LIVE TEXT | Război în Ucraina. Războiul elecytronic trece la alt nivel. Sute de familii evreiești din Daghestan ar trebui să părăsească Daghestanul și Rusia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Războiul elecytronic trece la alt nivel. Sute de familii evreiești din Daghestan ar trebui să părăsească Daghestanul și Rusia

Bloggeri ruși au susținut că un raport nespecificat al serviciilor de informații franceze a raportat că forțele ruse au început desfășurarea pe scară largă a sistemului de stație de date de război electronic „Bylina” care poate coordona operațiunile a zeci de sisteme.

Stație rusească pentru purtarea războiului electronic. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.54 Kremlinul se va lupta probabil să reasigure circumscripțiile electorale că situația este sub control și să convingă publicul evreiesc că minoritățile evreiești sunt în siguranță în Rusia, în ciuda eforturilor sale de a prezenta Rusia ca o țară tolerantă din punct de vedere religios.

Purtătorul de cuvânt al Rabinatului-șef al Rusiei din Daghestan, Ovadia Isakov, a declarat pe 29 octombrie că sute de familii evreiești din Daghestan ar trebui să părăsească Daghestanul și Rusia, pentru că „Rusia nu este mântuire”, deoarece „au fost pogromuri și în Rusia.” Președintele rus Vladimir Putin a lăudat Rusia ca un far al armoniei religioase la o întâlnire cu liderii mai multor organizații religioase ruse, inclusiv lideri de credință evreiască și islamică, pe 25 octombrie.

Kremlinul urmărește probabil să prezinte Rusia ca protejând minoritățile sale religioase pentru a câștiga favoarea publicului musulman și evreu pe fundalul războiului israelian-Hamas și pentru a minimiza tensiunile cauzate de Biserica Ortodoxă Rusă din ce în ce mai ultranaționalistă.

UPDATE 06.35 Ultranaționaliștii ruși și-au exprimat îngrijorarea că demonstrațiile antisemite se vor răspândi din Daghestan și Caucazul de Nord în alte părți ale Rusiei.

Ultranaționaliști ruși au pus zvonurile inițiale despre incidentele din Daghestan pe seama unei operațiuni de informare ucrainene, dar alții și-au exprimat îngrijorarea profundă că activitățile antisemite s-ar putea răspândi și că activitățile anti-ruse ar putea începe. Un blogger rus a întrebat retoric dacă vor exista „pogromuri” la Moscova și a susținut că demonstrațiile ar putea duce la o situație care amintește de asasinatele etnicilor ruși din Tadjikistan și Republica Cecenia din anii 1990.

Ar putea începe, de asemenea, critici puternice ale ultranaționaliștilor ruși cu privire la răspunsul autorităților ruse la demonstrații, deoarece mai multe surse ruse au deplâns ceea ce au descris până acum drept un răspuns oficial lax.

UPDATE 06.19 Șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexander Bortnikov, și șeful Comitetului de Investigație al Rusiei, Alexander Bastrykin, ar putea încerca să valorifice tensiunile etnoreligioase sporite din Rusia pentru a-și recâștiga favoarea președintelui rus Vladimir Putin.

Bloggeri ruși au observat că oficialii ruși nu au reușit să pună în aplicare politicile lui Putin din 2012 care stimulează migrația în Rusia pentru a rezolva problemele demografice ale Rusiei. Bloggerii s-au plâns că politicile lui Putin, deși bine intenționate și corecte, nu au reușit să crească natalitatea sau să reducă rata mortalității la nivelurile necesare și nu au reușit să integreze corespunzător migranții în societatea și identitatea rusă. Bloggerii au susținut că aceste politici nu se vor schimba atâta timp cât politicienii mai în vârstă din generația lui Putin rămân la putere.

Un blogger i-a numit în mod explicit pe Bortnikov și Bastrykin drept „oameni de încredere” care trebuie „să zboare pe orbita [a lui Putin] și să-l convingă personal de necesitatea schimbării politicii de migrație [a Rusiei].” Această mențiune despre Bortnikov și Bastrykin implică faptul că aceștia au căzut din favoarea lui Putin și îi prezintă drept oamenii de care Putin are nevoie pentru a rezolva recentele tensiuni etnoreligioase ale Rusiei, care implică migranții din Asia Centrală.

Kremlinul este de obicei lent să răspundă la evenimentele care evidențiază tensiunile etnoreligioase, inclusiv plângeri recente ale migranților care atacă copiii ruși, alimente adesea neintenționat un ciclu care implică furia ultranaționalistă rusă față de guvernul rus pentru inacțiune, care exacerbează și mai mult tensiunile etnoreligioase. Bortnikov și Bastrykin ar putea încerca să se înfățișeze prin spațiul informațional rusesc ca fiind capabili să întrerupă acest ciclu.

UPDATE 05.57 Bloggeri ruși au susținut pe 29 octombrie că generalul colonel Mihail Teplinsky comandantul Forțelor Aeropurtate (VDV) l-a înlocuit pe generalul colonel Oleg Makarevich în calitate de comandant al Grupării de forțe ruse „Dnepr” care operează în direcția Herson

Ministerul rus al Apărării (MOD) nu a anunțat sau confirmat rapoarte despre demiterea lui Makarevich la momentul publicării acestei publicații și este puțin probabil să facă acest lucru, având în vedere tendința sa de a ascunde în mod regulat schimbările importante ale comandamentelor militare. Un blogger rus a susținut că președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe Makarevich în timpul vizitei sale recente la cartierul general al Districtului Militar de Sud (SMD) din Rostov-pe-Don, pe 19 octombrie. Bloggerul a mai susținut că Teplinsky a fost retrogradat efectiv din funcția sa de adjunct al comandantului general al teatrului, deși nu este clar dacă Teplinsky a deținut încă această funcție.

Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că în ultima săptămână au apărut zvonuri despre demiterea lui Makarevich și că înlăturarea lui a fost „întârziată” din cauza gestionării de către acesta a situației militare în direcția Herson. Bloggerul a adăugat că șeful adjunct al Statului Major General rus, generalul colonel Alexei Kim, comandă efectiv întreaga Grupare Comună a Forțelor Ruse din Ucraina. ISW nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.

UPDATE 05.44 Demiterea raportată a lui Makarevich indică faptul că Kremlinul sau comandamentul militar rus ar putea fi suficient de îngrijorați și sceptici cu privire la capacitatea sa de a respinge operațiunile terestre ucrainene mai mari decât de obicei din estul (stânga) Oblastului Herson.

Bloggerul afiliat la Kremlin a susținut că un mic „cap de pod” ucrainean din Krynky (o așezare pe malul de est al Oblastului Herson) a declanșat probabil înlăturarea lui Makarevich. Alți bloggeri ruși au reiterat teorii similare, susținând că neglijența lui Makarevich și lipsa extremă de inițiativă de comandă au permis debarcări repetate ucrainene pe malul de est al Oblastului Herson.

Un blogger a susținut că „capete de pod” ucraineni de pe malul de est al Oblastului Herson creează un precedent periculos și că forțele ruse aflate sub comanda lui Makarevich nu au putut să contracareze și să răspundă în mod adecvat amenințărilor ucrainene.

UPDATE 05.28 Oponenții lui Makarevich, alternativ, ar fi putut reuși să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin de eșecul lui Makarevich de a comanda direcția Herson pe fundalul intensificării atacurilor terestre ucrainene.

Un grup select de bloggeri ruși l-a acuzat anterior pe Makarevich că nu a reușit să comandă și să echipeze în mod adecvat forțele ruse pentru a răspunde raidurilor ucrainene pe malul de est al Oblastului Herson în vara anului 2023. Unii dintre acești bloggeri l-au lăudat în mod deosebit pe Teplinsky și l-au criticat pe Makarevich după ce se pare că l-a înlocuit pe Teplinsky în funcția de comandant VDV în iarna anului 2023.

Un blogger afiliat la Wagner Group a susținut că Makarevich a fost înlăturat din funcția sa după ce oficiali nespecificați ai serviciilor de informații au notificat „înaltul comandament” rus – ceea ce înseamnă posibil Putin – despre eșecul lui Makarevich de a furniza informații exacte despre situația din zona de responsabilitate a acestuia. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că bloggerii ruși care au luptat pentru înlăturarea lui Makarevich ar trebui să se bucure.

UPDATE 05.17 New York Times ( NYT ) a raportat că oficialii americani vor trimite Ucrainei sisteme hibride de apărare aeriană în toamna anului 2023.

NYT a citat oficiali americani vorbind despre așa-numitele sisteme FrankenSAM care îmbină rachetele avansate de apărare aeriană occidentală cu lansatoare sovietice modificate sau alte lansatoare de rachete pe care le deține deja Ucraina. Combinațiile FrankenSAM includ lansatoare Buk sovietice modificate și rachete American Sea Sparrow, radare din epoca sovietică și rachete americane Sidewinder și sisteme Hawk din perioada Războiului Rece.

NYT a raportat că SUA testează o combinație FrankenSAM de o rachetă Patriot și un sistem radar produs intern ucrainean. Adjunctul secretarului adjunct al Apărării al SUA pentru politica Rusiei, Ucraina și Eurasia, Laura Cooper, a declarat că FrankenSAM contribuie la completarea lacunelor critice în apărarea antiaeriană ucraineană.

UPDATE 05.05 Este posibil ca actori nespecificați să fi conspirat intenționat pentru a închide canalul unui proeminent blogger afiliat Forțelor Aeriene Ruse (VDV).

Un blogger rus afiliat VDV a anunțat pe 28 octombrie că a fost forțat să-și închidă canalul Telegram, ceea ce sugerează că actori nespecificați au răpit ratonul pe care bloggerul îl folosea ca mascota pentru a ajuta la câștigarea notorietății și la strângerea de fonduri pentru forțele ruse. Bloggerul a susținut că acel canal a generat peste 20 de milioane de ruble (212.000 USD) pentru forțele ruse într-un an. Ratonul a câștigat faimă când forțele ruse l-au furat de la o grădină zoologică când s-au retras de pe malul de vest (dreapta) din regiunea Herson în noiembrie 2022.

Ministerul rus al Apărării (MOD) i-a vizat din ce în ce mai mult pe bloggerii ruși în campanii de cenzură și autocenzură și este posibil ca actorii afiliați Ministerului să fi urmărit să cenzureze acest blogger. Bloggerul a susținut că „trădătorii” au răpit ratonul și au părăsit Ucraina ocupată și a sugerat că, totuși, este posibil ca bloggerul să fi știut personal cine a luat animalul. Consilierul administrației militare ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat că ratonul l-a atacat anterior pe șeful administrației de ocupație din regiunea Herson, Vladimir Saldo, și i-a criticat pe ruși pentru pierderea ratonului.

UPDATE 04.49 Spațiul informațional rusesc continuă să dezbate viitorul personalului rămas al Grupului Wagner.

Bloggeri ruși afiliați Wagner au susținut pe 28 octombrie că Grupul Wagner este oficial un detașament al Rosgvardiei și își va păstra structurile și comandanții. Bloggerii au susținut că Rosgvardia încurajează personalul activ și de rezervă Wagner să semneze contracte cu Rosgvardia, inclusiv contracte de șase luni pentru servicii în Ucraina sau contracte de nouă luni pentru servicii în Belarus, Orientul Mijlociu, Africa sau America Latină. Un grup mai mic de bloggeri ruși afiliați lui Wagner au negat rapoartele recente conform cărora grupuri mari de foști membri ai personalului Wagner se alătură unităților cecene „Akhmat” Spetsnaz din Rusia sau Forței expediționare a Ministerului rus al Apărării (MOD) din Siria.

Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a postat imagini pe 29 octombrie, susținând că îi arată pe comandantul „Akhmat” Apty Alaudinov și pe adjunctul Dumei de Stat ruse Nikolai Brykin, primind 170 de foști luptători Wagner în unitățile „Akhmat”.

UPDATE 04.30 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove pe 29 octombrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins mai mult de șapte atacuri rusești în apropiere de Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk) și Ivanivka (21 km sud-est de Kupyansk). Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că forțele ucrainene au respins atacurile în apropiere de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) în ultima zi.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au condus acțiuni ofensive în direcția Lyman și au continuat regruparea în zonă. Un agregator mass-media rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Makiivka (21 km sud-vest de Svatove) pe 28 octombrie, deși ISW nu a observat confirmarea acestei afirmații. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au făcut câștiguri tactice în apropiere de Stepova Novosilka (18 km sud-est de Kupyansk) și mici câștiguri în apropiere de Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna) în ultima săptămână.

image

UPDATE 04.12 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol nereușite de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 29 octombrie.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării de forțe de Vest ruse au respins două atacuri ucrainene în apropiere de Synkivka și Nadiya (14 km), sud-vest de Svatove și că elementele Grupării Centrale a Forțelor Ruse au respins cinci atacuri ucrainene în apropiere de Yampolivka (17 km vest de Kreminna) și Dibrova. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins și un atac ucrainean în apropiere de Hryhorivka (11 km sud de Kreminna).

UPDATE 03.56 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut și au făcut progrese confirmate pe 29 octombrie.

Imaginile geolocalizate publicate pe 29 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat la est de linia ferată la sud de Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat atacurile la sud de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Donețk, care include zona Bakhmut și zona orașului Avdiivka-Donețk. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), încercând să treacă linia de cale ferată în apropierea așezării.

UPDATE 03.41 Forțele ruse au atacat lângă Bakhmut, dar nu au făcut progrese confirmate pe 29 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Khromove (imediat la vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka.

Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au încercat să recâștige pozițiile pierdute lângă Klișchiivka și Andriivka și au împins forțele ucrainene din pozițiile din apropierea lacului de acumulare Berkhivka (la aproximativ 2 km nord-vest de Bakhmut) în ultima săptămână. Un alt blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că au existat bătălii de poziție la sud de Bakhmut.

image

UPDATE 03.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka, dar nu au făcut progrese confirmate pe 29 octombrie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Keramik (10 km nord-vest de Avdiivka), Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka), Novokalynove (7 km nord de Avdiivka). Avdiivka), Avdiivka, Tonenke (5 km vest de Avdiivka), Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse se pregătesc să atace Uzina de Cocs Avdiivka, imediat la nord de Avdiivka. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse și-au consolidat pozițiile la grămada de deșeuri Avdiivka pe 28 octombrie și avansează treptat la sud de Avdiivka și lângă Sieverne (6 km vest de Avdiivka).

Bloggeri ruși au susținut că elemente ale Brigăzii 1 de infaterie motorizate ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în zona Vodyane-Sieverne-Tonenke (7 km sud-vest până la 5 km vest de Avdiivka) și au avansat recent spre nord din această zonă. Bloggeri au susținut că elemente ale Regimentului 255 de infanterie motorizată din Rusia (Divizia 20 de infanterie motorizată de gardă, Armata a 8-a Arme Întrunite [CAA], districtul militar de sud [SMD]) au avansat la 500 de metri nord de intersecția autostrăzii N20-E50 (aproximativ 2 km est de Avdiivka). Bloggerii au remarcat că comandamentul rus a transferat recent elemente ale Corpului 2 de armată din Republica Populară Lugansk (LNR) și ale 41 CAA (Districtul Militar Central) către direcția Avdiivka pentru a întări Corpul 1 de armată DNR și elementele 8 CAA.

UPDATE 03.17 Forțele ruse par să fi concentrat o parte considerabilă din puterea lor de luptă în jurul Avdiivka.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat la 29 octombrie că Rusia are în prezent 40.000 de militari în direcția Avdiivka și transferă forță de luptă suplimentară în zonă. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a estimat la 28 octombrie că forțele ruse au elemente din 12 brigăzi separate de infanterie motorizată, 16 regimente separate de infanterie din rezerva de mobilizare, 22 batalioane separate de infanterie din rezerva de mobilizare, 11 batalioane separate de tancuri, un batalion separat de infanterie motorizată, și trei detașamente tactice consolidate la nivel de batalion, inclusiv unități BARS (Rezervația Armatei Ruse de Luptă) și Storm Z care operează în direcția Avdiivka, însumând, teoretic, peste 40.000 de personal rus.

ISW a evaluat în mod obișnuit că unitățile militare ruse sunt probabil în general subechipate și pot fi batalioane, brigăzi sau regimente cu nume cu personal mai mic decât ar sugera desemnările lor de eșalon. Mașoveț a adăugat că forțele ruse au probabil trei regimente de infanterie motorizată, șapte batalioane de infanterie motorizată de rezervă și două unități BARS în rezervă în această direcție.

UPDATE 03.03 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Avdiivka pe 29 octombrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat.

Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat în apropierea haldei de deșeuri Avdiivka, dar nu controlează grămada de deșeuri. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Spartak (4 km sud de Avdiivka) în ultima săptămână.

image

UPDATE 02.51 Forțele ruse au atacat vestul și sud-vestul orașului Donețk și au făcut un avans confirmat pe 29 octombrie.

Imaginile geolocalizate publicate pe 29 octombrie au indicat că forțele ruse au avansat la sud de Krasnohorivka (direct la vest de orașul Donețk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Marinka (direct la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (20 km sud-vest de orașul Donețk).

Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au obținut un succes nespecificat lângă Novomykhailivka pe 28 octombrie. Un blogger rus a distribuit imagini pe 29 octombrie cu elemente ale Regimentului 33 de infanterie motorizată din Rusia (Divizia 20 de infanterie motorizată, 8 CAA, SMD) care operează lângă Marinka.

UPDATE 02.36 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac revendicat sau confirmat la vest sau sud-vest de orașul Donețk pe 29 octombrie.

image

UPDATE 02.21 Forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 29 octombrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Urojaine și Staromayorske (ambele la aproximativ 9 km sud de Velyka Novosilka).[81] Batalionul rus „Vostok” a susținut că forțele ucrainene au bombardat intens pozițiile rusești în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia peste noaptea de 28-29 octombrie.

UPDATE 02.07 Forțele ruse au continuat să contraatace în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 29 octombrie, dar nu au avansat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Staromayorske și Zolota Nyva (11 km sud-est de Velyka Novosilka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au atacat lângă Staromayorske și la vest de Novodonetske (12 km sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 01.58 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au făcut niciun progres confirmat pe 29 octombrie.

Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au reușit să stabilească un control stabil asupra unor poziții rusești nespecificate în direcția Zaporijia și au încercat să extindă operațiunile ofensive mai aproape de Nesteryanka (12 km nord-vest de Robotyne), Kopani (6 km nord-vest de Robotyne) și în direcția respectivă. din Novofedorivka (15 km nord-est de Robotyne) în ultima săptămână.

Bloggerul a adăugat că forțele ucrainene au încercat și ele să avanseze spre Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne) și Verbove (9 km est de Robotyne). Un alt miblogger rus proeminent a susținut că intensitatea ostilităților în direcția Zaporijia a scăzut, dar că forțele ucrainene continuă eforturile de a sparge apărarea rusă pe linia Kopani-Robotyne. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat să lovească Tokmak ocupat de ruși (43 km nord-est de Melitopol), Vasylivka (60 km nord de Melitopol) și o autostradă nespecificată.

UPDATE 01.38 Forțele ruse au atacat fără succes pozițiile ucrainene din vestul regiunii Zaporijia pe 29 octombrie.

Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Robotyne. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Robotyne și la vest de Verbove.

image

UPDATE 01.23 Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est (stânga) Oblast Herson și au continuat raidurile peste râu pe 29 octombrie.

Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să avanseze spre Pishchanivka (14 km est de orașul Herson și la 3 km de Coasta râului Dnipro) și a menținut un mic „cap de pod” lângă Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de coasta râului Dnipro).

Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene nu au un „cap de pod” stabil. Bloggerul a adăugat că forțele ruse au interceptat o debarcare ucraineană în zona Dachi (la 10 km sud-vest de orașul Herson). Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene traversează râul Nipro în grupuri de 50 până la 70 de persoane în trei direcții. Surse rusești au mai indicat că forțele ucrainene continuă să opereze de-a lungul micului pod feroviar de pe malul de est al râului Nipro.

image

UPDATE 01.04 Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a raportat că forțele ruse au folosit 30 de bombe ghidate KAB pentru a lovi malul de vest (dreapta) al Oblastului Herson.

UPDATE 00.48 Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât 36 de drone deasupra Mării Negre și nord-vestul Crimeei în noaptea de 28 până la 29 octombrie.

UPDATE 00.34 Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au început să desfășoare un nou sistem de stație de date de război electronic (EW) în Ucraina.

Bloggeri ruși au susținut că un raport nespecificat al serviciilor de informații franceze a raportat că forțele ruse au început desfășurarea pe scară largă a sistemului de stație de date EW „Bylina” care poate coordona operațiunile a zeci de sisteme, deși ISW nu poate confirma aceste afirmații. Un blogger rus a susținut că desfășurarea sistemului „Bylina” de către Ministerul rus al Apărării (MOD) a rezolvat o problemă majoră pe câmpul de luptă rusesc, dar un alt blogger rus proeminent l-a criticat pe primul blogger pentru că a pretins în mod fals că este un expert în capabilitățile EW.

UPDATE 00.18 Personalul militar rus continuă să comită crime violente în Ucraina ocupată.

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat pe 28 octombrie că Republica Populară Donețk (DNR) investighează uciderea a nouă civili în Volnovakha ocupată, regiunea Donețk. Posturile de opoziție din Rusia au raportat că cei nouă civili erau toți membri ai unei singure familii și că localnicii au raportat că un soldat rus care se certase anterior cu proprietarul casei a comis crimele.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că Ministerul Apărării rus va începe să transfere personal militar rus în districtele militare Leningrad și Moscova recent recreate în primul trimestru al anului 2024.

Bloggerul a susținut că înaltul comandament militar rus va începe procesul de transfer al unităților din Flota de Nord (care se dizolvă) în noile districte militare la 1 decembrie 2023. Bloggerul a susținut că unitățile terestre ale Flotei de Nord vor deveni subordonate Leningradului. Districtul militar, în timp ce bunurile navale ale flotei vor fi subordonate direct Comandamentului Naval Rus, iar activele sale de apărare aeriană vor fi subordonate propriului său comandament. Bloggerul a susținut că președintele rus Vladimir Putin dorește ca tinerii generali care au participat la războiul din Ucraina să conducă aceste noi districte militare și a evaluat că Yevgeny Nikiforov, comandantul districtului militar de vest, generalul colonel, va deveni probabil comandantul districtului militar Moscova.

Bloggerul a mai apreciat că fostul comandant al districtului militar de Est, generalul locotenent Alexander Chaiko sau fostul comandant general al forțelor ruse din Ucraina și fostul comandant al districtului militar de sud, generalul de armată Alexander Dvornikov, este puțin probabil să preia comanda noilor districte militare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat