LIVE TEXT | Război în Ucraina. O altă navă rusă a fost scufundată de ucrainieni în marea Neagră

LIVE TEXT | Război în Ucraina. O altă navă rusă a fost scufundată de ucrainieni în marea Neagră

Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a publicat imagini pe 1 februarie care arată drone maritime ucrainene lovind corveta Ivanovets de clasă Tarantul lângă lacul Donuzlav din Crimeea ocupată. Scufundarea navei Ivanovets constituie o altă pierdere semnificativă pentru Flota rusă de la Marea Neagră.

Foto: Profimedia

UPDATE Comandantul-șef ucrainean, generalul Valerii Zalujnyi, a prezentat o strategie globală de a prelua inițiativa la nivelul întregului teatru din Ucraina și de a o păstra pentru a facilita victoriile ucrainene pe câmpul de luptă, în ciuda avantajelor numerice ale Rusiei în materie de forță de muncă și material. Strategia lui Zalujnyi urmărește să compenseze provocările existente ale Ucrainei și să urmărească avantaje față de armata rusă prin inovare și adaptare tehnologică pe scară largă. Forțele armate ucrainene au publicat pe 1 februarie un eseu al lui Zalujnyi intitulat „Despre designul modern al operațiunilor militare în războiul ruso-ucrainean: în lupta pentru inițiativă”, în care Zalujnyi a susținut că cerințele pentru orice război dat sunt unice și că aceste cerințe dictează o strategie unică pentru victorie. Zalujnyi a identificat „condiții decisive” pentru ca Ucraina să desfășoare operațiuni de succes, care includ atingerea superiorității aeriene absolute pentru a permite incendii, logistică și recunoaștere eficiente ucrainene; preluarea inițiativei prin interzicerea forțelor ruse de capacitatea de a conduce operațiuni ofensive sau defensive; creșterea mobilității ucrainene, limitând în același timp mobilitatea rusă; asigurarea accesului în siguranță la linii cheie nespecificate și teren important; și refuzul forțelor ruse de orice oportunități de a recuceri pozițiile pierdute și de a spori eforturile operaționale ale Rusiei. Condițiile decisive pe care le-a evidențiat Zalujnyi ar oferi efectiv forțelor ucrainene inițiativa la nivelul întregului teatru și ar stabili condiții pentru ca Ucraina să desfășoare operațiuni defensive și ofensive semnificative din punct de vedere operațional. Zalujnyi a susținut că dezvoltarea rapidă a noii tehnologii schimbă mijloacele prin care Ucraina poate atinge aceste „condiții decisive” și că forțele ucrainene nu pot folosi metode convenționale pentru a atinge aceste condiții, având în vedere capacitatea superioară a Rusiei de a mobiliza bărbați. Zalujnyi a susținut că noile mijloace tehnologice, cum ar fi dronele, sistemele fără pilot, integrarea sistemelor și alte sisteme tehnologice avansate pot permite forțelor ucrainene să-și maximizeze potențialul de luptă folosind mai puține resurse și să producă daune maxime forțelor ruse.

UPDATE Zalujnyi a susținut că limitările ucrainene și provocările geopolitice stimulează Ucraina să urmărească dezvoltarea și instituționalizarea acestor noi mijloace. Zalujnyi a declarat că o „situație politică instabilă în jurul Ucrainei” a dus la reducerea sprijinului militar internațional pentru Ucraina, că Rusia va încerca probabil să provoace alte conflicte pentru a distrage și mai mult atenția Occidentului de la Ucraina și că partenerii Ucrainei și-au epuizat rachetele și artileria și stocurile de muniție fără mijloacele de a produce rapid aceste arme. Zalujnyi a susținut că sancțiunile ineficiente permit bazelor industriale de apărare (DIB) ale Rusiei și partenerilor săi să susțină un război pozițional de uzură care aduce beneficii Rusiei față de Ucraina și că Rusia are un avantaj semnificativ față de Ucraina în mobilizarea resurselor umane. Zalujnyi a subliniat în continuare cadrele de reglementare ucrainene imperfecte pentru extinderea DIB al Ucrainei, deși oficialii ucraineni acordă din ce în ce mai mult prioritate eforturilor de a remedia această problemă. Zalujnyi a concluzionat în special că natura nesigură a războiului din Ucraina face dificilă pentru aliații Ucrainei să determine prioritățile specifice de asistență de securitate pentru Ucraina. Zalujnyi a declarat că „opțiunea principală pentru obținerea unui avantaj este să stăpânești întregul arsenal de active relativ ieftine, noi și extrem de eficiente și care se dezvoltă rapid.” Zalujnyi a evidențiat în mod special sistemele fără pilot ca un domeniu în care Ucraina poate valorifica noi capabilități, deoarece acestea pot oferi o conștientizare continuă a situației, pot susține focul și loviturile non-stop în timp real, oferă informații în timp real și pot produce informații precise de țintire pentru lovituri pe linia frontului și în zonele din spate.

UPDATE Zalujnyi a cerut Ucrainei să-și revizuiască efortul de război pentru a crea „un sistem de stat complet nou de reechipare tehnologică” pentru a stăpâni noile active și funcționarea acestora. Zalujnyi a pledat pentru ca Ucraina să reutileze sistemele de stat pentru a sprijini cercetarea, dezvoltarea, sprijinul științific, producția și întreținerea ucrainene. , pregătirea personalului și generalizarea experienței de luptă, angajarea forțelor, finanțarea flexibilă și logistica pentru a prioritiza dezvoltarea și angajarea tehnologiei în dezvoltare rapidă. Zalujnyi a adăugat că Ucraina ar putea crea sistemul pe care și-l imaginează, cu un volum suficient de producție. Zalujnyi a concluzionat că acest nou sistem, alături de o nouă abordare a operațiunilor militare, poate permite Ucrainei să oprească agresiunea actuală a Rusiei și să protejeze Ucraina în viitor.

UPDATE Forțele ucrainene au lovit și scufundat cu succes o navă rusă a flotei Mării Negre (BSF) în Marea Neagră, lângă Crimeea ocupată, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie. Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a publicat imagini pe 1 februarie care arată drone maritime ucrainene lovind corveta Ivanovets de clasă Tarantul (Brigada 41 de nave purtătoare de rachete) lângă lacul Donuzlav din Crimeea ocupată. Marina ucraineană a raportat că scufundarea Ivanovets este o pierdere semnificativă pentru BSF, deoarece BSF are doar trei nave din clasa sa proiect 1241 Tarantul și a remarcat că forțele ucrainene au deteriorat anterior o corvetă din clasa Bora din proiectul 1239 din Brigada 41 de nave purtătoare de rachete. Marina ucraineană a declarat că Ivanovets are, de obicei, 40 de militari ca personal de deservire, iar GUR a declarat că operațiunile de căutare și salvare ruse nu au avut succes. ISW continuă să evalueze că loviturile ucrainene de succes asupra navelor și infrastructurii BSF au limitat capacitatea BSF de a opera în partea de vest a Mării Negre. Un proeminent blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au lansat 12 rachete SCALP sau Storm Shadow furnizate de Occident împotriva Crimeei ocupate în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie. Bloggerul a susținut că forțele ruse au doborât cinci rachete în apropiere de Baza Aeriană Belbek din Sevastopolul ocupat și șase rachete deasupra Yana Kapu, Hvardiske și nord-vest de Sevastopol și acea rachetă a lovit pământul în apropierea bazei aeriene Belbek, dar nu a produs pagube. Nici oficialii ucraineni, nici cei ruși nu au confirmat aceste afirmații. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că loviturile ucrainene din 31 ianuarie asupra bazei aeriene Belbek au deteriorat „mai multe obiecte”, dar a remarcat că autoritățile ucrainene au nevoie de mai multe imagini din satelit pentru a confirma ce obiecte au lovit forțele ucrainene.

UPDATE Bloggeri ruși au continuat să-și spună frustrările cu privire la gafele tactice continue ale forțelor ruse în timpul operațiunilor ofensive din vestul Oblastului Donețk. Câțiva bloggeri ruși au criticat comanda militară rusă pe 31 ianuarie și 1 februarie pentru că nu a ținut cont de „factorul [dronă]” atunci când planificau atacuri tactice ca răspuns la imaginile postate pe 30 ianuarie în care forțele ucrainene lovesc o coloană de vehicule și tancuri rusești în avans. lângă Novomykhailivka. Un blogger afiliat la Kremlin a remarcat că câmpurile de mine ucrainene canalizează rutele rusești, dar a susținut că înalta comandă militară rusă trebuie încă să înceteze să atace în coloane mecanizate din cauza pierderilor mari de echipamente în mod constant. Un blogger a criticat, de asemenea, comandamentul rus pentru că nu a ținut cont de operațiunile cu dronele ucrainene și că nu a echipat vehiculele blindate rusești cu sisteme de război electronic (EW) pentru a contracara dronele ucrainene. Un alt blogger rus a pus la îndoială modul în care comandanții ruși pot să nu țină seama de dronele ucrainene în planurile de atac și să își permită să piardă atât de mult echipament și forță de luptă, acuzându-i pe comandanții ruși de „prostie și incompetență deplină”. Alți bloggeri ruși au profitat de discurs pentru a susține sprijinul intern continuu pentru producția de drone și EW în Rusia și pentru a argumenta că sursele ruse nu ar trebui să se cenzureze dacă au critici constructive pentru comandanții ruși. Comandamentul militar rus a cenzurat în mod activ pe unii bloggeri ruși în ultimele luni pentru că au criticat armata care ar putea încuraja și impune autocenzura în rândul altor bloggeri ruși.

UPDATE Bloggeri ruși au susținut anterior că forțele ruse trebuie să își îmbunătățească planificarea și coordonarea la niveluri tactice și operaționale pentru a ieși din războiul pozițional actual din Ucraina. Forțele ruse din Ucraina s-au dovedit capabile să învețe cu succes lecții și să se adapteze în timp ce desfășoară operațiuni defensive și au demonstrat o adaptare ofensivă limitată pe anumite sectoare ale frontului. Forțele ruse au efectuat o serie de atacuri mecanizate nereușite în apropiere de Avdiivka în octombrie 2023, după atacuri mecanizate similare costisitoare de-a lungul mai multor axe diferite în cursul anilor 2022 și 2023 și filmările recente cu atacuri mecanizate similare fără succes în apropiere de Novomykhailivka, din ianuarie 202344. sugerează că succesul forțelor ruse în adaptarea planificării tactice și a executării atacurilor variază de la unitate la unitate sau de la comandant la comandant.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) a aprobat în unanimitate un pachet de sprijin financiar pentru Ucraina pentru 2024 – 2027. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat la 1 februarie că toate cele 27 de state membre UE au aprobat un pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro (aproximativ 54 de miliarde de dolari), inclusiv 33 de miliarde de euro (aproximativ 35,8 miliarde de dolari) de împrumuturi și 17 miliarde de euro (aproximativ 18,4 miliarde de dolari) în „sprijin nerambursabil” care ar putea proveni din activele rusești înghețate. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că sprijinul financiar continuu al UE va consolida stabilitatea economică pe termen lung a Ucrainei.

UPDATE Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Joseph Borrell, a declarat că Uniunea Europeană (UE) nu va putea trimite Ucrainei un milion de obuze promise până în martie 2024, dar intenționează să își îndeplinească această promisiune până la sfârșitul lui 2024. Borrell a declarat la 1 februarie că UE a livrat Ucrainei 330.000 de obuze de artilerie între martie 2023 și ianuarie 2024 și că se așteaptă ca UE să livreze un total de 524.000 de cartușe până în martie 2024. Borrell a declarat că UE intenționează să livreze un număr de 630.000 de obuze suplimentare către Ucraina până la sfârșitul anului 2024. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că baza industrială europeană de apărare (DIB) și-a crescut producția cu 40% într-un interval de timp nespecificat și că statele membre ale UE lucrează pentru a livra muniții către Ucraina prin extragerea din stocurile naționale, încheierea de noi comenzi sau redirecționarea altor comenzi. Von der Leyen a declarat că, CE va prezenta în curând o nouă strategie industrială și de apărare care va crea o mai mare coerență și coordonare în întreaga UE, de la planificare până la achiziții. Generalul-locotenent al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Kyrylo Budanov a declarat într-un interviu pentru CNN că muniția este „unul dintre factorii decisivi” în război și că numărul de cartușe este mai important decât calitatea.

UPDATE Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a numit pe încă unul dintre copiii săi într-o poziție de conducere în guvernul cecen, începând cu 31 ianuarie. Kadyrov și-a numit-o pe fiica sa, Khadijat Kadyrova, în vârstă de 24 de ani, ca prim-adjunct al șefului administrației șefului Republicii Cecene din postul ei anterior de conducere. Departamentul de Învățământ Preșcolar al orașului Grozny. Kadyrov și-a numit anterior fiica lui Aishat Kadyrova, acum în vârstă de 26 de ani, și Adam Kadyrov, fiul de 17 ani, în poziții similare de conducere.

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Kupyansk, pe fondul angajamentelor poziționale continue în zonă la 1 februarie. Imaginile geolocalizate publicate la 1 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat către o secțiune a autostrăzii P07 Kupyansk-Svatove la est de Tabaivka (la sud-est de Synkivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au înaintat lângă Synkivka (la nord-est de Kupyansk) și la vest de Tabaivka și că forțele ruse au intrat în Ivanivka (la sud-est de Kupyansk) și avansează spre Kyslivka. Cu toate acestea, ISW nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și Lacul Lyman și la sud-est de Kupyansk, lângă Ivanivka, Berestove, Krokhmalne și Tabaivka.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat lângă Kreminna la 1 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ucrainene și ruse au declarat că luptele de poziție au continuat la vest de Kreminna, lângă Terny, Torske, Yampolivka și Dibrova și la sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Terny și Yampolivka, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Elemente ale Regimentului 348 de Infanterie motorizate rus (se pare că s-a format în timpul mobilizării parțiale din toamna anului 2022) operează în apropiere de Kreminna, iar elemente ale detașamentului cecen Akhmat Spetsnaz „Aida” continuă să opereze lângă Bilohorivka.

UPDATE Luptele de poziție au continuat lângă Bakhmut pe 1 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat marginal spre vest de Bakhmut, lângă Bohdanivka și de la Khromove spre Ivanivske, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat la vest de Bakhmut, lângă Bohdanivka și Ivanivske și la sud-vest de Bakhmut, lângă Klishchiivka și Andriivka. Elemente ale Brigăzii de Voluntari ruse „Sever-V” (Corpul de Voluntari Rus) operează în zona Bohdanivka-Chasiv Yar, iar elemente ale grupului „Brodyaga” Spetsnaz operează în apropiere de Klishchiivka.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent în apropierea Avdiivka, pe fondul continuării luptei de poziție în zonă la 1 februarie. Imaginile geolocalizate publicate la 1 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent în zona dacha de la periferia de nord a Avdiivka. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au înaintat de-a lungul străzilor Sportyvna, Soborna și Chernyshevskoho în cea mai sudică parte a Avdiivka și la periferia de sud a lui Avdiivka, deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Stepove; în apropierea fabricii de cocs Avdiivka de la periferia de nord-vest a orașului Avdiivka; lângă zona restaurantului „Tsarska Okhota” din periferia de sud-est a Avdiivka; la vest de Avdiivka lângă Sieverne; și la sud-vest de Avdiivka lângă Opytne, Pervomaiske și Nevelske. Purtătorul de cuvânt al unei brigăzi ucrainene care operează în direcția Avdiivka a declarat că forțele ruse nu își schimbă tactica în direcția Avdiivka și continuă atacurile constante ale infanteriei în zonă. Elemente ale Brigăzii 21 de Infanterie motorizate ruse (Armata a 2-a combinată, districtul militar central) operează în apropiere de Avdiivka.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent marginal spre vest de orașul Donețk, pe fondul unor angajamente poziționale continue la vest și sud-vest de orașul Donețk la 1 februarie. Imaginile geolocalizate publicate la 1 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent la nord-est de Heorhiivka (vest de orașul Donețk). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse avansează în apropiere de Heorhiivka și Novomykhailivka (la sud-vest de orașul Donețk). Luptele de poziție continuă la vest de orașul Donețk, lângă Krasnohorivka și Heorhiivka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Pobieda și Novomykhailivka.

image

UPDATE Forțele ucrainene au avansat recent în zona de frontieră Donețk-Zaporijia, pe fondul unor angajamente poziționale continue în zonă la 1 februarie. Imaginile geolocalizate publicate la 1 februarie indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent la sud-vest de Staromayorske (la sud de Velyka Novosilka). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la sud-est de Velyka Novosilka lângă Zolota Nyva; la sud de Velyka Novosilka lângă Staromayorske și Urojaine și la sud-vest de Velyka Novosilka lângă Pryyutne. Un blogger rus a remarcat că grupurile de infanterie rusă atacă cu sprijin de vehicule blindate și tancuri la nord de Pryyutne. Elemente ale Brigăzii 60 de Infanterie Motorizată ruse (Armata a 5-a de arme combinate [CAA], Districtul militar de Est [EMD]) și Brigăzii 14 Spetsnaz (Forțele speciale ale Direcției principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse [GRU] ]) operează în apropiere de Staromayorske.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în vestul regiunii Zaporijia la 1 februarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au capturat o zonă de pădure la nord-vest de Verbove (la est de Robotyne), deși ISW nu a observat confirmarea acestor afirmații. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au avut loc lângă Verbove, Robotyne și Novoprokopivka (la sud de Robotyne).

image
image

UPDATE Luptele de poziție au continuat pe malul de est (stânga) din regiunea Herson, inclusiv lângă Krynky, la 1 februarie. Un blogger rus a continuat să sublinieze că operațiunile cu drone ucrainene reprezintă o amenințare semnificativă pentru forțele ruse de pe malul de est al râului Nipro.

image

UPDATE Forțele ruse au efectuat o serie limitată de lovituri împotriva țintelor din Ucraina la 1 februarie.

UPDATE Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat patru drone Shahed-136/131 și două rachete asupra țintelor din Ucraina. Oficialii ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat două dintre Shahed-uri din regiunea Harkov și că o rachetă Kh-59 a lovit Myrnohrad, regiunea Donețk. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că forțele ruse schimbă în mod obișnuit numărul de drone Shahed pe care le folosesc în lovituri pentru a testa capacitățile ucrainene de apărare aeriană.

UPDATE Băncile turcești au început să închidă conturile companiilor rusești din cauza amenințării cu sancțiuni secundare ale SUA. Proprietari de afaceri, consultanți financiari și reprezentanți ai afacerilor ruși nenumiți au declarat pentru publicația rusă Vedemosti într-un articol din 1 februarie că unele bănci turcești închid mai multe conturi ale companiilor rusești și au încetat să mai lucreze cu companii rusești care au devenit clienți după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în Februarie 2022. Sursele lui Vedemosti au declarat că băncile turcești au început să închidă conturile companiilor ruse și să înăsprească restricțiile după ce SUA au autorizat sancțiuni secundare asupra instituțiilor financiare care sprijină efortul de război al Rusiei la 22 decembrie 2023. ISW a observat recent. Rusia relatează că băncile turcești au început „universal” să refuze să lucreze cu băncile rusești. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că „presiunea deschisă și agresivă a SUA” a determinat băncile turcești să închidă conturile companiilor rusești.

UPDATE The Washington Post a raportat că o companie rusă a importat peste 20 de milioane de dolari în echipamente de mașini-unelte de precizie fabricate în Taiwan din ianuarie 2023. Washington Post a declarat că firma rusă a importat mașini-unelte cu control numeric computerizat (CNC) fabricate în Taiwan în 63 de transporturi separate începând cu ianuarie 2023 conform evidențelor comerciale și documentelor fiscale rusești. Rusia folosește unelte CNC în producția de apărare, iar Washington Post a raportat că firma rusă și-a propus în mod explicit să vândă mașinile-unelte întreprinderilor ruse de apărare. ISW nu poate confirma în mod independent raportul Washington Post.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 1 februarie că „informațiile confirmă că Rusia va primi un milion de obuze din Coreea de Nord” până la o dată nespecificată. Nu este clar dacă numărul de un milion de obuze al lui Zelensky se referea la livrări de muniție complet noi în Rusia sau includ livrări anterioare de muniție nord-coreeană în Rusia. Generalul-maior adjunct al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Vadym Skibitskyi a declarat că Coreea de Nord a livrat Rusiei un milion de obuze de artilerie din septembrie până în noiembrie 2023.

UPDATE Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov a declarat că firma Tallamkho Design Bureau a proiectat un nou sistem automat de ghidare optică pentru platformele robotizate de luptă. Tallamkho a declarat pentru agenția de știri TASS că noul sistem de ghidare poate identifica automat ținte, inclusiv prin detectarea strălucirii de la camerele termice inamice, să vizeze ținte și să deschidă focul. Tallamkho a declarat că va lucra cu dezvoltatori ruși nespecificați de turele pentru a proiecta platforma de luptă robotică.

UPDATE Ucraina continuă eforturile de simplificare și consolidare a bazei sale industriale interne de apărare (DIB). Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a anunțat la 1 februarie că Cabinetul de miniștri ucrainean a aprobat trei rezoluții pentru consolidarea DIB al Ucrainei. Prima rezoluție dereglementează producția de muniție pentru a permite noilor întreprinderi să înceapă producția rapid; a doua rezoluție limitează marjele de profit ale dronelor la 25 la sută pentru a împiedica dronele să devină prea scumpe; iar cea de-a treia rezoluție stabilește o procedură de achiziție competitivă a articolelor de apărare cu prețuri transparente și protecție împotriva scurgerilor de informații.

UPDATE Ucraina continuă eforturile de a-și întări producția internă de drone. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov și viceprim-ministrul Mykhailo Fedorov s-au întâlnit cu peste 120 de companii implicate în platforma de apărare Brave1, iar Umerov a declarat că Ucraina a codificat 67 de noi modele de drone și a semnat contracte de stat pentru 58 de noi modele de drone și că peste 200 de companii ucrainene sunt lucrează în prezent pentru a crește producția internă de drone.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a subliniat planurile Rusiei de a integra teritoriile ucrainene ocupate în Rusia în următorii șase ani. Putin a declarat că Rusia intenționează ca zonele ocupate ale Ucrainei să fie la egalitate cu Rusia în „zone cheie” nespecificate până în 2030, indicând în continuare că Rusia începe planuri pe termen lung și nu prevede concesii teritoriale. Putin a cerut băncilor ruse să nu se teamă de sancțiunile occidentale și să își intensifice activitatea în zonele ocupate și a remarcat că supușii federali ruși au stabilit rețele de patronaj cu regiunile ucrainene ocupate.

UPDATE Oficialii ruși au continuat să se implice în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Ombudsmanul pentru Drepturile Omului Radei Supreme ucrainene, Dmytro Lubinets, a declarat că Ucraina a reușit să returneze 388 de copii ucraineni pe care autoritățile ruse i-au deportat ilegal în Rusia. Lubinets a declarat că Rusia a fost mai dispusă să returneze copiii ucraineni deportați, în urma emiterii mandatelor Curții Penale Internaționale de arestare a președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului pentru drepturile copilului numit de Kremlin, Maria Lvova-Belova. Lvova-Belova a continuat să admită că Rusia a deportat copiii ucraineni în Rusia, afirmând că autoritățile ruse au dus copiii ucraineni din regiunile Donețk și Lugansk ocupate în „centre de reabilitare” de lângă Moscova sau i-au plasat în familii de plasament în Rusia. Ambasada Rusiei în Statele Unite a susținut că declarațiile SUA despre modul în care Rusia deportează forțat copiii ucraineni sunt „blasfemiante și nefondate” și a comparat în mod fals acțiunile Rusiei cu familiile americane care adoptă copii ucraineni în mod legal prin programe internaționale de adopție.

UPDATE Oficialii ruși au încercat să submineze și să intimideze Uniunea Europeană (UE), probabil într-un efort de a împiedica UE să ofere asistență militară suplimentară Ucrainei și să stabilească condiții informaționale pentru a se opune ulterior extinderii UE. Reprezentantul permanent interimar al Rusiei pe lângă UE, Kirill Logvinov, a publicat pe 1 februarie un eseu cu televiziunea de stat TASS, în care Logvinov a acuzat UE că erodează suveranitatea statelor membre și își extinde rolul de securitate într-un mod care echivalează cu fuziunea sa cu NATO. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat UE că „demonizează” Rusia pentru a justifica majorarea taxelor.

UPDATE Kremlinul continuă eforturile de a pedepsi informațional Armenia pentru că s-a îndepărtat de Rusia. Ambasadorul general al Rusiei pentru afacerile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), Viktor Vasilyev, a susținut la 1 februarie că Occidentul încearcă să se amestece în afacerile CSTO și că participarea Armeniei este necesară pentru a asigura securitatea în toate statele membre CSTO.

UPDATE Ambasadorul Rusiei în Belarus Boris Gryzlov a anunțat la 1 februarie că Rusia și Belarus au convenit să creeze o Comisie ruso-belarusă de istorie și că Rusia și Belarus vor folosi un manual de istorie unificat pentru școli și universități, care va „elimina discrepanțele în înțelegerea unui număr de evenimente istorice importante.”

ȘTIRE INIȚIALĂ Un blogger rus, afiliat la Kremlin, a susținut că decizia Moldovei de a nu deschide secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale rusești în Transnistria separatistă îi privează de drepturi pe cetățenii ruși și Transnistria separatistă. Bloggerul și alți purtători de cuvânt de la Kremlin au încercat recent să răspândească operațiuni de informare despre Moldova pentru a destabiliza pe plan intern statul și pentru a stabili condiții de informare care să justifice viitoare operațiuni împotriva Moldovei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat