LIVE TEXT | Război în Ucraina. Guvernul rus pare să nu fie interesat de finanțarea unor proiecte mari de reconstrucție în Ucraina ocupată

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Guvernul rus pare să nu fie interesat de finanțarea unor proiecte mari de reconstrucție în Ucraina ocupată

Ministrul rus al construcțiilor, locuințelor și serviciilor comunale, Irek Fayzullin, a declarat la 29 septembrie că guvernul rus ar putea să nu reconstruiască toate orașele distruse în luptele din Ucraina ocupată, invocând lipsa populației în unele orașe distruse.

Mariupol. Foto: Profimedia

UPDATE 05.32 Există tot mai multe rapoarte conform cărora personalul Wagner operează alături de Rosgvardia și că Duma de Stat va lua în considerare un proiect de lege care va permite Rosgvardia să formeze formațiuni de voluntari. Actualul comandant al Wagner Anton Yelizarov (indicativ de apel „Lotos”) negociază cu Rosgvardia pentru ca actualul personal Wagner să se alăture formațiunilor de voluntari Rosgvardia în condiții mai favorabile lui Wagner. O sursă din interior rusă a susținut că elementele contingentului Wagner din Belarus nu doresc să semneze contracte nici cu Ministerul Apărării, nici cu Rosgvardia și, în schimb, plănuiesc să se alăture efortului președintelui belarus Lukașenko de a crea un PMC cu sediul în Belarus pentru luptătorii Wagner sub comanda unui comandant Wagner cu indicativul „Brest. ”Susținerea de către Putin a efortului Ministerului Apărării este probabil semnificativă pentru dinamica fracțională în rândul conducerii militare ruse și al aparatului de securitate rusesc mai larg, dar nu prefigurează o redistribuire semnificativă a personalului Wagner în Ucraina. Este puțin probabil ca desfășurarea fragmentată a fostului personal Wagner în orice zonă a frontului să genereze efecte strategice semnificative sau chiar localizate pe câmpul de luptă din Ucraina.

UPDATE 05.12 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține probabil amendamente la un proiect de lege al Dumei de Stat a Rusiei, care ar extinde instrumentele sale de autoritarism digital pentru a supraveghea utilizatorii companiilor rusești de internet, bancare și telecomunicații. Publicația rusă Kommersant a relatat pe 29 septembrie că proiectul de lege va permite agențiilor ruse de aplicare a legii să acceseze, să editeze și să șteargă de la distanță informațiile din bazele de date ale întreprinderilor private din Rusia. Se pare că Duma de Stat a Rusiei propune aceste modificări pentru a proteja datele cu caracter personal ale judecătorilor ruși, ale angajaților FSB și ale poliției de scurgerile de date ale informațiilor personale. Kommersant a raportat că Asociația Rusă de Big Data – care include gigantul rus al internetului Yandex, companiile rusești de telecomunicații și băncile – s-au opus modificărilor și au susținut că un astfel de acces ar putea duce la noi scurgeri de date. Eforturile FSB de a obține controlul asupra bazelor de date ale marilor companii sunt probabil parte dintr-o încercare de a consolida măsurile de supraveghere asupra populației și populațiilor ruse din Ucraina ocupată. De asemenea, FSB intenționează să folosească un potențial nou acces la bazele de date pentru a-și masca mai ușor operațiunile. Noul acces potențial al FSB la bazele de date ale companiilor private poate afecta securitatea informațiilor în alte țări care utilizează servicii furnizate de Asociația Rusă pentru Big Data. În august, Kremlinul a încercat să forțeze Yandex să furnizeze date internaționale despre utilizatori către FSB.

UPDATE 04.52 Aparenta autocenzură în spațiul informațional mai larg din Rusia a deschis probabil ușa unor elemente marginale pentru a-i critica și specula în mod direct despre comandanții militari ruși de rang înalt, fără respingere. Un blogger rus marginal afiliat forțelor aeriene ruse (VDV) a susținut recent că șeful Statului Major rus și comandantul general al teatrului, generalul de armată Valery Gherasimov, l-a înlăturat pe comandantul VDV, generalul colonel Mihail Teplinsky din funcția de comandant adjunct în Ucraina, și nicio sursă rusă nu a oferit revendicări în concordanță cu aceasta până de curând. Apariția și răspândirea unor astfel de afirmații, deși în prezent limitate, în spațiul informațional rusesc este notabilă în mijlocul acestui neobișnuit mediu informațional rusesc.

UPDATE 04.38 Răspunsul spațiului mai larg de informații rusesc la afirmațiile marginale despre rolul lui Teplinsky în războiul din Ucraina poate prevesti un punct de inflexiune în discuțiile despre comanda militară rusă. O sursă din interior rusă care publică liste lunare despre așa-numitul „cabinet de război” al președintelui rus Vladimir Putin l-a exclus în special pe Teplinsky de pe lista lor din septembrie. Bloggerul rus s-a plâns că Teplinsky nu a apărut pe această listă pentru prima dată de când a fost adăugat în aprilie 2023. Excluderea lui Teplinsky de pe lista „cabinetului de război” este în concordanță cu afirmația din 22 septembrie a bloggerului rus marginal, potrivit căreia Gherasimov l-a îndepărtat pe Teplinsky din funcțiile sale de comandant adjunct în Ucraina. ISW a observat că această sursă din interior este una dintre mai multe ale căror informații sunt adesea un precursor al conversațiilor mai ample în spațiul mai larg de informații din Rusia, în special despre schimbările și dinamica din cadrul conducerii ruse. ISW nu evaluează în acest moment că comandamentul militar rus l-a retras pe Teplinsky din unele dintre sarcinile sale. Aceste afirmații pot provoca o discuție mai largă în spațiul informațional rusesc despre schimbările de comandă și dinamica fracțională în rândul conducerii ruse, care a fost din ce în ce mai tăcută de la rebeliunea lui Wagner din 24 iunie. Dacă spațiul mai larg de informații rusesc continuă să ignore aceste conversații marginale despre Teplinsky, totuși, acest lucru poate sugera și mai mult că sursele ruse se angajează în autocenzură - sau, alternativ, că afirmațiile sunt atât de absurde încât nu necesită niciun răspuns.

UPDATE 04.25 O sursă din interior rusă a speculat cu privire la intenția lui Gherasimov de a iniția operațiuni defensive rusești în sudul Ucrainei, posibil într-o încercare de a reînnoi animozitatea față de Gherasimov. O sursă din interior rusă a susținut pe 4 septembrie că Gherasimov dorește să conserve forțele ruse pentru apărarea Melitopolului și Berdianskului, posibil în detrimentul apărării lui Tokmakului. Surse din rețelele de socializare au vehiculat acest zvon pe 27 și 28 septembrie după care sursa rusă din interior a susținut că și Gherasimov este dispus să retragă forțele din Bakhmut și preferă să apere Melitopolul pentru a împiedica forțele ucrainene să aducă artileria mai aproape de Crimeea. Afirmația că Gherasimov că intenționează să retragă forțele ruse la Melitopol pentru a întări apărarea rusă acolo este cu mult în afara modelului de comportament observat al lui Gherasimov. Cu toate acestea, ISW nu are dovezi care să confirme afirmațiile sursei din interior. Dacă aceste afirmații sunt false, ar putea indica faptul că există un efort concertat în spațiul informațional rusesc pentru a-l discredita pe Gherasimov.

UPDATE 04.09 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, dar nu au înregistrat câștiguri confirmate pe 29 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc lângă Bilohorivka, regiunea Lugansk (12 km sud de Kreminna) și că forțele ruse nu au condus nicio acțiune ofensivă în direcția Kupiansk. Un blogger rus a susținut că forțele ruse și-au extins controlul asupra pozițiilor nespecificate din apropierea Torske (12 km vest de Kreminna), deși ISW nu a observat confirmarea acestei afirmații.

image

UPDATE 03.57 Forțele ruse continuă să vizeze liniile de comunicație terestre ucrainene (GLOC) în zonele apropiate din spatele frontului în direcția Kupyansk. Imaginile geolocalizate publicate pe 28 septembrie arată forțele ruse au lovit un pod peste râul Oskil, la sud de Kupyansk. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au distrus cel puțin patru poduri peste râul Oskil în Kupyansk și la sud de așezare în ultimele zile. Blogger a susținut că forțele ucrainene au stabilit traversări de pontoane în apropierea podurilor avariate.

UPDATE 03.41 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 29 septembrie că forțele ruse au respins 12 contraatacuri ucrainene în apropiere de Torske (15 km vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna) între 24 și 29 septembrie.

UPDATE 03.29 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în zona Bakhmut pe 29 septembrie și au avansat recent. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au capturat o înălțime în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) la o dată nespecificată.[35] bloggeri ruși au susținut că luptele grele continuă în apropiere de Klișchiivka, Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut). Bloggeri au susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Kurdyumivka și au încercat fără succes să traverseze linia de cale ferată care traversează așezarea. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au traversat pentru scurt timp linia ferată lângă Klișchiivka pe 28 septembrie, înainte ca forțele ruse să împingă forțele ucrainene la vest de linia ferată.

image

UPDATE 03.17 Forțele ruse au continuat contraatacuri limitate în zona Bakhmut pe 29 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc lângă Klișchiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat fără succes lângă Andriivka, Klișchiivka și Hryhorivka (8 km nord-vest de Bakhmut). Un alt blogger a susținut că forțele ruse s-au regrupat în apropiere de Klișchiivka și intenționează să recucerească așezarea, dar aceste forțe ruse probabil nu au în prezent capabilitățile de luptă necesare pentru a face acest lucru. Un blogger rus a susținut că Brigada 88 rusă (Corpul de armată al Republicii Populare Luhansk [LNR]) a înlocuit Brigada 85 de infanterie motorizată (Corpul de armată 2 LNR) în timpul unei rotații în zona Bakhmut.

UPDATE 03.03 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive, dar nu au avansat pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 29 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud de Avdiivka și Tonenke (7 km nord-vest de Avdiivka) și lângă Nevelske (direct la vest de Donețk). City), Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Surse ruse au susținut pe 28 septembrie că elemente nespecificate ale Diviziei 150 de puști motorizate ruse (Armata a 8-a Combinată, Districtul Militar de Sud) continuă să lupte în zona Marinka.

image

UPDATE 02.40 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia, dar nu au avansat pe 29 septembrie. Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes la nord de Zavitne Bajannya (12 km sud de Velyka Novosilka). Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe din Estul Rusiei, Oleg Cehov, a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Pryyutne (la 16 km sud-vest de Velyka Novosilka), iar Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că, între 24 și 29 septembrie, forțele ucrainene au efectuat patru atacuri fără succes în apropiere de Pryyutne.

UPDATE 02.22 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia și au avansat pe 29 septembrie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat cu succes la nord de Pryyutne și au obținut succese nespecificate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes la vest de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și lângă Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.08 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au avansat pe 29 septembrie. Un blogger rus a susținut pe 28 septembrie că forțele ucrainene au atacat fără succes la nord de Robotyne (10 km sud de Orikhiv). Surse ruse au susținut pe 28 și 29 septembrie că forțele ucrainene au încercat să treacă prin apărarea rusă de lângă Novoprokopivka (la 13 km sud de Orikhiv), dar nu au precizat un rezultat. Un blogger rus a susținut pe 29 septembrie că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive către Novoprokopivka și Verbove (la 18 km sud-est de Orikhiv). Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au efectuat opt atacuri fără succes lângă Robotyne și Verbove, între 24 și 29 septembrie.

image

UPDATE 01.48 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au avansat pe 29 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Robotyne, Verbove și Chervone (9 km est de Hulyaipole). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat la periferia de vest a Robotyne, dar nu a specificat un rezultat.

image

UPDATE 01.30 Rusia ar putea continua încercările de eludare a sancțiunilor prin cooperarea militaro-tehnică cu țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Delegațiile ministerelor apărării din Rusia, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan au sosit în regiunea Tula pentru a discuta despre cooperarea militară și militaro-tehnică pe 29 septembrie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că miniştrii apărării CSI au înfiinţat şi o organizaţie militară de cercetare şi o unitate comună de deminare umanitară.

UPDATE 01.14 Rusia relaxează controalele pașapoartelor cetățenilor ucraineni care părăsesc și intră în Rusia probabil în încercarea de a simplifica circulația cetățenilor ucraineni în Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege pe 29 septembrie care ar permite cetățenilor ucraineni să intre sau să părăsească Rusia fără viză rusă și cu un pașaport intern sau străin valabil sau expirat. Noile cerințe au intrat în vigoare retroactiv de la 1 ianuarie 2023, când a expirat regimul fără vize între cetățenii ruși și ucraineni din 1997.

UPDATE 00.56 Oficialii administrației de ocupație rusă continuă să deporteze forțat copiii din Ucraina ocupată în Rusia. Ministerul Muncii și Politicii Sociale din administrația de ocupație a Regiunii Herson, a susținut la 28 septembrie că senatorul rus pentru Oblastul Herson ocupat Konstantin Basyuk și șeful ocupației din Regiunea Herson, Vladimir Saldo, au organizat o „excursie turistică” pentru 20 de copii și un număr nespecificat de adulți din Regiunea Herson ocupată, la Vladivostok, regiunea Primorsky, pentru o perioadă de timp nespecificată. Fostul consilier al Republicii Populare Lugansk (LNR), Rodion Miroșnik, a susținut pe 28 septembrie că 20 de copii și 17 mame din zonele din prima linie din regiunea ocupată Donețk au ajuns la sanatoriul Klyazma din regiunea Moscova pentru un program de reabilitare pe care Fundația „Ajută-l pe al nostru” îl organizează. Miroșnik a susținut că fundația „Helping Our Own” a trimis 150 de oameni din regiunile ocupate Donețk și Lugansk la sanatoriile din Rusia în ultimele șase luni. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a postat imagini pe 29 septembrie care arată 20 de copii din regiunile ocupate Luhansk, Donețk, Zaporijia și Herson primind pașapoarte rusești la Muzeul Victoriei din Moscova.

UPDATE 00.41 Este posibil ca guvernul rus să nu fie interesat de finanțarea unor proiecte mari de reconstrucție în Ucraina ocupată. Ministrul rus al construcțiilor, locuințelor și serviciilor comunale, Irek Fayzullin, a declarat la 29 septembrie că guvernul rus ar putea să nu reconstruiască toate orașele distruse în luptele din Ucraina ocupată, invocând lipsa populației în unele orașe distruse. Fayzullin a mai susținut că există o lipsă de fonduri pentru refacerea teritoriilor ocupate. ISW a observat frecvent rapoarte despre Kremlinul care transferă responsabilitățile financiare de restaurare a infrastructurii din Ucraina ocupată către subiecții federali ruși.

UPDATE 00.23 Președintele belarus Alexander Lukașenko l-a numit pe colonelul Alexander Bykov ca prim-adjunct al comandantului trupelor interne ale Ministerului Afacerilor Interne din Belarus (MVD) pe 28 septembrie. Bykov l-a înlocuit pe generalul-maior Igor Burmistrov în funcție după ce Burmistrov a intrat în rezervă din cauza vârstei sale.

ȘTIRE INIȚIALĂ Apărarea antiaeriană rusă ar fi doborât un avion de luptă rusesc Su-35 lângă Tokmak pe 29 septembrie, deși situația rămâne neclară. Mass-media ucraineană și occidentală au raportat incidentul fratricidului rusesc, dar sursele ruse încă nu au recunoscut sau negat incidentul. Filmările raportate ale evenimentului sunt neclare, dar acest incident, dacă este adevărat, nu ar fi șocant, deoarece atât forțele ucrainene, cât și cele ruse folosesc avioane din era sovietică, ceea ce face ca accidentele prin identificarea greșită să fie mai probabile în spațiul aerian foarte aglomerat și contestat. Acest posibil incident fratricid rusesc nu indică neapărat o problemă sistemică cu apărarea antiaeriană a Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat