LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse folosesc noi versiuni de drone kamikaze. Coridorul Ucrainean pentru grâne are succes

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse folosesc noi versiuni de drone kamikaze. Coridorul Ucrainean pentru grâne are succes

Se pare că forțele ruse nu folosesc încă dronele „Izdeliye-53” la scară largă, dar surse ruse au susținut că forțele ruse testează în prezent dronele pentru lovituri de roi sincronizate în masă.

Dronă rusească în acțiune. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.12 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu rachete împotriva regiunii Dnipropetrovsk în noaptea de 27 spre 28 octombrie. Surse militare ucrainene au raportat pe 28 octombrie că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei dintre cele patru rachete de croazieră Iskander-K pe care forțele ruse le-au lansat din Crimeea.Se pare că a patra rachetă nu și-a atins ținta. Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit infrastructura ucraineană în Kryvyi Rih și orașul Dnipro, regiunea Dnipropetrovsk și Izmail, regiunea Odesa.

UPDATE 05.55 Forțele ruse folosesc o nouă versiune a dronei kamikaze „Lancet” care poate identifica ținte în mod autonom. Surse ruse au susținut că forțele ruse au început să folosească noua dronă kamikaze „Izdeliye-53” începând cu 21 octombrie. Sursele au susținut că drona „Izdeliye-53” are un sistem automat de ghidare care poate distinge tipurile de ținte și poate crește rata de succes a loviturilor. Se pare că forțele ruse nu folosesc încă dronele „Izdeliye-53” la scară largă, dar surse ruse au susținut că forțele ruse testează în prezent dronele pentru lovituri de roi sincronizate în masă. ISW a raportat anterior pe 24 octombrie că forțele ruse ar fi folosit recent și noile drone „Italmas” (cunoscute și sub numele de „Izdeliye-54”) în timpul unei lovituri cu drone în regiunea Kiev. De asemenea, ISW a evaluat anterior că comandamentul rus ar putea crede că un număr mare de drone de lovitură va permite forțelor ruse să copleșească apărarea antiaeriană ucraineană, deși sarcina utilă a dronelor „Izdeliye-53”, care ar fi între trei și cinci kilograme, ar putea să nu nu fie. să fie suficientă pentru a deteriora semnificativ majoritatea țintelor militare critice.

UPDATE 05.38 Kremlinul menține o poziție relativ măsurată cu privire la presupusele crime ale migranților împotriva etnicilor ruși, stabilind probabil neintenționat un ciclu care menține aceste tensiuni etnice într-un dialog frecvent ultranaționalist rus. Bloggeri ultranaționaliști ruși și-au exprimat furia pe 28 octombrie pentru criticile aduse filmărilor care arată un bărbat rus insultând copii migranți în timp ce despărțea o presupusă luptă între 10 copii migranți și un copil etnic rus în Rostov-pe-Don. Bloggerii au insultat copiii și comunitatea mai largă de migranți, unii chiar susținând că, copiii migranți intenționau să-l omoare pe copilul etnic rus, dar l-au lăudat în mare măsură pe bărbatul rus pentru intervenție. Bloggerii au susținut că astfel de incidente sunt obișnuite și că nimănui nu îi pasă sau nu intervine pentru a atenua incidentele. Șeful Comitetului de Investigație al Rusiei, Alexander Bastrykin, a anunțat o investigație asupra incidentului de la Rostov-pe-Don din 27 octombrie, precum și pretenții privind incidente separate în regiunea Chelyabinsk pe 25 octombrie și regiunile Novosibirsk și Novgorod pe 28 octombrie.

UPDATE 05.27 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, dar nu au făcut niciun avans confirmat pe 28 octombrie. Un blogger rus a susținut că elementele batalionului rus „Lupii Albi” au atacat cu succes lângă Kreminna. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și au atacat în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk) și Kyslivka (20 km sud-est de Kupyansk) pe 27 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat la 28 octombrie că forțele ruse au atacat fără succes lângă Synkivka și Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive în direcția Lyman. Șeful Serviciului de presă al Detașamentului 15 de frontieră ucrainean, Ivan Șevțov, a declarat că există aproximativ 100.000 de soldați ruși în direcțiile Kupyansk și Lyman (care implică atât trupele din front cât și din spate) și că vremea nefavorabilă a afectat recent intensitatea operațiunilor rusești în aceste direcții.

UPDATE 05.06 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 28 octombrie. Ministerul apărării rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Synkivka, Nadiya (16 km vest de Svatove), Torske (15 km vest de Kreminna), Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna) și Hryhorivka (11 km sud de Kreminna).

UPDATE 04.54 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bakhmut pe 28 octombrie.

UPDATE 04.41 Se pare că forțele ucrainene complică utilizarea artileriei ruse pe flancul sudic al Bakhmut utilizând efectiv drone. Jurnalistul ucrainean Yuriy Butusov a distribuit un interviu video rusesc cu un comandant al companiei de tancuri ruse cunoscut sub pseudonimul „Tomsk” care operează lângă Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), care a susținut că loviturile ucrainene cu drone inhibă utilizarea tancurilor de către Rusia în timpul zilei. „Tomsk” a adăugat că forțele ruse bombardează pozițiile ucrainene în timpul nopții pentru a evita dronele ucrainene, despre care el a susținut că nu pot opera noaptea. Butusov a interpretat declarațiile lui „Tomsk” ca un indiciu că artileria rusă operează departe de linia frontului pentru a evita dronele kamikaze ucrainene, ceea ce împiedică forțele ruse să efectueze foc direct.

UPDATE 04.24 Forțele ruse au continuat să contraatace pozițiile ucrainene la nord și la sud de Bakhmut pe 28 octombrie, dar nu au obținut niciun câștig pretins sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Klișchiivka și Andriivka (la 10 km sud-vest de Bakhmut). Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au atacat forțele ucrainene lângă Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bakhmut), Khromove (imediat la vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka pe 27 octombrie.

UPDATE 04.10 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Avdiivka pe 28 octombrie, dar nu au înregistrat câștiguri teritoriale confirmate. Un agregator de știri rus a mai susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Novokalynove (7 km nord de Avdivka) pe 27 octombrie. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut pe 28 octombrie că forțele ruse au înaintat lângă Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka) și au atacat lângă Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și pe flancurile sudice din zona Avdiivka. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse luptă și își deplasează atacurile către uzina de cocs Avdiivka, chiar la sud de Stepove, controlează grămada de deșeuri din apropierea fabricii de cocs Avdiivka și sunt implicate în bătălii aprige de-a lungul căii ferate la sud-est de Stepove și la nord-vest de deșeuri. grămadă. Butusov a declarat pe 26 octombrie că forțele ruse au avansat la 600 de metri de zona industrială de nord a Avdiivka în speranța de a folosi zona industrială pentru a intra în oraș în sine. O sursă rusă a publicat imagini pe 28 octombrie cu forțele ruse care efectuează lovituri aeriene împotriva pozițiilor ucrainene la fabrica de cocs Avdiivka. Statul Major ucrainean a raportat pe 28 octombrie că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropiere de Stepove, Avdiivka, Keramik (10 km nord-vest de Avdiivka), Tonenke (5 km vest de Avdiivka), Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka).

UPDATE 03.57 Comandamentul militar rus pare să fi angajat cea mai mare parte a Armatei a 8-a Combinată (CAA) a Districtului Militar de Sud (SMD) și a transferat elemente din Districtul Militar Central (CMD) pentru operațiuni ofensive în zona Avdiivka. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a apreciat că comanda rusă a angajat corpul principal al 8-a CAA, și anume elementele Corpului 1 de armată al Republicii Populare Donețk (DNR), Corpul 2 de armată al Republicii Populare Lugansk (LNR), Divizia 20 de infanterie motorizată și Divizia 150 de infanterie motorizată. Mașoveț a adăugat că forțele ruse au redistribuit, de asemenea, probabil lateral elemente ale celui de-al 2-lea CAA al CMD din direcția Lyman în direcția Avdiivka, cărora le-au angajat, de asemenea, cel puțin elemente ale Brigăzii 21 de infanterie motorizată de gardă separate și a Brigăzii de infanterie motorizată a 15-a independentă de gardă. Mașoveț a remarcat că forțele ruse au redistribuit și elemente ale Brigăzii 55 Separate de infanterie motorizată (41 CAA, CMD) de pe linia Kupyansk-Lyman către poziții de lângă Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka). Mașoveț a concluzionat că forțele ruse din direcția Avdiivka au elemente din 12 brigăzi separate de infanterie motorizată, 16 regimente separate de pușcă din rezerva de mobilizare, 22 batalioane separate de pușcă din rezerva de mobilizare, 11 batalioane separate de tancuri, un batalion separat de infanterie motorizată și trei consolidate. detașamente tactice de nivel de batalion, inclusiv unități BARS (Rezerva Armata Rusă de Luptă) și Storm Z. Mașoveț a adăugat că forțele ruse au probabil trei regimente de infanterie motorizată, șapte batalioane de infanterie motorizată de rezervă și două unități BARS disponibile în rezervă în direcția Avdiivka. ISW nu poate verifica în mod independent această ordine de luptă raportată. Totuși, Ministerul Apărării din Regatul Unit a evaluat doar că forțele ruse au angajat elemente de până la opt brigăzi pe linia frontului Avdiivka. ISW a evaluat în mod obișnuit că unitățile militare ruse sunt probabil în general sub echipamente și pot fi batalioane, brigăzi sau regimente în nume doar cu personal mult mai mic decât ar sugera desemnările lor de eșalon. Forțele neregulate ale DNR și LNR, care au fost integrate oficial în Forțele Armate Ruse în 2023, ar putea să nu aibă, de asemenea, organizații convenționale și complemente.

UPDATE 03.42 Surse occidentale și ucrainene continuă să raporteze că forțele ruse suferă pierderi semnificative în jurul Avdiivka. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov i-a spus secretarului american al apărării Lloyd Austin că pierderile rusești în zona Avdiivka au totalizat aproximativ 4.000 de militari într-un interval de timp nespecificat, probabil în octombrie 2023. Ministerul Apărării din Regatul Unit a adăugat că forțele ruse au suferit probabil unele dintre cele mai mari rate de mortalitate ale Rusiei până acum în 2023. Observatorii militari ucraineni au observat însă că forțele ruse continuă să atace și să avanseze în zona Avdiivka, în ciuda acestor pierderi de forță de muncă.

UPDATE 03.16 Forțele ruse au continuat atacurile localizate la vest și sud-vest de linia orașului Donețk, dar nu au făcut progrese confirmate pe 28 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Marinka (chiar la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (12 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au avansat într-o zonă de pădure de lângă Novomykhailivka și au atacat pozițiile ucrainene de lângă Marinka și Krasnohorivka (la 3 km nord de Marinka).

UPDATE 02.52 Forțele ruse au lansat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Donețk pe 28 octombrie, dar nu au avansat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Vodyane (6 km nord-est de Vuhledar).

UPDATE 02.37 Forțele ucrainene nu au condus niciun atac revendicat sau confirmat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 28 octombrie.

UPDATE 02.22 Forțele ruse au atacat fără succes zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 28 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și la sud de Zolota Nyva (11 km sud-est de Velyka Novosilka). Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Staromayorske și din Novodonetske (12 km sud-est de Velyka Novosilka) pe 27 octombrie. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse își consolidează pozițiile la nord-est de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka).

UPDATE 02.06 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au făcut niciun progres confirmat pe 28 octombrie. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat Nesteryanka (12 km nord-vest de Robotyne), Kopani (6 km nord-vest de Robotyne) și Rivne (8 km vest de Robotyne) și lângă Novoprokopivka (3 km sud de Robotyne) și Verbove (9 km est de Robotyne). O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri blindate fără succes între Robotyne și Verbove. Ministerul rus al Apărăriia susținut că forțele ruse au respins și atacurile ucrainene lângă Robotyne. Un blogger rus a susținut că grupuri mici de forțe ucrainene au efectuat atacuri blindate fără succes, cu sprijin de artilerie, lângă Robotyne. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat din direcția Novoprokopivka la vest de Robotyne. Blogger a susținut pe 27 octombrie că forțele ucrainene au încercat fără succes să avanseze la vest de Robotyne timp de cinci zile. Totuși, un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au obținut „succese minore” în timpul atacurilor de lângă Robotyne. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au respins mai multe atacuri ucrainene lângă Kopani pe 27 octombrie.

UPDATE 01.47 Forțele ruse au atacat fără succes în vestul regiunii Zaporijia pe 28 octombrie. Statul Major ucrainean și Centrul de presă Tavriisk au raportat că forțele ruse au încercat fără succes să recâștige pozițiile pierdute la nord-vest de Verbove.

UPDATE 01.33 Forțele ucrainene își mențin pozițiile în Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Nipro) pe fondul operațiunilor continue pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 28 octombrie. Bloggeri ruși au recunoscut că forțele ucrainene au menținut poziții nespecificate în Krynky pe 27 octombrie și 28. Un proeminent blogger rus a susținut pe 28 octombrie că au avut loc lupte în apropiere de Poyma (11 km est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro), Pishchanivka (14 km est de orașul Herson și 3 km de râul Dnipro), Pidstepne (16 km est de râul Herson) și la 4 km de râul Nipro) și Krynky. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat să avanseze în direcția Pishchanivka. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut pe 27 octombrie că forțele ucrainene au atacat, de asemenea, fără succes, în direcția Pishchanivka, în seara zilei de 26 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat la 28 octombrie că forțele ucrainene desfășoară operațiuni de luptă nespecificate pe diferite sectoare „adecvate” ale frontului în direcția Herson și distrug pozițiile și posturile de observație ale Rusiei de pe insulele deltei fluviului Nipro.

UPDATE 01.19 Imaginile geolocalizate publicate pe 28 octombrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal la est de Krynky.

UPDATE 01.04 Un proeminent blogger rus a susținut că l-a auzit personal pe președintele rus Vladimir Putin exprimându-și decizia de a trimite recruți ruși pentru a servi în Serviciul de frontieră rus. ISW a observat rapoarte despre recruți ruși care servesc în zonele de frontieră înainte de revendicarea bloggerului, iar alți bloggeri au criticat anterior comandamentul militar rus pentru că se bazează pe recruți fără experiență pentru protecția frontierei.

UPDATE 00.49 O sursă rusă Telegram a susținut că Republica Cecenă recrutează voluntari pentru Ministerul rus al Apărării și Rosgvardia. Sursa a susținut că Republica Cecenă a format trei batalioane și trei regimente subordonate Ministerului Apărării de la începutul războiului, precum și trei detașamente cu 5.000 de personal în total în Rosgvardia. Sursa a susținut că voluntarii semnează mai întâi contracte cu Republica Cecenă înainte de a se realiza noi contracte cu Ministerul Apărării Rusiei și Rosgvardia. Sursa a susținut că Daniil Martynov, comandantul cecen și consilierul Ministerului pentru Situații de Urgență și comandantul forțelor speciale „Akhmat”, Apti Alaudinov recrutează, de asemenea, foști luptători ai Grupului Wagner în detașamentele cecene „Akhmat”.

UPDATE 00.35 „Actori pro-ucraineni au condus un atac cibernetic împotriva operatorilor de telecomunicații ruși în Ucraina ocupată. Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat că o „armata IT” ucraineană a condus un atac cibernetic împotriva marilor operatori de telecomunicații ruși „Krymtelecom”, „Miranda-media” și „MirTelecom”, afectând comunicațiile rusești în Crimeea ocupată și în Donețk, Luganskul ocupat, Zaporijia și Herson.

UPDATE 00.23 Se pare că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a revendicat meritul pentru tentativa de asasinat din 27 octombrie împotriva fostului politician ucrainean separatist Oleg Țariov, susținut de ruși. Mai multe canale de știri ucrainene au citat pe 28 octombrie o sursă anonimă din cadrul SBU, care revendică responsabilitatea pentru tentativa de asasinat. Cu toate acestea, oficialii ucraineni nu au confirmat public aceste informații. Se pare că Țariov rămâne în continuare la terapie intensivă.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ucraina a declarat că a exportat până acum 1,3 milioane de tone de cereale și alte mărfuri printr-un nou coridor la Marea Neagră pe care l-a înființat în august, după ce Moscova s-a retras dintr-un acord intermediat de Națiunile Unite care a permis Kievului să exporte în siguranță cereale pe piețele mondiale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat