LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lipsa muniției de artilerie la ucrainieni permite concentrarea focului artileriei ruse, care devine astfel mult mai eficientă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lipsa muniției de artilerie la ucrainieni permite concentrarea focului artileriei ruse, care devine astfel mult mai eficientă

Organizația cu sediul în Ucraina, Frontelligence Insight, a declarat la 1 februarie că forțele ruse au stabilit anterior poziții staționare de tragere de artilerie pentru perioade lungi de timp, de la sfârșitul anului 2022 până la începutul lui 2023, când deficitul de muniții a limitat capacitățile ucrainene de luptă împotriva bateriilor.

Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a evocat o amplă mobilizare socială și economică a Rusiei, care amintește de mobilizarea totală a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui discurs din 2 februarie, în ciuda faptului că Rusia întreprinde o mobilizare mult mai graduală, dar totuși eficientă a bazei sale industriale de apărare ( DIB). Putin a participat la evenimentul „Totul pentru victorie” de la fabrica Tulatochmash din regiunea Tula pe 2 februarie și a promovat eforturile Rusiei de a-și extinde DIB la o audiență de 600 de reprezentanți ai diferitelor profesii din toată Rusia. „Totul pentru victorie” este un slogan din epoca sovietică pe care autoritățile sovietice l-au folosit mai întâi în timpul Războiului Civil Rus și apoi pe scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a promova mobilizarea pe scară largă a industriei și societății sovietice. Putin a declarat că lucrătorii din industria apărării din regiunea Tula lucrează în prezent sub acest slogan, la fel cum au făcut bunicii și străbunicii lor. Putin a afirmat că muncitorii ruși moderni din industria apărării s-au dovedit demni de acești „strămoși”, care au câștigat bătălia industrială împotriva Germaniei naziste și a industriei de apărare a Europei pentru a realiza victoria sovietică din 1945. Putin și-a urmat predecesorii sovietici ignorând rolul critic pe care l-a jucat industria americană de apărare în facilitarea victoriei sovietice prin programul Lend-Lease. Kremlinul a apelat anterior la mitul Marelui Război Patriotic (Al Doilea Război Mondial) pentru a asigura publicul rus că efortul de război rusesc va aduce la îndeplinire forță de muncă copleșitoare și material pentru victoria în Ucraina, așa cum a făcut Uniunea Sovietică pentru Armata Roșie împotriva Germania nazistă. Aluzia lui Putin la mobilizarea totală a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu indică neapărat că intenționează să aducă Rusia pe o astfel de poziție de război, deși s-ar putea să se angajeze în astfel de uverturi retorice pentru a evalua reacțiile interne și a pregăti publicul rus pentru o acțiune mai largă. mobilizare economică sau militară.

UPDATE Putin a susținut că DIB-ul Rusiei se extinde semnificativ și sprijină suficient efortul de război din Ucraina. Putin a susținut că 6.000 de întreprinderi rusești și 3,5 milioane de muncitori fac parte din DIB-ul Rusiei și că încă 10.000 de întreprinderi sunt conectate la DIB în roluri auxiliare sau de susținere. Putin a declarat că în ultimele 16 luni, DIB din Rusia a creat 520.000 de noi locuri de muncă; a crescut producția de protecție blindată pentru personal cu un factor de 2,5; și a crescut producția de vehicule blindate și alte echipamente pentru războiul cu arme combinate cu un procent nespecificat. Putin a susținut că întreprinderile rusești îndeplinesc integral ordinul de apărare a statului și că Kremlinul a crescut semnificativ și a finanțat pe deplin ordinul de apărare a statului din 2024. Putin a subliniat, de asemenea, în mod repetat, că Rusia își extinde DIB cu inovația și adaptarea tehnologică ca prioritate, susținând că cele mai recente arme ale Rusiei sunt superioare armelor produse de țările NATO. Putin a adăugat că acela care găsește mai repede noi modalități de a suprima mijloacele de distrugere, recunoaștere și suprimare ale inamicului său va câștiga, reluând sentimentele pe care generalul comandant-șef ucrainean Valerii Zalujnyi le-a exprimat în eseul său de 1 februarie, care detaliază o strategie de a căuta avantaj în fața armatei ruse prin inovație și adaptare tehnologică.

UPDATE Rusia și-a mobilizat treptat DIB într-un efort de a îndeplini cerințele operaționale din Ucraina fără a provoca perturbări pe scară largă în economia deja asediată a Rusiei. Acest efort, deși mult sub mobilizarea totală, a abordat multe cerințe rusești pentru susținerea operațiunilor rusești în Ucraina. Efortul rus a atins acest efect în parte prin capacitatea Rusiei de a procura echipamente de la partenerii săi și de a reorganiza economia Rusiei în scopuri de producție militară. Cu toate acestea, Rusia nu și-a extins DIB până la punctul în care va putea înceta să se bazeze pe țările partenere pentru a-și procura materiale critice. Rămâne neclar cât de mult își poate mobiliza Rusia DIB fără a întreprinde acțiuni semnificative și posibil nepopulare, având în vedere constrângerile persistente economice și de capital uman ale Rusiei. Cu cât Rusia menține mai mult timp inițiativa câmpului de luptă în Ucraina, cu atât armata rusă va avea mai multă opțiunea de a adapta operațiunile pentru a optimiza producția și consumul Rusiei pentru anumite materiale într-un mod durabil și scalabil. Menținerea inițiativei câmpului de luptă poate permite, de asemenea, Kremlinului să aleagă să extindă DIB-ul Rusiei în detrimentul efectuării unui efort ofensiv la scară largă care ar necesita material substanțial.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat la 2 februarie că forţele ruse păstrează „iniţiativa strategică” de-a lungul întregii linii de front în Ucraina, o abatere notabilă de la caracterizarea anterioară de către Şoigu a operaţiunilor ruse ca „apărare activă”. Șoigu a susținut în timpul unei conferințe telefonice cu conducerea militară rusă că forțele ruse avansează și își îmbunătățesc pozițiile de-a lungul liniei frontului. Președintele rus Vladimir Putin a susținut pe 16 ianuarie că forțele ruse au „complet” inițiativa în Ucraina în urma unei contraofensive ucrainene eșuate. Șoigu și Putin au minimizat în mod constant operațiunile ofensive rusești localizate în octombrie și decembrie 2023, caracterizând operațiunile rusești în Ucraina drept „apărare activă”. ISW a evaluat la acel moment că autoritățile ruse ar fi putut încerca să tempereze așteptările cu privire la capacitatea armatei ruse de a să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional, în special în jurul Avdiivka, unde forțele ruse au lansat o ofensivă localizată în octombrie 2023.Schimbarea retorică a lui Putin și Șoigu sugerează că autoritățile ruse ar putea câștiga încredere în capacitatea armatei ruse de a realiza progrese semnificative din punct de vedere operațional. Autoritățile ruse ar putea avea, de asemenea, poziții retorice înaintea alegerilor prezidențiale ruse din martie 2024. ISW continuă să evalueze că forțele ruse au recăpătat inițiativa în cea mai mare parte a teatrului ucrainean, dar nu au preluat inițiativa câmpului de luptă din regiunea Herson.

UPDATE Investigațiile cu sursă deschisă indică faptul că forțele ruse beneficiază de deficitul de muniție a Ucrainei și de incapacitatea de a desfășura un război suficient de contrabaterie. Organizația cu sursă deschisă cu sediul în Ucraina, Frontelligence Insight, a declarat la 1 februarie că forțele ruse au stabilit anterior poziții staționare de tragere de artilerie pentru perioade lungi de timp, de la sfârșitul anului 2022 până la începutul lui 2023, când deficitul de muniții a limitat capacitățile ucrainene de luptă împotriva bateriilor. Frontelligence a declarat că forțele ruse au început să-și concentreze artileria într-un mod similar în ianuarie 2024, sugerând că forțele ucrainene sunt din nou fără muniție de artilerie. Frontelligence a declarat că forțele ucrainene pot lovi uneori artileria rusă, dar în general nu dispun de muniție adecvată pentru un foc eficient de contrabaterie. Frontelligence a declarat că lipsa focului de contrabaterie ucraineană permite artileriei ruse să distrugă în mare măsură așezările, făcând aproape imposibil ca forțele ucrainene să apere așezările. Frontelligence a declarat că multe dintre dronele FPV ale Ucrainei nu au raza de acțiune pentru a lovi numeroasele piese de artilerie rusă desfășurate la 15 până la 24 de kilometri de linia frontului. Oficialii occidentali și ucraineni au subliniat recent nevoia Ucrainei de muniție de artilerie. ISW continuă să evalueze că deficitul de artilerie și întârzierile în asistența de securitate occidentală vor crea incertitudine în planurile operaționale ucrainene și vor determina probabil forțele ucrainene să dezvolte materiale, ceea ce ar putea forța forțele ucrainene să ia decizii dure cu privire la prioritizarea anumitor sectoare ale frontului față de sectoarele în care eșecurile sunt cel mai puțin dăunătoare.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a reiterat la 1 februarie că președintele rus Vladimir Putin a indicat în mod repetat că nu și-a schimbat obiectivele de a captura și subjuga Ucraina. Miller a respins sugestia președintelui rus Vladimir Putin din 31 ianuarie de a crea o „zonă demilitarizată” în Ucraina, ca necinstită, în timpul unei conferințe de presă din 1 februarie. Miller a afirmat că ar fi „cam greu” să existe o zonă demilitarizată în Ucraina, atunci când forțele ruse continuă să opereze în Ucraina și că Putin a clarificat din nou și din nou” că nu și-a abandonat obiectele maximaliste din Ucraina, ceea ce Evaluările ISW echivalează cu o capitulare completă a Ucrainei și a Vestului. Miller a declarat că, dacă Rusia „dorea cu adevărat să-și arate interesul” pentru o zonă demilitarizată din Ucraina, ar trebui să înceapă prin demilitarizarea zonelor Ucrainei ocupate, unde există în prezent forțe ruse. Putin a subliniat ideea unei zone „demilitarizate” sau „zone-tampon” în timpul unei întâlniri din 31 ianuarie și a declarat că cel mai important obiectiv al forțelor ruse din teatrul de război este împingerea frontului mai adânc în Ucraina pentru a plasa teritoriul Rusiei – inclusiv Ucraina ocupată – în afara sistemelor de artilerie din prima linie ucraineană și sisteme de rază lungă furnizate de Occident.

UPDATE Bloggeri ruși și personalitățile ultranaționaliste continuă să se prezinte drept critici imparțiali și constructivi ai armatei ruse în juxtapunere cu sursele oficiale ale Kremlinului din spațiul informațional rusesc. Un proeminent blogger rus a susținut pe 2 februarie că autoritățile ruse ar trebui să modifice Codul penal rus pentru a pedepsi cetățenii ruși și personalul militar care „dezinformează autoritățile [rusești] și comanda militară”. Fostul șef de la Roscosmos (agenția spațială rusă) și senatorul de ocupație din regiunea Zaporijia, Dmitri Rogozin, a anunțat ca răspuns că va pregăti un proiect de lege pentru modificarea Codului penal rus. Bloggeri ruși i-au criticat frecvent pe comandanții câmpului de luptă ruși pentru că au mințit comandamentul militar rus, inclusiv prin transmiterea unor rapoarte pozitive incorect superiorilor lor, ceea ce a dus la comandamentul militar rus să etaleze pretenții false sau premature de succes, în timp ce în mod obișnuit angaja forțele ruse la atacuri costisitoare. Propagandistul de la Kremlin Vladimir Solovyov i-a acuzat pe bloggerii ruși pe 2 februarie că evidențiază pierderile și neajunsurile câmpului de luptă rusesc prin distribuirea imaginilor publicate pe 30 ianuarie, care arată forțele ucrainene distrugând o coloană de dimensiunea unei companii de vehicule și tancuri rusești în avans lângă Novomykhailivka, regiunea Donețk. Câțiva bloggeri ruși l-au criticat pe Solovyov ca răspuns, susținând ca bloggeri să li se permită să împărtășească critici constructive asupra operațiunilor rusești în Ucraina, pentru a preveni decesele inutile. Kremlinul a cenzurat în mod activ pe unii bloggeri ruși în ultimele luni pentru că au criticat operațiunile rusești în Ucraina, de natură să încurajeze și să impună autocenzura în rândul surselor ruse.

UPDATE Afiliații de la Kremlin au lansat o campanie de informare în care bloggeri influenți proeminenți din rețelele sociale promovează Biserica Ortodoxă Rusă. O sursă din interior rusă a susținut la 1 februarie că o creștere recentă a tinerilor și bogați influenți ai rețelelor de socializare din Rusia care promovează Biserica Ortodoxă Rusă, șeful acesteia, Patriarhul Kirill și simbolurile aferente, face parte dintr-o campanie dedicată a lui Igor Sechin, șeful petrolului de stat rus. compania Rosneft și fostul șef Rosneft Eduard Khudainatov, ambii afiliați președintelui rus Vladimir Putin. Sechin este „adjunctul de facto” al lui Putin și se pare că ar conduce o facțiune a Kremlinului care se ciocnește cu o facțiune condusă de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Patrușev. O campanie dedicată pe rețelele sociale de către un membru al unei facțiuni a Kremlinului, dacă rapoartele sunt adevărate, care vizează promovarea idealurilor conservatoare prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse poate fi o încercare de a transmite ideologia lui Putin „Anul familiei” și de a câștiga favoarea lui Putin. De asemenea, Kremlinul ar putea încerca să promoveze Biserica Ortodoxă Rusă în rândul tinerilor și tinerilor adulți ruși pentru a-și spori controlul mai larg asupra societății ruse. Kremlinul a folosit Biserica Ortodoxă Rusă pentru a consolida controlul asupra Ucrainei ocupate și pentru a elimina cultura și identitatea ucraineană în zonele ocupate.

UPDATE Luptele de poziție au continuat în direcția Kupyansk pe 2 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în linia frontului în zonă. Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele de poziție au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și la sud-est de Kupyansk, lângă Ivanivka, Tabaivka, Krokhmalne și Berestove. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat că forțele ruse au concentrat 40.000 de militari, 500 de tancuri, 650 de vehicule de luptă de infanterie, 430 de sisteme de artilerie și peste 150 de sisteme MLRS în direcția Kupyansk și că există un total de 57.000 de militari ruși în ambele direcții Kupyansk și Lyman. Oficialii și sursele ucrainene au raportat că forțele ruse concentraseră aproximativ 100.000 de personal în direcțiile Kupyansk și Lyman începând cu octombrie 2023. Evlash se referea la un sector geografic mai mic din zona frontului decât celelalte surse ucrainene. Forțele ruse au continuat să intensifice operațiunile ofensive localizate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna.

image

UPDATE Forțele ruse au înaintat la vest de Kreminna pe fondul luptei de poziție continue în zonă pe 2 februarie. Bloggeri ruși au susținut pe 1 și 2 februarie că forțele ruse au avansat cu aproximativ 2-2,5 kilometri spre Terny și Yampolivka (ambele la vest de Kreminna) în ultimele zile și un blogger a susținut că forțele ruse sunt la doi kilometri distanță de Terny. Cu toate acestea, ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele de poziție au continuat la vest de Kreminna.

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat lângă Bakhmut pe 2 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord-est de Bakhmut lângă Bilohorivka (21 km nord-est de Bakhmut), la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka, la vest de Bakhmut lângă Ivanivske și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka.[38] Se pare că elemente ale Regimentului 137 Aeropurtat (VDV) din Rusia (Divizia 106 VDV) operează în apropiere de Rozdolivka și Vasyukivka (la nord de Bakhmut), elemente ale Brigăzii 200 de Infanterie Motorizată (flota de nord) operează în apropiere de Bohdanivka și elemente ale celei de-a 68-a. Regimentul de tancuri (Divizia 150 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a Armată Combinată [CAA], Districtul Militar de Sud [SMD]) operează în apropiere de Ivanivske.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent la nord-est și la sud de Avdiivka, pe fondul luptei de poziție în zonă, pe 2 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 2 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent în zonele rurale, imediat la nord-est de Avdiivka. Imagini suplimentare geolocalizate publicate la 1 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent la est de Opytne (la sud de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut pe 1 și 2 februarie că forțele ruse au avansat în zona rezidențială cea mai sudică din Avdiivka și au avansat până la 1,25 kilometri în apropierea carierei Avdiivka. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte poziționale la nord-vest de Avdiivka, lângă Stepove, lângă Uzina de Cocs Avdiivka în nord-vestul Avdiivka, în cea mai sudică margine a Avdiivka, la periferia sudică a Avdiivka și la sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske și Nevelske. Elemente ale Brigăzii 114 de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în apropierea carierei Avdiivka, iar elemente ale Brigăzii de recunoaștere și asalt „Veterany” (Corpul de asalt voluntari) operează în apropiere de Avdiivka.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 2 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat cu până la un kilometru în direcția Kurakhove (la vest de orașul Donețk), deși ISW nu a observat nicio confirmare a acestei afirmații. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au avut loc la vest de orașul Donețk, lângă Krasnohorivka și Heorhiivka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka. Elemente ale Diviziei 150 de Infanterie Motorizată din Rusia (a 8-a CAA, SMD) și ale Brigăzii a 5-a de Infanterie Motorizată (1a DNR AC) operează de-a lungul liniilor Marinka-Heorhiivka și Marinka-Krasnohorivka; elemente ale Regimentului 255 de Infanterie Motorizată (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, 8 CAA, SMD) operează de-a lungul liniei Marinka-Pobieda (la sud-vest de orașul Donețk); și elemente ale Regimentului 33 de Infanterie Motorizată (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, 8 CAA, SMD), Brigăzii 155 de infanterie navală (Flota Pacificului) și Brigăzii 39 de Infanterie Motorizată (68 AC, EMD) operează în apropiere de Novomykhailivka.

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord de Pryyutne (la sud-est de Velyka Novosilka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la doi kilometri nord de Pryyutne, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor câștiguri maximaliste ruse. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la sud de Velyka Novosilka lângă Staromayorske și la sud-vest de Velyka Novosilka lângă Zolota Nyva. Elemente ale Armatei a 5-a combinate de arme ruse (districtul militar de est) operează în apropiere de Staromayorske.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în vestul regiunii Zaporijia pe 2 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în zonă. Surse ruse au declarat că forțele ruse au avansat la vest de Verbove și că forțele ucrainene au avansat marginal la nord-vest de Verbove (la est de Robotyne), dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații rusești. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat lângă Robotyne, Verbove și Novofedorivka (la nord-est de Robotyne). Un blogger rus a susținut că dronele ucrainene de lângă Robotyne cauzează „probleme” forțelor ruse din zonă. Un alt blogger a susținut că forțele ruse suferă de o lipsă de sisteme de război electronic (EW) lângă Robotyne. Elemente ale Regimentului 108 Aeropurtat (VDV) rus (Divizia a 7-a VDV) operează în apropiere de Robotyne.

image

UPDATE Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes pe malul de est (stânga) Regiunea Herson. Elementele Diviziei 104 VDV din Rusia continuă să opereze lângă Krynky. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, colonelul Nataliya Humenyuk, a declarat că există peste 70.000 de militaril ruși și sute de piese de arme și echipamente pe malul de est al râului Nipro în regiunile Zaporijia și Herson. Humenyuk a remarcat că nu toate aceste trupe rusești sunt concentrate de-a lungul liniei frontului, dar multe sunt, de asemenea, situate mai adânc în spate. Humenyuk a declarat că forțele ruse pierd până la 70 la sută din personalul fiecărui grup de asalt de pe malul de est al râului Nipro, dar că forțele ruse sunt capabile să reînnoiască cu ușurință unitățile prin transferul de personal din spate în față. ISW continuă să evalueze că ritmul operațiunilor ofensive rusești în Ucraina și campania de criptomobilizare în curs a Rusiei le permite forțelor ruse să se recupereze după pierderi și să efectueze rotații regulate la nivel operațional.

image

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat la 2 februarie că imaginile din satelit disponibile publicului confirmă că lovitura ucraineană din 31 ianuarie asupra bazei aeriene Belbek din Sevastopolul ocupat a avariat cel puțin trei avioane. Humenyuk a declarat pe 2 februarie că lovitura ucraineană asupra corvetei ruse Ivanovets din clasa Tarantul din apropierea lacului Donuzlav, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie, ar fi putut ucide întregul său echipaj de 40 de militari ruși, dar că numărul exact al morților este încă necunoscut.

image

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au raportat la 2 februarie că forțele ruse au lansat 24 de drone Shahed–136/131 din Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai și Cape Chauda, Crimeea ocupată și că forțele ucrainene au doborât 11 dintre drone în Dnipropetrovsk, Herson, Kirovohrad și regiunile Harkov. Forțele aeriene ucrainene au declarat că cel puțin șapte drone suplimentare nu și-au atins obiectivele. Forțele aeriene ucrainene au declarat că forțele ruse au vizat în special infrastructura din regiunea Dnipropetrovsk, iar șeful regiunii Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, a declarat că lovitura cu drone rusă a întrerupt electricitatea în zonă. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au lovit o instalație de infrastructură din regiunea Kirovohrad.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat pe 2 februarie că forțele ruse folosesc din ce în ce mai mult rachete balistice în pachetele lor de atac, deoarece Ucraina are mijloace limitate de a intercepta rachetele balistice. Ihnat a declarat că multe dintre rachetele balistice rusești nu își ating țintele din cauza calității în scădere a rachetelor rusești. Ihnat a declarat anterior că Ucraina are nevoie de active suplimentare pentru a se proteja împotriva acestor rachete. ISW continuă să evalueze că Rusia ar putea intensifica eforturile de a procura rachete balistice din străinătate, deoarece rachetele balistice pot avea mai mult succes în lovirea țintelor din Ucraina în anumite circumstanțe.

UPDATE Publicația rusă Izvestiya a declarat pe 2 februarie, citând surse din cadrul armatei ruse, că Ministerul rus al Apărării (MOD) formează unități de apărare aeriană ca părți organice ale unităților de asalt pentru a apăra infanteriei ruse împotriva dronelor ucrainene, a loviturilor aeriene din prima linie și a bombardamentelor. Izvestiya a declarat că Ministerul Apărării va furniza unităților de apărare aeriană sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Tor-M2 și Gibka și a sugerat că inovația ar trebui să facă operațiunile rusești de asalt în Ucraina mai eficiente. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat în martie 2023 că Forţele Aerospaţiale Ruse (VKS) intenţionează să formeze şi să creeze unităţi suplimentare de apărare aeriană în 2023.

UPDATE Conglomeratul rus de apărare de stat Rostec a declarat la 2 februarie că îmbunătățește protecția și componentele tehnice ale sistemului de mortier autopropulsat „Drok” pentru a îmbunătăți ușurința de operare și securitatea sistemului.

UPDATE Directorul Institutului de cercetare științifică de expertiză criminalistică din Kiev (KNDISE) Alexander Ruvin a raportat pe 29 ianuarie că forțele ruse plasează trackere cu o sursă secundară de energie în dronele de recunoaștere Orlan-10, permițând forțelor ruse să urmărească dronele după ce forțele ucrainene le-au doborât, recuperat și transportat în altă parte. KNDISE a observat urmăritorii din toate dronele pe care le-au primit recent de la armata ucraineană pentru cercetare. Ruvin a raportat că microcircuitele, componentele și cipurile trackerelor nu au fost produse în Rusia și că autoritățile ucrainene investighează originile componentelor.

UPDATE Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat la 2 februarie că Ucraina lucrează pentru a crește numărul de contracte interne de producție de drone și ritmul producției interne de drone în 2024. Zelensky a declarat că obiectivul Ucrainei pentru 2024 este ca peste 90% din dronele ucrainene de pe front să fie produse pe plan intern.

UPDATE Ministerul Apărării lituanian (MOD) a raportat pe 2 februarie că a livrat o nouă rundă de ajutor militar Ucrainei, care include mii de muniții pentru lansatoare de grenade antitanc „Carl Gustaf” și un număr nespecificat de sisteme de detonare la distanță RISE-1.

UPDATE Oficialii ucraineni și canadieni au anunțat o nouă coaliție pentru a returna copiii ucraineni din Rusia în Ucraina. Ministrul canadian de externe Melanie Joy a anunțat că Canada și Ucraina lansează această nouă coaliție și că Canada va lucra cu state care mențin relații directe cu Rusia, inclusiv Brazilia, Mexic, Qatar și Africa de Sud. Directorul organizației ucrainene „Salvați Ucraina”, Mykola Kuleba, a declarat că organizația a returnat patru copii în Ucraina din regiunile ocupate Zaporijia și Herson pe 2 februarie și că Ucraina a returnat în total 235 de copii din Ucraina ocupată, probabil din februarie 2022.

UPDATE Rusia continuă eforturile de integrare a Ucrainei ocupate în sferele economice și juridice ruse. Serviciul Fiscal Federal Rus a raportat la 2 februarie că a integrat regiunea Lugansk ocupată în Registrul civil de stat unificat rus și că va finaliza integrarea regiunilor ocupate Donețk, Zaporijia și Herson în acest registru în prima jumătate a anului 2024. Șeful administrației de ocupație din Regiunea Herson, Vladimir Saldo, a declarat că administrația de ocupație a Regiunii Herson a deschis o reprezentanță la Moscova care a stabilit deja relații de afaceri cu Duma de Stat a Rusiei și că l-a numit pe Vladimir Bodelan să conducă biroul. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că administrația de ocupație a regiunii Zaporijia intenționează să transfere toate întreprinderile din regiunea Zaporijia ocupată către „Corporația de dezvoltare a regiunii Zaporijia” pentru a revinde mărfuri ucrainene pe piețele rusești sub valoarea pieței.

UPDATE Kremlinul continuă să folosească narațiuni legate de monumentele din epoca sovietică din statele post-sovietice pentru a critica aceste state și pentru a stabili condiții de informare care să justifice potențiala agresiune rusă în viitor. Ministerul rus al Afacerilor Externe (MFA) l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Estoniei la Moscova pentru a protesta împotriva deciziei Estoniei de a reînhuma rămășițele a 16 soldați sovietici la Cimitirul de Apărare din Tallinn într-o altă locație din cimitir, pentru a reface drumul care duce la un monument care comemorează Războiul de Independență al Estoniei. Purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zakharova, a etichetat planurile Estoniei drept „blasfemie” și a susținut că „această acțiune nu va rămâne fără răspuns.”

UPDATE Ambasada Rusiei în Estonia a susținut în mod absurd că acțiunile Estoniei sunt „destinate să revizuiască rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial”. Șeful Comitetului de anchetă al Rusiei, Alexander Bastrykin, a ordonat o anchetă cu privire la „profanarea” mormintelor pe 1 februarie, după ce Bastrykin a ordonat în mod similar Comitetului de anchetă rusesc să inițieze un dosar penal pe 30 ianuarie împotriva unui cetățean armean care a afectat monumentului Asediul Leningradului din Erevan. Rusia a lansat în special atacuri cibernetice la scară largă împotriva Estoniei în 2007, după ce Estonia a mutat un monument memorial de război sovietic al celui de-al Doilea Război Mondial și rămășițele soldaților sovietici din centrul Tallinnului la Cimitirul Militar din Tallinn.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Statului din Belarus, Alexander Volfovich, a susținut pe 2 februarie că SUA și aliații săi au declanșat un război hibrid împotriva Belarusului și că Belarus are unitățile de frontieră în alertă, probabil pentru a răspunde unei agresiuni occidentale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?