LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse avansează pe mai multe direcții. Ele aplică lecțiile învățate din operațiunile din sudul Ucrainei în alte sectoare ale frontului

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse avansează pe mai multe direcții. Ele aplică lecțiile învățate din operațiunile din sudul Ucrainei în alte sectoare ale frontului

Operațiunile ofensive rusești localizate în desfășurare în apropiere de Avdiivka demonstrează probabil capacitatea forțelor ruse de a învăța și de a aplica lecții tactice pe câmpul de luptă în Ucraina.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.47 Forțele ruse au lansat atacuri localizate către Avdiivka după pregătirea intensivă de artilerie a câmpului de luptă în primele ore ale zilei de 10 octombrie, iar imaginile geolocalizate din 10 și 11 octombrie confirmă că trupele ruse au avansat la sud-vest de Avdiivka, lângă Sieverne și la nord-vest de Avdiivka, lângă Stepove și Krasnohorivka. Statul Major ucrainean a raportat că o grupare de până la trei batalioane ruse cu sprijin de tancuri și vehicule blindate a intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka. Purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean Andrii Kovavlev a clarificat că aceste batalioane fac parte din trei brigăzi de infanterie motorizată ale Armatei a 8-a Arme Întrunite din Districtul Militar de Sud.

UPDATE 06.29 Un comandant de batalion de artilerie rusă care se pare că luptă în zonă a susținut că forțele ruse acordă o atenție semnificativă luptei cu contrabaterie. O altă sursă care a pretins că luptă în zonă a raportat că forțele ruse folosesc sisteme de război electronic (EW), desfășoară pregătiri de artilerie a câmpului de luptă și demonstrează „interacțiune clară” între cartierul general de comandă, grupuri de asalt, recunoaștere aeriană și elemente de artilerie. Un blogger a remarcat că forțele ruse nu mai folosesc atacuri de tip sacrificare a „cărnii de tun” în stilul valurilor umane. Sugestia conform căreia forțele ruse folosesc efectiv EW, contrabateria, pregătirea artileriei, recunoașterea aeriană și comunicarea inter/intra-unități este demnă de remarcat, deoarece sursele ruse au subliniat anterior aceste adaptări tactice ca puncte forte ale apărării Rusiei împotriva operațiunilor contraofensive ucrainene din sudul Ucrainei, în special în iunie și iulie. În plus, majoritatea forțelor ruse care luptă în prezent în zona Avdiivka sunt probabil elemente ale Corpului I de armată al Republicii Populare Donețk (DNR), pe care îl controlează în mod predominant Armata a 8-a Arme Întrunite rusă. Rapoartele bloggerilor ruși că unitățile din această zonă au o comunicare eficientă pot sugera că forțele DNR și-au ușurat oarecum integrarea în forțele obișnuite rusești și au învățat lecții din atacurile anterioare ineficiente și eșuate din zona Avdiivka.

UPDATE 06.12 Imaginile geolocalizate arată că câștigurile rusești în jurul Avdiivka sunt concentrate la sud-vest de Avdiivka, iar forțele ruse nu au finalizat încercuirea operațională a așezării și probabil că se vor lupta să facă acest lucru dacă aceasta este intenția lor. Avdiivka este, de asemenea, un bastion ucrainean bine fortificat și apărat, ceea ce probabil va pune la încercare capacitatea forțelor ruse de a aborda îndeaproape sau de a captura pe deplin așezarea. În plus, forțele ruse controlează deja segmente ale autostrăzii critice N20 Donețk City-Kostyantynivka-Kramatorsk-Slovyansk și alte rute care se află în apropiere de Avdiivka, astfel încât capturarea ipotetică a Avdiivka nu va deschide noi rute de înaintare către restul regiunii Donețk. După cum a evaluat anterior ISW, forțele ruse intenționează probabil să atace în zona Avdiivka pentru a fixa forțele ucrainene și a le împiedica să se redistribuie în alte zone ale frontului. Cu toate acestea, oficialii ucraineni au identificat deja împingerea spre Avdiivka ca pe o operațiune de reparare rusă a prestigiului și este puțin probabil să angajeze forță de luptă ucraineană în mod nejustificat în această axă.

UPDATE 05.57 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Bakhmut și în vestul regiunii Zaporijia și au avansat în ambele sectoare ale frontului pe 11 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au avut succes la est de Klișchiivka și Andriivka lângă Bakhmut. Statul Major ucrainean și comandantul Grupului Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, au raportat că forțele ucrainene și-au îmbunătățit pozițiile tactice la vest de Robotyne.

UPDATE 05.40 Un număr mare de state membre NATO au anunțat recent pachete de ajutor pentru Ucraina pe fondul celei de-a 16-a reuniuni a Grupului de Contact al Grupului de Apărare a Ucrainei la Bruxelles, Belgia, pe 11 octombrie. Oficiali militari și guvernamentali din aproape 50 de țări s-au întâlnit la Bruxelles, Belgia, pe 11 octombrie, pentru începerea ședinței Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, iar mai multe state NATO au promis ajutor și sprijin Ucrainei. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat în special un nou pachet de ajutor de 200 de milioane de dolari pe 11 octombrie, care include rachete AIM-9 pentru un sistem de apărare sol-aer pe care Statele Unite îl vor livra în curând Ucrainei. El a declarat că „Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.” Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat, de asemenea, un pachet de ajutor de 20 de milioane de euro pe 10 octombrie, care include 10 tancuri Leopard.

UPDATE 05.35 Comitetul de Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse a votat pentru înlocuirea senatorului Viktor Bondarev cu senatorul Vladimir Bulavin în funcția de șef al Comitetului de Apărare și Securitate al Consiliului Federației, pe 10 octombrie. Senatorul rus Vyacheslav Timchenko a susținut pe 10 octombrie că Bondarev demisionează ca parte a rotației standard a președintelui și va rămâne primul vicepreședinte al Comitetului de Apărare și Securitate. Timchenko a susținut că se așteaptă ca noua numire a lui Bulavin în Consiliul Federației să fie aprobată. Surse din interior ruse au remarcat legăturile lui Bondarev cu Ministerul rus al Apărării (MOD), deoarece anterior a servit în calitate de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) și au speculat că înlocuitorul său indică faptul că Ministerul rus al Apărării își pierde influența în „cel mai important comitet”. ”Sursele din interior au remarcat pozițiile anterioare ale lui Bulavin în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și au susținut că acesta are legături atât cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, cât și cu fostul director al FSB Nikolai Patrushev și cu prim-adjunctul șefului de stat major prezidențial Serghei Kiriyenko. Dacă afirmațiile surselor din interior rusești sunt adevărate, înlocuirea lui Bondarev cu Bulavin ar putea sugera că FSB și-a sporit influența asupra Comitetului de Apărare și Securitate al Consiliului Federației în comparație cu Ministerul Apărării Rusiei.

UPDATE 05.18 Comandamentul militar rus continuă să glorifice Brigada de Infanterie Navală 810 (Flota Mării Negre) pentru serviciul său în Ucraina, în ciuda afirmațiilor că brigada a fost învinsă și, se pare, transferată în direcția Herson. Comandantul adjunct al Flotei Ruse de la Marea Neagră (BSF), contraamiralul Ildar Akhmerov a înmânat premii militarilor Brigăzii 810 Infanterie Navală rusă pe 11 octombrie pentru respingerea atacurilor ucrainene într-un sector nespecificat al frontului, la o săptămână după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a atribuit parțial succesul operațiuni defensive rusești în jurul Robotyne către brigadă. Generalul-locotenent general Kyrylo Budanov a declarat că forțele ucrainene „au învins complet” Brigada 810 Infanterie Navală și că înaltul comandament rus a retras brigada din vestul Oblast Zaporijia. Un blogger rus a susținut pe 5 octombrie că elemente ale Brigăzii 810 Infanterie Navală au fost transferate în direcția Herson, indicând faptul că brigada poate să fi fost reconstituită sau este în proces de reconstituire. Ministerul rus al Apărării este probabil interesat de amplificarea rapoartelor de unități binecunoscute pentru a crea imaginea succesului Rusiei în spațiul informațional.

UPDATE 05.04 Armenia continuă să se distanțeze în mod aparent de Rusia după o relație de cooperare în domeniul securității de zeci de ani. Forțele armene nu participă la exercițiile de o săptămână ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) „Indestructible Brotherhood-2023” din Kârgâzstan, care au început pe 6 octombrie. Administrația prezidențială kârgâză a relatat la 10 octombrie că prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a spus președintelui kârgâz Sadyr Japarov că nu poate participa la summitul Comunității Statelor Independente (CSI) de la Bishkek, Kârgâzstan, pe 13 octombrie. Pashinyan a declarat, de asemenea, pe 11 octombrie, că trupele rusești de menținere a păcii ar trebui să se întoarcă în Rusia de la bazele rusești din Armenia, dacă părăsesc Nagorno-Karabah.

UPDATE 04.45 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în apropiere de Kupiansk și au avansat pe 11 octombrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse, inclusiv elemente ale Armatei a 6-a Arme Întrunite (CAA) și Armatei 1 de Tancuri (ambele din Districtul Militar de Vest), au atacat lângă Synkivka ( 8 km nord-est de Kupyansk), Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk) și au avansat lângă Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk). Un important blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat de-a lungul liniei de cale ferată de la Lyman Pershyi (12 km nord-est de Kupyansk) și au avansat cu un kilometru spre Synkivka. Bloggerul a mai susținut că forțele ruse au avansat cu aproximativ 1,5 kilometri în direcția Ivanivka și Kyslivka și că asalturile rusești în aceste zone se dovedesc dificile din cauza câmpurilor dense de mine din Ucraina. Un observator militar ucrainean a declarat că elemente ale Brigăzii 25 Separate de Infanterie Motorizată rusă (a 6-a CAA, Districtul Militar de vest) au atacat în apropiere de Synkivka și că elemente ale Diviziei 47 de Tancuri ruse (Districtul Militar de Vest) au atacat în direcția Yahidne (23 km sud-est de Kupyansk) și Ivanivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Synkivka și Ivanivka. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat că forțele ruse au efectuat 30 de atacuri în direcțiile Kupyansk și Lyman pe 11 octombrie.

image

UPDATE 04.25 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 11 octombrie și au avansat. Surse ruse au susținut că forțele ruse, inclusiv elemente ale noii formate a 25-a CAA rusești, au avansat în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și Nevske (18 km nord-vest de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă să rețină forțele ruse lângă Makiivka și Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna).

UPDATE 04.17 Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna lângă Synkivka, Ivanivka, Makiivka și zona pădurii Serebryanske.

UPDATE 04.04 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut pe 11 octombrie și au avansat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au obținut un succes nespecificat la est de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că luptele continuă în apropiere de Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut) și a susținut că forțele ucrainene au continuat încercările de a obține un punct de sprijin pe linia de cale ferată la est de Andriivka.

image

UPDATE 03.49 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut pe 11 octombrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropierea Andriivka și Klișchiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Klișchiivka. Un blogger rus a susținut pe 10 octombrie într-o postare ștearsă de atunci că forțele ruse au contraatacat pe flancurile de nord și de sud ale lui Bakhmut și că forțele ruse au inițiativa în direcția Bakhmut.

UPDATE 03.32 Forțele ucrainene nu au efectuat nicio acțiune ofensivă revendicată sau confirmată de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 11 octombrie.

image

UPDATE 03.18 Forțele ruse au făcut progrese confirmate lângă Avdiivka pe 11 octombrie. Imaginile geolocalizate publicate pe 11 octombrie indică faptul că forțele ruse au avansat la sud și vest de Krasnohorivka (8 km nord-vest de Avdiivka). Imagini suplimentare geolocalizate indică faptul că forțele ruse au avansat la sud-est de Sieverne (6 km vest de Avdiivka).O sursă ucraineană a declarat că forțele ruse au atacat de la Novoselivka Druha (9 km nord-est de Avdiivka), Vesele (6 km nord de Avdiivka), Vodyane (la periferia de nord-vest a orașului Donețk), Pisky (8 km sud-vest de Avdiivka) și Krasnohorivka (direct la vest). al orașului Donețk) și a capturat mai multe poziții nespecificate în timp ce a suferit pierderi grele. Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut pe 10 și 11 octombrie că forțele ruse au avansat în apropiere de Berdiachi (la 10 km nord-vest de Avdiivka), Avdiivka, Sieverne, Vodiane și Stepne (14 km sud de orașul Donețk) și atacă lângă Spartak (4 km sud de Avdiivka). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au spart apărarea ucraineană la sud-vest de Krasnohorivka. Bloggerul a susținut că forțele ruse nu au ajuns încă la periferia Sieverne sau Tonenke (7 km nord-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Ochertyne (15 km nord-vest de Avdiivka), Keramik (14 km nord-vest de Avdiivka), Berdychi, Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka), Tonenke (7 km nord-vest de Avdiivka). , Avdiivka, Lastochkyne (6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). O sursă rusă a susținut că forțele ruse au atacat în principal la nord de Avdiivka lângă Krasnohorivka și la sud de Avdiivka de la Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) spre Sieverne.Alți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au controlul cu focul asupra drumului care duce la Avdiivka, întrerupând ruta de aprovizionare pentru forțele ucrainene din așezare.

UPDATE 03.05 Forțele ruse au efectuat atacuri fără succes lângă Marinka pe 11 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 11 octombrie că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Marinka, Pobieda (4 km sud-vest de Marinka) și Novomykhailivka (10 km sud de Marinka). Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse au atacat lângă Marinka și Novomykhailivka.

UPDATE 02.49 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat atacuri terestre nereușite în vestul regiunii Donețk și zona de frontieră Donețk-Zaporijia pe 11 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene la sud de Novomykhailivka (între orașul Donețk și Vuhledar și aproximativ 50 km est de Velyka Novosilka) și nord-vest de Pryyutne (15 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că există întâlniri în curs de desfășurare în apropiere de Novodonetske (la 12 km sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.36 Forțele ruse au desfășurat contraatacuri în vestul regiunii Donețk și în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia pe 11 octombrie și, se pare, au avansat în unele zone. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud-est de Vuhledar (30 km sud-est de Velyka Novosilka), lângă Zolota Nyva (12 km sud-est de Velyka Novosilka) și lângă Volodyne (aproximativ 15 km sud de Velyka Novosilka). Un observator militar ucrainean a raportat că în zona dintre orașul Donețk și la est de Velyka Novosilka sunt comise elemente ale Corpului 68 de armată (Districtul Militar de Est). Observatorul militar a raportat că elementele armatelor a 5-a și a 49-a Arme Întrunite au avut succes parțial de-a lungul liniei Pryyutne-Zavitne Bajannia (la aproximativ 13 km sud-vest de Velyka Novosilka) și au împins forțele ucrainene mai departe de Pryyutne, dar apoi nu au reușit să se asigure în continuare că avansează chiar până la prima linie și nu a putut avansa spre Rivnopil (10 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Staromayorske (10 km sud de Velyka Novosilka). Surse ruse, inclusiv adjunctul din administrația de ocupație din regiunea Zaporijia, Vladimir Rogov, au susținut că forțele ruse au contraatacat de la Pryyutne spre Levadne (4 km nord-vest de Pryyutne și 18 km sud-vest de Velyka Novosilka).

UPDATE 02.16 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 11 octombrie și au avansat. Statul Major ucrainean și comandantul Grupului Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, au raportat că forțele ucrainene și-au îmbunătățit pozițiile tactice la vest de Robotyne. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile în apropiere de Robotyne, Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne) și Verbove (10 km est de Robotyne). Surse ruse au mai susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes de la Robotyne spre Kopani (4 km nord-vest de Robotyne).

image

UPDATE 02.04 Forțele ruse au contraatacat în vestul regiunii Zaporijia pe 11 octombrie și au înregistrat câștiguri limitate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat lângă Injenerne (la aproximativ 23 km est de Robotyne) și Verbove. Mai multe surse ruse au susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Kopani și au forțat trupele ucrainene să se retragă înapoi spre zona Verbove. Un blogger a susținut că reînnoirea atacurilor rusești în sectorul Jerebyanka-Pyatykhatky (la aproximativ 25 km nord-vest de Robotyne) a luat prin surprindere forțele ucrainene și că forțele ruse au reușit să avanseze „câteva sute” de metri în această direcție în perioada 10-11 octombrie.

image

UPDATE 01.41 Bloggerii ruși au continuat să își exprime îngrijorarea cu privire la potențialul operațiunilor de contraofensivă ucrainene peste râul Nipro, în regiunea Herson. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene se pregătesc pentru aceste presupuse operațiuni prin intensificarea loviturilor împotriva zonelor din spatele liniilor de apărare rusești ale Oblastului Herson.

image

UPDATE 01.28 Postul de opoziție rus Sever Realii a raportat pe 11 octombrie că reprezentanții Ministerului rus al Apărării ar fi recrutat peste 1.000 de condamnați pentru a servi în compania militară privată Redut (PMC) afiliată Ministerului rus al Apărării. Sever Realii a raportat că majoritatea condamnaților servesc în detașamentele lui Redut „Veterani”, „Lynx”, „Tigru”, „Lupi” și „Nord”. Reprezentanții Ministerului Apărării din Rusia ar promite condamnaților amnistia pentru crimele lor după șase luni de serviciu militar, dar în schimb îi forțează să semneze un contract pe un an cu Ministerul Apărării. Un activist rus pentru drepturile omului i-a spus lui Sever Realii că recrutarea deținuților poate fi mai mult o povară pentru Redut decât pentru Grupul Wagner, deoarece majoritatea personalului Redut nu înțelege cum să se comporte în preajma prizonierilor. Activistul a mai remarcat că Wagner a reușit să recruteze direct din închisori, în timp ce Redut nu are acces direct la închisori și este obligat să accepte condamnații pe care reprezentanții Ministerului rus al Apărării îi recrutează.

UPDATE 01.11 Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a vizitat întreprinderea Il-Aviastar a Russian United Aircraft Corporation pe 11 octombrie și a inspectat procesul de producție al aeronavei Il-76MD-90A și repararea și întreținerea aeronavei An-124-100. Şoigu a declarat că armata rusă trebuie să-şi menţină aeronavele şi să-şi mărească capacitatea şi capacităţile flotei, menţionând că armata rusă utilizează în prezent aviaţia de transport militar de peste două ori mai mult decât în „cea mai intensă periodă” din era sovietică.

UPDATE 00.57 Autoritățile de ocupație ruse suferă de lipsă de personal la Centrala Nucleară Zaporijjia (ZNPP). Primarul ucrainean Enerhodar Dmytro Orlov a declarat într-un articol publicat pe 11 octombrie că doar aproximativ 2.000 din totalul de 11.000 de angajați care au lucrat la ZNPP înainte de ocuparea Enerhodar de către Rusia continuă să lucreze acolo. Orlov a declarat că autoritățile de ocupație ruse aduc „zeci” de specialiști ruși în NPP la ZNPP pentru până la șase luni, dar că muncitorii ruși doresc să se întoarcă în Rusia. Orlov a mai raportat că până la 1.000 de militari ruși sunt staționați la ZNPP și că forțele ruse au plasat un „număr mare” de explozibili la ZNPP. Orlov a declarat că autoritățile ruse continuă încercările de a constrânge personalul ucrainean ZNPP să semneze contracte cu operatorul rus de energie nucleară Rosatom și să obțină pașapoarte rusești. ISW a observat anterior rapoarte despre autoritățile de ocupație ruse care forțau angajații ucraineni ZNPP să obțină pașapoarte rusești.

UPDATE 00.41 Centrul Ucrainean pentru Combaterea Dezinformarii a raportat pe 10 octombrie că oficialii ruși de ocupație plănuiesc să organizeze un briefing pentru jurnaliștii străini în Oblastul Zaporijia ocupat pe 16 octombrie, în încercarea de a justifica deportarea forțată a copiilor ucraineni din Ucraina ocupată.

UPDATE 00.24 Probabil că guvernul rus nu și-a coordonat poziția retorică cu privire la întoarcerea cetățenilor ruși care au părăsit Rusia după invazia sa pe scară largă a Ucrainei. Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin, a declarat pe 10 octombrie că rușii care au plecat din cauza războiului din Ucraina și au susținut Ucraina nu sunt bineveniți să se întoarcă în Rusia. Volodin a adăugat că „Magadanul este garantat” celor care au ales să se întoarcă în Rusia, făcând referire la marele sistem de gulagi din regiunea Magadan din epoca sovietică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a clarificat declarația lui Volodin pe 11 octombrie și a susținut că Volodin se referea doar la rușii care și-au asumat o poziție „anti-rusă” și au sprijinit Ucraina din străinătate. Guvernatorul Regiunii Magadan, Serghei Nosov, a răspuns declarațiilor lui Volodin, susținând că „Kolyma (o zonă geografică din nord-estul Rusiei care găzduiește unele dintre cele mai cunoscute gulaguri ale Uniunii Sovietice) nu acceptă trădători” și l-a acuzat pe Volodin că amplifica stereotipurile învechite despre Oblastul Magadan. Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Roza Chemeris, a publicat filmări pe 11 octombrie în care îl arată pe Volodin retractându-și declarația și sugerând în schimb urmărirea penală a rușilor returnați care și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina sub acuzația de trădare. Viceprim-ministrul rus și trimis prezidențial în Districtul Federal din Orientul Îndepărtat, Iuri Trutnev a răspuns comentariilor lui Volodin, susținând că rușii care au părăsit Rusia după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei ar trebui să se întoarcă „în liniște” și să sprijine imediat efortul de război al Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii serviciilor de securitate ruși continuă să facă afirmații nefondate că forțele ucrainene amenință centralele nucleare (CNP) din Rusia. Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexander Bortnikov, a susținut, pe 11 octombrie, la o reuniune a șefilor serviciilor de informații ale Comunității Statelor Independente (CSI), că autoritățile ruse au închis cea de-a doua unitate energetică a centralei nucleare din Kursk în august 2022 din cauza amenințărilor din partea „sabotorilor ucraineni.” Bortnikov a susținut că FSB a reținut personalul unui grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere care plănuia să saboteze centralele nucleare din Smolensk și Kursk în august 2023. Directorul Serviciului Rus de Informații Externe (SVR) Serghei Naryshkin a reiterat retorica generală conform căreia serviciile de informații occidentale antrenează forțele ucrainene pentru a ataca instalațiile nucleare rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat