LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ofensiva trupelor ucrainiene nu se va opri în toamnă. Ucraina controlează din nou platformelor de foraj din largul coastei Crimeei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ofensiva trupelor ucrainiene nu se va opri în toamnă. Ucraina controlează din nou platformelor de foraj din largul coastei Crimeei

Trupele ucrainene au reușit recent să străpungă o secțiune a liniei principale de apărare a rușilor. Forțele de ocupație ruse au cheltuit 60% din timp și resurse pentru construirea primei linii de apărare și 20% pentru fiecare din celelalte două.

Foto: Profimedia

UPDATE 04.37 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 11 septembrie și au avansat în direcția Kupiansk. Imaginile geolocalizate postate pe 11 septembrie arată că forțele ruse au făcut câștiguri în apropierea centurii forestiere la nord-est de Synkivka (10 km nord-est de Kupyansk). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că lupte grele în curs în direcția Kupiansk și că forțele ucrainene resping atacurile rusești în apropiere de Synkivka. Malyar a mai declarat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes de-a lungul liniei Svatove-Kreminna lângă Berestove (20 km nord-vest de Svatove), Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove) și Novoyehorivka (15 km sud-vest de Svatove). O sursă rusă a susținut că forțele ruse au avansat până la jumătate de kilometru lângă Novoyehorivka. Un blogger rus a postat filmări de luptă ale Regimentului 488 de infanterie motorizată (Divizia 144 de infanterie motorizată, Armata 20 de Arme Întrunite, Districtul Militar de Vest) luptând în apropiere de Kreminna. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, Ilya Yevlash, a remarcat că forțele ruse efectuează focuri de artilerie intense de-a lungul acestei linii.

image

UPDATE 04.26 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Kreminna pe 11 septembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins trei grupuri de asalt ucrainene la vest de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna). Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene se concentrează asupra atacurilor în zona pădurii Serebryanske de lângă Torske (15 km vest de Kreminna).

UPDATE 04.10 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în apropiere de Bakhmut și au avansat pe 11 septembrie. Statul Major ucrainean și ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar au raportat că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (9 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au avansat în Andriivka. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, Ilya Yevlash, a declarat că forțele ucrainene obțin un succes nespecificat lângă Klișchiivka, Predtechyne (16 km sud-vest de Bakhmut), Andriivka, Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut) și Dachne (19 km sud-vest de Bakhmut). Ministerul Rusiei a susținut că elemente ale Grupării de Forțe de Sud a Rusiei au respins atacurile ucrainene în apropiere de Kurdyumivka. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene continuă să contraatace în zona Klishchiivka-Andrivka-Kurdyumivka, dar nu au avansat în această zonă. Bloggerul a susținut că forțele ruse controlează încă Andriivka și Kurdyumivka. Malyar a declarat că forțele ucrainene au eliberat doi kilometri pătrați în direcția Bakhmut în ultima săptămână.

image

UPDATE 03.54 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut, dar nu au făcut niciun progres confirmat pe 11 septembrie. Statul Major ucrainean și Malyar au raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Zaliznyanske (13 km nord de Bakhmut), Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Klishchiivka și Kurdyumivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Orikhovo-Vasylivka, Berkhivka (6 km nord de Bakhmut) și Klishchiivka, dar nu a specificat un rezultat. Un agregator de știri rus a susținut pe 10 septembrie că forțele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Andriivka. Un alt blogger rus a susținut, pe 11 septembrie, că forțele ruse au rotit unități ale Brigăzii de asalt 106 aeriană (VDV) rusă pe flancul nordic al Bakhmut, probabil referindu-se la o rotație tactică pe loc a elementelor Brigăzii 106. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că forțele cecene „Akhmat” Spetsnaz împreună cu Corpul 2 de armată al Republicii Populare Lugansk (LNR) și Brigada 346 Spetsnaz rusă (Direcția principală a Statului Major al Rusiei [GRU]) operează la periferia de vest a Klișchiivka. Un blogger rus a distribuit, de asemenea, filmări susținând că arată elemente ale detașamentului „Yenisei” al Brigăzii Cazaci „Sibir” a Corpului de asalt voluntari care operează lângă Bakhmut.

UPDATE 03.37 Forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk și au avansat pe 11 septembrie. Malyar a declarat că forțele ucrainene controlează o parte din Opytne (la 3 km sud-vest de Avdiivka), dar a remarcat că situația este fluidă și luptele continuă. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Opytne și în direcția Spartak (4 km sud de Avdiivka). Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse nu dispun de forță de luptă suficientă, comandanți competenți, tactici de asalt de calitate și capacități de contrabaterie în această zonă a frontului. Alte surse ruse au susținut că forțele ucrainene au avansat până la periferia orașului Opytne, dar forțele ruse le-au împins imediat înapoi și au păstrat controlul deplin asupra așezării.

UPDATE 03.19 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 11 septembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean și Malyar au raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Keramik (14 km nord-vest de Avdiivka), Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de Orașul Donețk).[50] Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat fără succes în Marinka. Un agregator de știri rus a susținut pe 10 septembrie că forțele ruse au atacat periferia de sud a Avdiivka, lângă Krasnohorivka și la periferia vestică a Marinka.

image

UPDATE 03.04 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia și au avansat pe 11 septembrie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ucrainene au obținut succese nespecificate lângă Novomayorske (18 km sud-est de Velyka Novosilka). Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut pe 10 și 11 septembrie că forțele ucrainene au atacat fără succes la nord-vest de Novomayorske, lângă Novodonetske (12 km sud-est de Velyka Novosilka) și la nord de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.40 Surse ruse au susținut că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia pe 11 septembrie și ar fi avansat. Un blogger rus a susținut, pe 10 septembrie, că forțele ruse au recucerit pozițiile pierdute la nord de Pryyutne, în apropierea defileului Hrusheva. Un agregator mass-media rus a susținut pe 10 septembrie că forțele ruse au contraatacat lângă Novomayorske. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii a 40-a Infanterie Navală rusă (Flota Pacificului) operează în apropiere de Novomayorske.

UPDATE 02.22 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 11 septembrie și au avansat. Malyar a declarat că forțele ucrainene au avansat 4,8 kilometri pătrați în ultima săptămână în direcția Tavriisk (Zaporijia) și că forțele ucrainene au obținut succese nespecificate la sud de Robotyne (10 km sud de Orikhiv) și la vest de Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Surse ruse, inclusiv Ministerul Apărării din Rusia, au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Robotyne și în zona împădurită de la est de așezare. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes de-a lungul liniei Robotyne-Verbove. Un agregator de știri rus a susținut pe 10 septembrie că forțele ucrainene au încercat să avanseze spre Novoprokopivka (la 13 km sud de Orikhiv).

image

UPDATE 02.07 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia și au avansat pe 11 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Novodanylivka (6 km sud de Orikhiv) și Robotyne. Surse ruse au susținut că forțele ruse au contraatacat cu succes lângă Novofedorivka (21 km sud-est de Orikhiv). Surse ruse au susținut, de asemenea, pe 10 și 11 septembrie, că forțele ruse au recâștigat pozițiile pierdute la est de Robotyne și lângă Verbove.

image

UPDATE 01.50 Direcția ucraineană principală de informații militare (GUR) a declarat la 11 septembrie că unitățile GUR au restabilit controlul ucrainean asupra platformelor de foraj pentru producția de gaze din Turnurile Boyko din largul coastei Crimeei, în Marea Neagră, la o dată nespecificată. Forțele ruse au controlat platformele de foraj din 2015.

image

UPDATE 01.32 Oficialii militari din Ucraina și Marea Britanie au raportat la 11 septembrie că armata rusă intenționează să mobilizeze peste 400.000 de militari până la sfârșitul anului 2023. Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că armata rusă intenționează să recruteze 420.000 de militari, personal contractual până la sfârșitul anului 2023. ISW a evaluat anterior că acest număr include probabil mulți voluntari care luptă deja în Ucraina și care au fost forțați să semneze contracte cu Ministerul Apărării Rusiei până la 1 iulie 2023. Statul Major ucrainean a raportat că armata rusă va efectua mobilizări forțate în masă a aproximativ 400.000 până la 700.000 de persoane în Rusia și Ucraina ocupată în „viitorul apropiat”. Nu este clar dacă aceste cifre includ personalul care servește deja în formațiuni de voluntari și neregulate în Ucraina, și este puțin probabil ca aceste cifre să se refere la puterea totală de luptă. Statul Major ucrainean a mai raportat că autoritățile ruse intenționează să cheme aproximativ 40.000 de rezidenți ceceni pentru a servi în „unități de blocare”, probabil făcând referire la unitățile cecene care au servit ca „forțe de baraj” care controlează dezertorile militari ruși în Oblastul Herson ocupat.

UPDATE 01.16 Directorul Agenției Naționale de Informații Israeliene (Mossad), David Barnea, a declarat pe 10 septembrie că Iranul intenționa anterior să furnizeze Rusiei rachete cu rază scurtă și lungă de acțiune, dar că actori nespecificați „au dejucat aceste planuri”.

UPDATE 01.02 Șeful Comitetului Electoral Central al Rusiei (CEC), Alexander Sidyakin, a susținut că Rusia Unită a primit majoritatea voturilor în regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Zaporijia și Herson. Sidyakin a mai susținut că prezența la vot a variat de la 74,4% la peste 80% în aceste zone ocupate. ISW a raportat anterior că autoritățile ruse de ocupație probabil au încercat să mărească numărul de prezență la vot înainte de alegeri prin măsuri coercitive și desfășurând vot din ușă în ușă. Rata presupusă ridicată a prezenței la vot în Ucraina ocupată este, de asemenea, probabil o reflectare a schimbărilor demografice masive recente ca urmare a ocupării Ucrainei de către Rusia. Postul independent rus Mojem Obyasnit ( We Can Explain) a raportat că a ocupat aproape 10 la sută din populația adultă a regiunii Zaporijia rămasă în timpul ocupației Rusiei. Această cifră cuprinde probabil atât segmente ale populației care au putut să părăsească liber, cât și pe cele pe care autoritățile ruse le-au îndepărtat cu forța în alte zone ocupate ale Ucrainei sau le-au deportat în Federația Rusă.

UPDATE 00.41 Raportoarea specială a ONU, Alice Jill Edwards, a raportat că autoritățile ruse probabil torturează civili ucraineni și prizonierii de război (POW) ca parte a unei „politici de stat.” Edwards a raportat la 10 septembrie că autoritățile ruse probabil continuă să tortureze civili și prizonierii de război ucraineni și că actele de tortură par „orchestrate ca parte a unei politici de stat pentru a intimida, a insufla frică, a pedepsi sau a extrage informații și mărturisiri.” Edwards a mai declarat că aceste acte de tortură și pedepse violente ar încălca drepturile internaționale ale omului și dreptul umanitar.

UPDATE 00.17 Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 11 septembrie că Belarusul intenționează să își creeze propria companie militară privată (PMC) din luptătorii Grupului Wagner care au rămas în Belarus. Centrul de Rezistență a declarat că luptătorii Wagner din Belarus care au ales să nu semneze contracte cu Ministerul Apărării Rusiei au opțiunea de a se alătura PMC „HardService” al președintelui belarus Alexander Lukașenko, care există din 2019. Centrul de Rezistență a remarcat că „HardService” se va antrena în Regiunea Minsk și că Lukașenko speră să folosească aceste trupe în suprimarea protestelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele Armate ucrainiene au transmis detalii despre a doua linie de apărare a armatei ruse. În direcția Tavry, Forțele de Apărare ale Ucrainei înaintează cu 50-200 de metri pe zi, în total, peste 255 km pătrați de teren ucrainean fiind eliberați de la începutul ofensivei. Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Centrului Unit de Presă al Forțelor de Apărare din Regiunea Tavria, a spus acest lucru la difuzarea maratonului de informare „Edyny Novyni” . „Soldații noștri au avut succes în regiunea Robotyny din Zaporijjia în ultimele zile, au împins inamicul din pozițiile ocupate. În această etapă, înaintăm cu 50, 100, 200 de metri pe zi. Uneori sunt kilometri, iar uneori nu există nicio mișcare, pentru că este necesar să se asigure o poziție și să protejeze personalul de rezistența inamicului", a spus Ștupun. De asemenea, a fost întrebat de ce are cea mai mare nevoie acum personalul Forțelor de Apărare ale Ucrainei. „Desigur, de contramăsuri împotriva aeronavelor inamice, de întărirea aeronavelor noastre și de mijloace de deminare la distanță”, a spus purtătorul de cuvânt. În plus, i s-a cerut să povestească despre a doua și a treia linie de apărare a invadatorilor - cât deputernice sunt acestea în comparație cu prima. "Structurile defensive ale inamicului nu sunt la fel de puternice ca prima linie, nu sunt atât de dens minate, dar sunt destul de dense ele însele. Pentru a le distruge, va fi nevoie de o cantitate mare de muniție. Voi spune asta, următoarea linie este nu mai slabă, ci doar puțin diferită. Comandanții noștri au grijă maximă de militarii din subordinea lor. Nu folosim tacticile rusești cu așa-numitele atacuri cu carne de tun. Prin urmare, înainte de fiecare atac, facem destul de mult pregătiri puternice, distrugând depozitele de muniție, perturbând logistica inamicului și provocându-i pierderi maxime de personal și tehnologie”, a menționat Ștupun. Potrivit acestuia, dacă prima linie de apărare a ocupanților a fost foarte dens minată și saturată cu mijloace antitanc, cea de-a doua linie nu este atât de puternică (multe tranșee care nu sunt toate betonate). În același timp, sunt instalate și mine, iar rușii au mărit componenta de aviație și încearcă să lovească spatele ucrainean în apropierea liniei de luptă. Purtătorul de cuvânt a adăugat că ocupanții aduc constant rezerve pentru că pierd personal. Acest lucru se face ca și din alte teritorii ocupate temporar ale Ucrainei - din direcția Lyman, iar unitățile sunt aduse și direct din Rusia. Trupele ucrainene au reușit recent să străpungă o secțiune a liniei principale de apărare a invadatorilor ruși. Potrivit lui Oleksandr Tarnavskyi, comandantul grupării operaționale-strategice Tavria, forțele de ocupație au cheltuit 60% din timp și resurse pentru construirea primei linii de apărare și 20% pentru fiecare din celelalte două. Șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov, a spus că ofensiva trupelor ucrainiene nu se va opri în toamnă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?