LIVE TEXT | Război în Ucraina. Comandant rus bătut până la moarte de subordonați în Simferopol. Contre între Rusia și Ucraina pe evacuarea cetățenilor ucrainieni din Gaza

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Comandant rus bătut până la moarte de subordonați în Simferopol. Contre între Rusia și Ucraina pe evacuarea cetățenilor ucrainieni din Gaza

Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat că oficiali ruși iau legătura cu cetățenii ucraineni aflați în prezent în Fâșia Gaza și susțin că guvernul ucrainean nu îi va evacua și îi va abandona.

Soldat rus în Ucraina. Foto: Profimedia

UPDATE 07.40 Bloggerii ruși continuă să reacționeze exagerat la eșecul Rusiei de a împinge forțele ucrainene din pozițiile din estul (stânga) regiunii Herson. Un proeminent blogger rus a reiterat plângerile comune cu privire la inadecvarea focului rusesc de contrabaterie, război electronic, apărare aeriană și operațiuni de asalt de-a lungul râului Nipro în regiunea Herson. Bloggerul s-a plâns în special de folosirea necorespunzătoare a Brigăzii 10 Spetsnaz ruse (Direcția Principală de Informații Militare [GRU]) pentru a desfășura atacuri frontale ca infanterie standard împotriva pozițiilor ucrainene de pe malul de est, deși aceste atacuri frontale sunt ineficiente în acest domeniu. Bloggerul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibile viitoare operațiuni ucrainene în direcția Herson, dar alți bloggeri au susținut că forțele ucrainene nu sunt în prezent în măsură să realizeze o pătrundere în această direcție.

UPDATE 07.33 Unii bloggeri ruși par să fie mai puțin îngrijorați de posibila amenințare pe termen scurt a operațiunilor ucrainene pe malul de est și sunt mai supărați de conduita proastă a războiului din Rusia și de maltratarea personalului militar. Un blogger rus s-a plâns că forțele ruse se luptă cu „osificarea” obiceiurilor și conduitei proaste în cadrul armatei ruse. Aceste obiceiuri includ comunicații slabe, lipsa pregătirilor adecvate înainte sau a sprijinului în timpul misiunilor de asalt, efectuarea de rotații în coloane, comandanții ruși care vând ajutor din prima linie și neinteresul de a învăța din greșelile militare și de a recunoaște realitățile slabe ale câmpului de luptă. Bloggerul a subliniat în mod special importanța profesionalismului militar rus și intenția de a devenii cea mai bună armată din lume. Alți bloggeri ruși au reiterat plângerile standard cu privire la capacitățile militare ruse din regiunea Herson, dar au susținut că forțele ruse încă provoacă pierderi mari forțelor ucrainene care operează pe malul de est. Un alt blogger proeminent a susținut că situația de lângă Krynky, regiunea Herson este o „problemă tactică” pentru forțele ruse, dar nu o amenințare strategică.

UPDATE 07.26 Forțele ruse lansează lovituri semnificativ mai mici și mai puțin frecvente cu drone împotriva Ucrainei în ultima lună decât în lunile precedente, înaintea unei campanii anticipate de grevă de iarnă la scară largă. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat pe 10 noiembrie că forțele ruse au atacat Ucraina cu 500 de drone Shahed-131/-136 în septembrie 2023 și câteva sute de drone în octombrie 2023, dar în prezent lansează lovituri cu cu mai puține drone Shahed aproape în fiecare noapte. Bloggeri ruși au remarcat pe 9 noiembrie că forțele ruse au desfășurat lovituri Shahed pe scară largă împotriva Ucrainei aproape în fiecare noapte de la sfârșitul verii până la mijlocul lunii octombrie 2023. Bloggerii au susținut că loviturile Shahed ale Rusiei au fost considerabil mai mici și mai puțin frecvente în ultima lună, din cauza forțelor ruse care plănuiesc să sincronizeze un nou val de lovituri intense combinate cu începutul viitoarelor operațiuni terestre la scară largă. Surse militare ucrainene au raportat pe 10 noiembrie că forțele ruse au lansat șase Shahed, o rachetă Kh-31 și o rachetă Kh-59 către ținte din Ucraina în noaptea de 9 spre 10 noiembrie. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cinci dintre cele șase Shahed și racheta Kh-59. Ihnat a raportat că racheta Kh-31 nu și-a lovit ținta.

UPDATE 07.13 Președintele rus Vladimir Putin a vizitat din nou sediul Districtului Militar de Sud (SMD) din Rostov-pe-Don pe 10 noiembrie, posibil într-un efort de a se prezenta ca un lider implicat în timpul războiului, înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din martie 2024. Generalul de Stat Major al Armatei Valeri Gherasimov, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu și alți comandanți nenumiți l-au informat pe Putin despre progresul invaziei și au prezentat noi modele de echipament militar rusesc. Posturile de stat ruse au publicat imagini cu Șoigu și Gherasimov care îi arată lui Putin vehiculul de teren Desertcross 1000-3. Opoziția rusă Meduza a observat că un stand de informații care afișează date despre Desertcross 1000-3 în videoclip a susținut că vehiculul de teren este destinat operațiunilor de patrulare, recunoaștere, raid, căutare și salvare, alături de transportul de materiale în condiții dificile de drum. Standul de informații a mai susținut că forțele ruse folosesc deja 537 de vehicule Desertcross 1000-3 în luptă și că Rusia intenționează să achiziționeze alte 1.590 de vehicule Desertcross în decembrie 2023 și în primul trimestru al anului 2024. Meduza a menționat că marca înregistrată în SUA Aodes ( care are sediul în China) fabrică vehiculele Desertcross și le face publicitate ca vehicule pentru vânători, fermieri și lucrători forestieri.

UPDATE 07.03 Bloggerii ruși s-au plâns în mod constant de lipsa echipamentului și vehiculelor militare în direcția Herson și este posibil ca Putin să încerce să atragă personalul rus care luptă în această direcție, oferindu-le vehicule de vânătoare și agricultură, mai degrabă decât vehicule militare dedicate. Un proeminent blogger rus, de exemplu, a sărbătorit știrea că Ministerul rus al Apărării (MOD) va oferi militarilor ruși vehicule ușoare în prima linie. Vizita lui Putin din 10 noiembrie marchează a cincea sa vizită la sediul SMD din decembrie 2022, după ce acesta a vizitat ultima dată sediul pe 19 octombrie.

UPDATE 06.57 Se pare că președintele rus Vladimir Putin va susține forumul anual „Direct Line” și conferința anuală de presă în tandem pe 14 decembrie, iar evenimentul va servi probabil la promovarea campaniei sale prezidențiale. Institutul de știri rus RBK a declarat pe 10 noiembrie că surse familiare cu problema au indicat că forumul „Direct Line” și conferința anuală de presă vor avea loc probabil în tandem pe 14 decembrie. Presa de opoziție rusă Verstka a declarat că surse din cadrul Consiliului Federației au indicat că camera superioară va anunța începutul perioadei de campanie pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 2024 pe 13 decembrie, așa cum prevede legea rusă. Verstka a declarat că, pentru a finaliza procedurile de numire după anunțul Consiliului Federației, candidații la președinție au 25 de zile. Deși nu este clar când își va anunța Putin campania prezidențială, probabil că va folosi forumul și conferința de presă „Direct Line” pentru a-și promova candidatura și platforma, despre care o sursă a opoziției ruse a indicat că va evita pe scară largă să evidențieze războiul din Ucraina. Probabil că Kremlinul a decis să organizeze cele două evenimente simultan pentru a controla și reglementa mai strict întrebările adresate. Putin a candidat în mod constant drept candidat independent, în ciuda afilierii sale la partidul Rusia Unită, iar legea rusă prevede că, pentru a-și depune candidatura, candidații independenți trebuie să adune cel puțin 300.000 de semnături. Presa de opoziție rusă a declarat pe 10 noiembrie că partidul Rusia Unită se pregătește să strângă semnături pentru a-și demonstra sprijinul față de candidatura lui Putin și le-au cerut angajaților Centrului de servicii multifuncționale din regiunea Kursk, un furnizor de servicii de stat și municipal, să completeze un sondaj cu informații personale și până la trei sugestii despre cum să îmbunătățiți serviciile IT în Rusia. Se pare că angajații au primit o scrisoare cu sondajul în care se spunea că ar putea scrie trei sugestii, dar să completeze formularul manual.

UPDATE 06.43 Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubinets a anunțat pe 10 noiembrie că Bohdan Yermokhin, un ucrainean în vârstă de 17 ani pe care autoritățile ruse l-au deportat cu forța din Mariupol ocupat în Rusia și au încercat să-l recruteze, se va întoarce în Ucraina. Opoziția rusă Meduza a raportat că autoritățile ruse l-au deportat cu forța pe Yermokhin din Mariupol, după ce forțele ruse au ocupat orașul în mai 2022 și l-au plasat într-o familie în regiunea Moscova. Avocatul lui Yermokhin a publicat un videoclip în numele său pe 9 noiembrie în care pledează pentru ajutorul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, după ce Yermokhin a primit o citație pentru serviciul militar pe 8 noiembrie, cu mai multe săptămâni înainte de a împlini 18 ani. Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a susținut că Yermokhin a depus mărturie în scris în august 2023 că nu intenționează să se întoarcă în Ucraina, dar avocatul lui Yermokhin a declarat că autoritățile ruse l-au forțat pe adolescent să scrie declarația. Meduza a raportat că Yermokhin a încercat anterior să evadeze din Rusia în martie 2023, dar că polițiștii de frontieră ruși l-au reținut. Lubinets a declarat că autoritățile ucrainene îl vor reuni pe Yermokhin cu sora sa în Ucraina în zilele următoare.

UPDATE 06.31 Operațiunea Interflex condusă de Regatul Unit și-a atins obiectivul de a antrena 30.000 de soldați ucraineni între iunie 2022 și decembrie 2023. Statul Major ucrainean a raportat că Operațiunea Interflex, care a inclus inițial Regatul Unit, dar la care s-au adăugat Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, România și Suedia, ca parteneri de la lansarea sa în vara anului 2022, și-au atins obiectivul de a ajunge la 30.000 de militari ucraineni instruiți până pe 10 noiembrie. Statul Major ucrainean și guvernul Regatului Unit au declarat că Regatul Unit a antrenat peste 52.000 de soldați ucraineni din 2014. Guvernul Regatului Unit a declarat că Operațiunea Interflex este cel mai mare program de pregătire militară de pe teritoriul Regatului Unit de la cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 06.20 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 10 noiembrie și au făcut recent progrese marginale confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 7 și 9 noiembrie arată că forțele ruse au avansat marginal la sud-vest de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove) și nord-est de Petropavlivka în direcția Kupyansk, precum și aproape Novoyehorivka (16 km sud-vest de Svatove) și zona forestieră Serebryanske (11 km sud-vest de Kreminna) în direcția Lyman. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că forțele ruse și-au sporit ușor atenția asupra operațiunilor de asalt în direcția Kupyansk și încep să folosească mai multe vehicule în atacurile la sol.

image

UPDATE 06.08 Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Vest rus, Serghei Zybinsky, a susținut că forțele ruse au respins trei atacuri ucrainene în apropiere de Tymkivka (20 km sud-est de Kupyansk) și Synkivka în direcția Kupyansk pe 10 noiembrie.

UPDATE 05.55 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive pe flancul sudic al Bakhmut pe 10 noiembrie și au făcut progrese marginale confirmate. Un blogger rus a publicat și a susținut că a geolocalizat imagini pe 9 noiembrie care indică faptul că forțele ucrainene au avansat ușor la nord de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de asalt în direcția Bakhmut.

image png

UPDATE 05.46 Forțele ruse au continuat să atace pozițiile ucrainene de pe flancurile nordice și sudice ale Bakhmutului pe 10 noiembrie și au înregistrat câștiguri teritoriale confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 10 noiembrie arată că forțele ruse au avansat marginal în zona împădurită de la nord de Klișchiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au recâștigat unele poziții pierdute anterior la nord de Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut) în apropierea unui element de apă și și-au asigurat o poziție într-o fâșie de pădure din spatele căii ferate, împingând forțele ucrainene departe de autostrada T0513. Bloggerul a adăugat că forțele ucrainene continuă să dețină poziții la nord de Klișchiivka în spatele liniei de cale ferată și a remarcat că minele, dronele ucrainene și focul reciproc de artilerie complică atacurile rusești pe flancul sudic al Bakhmut. Un blogger rus a susținut în mod similar că forțele ruse continuă să contraatace lângă Klișchiivka și Berkhivka (direct la nord de Bakhmut) și au împins cu succes forțele ucrainene „la câteva sute de metri” de calea ferată de lângă Klișchiivka. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse continuă să avanseze în apropierea lacului de acumulare Berkhivka și avansează mai spre vest de-a lungul căii ferate la nord de Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elemente ale Regimentului 331 de Gărzi Aeropurtate din Rusia (Divizia 98 de Gardă Aeropurtată) continuă să opereze în direcția Bakhmut.

UPDATE 05.32 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive în jurul Avdiivka pe 10 noiembrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au ajuns și au intrat la periferia orașului Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka) și continuă să lupte în zonă. Un blogger afiliat la Kremlin a adăugat că forțele ruse și-au asigurat poziții pe linia de cale ferată, permițând forțelor ruse să obțină succese tactice lângă Stepove. Un blogger rus a susținut că forțele ruse încearcă atât să creeze un cazan în jurul Avdiivka, cât și să priveze forțele ucrainene de capacitatea de a menține poziții în zonele din spate în direcția Avdiivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat să atace în direcția Uzinei de Cocs Avdiivka la nord de Avdiivka și că principalele bătălii sunt în desfășurare în direcțiile Stepove, Berdychi (5 km nord-vest de Avdiivka), Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Tonenke (5 km vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești la est și sud-est de Novokalynove (7 km nord de Avdiivka); lângă Stepove, Avdiivka, Sieverne și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka); și la sud de Tonenke. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat că ținta cea mai importantă a forțelor ruse este Uzina de Cocs Avdiivka, deoarece capturarea uzinei ar permite forțelor ruse să stabilească poziții de apărare într-o zonă industrială în loc de un teren împădurit.

UPDATE 05.15 Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au contraatacat în direcția Avdiivka pe 10 noiembrie și ar fi recucerit pozițiile pierdute anterior. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au contraatacat la nord-est de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) și și-au recâștigat unele dintre pozițiile pierdute anterior. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene încearcă în mod constant să contraatace pentru a recâștiga pozițiile pierdute.

image

UPDATE 05.07 Comandantul-șef ucrainean, generalul Valerii Zalujnyi, a raportat că forțele ucrainene au distrus peste 100 de tancuri rusești și 100 de vehicule blindate, aproximativ 50 de sisteme de artilerie și șapte avioane Su-25 în timpul atacurilor rusești asupra Avdiivka pe parcursul a aproape o lună. Zalujnyi a adăugat că pierderile de forță de luptă rusești în direcția Avdiivka însumează aproximativ 10.000 de angajați. Ștupun a raportat că victimele zilnice ale Rusiei sunt în medie între 400 și 600 de personal și a remarcat că forțele ucrainene folosesc recunoașterea aeriană și informațiile pentru a împiedica forțele ruse să-și întărească trupele care operează în direcția Avdiivka.

UPDATE 04.58 Forțele ruse au atacat vestul și sud-vestul orașului Donețk pe 10 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Marinka (la periferia de vest a orașului Donețk) și Novomykhailivka (12 km sud-vest de orașul Donețk). Ștupun a declarat că forțele ruse continuă să atace Marinka și Novomykhailivka cu unități „Storm-Z”, care sunt compuse în mare parte din condamnați ruși. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri asupra pozițiilor ucrainene de lângă Krasnohorivka (direct la vest de orașul Donețk) și la periferia vestică a lui Marinka pe 9 noiembrie.

UPDATE 04.48 Un blogger rus a susținut că forțele ruse au încercat să avanseze lângă Vuhledar, în vestul regiunii Donețk, pe 10 noiembrie, dar nu au precizat rezultatul acestei încercări.

image

UPDATE 04.29 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast de lângă Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) pe 10 noiembrie. Ministerul rus al Apărăriia susținut că forțele ruse au respins trei atacuri ucrainene în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast în ultima săptămână.

UPDATE 04.12 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia, lângă Staromayorske și la sud de Zolota Nyva (11 km sud-est de Velyka Novosilka) pe 10 noiembrie.

image

UPDATE 03.56 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au făcut niciun avans pretins sau confirmat pe 10 noiembrie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Kopani (5 km nord-vest de Robotyne) și Novoprokopivka (2 km sud de Robotyne) și că luptele sunt în desfășurare pentru înălțimile nord-vest de Verbove (9 km est de Robotyne). O sursă rusă a susținut că există întâlniri de întâlnire lângă Robotyne. Ministerul rus al Apărăriia susținut că forțele ruse au respins 14 atacuri ucrainene lângă Verbove și Robotyne în ultima săptămână.

image png

UPDATE 03.42 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au făcut niciun progres confirmat pe 10 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Robotyne și Verbove. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au contraatacat și au avansat în direcția Robotyne pe 9 noiembrie.

image

UPDATE 03.33 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură MLRS asupra Kamianka-Dniprovska la vest de Enerhodar pe 10 noiembrie.

UPDATE 03.17 Forțele ucrainene au efectuat atacuri terestre limitate pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 10 noiembrie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Dnipro), Pishchanivka (la 13 km sud-est de Herson). Oraș și 3 km de râul Dnipro), Pidstepne (18 km est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro) și Krynky (30 km nord-est de Oblastul Herson și 2 km de râul Dnipro). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au câștigat parțial un punct de sprijin la sud de Krynky pe 9 noiembrie, dar ulterior s-au retras din cauza bombardamentelor rusești. Surse ruse au susținut că lacunele din apărarea antiaeriană rusă permit forțelor ucrainene să opereze aviație de atac și tactică în apropierea frontului de lângă Krynky. Înregistrările geolocalizate publicate pe 10 noiembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la sud de Krynky.

image

UPDATE 02.53 O sursă rusă a susținut că lovitura cu rachete ucrainene de la Skadovsk, regiunea Herson, pe 9 noiembrie, a lovit al 126-lea Departament de Investigații Militare al Comitetului de Investigații Rus. Sursa a susținut că două rachete HIMARS ucrainene au lovit clădirea în timpul unei întâlniri, ucigând între opt până la 10 ofițeri și personal ruși, inclusiv pe șeful interimar al Departamentului 126 de Investigații Militare.

UPDATE 02.44 Forțele ruse continuă să se lupte cu moralul scăzut și disciplina slabă. Duma de Stat a Rusiei ia în considerare un proiect de lege care ar impune aceleași pedepse penale aspre voluntarilor militari ruși ca și personalului mobilizat rus pentru refuzul de a respecta ordinele, predarea voluntară, deteriorarea armelor sau dezertarea. Direcția Principală de Informații Militare (GUR) ucraineană a raportat că un grup de personal mobilizat al Diviziei 20 de Infanterie Motorizată (Armata a 8-a Combinată, Districtul Militar de Sud) l-a bătut pe comandantul adjunct al regimentului lor, „locotenentul Muserbekov”, în Simferopolul ocupat la 1 noiembrie și că Muserbekov a murit din cauza rănilor pe 7 noiembrie. GUR a declarat că personalul mobilizat a fugit ulterior în Krasnodar Krai îmbrăcați în civil.

UPDATE 02.25 Rusia continuă să formeze noi formațiuni neregulate pentru a sprijini operațiunile de luptă din Ucraina. Un blogger rus a susținut pe 10 noiembrie că noua brigadă de artilerie voluntară „Volga” a întărit Corpul 2 de armată al Republicii Populare Lugansk (LNR) într-o zonă nespecificată a Ucrainei.

UPDATE 02.10 Serviciul BBC din Rusia a relatat pe 10 noiembrie că piloții ucraineni de drone au declarat că forțele ruse folosesc drone pentru a prelua inițiativa lângă Bakhmut. Serviciul pentru Rusia al BBC a declarat că Rusia copiază utilizarea de către Ucraina a dronelor de luptă manevrabile și extinde utilizarea acestor drone pentru a include aruncarea de explozibili asupra inamicului. Un comandant de pluton de drone din Ucraina a declarat că dronele rusești operează în aer zi și noapte, ceea ce a afirmat că indică faptul producția în masă de drone pentru recunoaștere, supraveghere și lovituri în Rusia, merge din plin. Comandantul a estimat că forțele ruse au de două ori numărul de drone pe care îl au forțele ucrainene în sectorul Bakhmut.

UPDATE 01.54 Partidul Liberal Democrat (LDPR) din Rusia produce propria variantă de dronă „Jirinovsky”, probabil pentru a-l comemora pe regretatul lider al LDPR, Vladimir Jirinovsky. Surse ruse au susținut că președintele LDPR Leonid Slutsky a prezentat 10 drone „Jjirinovsky” unui batalion de infanterie motorizată nespecificată, în timpul unei vizite în Crimeea pe 9 noiembrie și a sugerat că dronele vor fi probabil folosite în direcția Herson. Rokot-Center 33 din regiunea Vladimir a fabricat dronele LDPR, care pot funcționa pe vreme nefavorabilă, pot comuta frecvențele în cazul pierderii semnalului și au o rază de acțiune de până la 12 kilometri. Rokot-Center 33 a susținut pe 9 noiembrie că organizația a fost în contact cu partidul LDPR de aproape cinci luni.

UPDATE 01.39 Canalul Telegram ucrainean Mariupol Resistance și consilierul ucrainean orașului Mariupol, Petro Andriushchenko au raportat pe 10 noiembrie că partizanii ucraineni au detonat o mașină de poliție în Mariupolul ocupat, regiunea Donețk. Mariupol Resistance a publicat fotografii care arată consecințele exploziei și a declarat că partizanii au profitat de „o oportunitate convenabilă.” Centrul de rezistență ucrainean a raportat că autoritățile ruse cred că există peste 5.000 de partizani ucraineni în Ucraina ocupată, dar nu au reușit să-i suprime.

UPDATE 01.22 Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 10 noiembrie că autoritățile Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) distribuie literatură de propagandă care justifică ocupația rusă și neagă existența identității ucrainene, în bisericile non-ROC din Ucraina ocupată. Centrul de Rezistență Ucrainean a remarcat că autoritățile ruse persecută reprezentanții tuturor credințelor non-ROC și au jefuit și cooptat toate bisericile din Ucraina ocupată.

UPDATE 01.07 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat oficialii ucraineni pentru amânarea unei rezolvări diplomatice a războiului, în ciuda faptului că Kremlinul continuă să urmeze politici care indică faptul că nu este dispus să negocieze cu bună-credință. Peskov a răspuns declarației președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că compromisul este inacceptabil pentru Ucraina și a declarat pe 10 noiembrie că este timpul ca Ucraina să înțeleagă că nu va câștiga acest război pe câmpul de luptă. Peskov a declarat că precondițiile pentru o înțelegere negociată vor apărea de îndată ce Ucraina își va da seama că nu poate câștiga militar și că Rusia va continua războiul în absența condițiilor prealabile necesare. ISW continuă să evalueze că este puțin probabil ca Kremlinul să intre în negocieri de pace cu Ucraina, cu excepția cazului în care să câștige timp pentru a se reconstitui pentru viitoare operațiuni ofensive. ISW continuă, de asemenea, să evalueze că presiunea asupra Ucrainei pentru a negocia prematur încheierea războiului va rămâne probabil lipsită de sens, dacă nu dăunătoare, atâta timp cât președintele rus Vladimir Putin crede că își poate atinge obiectivele maximaliste pe câmpul de luptă.

UPDATE 00.52 Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat pe 10 noiembrie că oficialii ruși iau legătura cu cetățenii ucraineni aflați în prezent în Fâșia Gaza și susțin că guvernul ucrainean nu îi va evacua și îi va abandona. GUR a declarat că oficialii ruși trimit mesaje care oferă posibilități de evacuare cetățenilor ucraineni în schimbul unui interviu cu presa rusă. Zelensky a anunțat că autoritățile ucrainene au evacuat 160 de cetățeni ucraineni și nouă cetățeni moldoveni din Gaza pe 10 noiembrie și au salvat 203 cetățeni ucraineni în această săptămână.

UPDATE 00.37 Ministerul Apărării din Belarus (MoD) a raportat pe 9 noiembrie că Departamentul de Stat Major al Iranului pentru Relații Internaționale, generalul de brigadă Mohammad Ahadi, a condus o delegație în Belarus, ca parte a Primei Comisii Interdepartamentale Mixte Belarus-Iranian pentru Cooperare Militară.

UPDATE 00.20 Președintele belarus Alexander Lukașenko s-a prezentat drept garantul statului Belarus înaintea alegerilor parlamentare din Belarus din 2024 și a alegerilor prezidențiale din 2025. Lukașenko a declarat pe 10 noiembrie că tinerii lideri din Belarus ar trebui să urce în funcție cu scopul de a „salva țara [Belarus] .” Lukașenko a susținut că soarta Belarusului depinde de belaruși și că nimeni nu va ajuta Belarus dacă țara face o greșeală. Declarațiile lui Lukașenko reflectă dorința lui probabilă de a rezista integrării complete în statul Uniunii, dominat de ruși.

ȘTIRE INIȚIALĂ Direcția Principală de Informații Militare (GUR) a Ucrainei a declarat că dronele de atac de suprafață ucrainene au scufundat două nave de debarcare mici ale Flotei Ruse de la Marea Neagră (BSF) în Crimeea ocupată pe 10 noiembrie. GUR a publicat imagini din satelit și a raportat că lovitura ucraineană cu dronă de atac de suprafață în golful Uzka, lângă Chornomorsk, Crimeea ocupată a scufundat o navă mică de debarcare din clasa Akula Proiect 1176 și o navă mică de debarcare din clasa Serna Proiect 11770. GUR a raportat că nava din clasa Serna transporta un echipaj și era încărcată cu vehicule blindate, inclusiv transportoare blindate BTR-82, și că forțele ruse au folosit anterior nave din clasa Serna pentru a oferi acoperire navelor rusești BSF în timpul raidurilor când forțele ruse nu aveau echipament naval de apărare aeriană. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au condus lovitura în golful Uzka cu patru bărci fără pilot și că a fost una dintre cele trei serii de lovituri ucrainene asupra Crimeei ocupate de pe 10 noiembrie. Un blogger a susținut că forțele ucrainene au încercat, de asemenea, să efectueze o lovitură cu drone asupra unui depozit de petrol din Feodosia și cu o rachetă de croazieră Neptune asupra bazelor BSF și ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Chornomorsk. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât o rachetă Neptune deasupra Mării Negre în largul coastei Crimeei și a interceptat două drone deasupra Crimeei. ISW continuă să evalueze că forțele ucrainene au desfășurat o campanie de interdicție împotriva infrastructurii militare ruse din Crimeea ocupată, în principal a activelor BSF, din iunie 2023, pentru a degrada capacitatea armatei ruse de a folosi Crimeea ca zonă de așteptare și spate pentru operațiunile rusești din sudul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat