LIVE TEXT | Război în Ucraina. Experții ONU au descoperit noi atrocități comise de ruși în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Experții ONU au descoperit noi atrocități comise de ruși în Ucraina

Experții Comisiei Internaționale Independente a ONU pentru Investigarea Încălcărilor Legilor de Război din Ucraina au declarat că, în continuare găsesc numeroase dovezi ale crimelor de război comise de forțele armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei.

Ținte civile vizate de armata rusă. Foto: EPA-EFE

UPDATE 06.29 Situația tactică din Verbove rămâne neclară pe fondul operațiunilor ofensive ucrainene continue în vestul Oblastului Zaporijia, pe 25 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest) și atacurile ofensive în direcția Bakhmut, provocând pierderi asupra forței de luptă și a echipamentului rusesc și epuizarea forțelor ruse de-a lungul întregii linii a frontului. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au ajuns în nordul Verbove (18 km sud-est de Orikhiv), dar că forțele ruse le-au împins înapoi la pozițiile inițiale. Sursele ruse încă nu au răspuns în mod direct la o afirmație a unei surse afiliate forțelor aeriene ruse (VDV) conform căreia forțele ucrainene controlează jumătate din Verbove din 24 septembrie.

image png

UPDATE 06.16 Forțele de operații speciale ucrainene au raportat la 25 septembrie că o lovitură de precizie ucraineană asupra sediului Flotei Mării Negre (BSF) din Sevastopol ocupat, Crimeea, la 22 septembrie, a ucis 34 de ofițeri ruși, inclusiv pe comandantul BSF amiralul Viktor Sokolov. Forțele de operații speciale ucrainene au raportat că lovitura, care a avut loc în timpul unei reuniuni a conducerii superioare a BSF, a rănit și 105 membri ai personalului rus. Generalul-locotenent general Kyrylo Budanov a declarat, pe 23 septembrie, că lovitura l-a rănit grav pe comandantul Brigăzii 200 Independente de Infanterie Motorizate Rusă (Flota de Nord), generalul-locotenent Oleg Tsekov și pe comandantul grupării ruse al forțelor din regiunea Zaporijia, generalul colonel Alexander Romanchuk. Forțele de operații speciale ucrainene au raportat, de asemenea, că lovitura ucraineană asupra navei de debarcare Minsk din Sevastopol din 13 septembrie a ucis 62 de persoane, menționând că mulți membri ai personalului au fost prezenți pe Minsk, nava fiind programată să intre în serviciu de luptă pe 14 septembrie. ISW nu a observat încă confirmarea că aceste lovituri ucrainene l-au ucis pe Sokolov sau pe alți comandanți ruși de rang înalt, deși comandamentul rus ar putea să infirme cu ușurință raportările ucrainene dacă aceste rapoarte sunt false. Decesele raportate ale lui Sokolov și ale altor ofițeri ruși ar crea perturbări semnificative în comanda și controlul flotei ruse de la Marea Neagră.

UPDATE 05.51 Forțele ucrainene au lovit aerodromul Khalino și o clădire a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din regiunea Kursk în timpul unei serii de lovituri cu drone pe 24 septembrie. Presa ucraineană a relatat pe 24 septembrie că surse legate de GUR au declarat că forțele ucrainene au lovit un sediu FSB și o rafinărie de petrol lângă aerodromul Khalino din regiunea Kursk. Guvernatorul rus al Oblastului Kursk, Roman Starovoyt, a confirmat că o dronă ucraineană a lovit o clădire administrativă din districtul central al orașului Kursk. Serviciul de știri ucrainean RBC-Ucraina a clarificat pe 25 septembrie că forțele ucrainene au lovit aerodromul Khalino și au ucis un număr nespecificat de ofițeri ai Regimentului 14 de aviație de luptă de gardă rusesc (Divizia 105 de aviație compozită de gardă, Armata a 6-a Forțelor de Apărare Aeriană și Antiaeriană, Forțele Aerospațiale Rusiei [VSK] ), care are sediul pe aerodrom. Regimentul 14 de Aviație de Luptă de Gardă rus este echipat cu aeronave Su-30SM. Surse ruse au confirmat lovitura de pe aerodromul Khalino și moartea unui număr nespecificat de militari ruși.

UPDATE 05.39 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu drone și rachete Shahed-131/136 în noaptea de 24 spre 25 septembrie împotriva portului, depozitelor de cereale și țintelor militare ucrainene. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat 12 rachete de croazieră Kalibr lansate din Marea Neagră, două rachete de croazieră Onyx din zona Sevastopol și 19 drone Shahed din Krasnodar Krai. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 rachete Kalibr și toate cele 19 drone. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lovit infrastructura portului și cerealelor din Oblastul Odesa, iar imaginile arată că loviturile rusești au deteriorat un hotel din orașul Odesa. Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut că forțele ruse au lovit un avion de luptă ucrainean MiG-29 pe aerodromul Dolhintsevo din regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 05.24 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a confirmat pe 25 septembrie că tancurile Abrams furnizate de SUA au sosit în Ucraina. The New York Times a raportat că oficialii americani au declarat că SUA au livrat Ucrainei un număr nespecificat de tancuri Abrams pe 23 septembrie și că administrația Biden intenționează să trimită 31 de tancuri Abrams în total. Politico a relatat anterior pe 31 august că Ucraina va primi primele 10 din cele 31 de tancuri Abrams la jumătatea lunii septembrie.

UPDATE 05.10 Oficialii militari ruși continuă eforturile de a construi forțele armate ruse pentru a satisface nevoile forțelor ruse care luptă în Ucraina. Publicația rusă Izvestia, citând surse din armata rusă, a susținut pe 25 septembrie că forțele armate ruse formează brigăzi de recunoaștere și asalt în armate combinate și corpuri de armată nou formate și că aceste brigăzi recrutează deja activ personal. Izvestia a raportat că noile unități vor fi formate din trupe de asalt destinate să spargă apărarea stratificată și trupe de recunoaștere care vor efectua recunoașterea la „adâncime tactică” și a menționat că fiecare brigadă va primi tancuri, vehicule blindate ușoare, artilerie și diverse drone. Izvestia a subliniat că aceste noi brigăzi sunt menite să depășească pozițiile defensive ucrainene pregătite dinainte, în special în zonele din Donbas, unde forțele ucrainene s-au extins și au echipat fortificații de la prima invazie a Rusiei în 2014. Colonelul Valery Yuryev, președintele Uniunii Ruse a Parașutistilor, a spus Izvestiei că războiul a subliniat „necesitatea de a avea unități specializate pentru asaltarea zonelor fortificate” și că „sunt necesare unități și formațiuni de asalt independente”.

UPDATE 04.55 Armata rusă a încercat anterior să se adapteze la lecțiile învățate în Ucraina formând unități similare de dimensiunea unei companii, concentrate pe atacuri, destinate să vizeze zonele urbane și fortificate sub forma companiilor „Storm-Z”, care au fost în principal active și în cea mai mare parte fără succes de-a lungul linia frontului orașului Donețk-Avdiivka și pe frontul regiunii Lugansk-Harkiv. ISW a raportat despre reformele militare ruse aflate în desfășurare și despre crearea de noi formațiuni de armată combinată și la nivel de corp de armată și rămâne neclar modul în care aparatul rus de generare a forțelor va putea recruta, antrena personalul brigăzii, armatei sau formațiunilor la nivel de corp de armată având în vedere multitudinea de probleme de mobilizare endemică cu care se confruntă armata rusă în acest moment.

UPDATE 04.46 Kremlinul și guvernul armean continuă să dea vina unul asupra celuilalt pentru predarea Nagorno-Karabah în fața Azerbaidjanului, pe fondul deteriorării relațiilor armeano-ruse. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a rostit o adresă pe 24 septembrie în care a criticat Rusia declarând că structurile de securitate conduse de ruși din care Armenia face parte sunt ineficiente și punând la îndoială motivele contingentului rus de menținere a păcii din Nagorno-Karabah. Pashinyan a dat vina pe forțele de menținere a păcii din Azerbaidjan și ruși pentru recentele evenimente din Nagorno-Karabah, pe care Pashinyan le-a etichetat drept „o politică de curățare etnică”. Ministerul rus al Afacerilor Externe (MAF) a răspuns la declarația lui Pashinyan din 25 septembrie, l-a acuzat pe Pashinyan pentru evitarea responsabilității personale pentru „eșecuri în politica internă și externă [armenă]” și a criticat puternic recenta întoarcere a lui Pashinyan către Occident. Bloggerii ruși s-au concentrat în mod constant asupra protestelor anti-Pashinyan din Erevan, de când autoritățile din Nagorno-Karabah au acceptat un acord de încetare a focului mediat de forțele de menținere a păcii rusești cu Azerbaidjan pe 20 septembrie. ISW a raportat anterior că Kremlinul ar fi distribuit un manual pe 19 septembrie în care instruia mass-media afiliată Kremlinului să dea vina pe Occident și pe Pashinyan pentru recunoașterea suveranității Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah. Protestele inițiale din Armenia după cedarea Nagorno-Karabah în fața Azerbaidjanului par să fie înclinate în direcția narațiunii preferate a Kremlinului, deși nu este clar dacă Kremlinul va păstra sprijinul armean puternic pentru Rusia pe termen lung, după inacțiunea forțelor ruse de menținere a păcii.

UPDATE 04.27 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 25 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au condus acțiuni ofensive nici în direcția Kupyansk, nici în direcția Lyman. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat că au avut loc trei lupte în apropiere de Berestove, regiunea Donețk (31 km sud de Kreminna) și în direcția generală Loskutivka (29 km sud-est de Kreminna) pe 24 septembrie.

image

UPDATE 04.11 Ministerul rus al Apărării a susținut că elemente ale Grupării Centrale a Forțelor Ruse au respins atacurile ucrainene la sud de Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna) și că elementele Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins atacurile ucrainene în apropiere de Spirne (24 km sud de Kreminna) și Berestove în Donețk. Oblast pe 25 septembrie.

UPDATE 03.46 Forțele ucrainene au efectuat o lovitură asupra logisticii rusești într-o zonă din spatele frontului din Oblastul Lugansk ocupat, pe 25 septembrie. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au lovit o instalație industrială nespecificată din Sorokyne (la 13 km de granița internațională ucraineană-rusă). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au lansat trei rachete de croazieră Storm Shadow la Sorokyne.

image

UPDATE 03.28 Forțele ucrainene au continuat acțiunile ofensive lângă Bakhmut pe 25 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat că forțele ucrainene au eliberat încă 2 km de teritoriu în direcția Bakhmut. Ministerul rus al Apărăriia susținut că elementele Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins atacurile ucrainene în apropiere de Mayorske (20 km sud de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au încercat să spargă pozițiile defensive rusești de-a lungul căii ferate la est de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Orikhovo-Vasylivka (la 10 km nord-vest de Bakhmut), după ce forțele ruse au capturat așezarea, deși ISW încă nu a văzut confirmarea vizuală că forțele ruse au capturat Orikhovo-Vasylivka. Un blogger rus a remarcat că linia frontului lângă Bakhmut nu s-a schimbat recent.

UPDATE 03.13 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut pe 25 septembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Klișchiivka și la est și sud-est de Bohdanivka (7 km nord-vest de Bakhmut).Câțiva bloggeri ruși au susținut pe 24 și 25 septembrie că forțele ruse au împins forțele ucrainene din pozițiile lor din Orikhovo-Vasylivka și că forțele ruse controlează acum așezarea. Un blogger rus a recunoscut că nu există o confirmare vizuală a acestor afirmații. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse contraatacă lângă Kurdyumivka (la 12 km sud-vest de Bakhmut).

UPDATE 02.54 Forțele ruse au continuat atacurile terestre nereușite de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk pe 25 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Avdiivka și Marinka (la periferia de vest a orașului Donețk) și au încercat fără succes să recupereze pozițiile pierdute lângă Novomykhailivka. (36 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Marinka și pe căile sudice de comunicații spre Avdiivka, dar nu a specificat un rezultat.

image

UPDATE 02.35 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia, dar nu au avansat pe 25 septembrie. Un blogger rus a susținut că grupurile de infanterie ucraineană au atacat fără succes la est de Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka) și au efectuat recunoașteri în forță. operațiuni în apropiere de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au avansat pe 25 septembrie. Sursele ruse au susținut că forțele ucrainene au ajuns în nordul Verbove, dar că forțele ruse le-au împins înapoi la pozițiile inițiale. Surse ruse, inclusiv Ministerul Apărării din Rusia, au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Verbove, Novopokrovka (16 km sud-est de Orikhiv), Robotyne (10 km sud de Orikhiv) și Novoprokopivka. Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes în vestul regiunii Zaporijia pe 25 septembrie. Purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean Pavlo Kovalchuk a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Mala Tokmachka (7 km sud-est de Orikhiv), Novodanylivka (6 km sud de Orikhiv), Robotyne și Verbove.

image

UPDATE 02.02 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni pe insulele din râul Nipro pe 25 septembrie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni active pe insulele din delta râului Nipro și încearcă să debarce pe malul stâng (estic) al fluviului Nipro.

image

UPDATE 01.41 Media de opoziție rusă Astra a raportat pe 25 septembrie că guvernatorul ocupației Sevastopolului, Mihail Razvojaev a susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât o rachetă ucraineană lângă Sevastopol pe 23 septembrie, dar, în realitate, racheta a lovit de fapt sediul Centrului 758 pentru Logistica Flotei Mării Negre și asistență tehnică.

UPDATE 01.23 Un raport al organizației de informații cu sursă deschisă din Polonia, Rochan Consulting, a constatat că flota baltică a Rusiei a fost substanțial slăbită din cauza războiului din Ucraina. Rochan Consulting a remarcat că Flota Mării Baltice și-a pierdut capacitatea de a desfășura operațiuni ofensive amfibii la scară largă, deoarece navele sale de debarcare din clasa Ropucha și Brigada 336 de Infanterie Navală au fost implicate în luptă în Ucraina. Raportul afirmă că trei dintre navele de debarcare ale Flotei Baltice au fost dislocate în Marea Neagră și nu se pot disloca acum înapoi în porturile lor de origine din Baltiysk și că Brigada 336 Infanterie Navală a suferit pierderi mari în luptă în Ucraina, ceea ce limitează substanțial capabilitățile de proiecție a puterii flotei ruse în Marea Baltică. ISW a observat anterior angajamentul mijloacelor de infanterie navală ale flotelor baltice, Pacificului și nordului față de diferite axe din Ucraina, iar degradarea acestor elemente este probabil să împiedice și mai mult capacitățile navale rusești în Marea Baltică, Arctica și Pacific.

UPDATE 01.04 Canalul partizan ucrainean „Mariupol Sprotyv” a raportat pe 25 septembrie că partizanii ucraineni au distrus o instalație de transformare electrică în apropierea orașului Staryi Krym, regiunea Donețk.

UPDATE 00.47 Oficialii ruși continuă să deporteze copii din Ucraina ocupată în Rusia. Administrația de ocupație a regiunii Herson a distribuit un raport pe 25 septembrie conform căruia Ministerul rus al Culturii a trimis 90 de copii din regiunea Herson ocupată la Moscova și Sankt Petersburg pentru o perioadă de timp nespecificată. Ministerul rus al Culturii va trimite un alt grup de copii de o dimensiune nespecificată în Rusia din regiunea Herson ocupată în octombrie.

UPDATE 00.32 Ministerul Apărării din Belarus (MoD) a anunțat pe 25 septembrie că unitățile de apărare teritorială din regiunea Mogilev au organizat exerciții de formare a personalului și anti-sabotaj și căutare. Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că apărarea teritorială din Belarus a înființat un detașament de miliție populară de voluntari în Vyazevsky, raionul Osipovichy, regiunea Mogilev.

ȘTIRE INIȚIALĂ Experții ONU au descoperit noi atrocități comise de ruși în Ucraina. Experții Comisiei Internaționale Independente a ONU pentru Investigarea Încălcărilor din Ucraina au declarat că, în continuare găsesc numeroase dovezi ale crimelor de război comise de forțele armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei. Cel mai recent raport acoperă atacuri ilegale care utilizează arme explozive, atacuri care rănesc civili, tortura, violența sexuală și bazată pe gen și atacurile asupra infrastructurii energetice. Comisia a documentat atacuri cu arme explozive asupra clădirilor rezidențiale, a unei unități medicale, a unei gări, a unui restaurant, a magazinelor și a depozitelor comerciale, care au avut ca rezultat victime civile, deteriorarea sau distrugerea unor instalații cheie și întreruperea serviciilor și produselor esențiale. Investigațiile Comisiei din Herson și Zaporijjia demonstrează utilizarea pe scară largă și sistematică a torturii de către ocupanți împotriva persoanelor acuzate că sunt informatori ai Forțelor Armate. În unele cazuri, tortura a fost atât de severă încât a dus la moarte. "De fiecare dată când răspundeam că nu știu sau nu-mi amintesc ceva, mi-au dat un șoc electric. [...] Nu știu cât a durat. Mi s-a părut o veșnicie", a spus. una dintre victime. Comisia a constatat, de asemenea, că soldații ruși au violat și agresat sexual femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 83 de ani în regiunea Herson. Adesea, membrii aceleiași familii erau ținuți în camera alăturată, așa că erau obligați să asculte violența. În plus, experții ONU continuă să investigheze cauzele spargerii barajului din Nova Kakhovka și impactul acestuia asupra populației civile, precum și deportarea minorilor ucraineni în Federația Rusă. Raportul notează că faptele pot constitui infracțiune de instigare la genocid. Membrii comisiei au cerut și o anchetă rapidă de către Ucraina a mai multor cazuri de încălcări comise de forțele sale armate. Comisia Internațională Independentă a ONU pentru Investigarea Crimelor Federației Ruse a fost înființată la 31 martie 2022. La începutul lunii aprilie a acestui an, China, la ONU a votat împotriva continuării lucrărilor acestei comisii .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?