat că Ucraina intenționează să producă peste un milion de drone de vizualizare la persoana întâi (FPV) în 2024 și că Ucraina a livrat de 50 de ori mai multe drone în decembrie 2023 decât în tot 2022. Fedorov a declarat că guvernul ucrainean „dereglementează rapid drona”. piață” și creșterea finanțării sale pentru fabricarea de drone ucrainene. Fedorov a mai spus că multe companii ucrainene de drone vor avea cel puțin 50% din componentele lor produse pe plan intern până la sfârșitul anului 2024.

UPDATE Șeful german al apărării, generalul Carsten Breuer, a declarat pe 11 februarie că Germania va oferi Ucrainei echipamente militare suplimentare în valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 108 milioane de dolari). Producătorul german de arme Rheinmetall a început, de asemenea, să construiască o nouă fabrică în Lüneburg Heath din Saxonia Inferioară pentru a crește capacitățile Germaniei de producție de obuze de artilerie pentru a consolida proviziile de arme către Ucraina și pentru a menține stocurile de muniție de artilerie ale Germaniei. CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat că noua unitate, odată operațională, va putea produce 200.000 de obuze de artilerie pe an și că Rheinmetall va livra „câteva sute de mii de obuze” Ucrainei în 2024. Această nouă fabrică Rheinmetall va deveni operațională în 2025.

UPDATE Autoritățile ruse continuă să folosească programe de implicare a tinerilor pentru a rusifica tinerii ucraineni. Șeful administrației de ocupație din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a anunțat pe 12 februarie că tinerii ucraineni din regiunea Herson ocupată au participat la expoziția internațională „Rusia” de la Moscova și au primit granturi de la Agenția Federală Rusă pentru Afaceri pentru Tineret (Rosmolodej) pentru proiecte legate de dezvoltarea mass-media și socială. crearea de rețele în regiunea Kherson ocupată. Rosmolodej folosește probabil banii din granturi ca un stimulent financiar pentru ca tinerii ucraineni să participe la programe de implicare civică pro-ruse în Ucraina ocupată, sporind astfel controlul social rusesc asupra zonelor ocupate.

UPDATE Sursele ruse au continuat să promoveze narațiunile de la Kremlin care au ca scop crearea unor zone între Occident și Ucraina și în interiorul Ucrainei. Telefonul de știri de la Kremlin TASS a declarat că Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a susținut că Occidentul se pregătește să numească un „vicerege” în Ucraina, ca parte a narațiunilor în curs de desfășurare ale Kremlinului, conform cărora Occidentul controlează Ucraina și că Ucraina nu are independență și suveranitate. Bloggeri ruși au încercat să folosească rapoartele despre proteste din diferite țări europene pentru a promova ideea că Occidentul ar trebui să reducă sprijinul pentru Ucraina și să susțină că statele europene fabrică și exagerează „amenințarea rusă” pentru propriile interese. Surse ruse, inclusiv oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, și-au lansat propriile campanii de calomnie împotriva noului comandant-șef ucrainean, general-colonelul Oleksandr Syrskyi.

UPDATE Oficialii de la Kremlin au continuat să promoveze narațiunea falsă că Ucraina și Occidentul, nu Rusia, sunt de vină pentru lipsa negocierilor. Prim-secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Rashid Nurgaliev, a susținut că Rusia a căutat în mod repetat „sincer” să rezolve conflictul din Ucraina cu mijloace pașnice și a învinuit Occidentul că nu a implementat Acordurile de la Minsk și că a început războiul în 2022. Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Kirill Logvinov, a susținut că statele UE au refuzat să sprijine orice reglementări politice și diplomatice pentru războiul din Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a acordat un interviu lung pe 6 februarie, justificând de ce Rusia a invadat Ucraina și de ce Rusia trebuie să distrugă Ucraina ca națiune.

UPDATE Presa de stat rusă a susținut că Occidentul a efectuat teste biologice în Ucraina în trecut, ca parte a eforturilor de promovare și legitimare a ocupației Ucrainei de către Rusia. Institutul de știri rus RIA Novosti a susținut că oficialii ucraineni au ajutat companiile farmaceutice occidentale să efectueze experimente pe bebeluși și copii ucraineni într-o secție de psihiatrie a unui spital din Mariupol între 2008 și 2016. Oficialii ruși folosesc adesea narațiuni despre presupusele teste de arme chimice și biologice occidentale în Ucraina pentru a submina Occidentul și a încadra Rusia drept salvatoarea Ucrainei.

UPDATE Un blogger afiliat la Kremlin a continuat eforturile de a stabili condiții de informare pentru a justifica viitoarea agresiune rusă împotriva Moldovei, deși gradul în care Kremlinul este implicat direct în aceste eforturi rămâne neclar. Bloggerul a susținut că guvernul Republicii Moldova cooperează din ce în ce mai mult cu NATO și Ucraina și ar putea încerca să rezolve cu forța conflictul transnistrean și că aceste acțiuni „trag Moldova în conflict [din Ucraina] la un nou nivel”.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ambasadorul Belarusului în Rusia, Dmitri Krutoy, a susținut că Rusia și Belarus pot coopera în ceea ce privește producția de avioane și microelectronice, posibil ca parte a schemelor de evaziune a sancțiunilor. Oficialii ucraineni au remarcat anterior că rachetele rusești Kalibr includ microelectronice străine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat