LIVE TEXT | Război în Ucraina. Reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, convocată ca răspuns la recentele atacuri masive cu rachete

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, convocată ca răspuns la recentele atacuri masive cu rachete

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) Jens Stoltenberg va convoca o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO pe 10 ianuarie, din cauza recentelor atacuri rusești cu rachete și drone. împotriva orașelor și civililor ucraineni. Întâlnirea va avea loc la nivel de ambasadori.

Jens Stoltenberg. Foto: EPA-EFE

UPDATE 05.43 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene au lovit cel puțin o țintă militară rusă în Crimeea ocupată, în timp ce oficialii ruși și bloggerii au susținut că lovitura ucraineană nu a avut succes. Centrul Forțelor Armate Ucrainene pentru Comunicații Strategice (StratCom) a declarat pe 4 ianuarie că forțele ucrainene au lovit un post de comandă rusesc lângă Sevastopol, după-amiaza. Comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul locotenent Mykola Oleshchuk a sugerat că atacurile ucrainene împotriva Sevastopolului și Evpatoriei ar fi putut viza locațiile liderilor militari ruși. Oleshchuk a amplificat, de asemenea, imagini ale unei coloane de fum localizat la marginea de est a Uyutne și un raport al unei surse din Crimeea, care a afirmat că un proiectil ar fi lovit o unitate rusă de apărare aeriană lângă Uyutne (chiar la vest de Evpatoria). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au doborât 10 rachete ucrainene deasupra Crimeei.Surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării și guvernatorul administrației de ocupație a Sevastopolului, Mihail Razvojaev, au susținut că apărarea antiaeriană rusă a respins lovitura ucraineană.

UPDATE 05.22 Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pe 4 ianuarie că Rusia a lansat deja rachete balistice achiziționate din Coreea de Nord către ținte din Ucraina și continuă eforturile de a achiziționa rachete similare din Iran. Kirby a declarat că, Coreea de Nord a furnizat Rusiei lansatoare de rachete balistice și un număr nespecificat de rachete balistice și că forțele ruse au lansat cel puțin una dintre rachetele nord-coreene în Ucraina la 30 decembrie 2023. Kirby a mai declarat că oficialii ruși continuă eforturile de a cumpăra rachete balistice din Iran. Wall Street Journal ( WSJ ) a raportat anterior, pe 4 ianuarie că oficiali americani nespecificați au declarat că Rusia ar putea primi rachete balistice iraniene cu rază scurtă încă din primăvara anului 2024, dar că oficialii nu cred că Rusia și Iranul au încheiat încă un acord.

UPDATE 05.10 Rusia ar putea intensifica eforturile de a procura rachete balistice din străinătate, deoarece aceste rachete par a fi mai eficiente în lovirea țintelor din Ucraina în anumite circumstanțe. Forțele ruse folosesc în mod obișnuit rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a lovi orașele ucrainene mai aproape de linia frontului, iar aceste rachete par a fi mai eficiente în penetrarea sau evitarea apărării aeriene ucrainene. Apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat 149 dintre cele 166 de rachete de croazieră rusești raportate în atacuri intensificate începând cu 29 decembrie 2023, dar a interceptat doar o mână dintre rachetele balistice pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei în aceeași perioadă, de exemplu. Forțele ruse au reutilizat rachetele de apărare antiaeriană S-300 și S-400 pentru a efectua lovituri împotriva țintelor de suprafață în Ucraina, iar oficialii ucraineni au recunoscut că apărarea aeriană ucraineană se luptă să intercepteze aceste atacuri neortodoxe cu rachete, folosind propriile sisteme S-300 și S-400. Forțele ucrainene au părut, de asemenea, să aibă mai puțin succes în interceptarea rachetelor balistice Iskander în timpul atacurilor recente, deși forțele ucrainene au interceptat o rachetă Iskander-M în timpul unei serii mai puțin intense de lovituri cu rachete și drone rusești pe 30 decembrie. Forțele ucrainene au interceptat toate rachetele Iskander-M sau S-300/S-400 pe care forțele ruse le-au lansat la Kiev pe 12 decembrie. Forțele ucrainene au interceptat, de asemenea, toate cele 10 rachete Kinjal pe care forțele ruse le-au lansat în Ucraina pe 2 ianuarie cu sistemele Patriot furnizate de Occident. Eficacitatea rachetelor balistice rusești pare astfel să depindă parțial de configurația umbrelei de apărare aeriană a Ucrainei în zona țintă și de pachetul de atac din care fac parte rachetele.

UPDATE 04.49 Succesul relativ pe care l-au avut forțele ruse în a lovi ținte în Ucraina cu rachete balistice în combinație cu rachete de croazieră și drone ar putea determina o intensificare a eforturilor Rusiei de a procura rachete balistice din străinătate. Rusia poate produce aproximativ 42 de rachete Iskander și patru rachete Kinjal pe lună, deși nu este clar câte rachete S-300/S-400 poate produce Rusia. Baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) probabil nu poate produce rachete balistice la scara necesară pentru o campanie persistentă în Ucraina, care se bazează pe cheltuirea regulată a unui volum mare de rachete balistice, iar Rusia probabil că trebuie să se aprovizioneze cu rachete balistice din străinătate dacă dorește să mențină ritmul loviturilor cu rachete pe scară largă împotriva Ucrainei.

UPDATE 04.35 Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a respins recenta raportare occidentală despre disponibilitatea președintelui rus Vladimir Putin de a se angaja în negocieri de pace cu Ucraina. Kirby a declarat că Putin „cu siguranță nu se comportă ca un tip care este dispus să negocieze”, referindu-se la recentele lovituri de amploare ale Rusiei împotriva Ucrainei din 29 decembrie 2023 până în 2 ianuarie. Kirby a adăugat că Putin face tot posibilul pentru a pune Ucraina într-o poziție dezavantajoasă și a reiterat importanța continuării sprijinului occidental pentru Ucraina. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat în timpul unui interviu acordat CNN pe 3 ianuarie că Ucraina este încrezătoare că ajutorul occidental pentru Ucraina va continua și că Ucraina nu are un „plan B”. Kuleba a remarcat că o victorie teoretică a Rusiei în Ucraina ar urma să încurajeze alți lideri mondiali cu obiective expansioniste prădătoare și a citat recentele lovituri cu rachete ale Rusiei împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene ca un indiciu clar al refuzului lui Putin de a negocia cu Ucraina. ISW a evaluat de mult timp că Putin nu intenționează să negocieze cu Ucraina cu bună-credință și că obiectivele Rusiei în Ucraina – care echivalează cu capitularea deplină a Ucrainei și a Vestului – rămân aceleași.

UPDATE 04.18 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de întărire a procedurilor pentru acordarea cetățenilor străini a cetățeniei ruse în schimbul serviciului militar rusesc în Ucraina, probabil ca parte a eforturilor în curs, de constrângere a migranților să intre în armata rusă. Decretul din 4 ianuarie acordă cetățenia rusă cetățenilor străini care au semnat un contract de cel puțin un an cu armata rusă sau „formațiuni militare”, probabil făcând referire la formațiuni de voluntari și companii militare private (PMC), în perioadele de „operațiuni militare speciale”. ” Decretul acordă și cetățenia rusă soților, copiilor și părinților străinilor care servesc în armata rusă. Decretul reduce timpul necesar acestor străini pentru a primi și a fi luați în considerare pentru cetățenia rusă de la trei luni la o lună. Putin a semnat anterior un decret în septembrie 2022 prin care se simplifică procesul de obținere a cetățeniei ruse și se renunță la unele condiții prealabile pentru străinii care au semnat contracte cu armata rusă. Decretul din 4 ianuarie urmărește probabil să eficientizeze și să simplifice în continuare procesul de solicitare a cetățeniei, în timp ce oficializează eforturile de recrutare a migranților în urma raidurilor sporite asupra comunităților de migranți din vara anului 2023, în care oficialii ruși au emis somații militare migranților cu cetățenie rusă.

UPDATE 04.04 Șeful Comitetului pentru Politica Informațională al Dumei de Stat a Rusiei, Alexander Khinshtein, a remarcat că decretul din 4 ianuarie va „rezolva problema” cererilor de extrădare ale țărilor străine pentru cetățenii lor care au luptat în Ucraina. Khinshtein a împiedicat deportarea unui cetățean uzbec care ar fi luptat în Grupul Wagner și a cerut cu succes Ministerului rus al Afacerilor Interne (MVD) să acorde cetățeanului uzbec azil în Rusia în decembrie 2023. Autoritățile ruse au oferit în mod obișnuit cetățenia rusă migranților în schimbul serviciului militar rusesc în Ucraina și au amenințat că vor retrage cetățenia rusă migranților naturalizați dacă refuză să servească în armata rusă. ISW continuă să evalueze că Kremlinul nu are o politică clar definită în ceea ce privește migranții, deoarece autoritățile ruse continuă să urmărească eforturi incoerente și concurente pentru a-i restricționa să lucreze în Rusia, a-i constrânge să intre în armata rusă și a-i folosi pentru a compensa penuria de forță de muncă din Rusia cauzată de razboi. Decretul lui Putin din 4 ianuarie sugerează că Kremlinul ar putea acorda prioritate constrângerii migranților să intre în armată decât să se bazeze pe migranți pentru a compensa penuria de forță de muncă domestică.

UPDATE 03.49 Kârgâzstanul a condamnat un cetățean kârgâz la cinci ani de închisoare pentru participarea la războiul din Ucraina ca membru al Grupului Wagner. O instanță din Kârgâzstan a anunțat pe 4 ianuarie că l-a condamnat pe Beknazar Borugul Uulu, un cetățean kârgâz, la cinci ani de închisoare la 7 decembrie 2023, în temeiul articolului pentru participare „la conflicte armate sau operațiuni militare pe teritoriul unui stat străin sau urmează un antrenament pentru a comite un act terorist.” Wagner l-a recrutat pe Borugul Uulu în timp ce se afla într-o închisoare rusă. Kârgâzstanul a condamnat anterior un alt cetățean kârgâz care s-a alăturat unei unități militare din Republica Populară Luhansk (LNR) la 10 ani de închisoare sub acuzația de mercenarism în mai 2023, iar cazul a fost trimis în rejudecare în august 2023, după un apel pentru înlocuirea acuzației de mercenarism cu acuzații de participare la un conflict militar într-o țară străină. Uzbekistanul și Kazahstanul au condamnat recent pe unii dintre cetățenii lor pentru acuzații de mercenarism, după ce acești cetățeni au luptat cu trupe din Republica Populară Donețk (DNR) și cu forțele Wagner în Ucraina. ISW a evaluat anterior că utilizarea continuă de către Rusia a populațiilor din Asia Centrală în Asia Centrală și Rusia în scopuri de generare de forță de luptă va crea probabil fricțiuni între Rusia și vecinii săi din Asia Centrală. Țările din Asia Centrală acuză și îi rețin pe cetățenii lor pentru că au luptat în Ucraina la întoarcerea lor în Asia Centrală, iar decretul președintelui rus Vladimir Putin care acordă străinilor cetățenia rusă accelerată în schimbul serviciului militar rus ar putea avea drept scop combaterea acestei probleme.

UPDATE 03.37 Rusia a început negocierile cu Algeria, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Arabia Saudită pentru a deschide centre culturale rusești ( Russkii dom ) în străinătate, probabil menite să sporească influența Rusiei în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Şeful adjunct al Agenţiei Federale Ruse pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), Pavel Shevtsov, a declarat pentru TASS, pe 4 ianuarie că Rusia a început negocieri similare cu alte ţări fără a da nume şi a remarcat că este încrezător că acordurile vor fi finalizate „suficient de repede” din cauza interesului reciproc între părți. Mass-media rusă a raportat anterior că Rusia este, de asemenea, în negocieri pentru a deschide alte centre Russkii dom în Brazilia, Africa de Sud, Angola și Mali până în 2025. Rusia are în prezent peste 80 de centre Russkii dom concentrate în Europa, Africa și Asia Centrală și de Sud-Est, menite să promoveze cultura rusă, să consolideze influența limbii ruse, să sprijine „compatrioții din străinătate” și să păstreze siturile istorice din străinătate cu semnificație pentru Rusia. Oficialii moldoveni și ucraineni au avertizat anterior că oficialii ruși folosesc centrele Russkii dom pentru a promova propaganda rusă și a desfășura „muncă subversivă” în străinătate.

UPDATE 03.22 Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat lângă Kreminna. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 ianuarie indică faptul că forțele ruse au înaintat la est de Terny (la nord-vest de Kreminna). Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat în direcția Kupyansk la est de Petropavlivka (la est de Kupyansk) și în apropiere de Synkivka (la nord-est de Kupyansk), Ivanivka (la sud-est de Kupyansk) și Karmazynivka (la sud-est de Svatove) și în direcția Lyman în apropiere Terny (la nord-vest de Kupyansk), Torske (la vest de Kreminna), Dibrova și zona forestieră Serebryanske (ambele la sud-vest de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre Ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a raportat că ritmul operațiunilor ofensive rusești localizate în direcția Kupyansk a scăzut, posibil din cauza deteriorării condițiilor meteorologice. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat că elemente ale Brigăzii 25 de Infanterie Motorizată ruse (Armata a 6-a de Arme combinate [CAA], Districtul Militar de vest [ADM]) au atacat recent, fără succes, la nord de Sinkivka și la sud de Vilshana (la nord-est de Kupiansk) și că elementele Brigada 128 de Infanterie Motorizată rusă (a 6-a CAA, WMD) a atacat recent de-a lungul liniei de cale ferată la vest de Vilshana. Mașoveț a mai raportat că elemente ale Regimentului 15 de Infanterie Motorizată rus (Divizia a 2-a de Infanterie Motorizată, Armata 1 de tancuri de gardă, ADM) au atacat recent, fără succes, de-a lungul liniei Orlianka-Yahidne (la vest de Kupyansk). Elemente ale Brigăzii 123 de Infanterie Motorizată rusești și ale Brigăzii de Infanterie Motorizată a 6-a (ambele din Corpul de armată al 2-a Republicii Populare Lugansk [LNR]) continuă să opereze lângă Berestove și, respectiv, în direcția Siversk (ambele la sud de Kreminna).

image

UPDATE 03.06 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale lângă Bakhmut pe 4 ianuarie. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord-est de Bakhmut lângă Spirne; nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka și Khromove; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka, Andriivka și Kurdyumivka. Elementele Brigăzii de Voluntari ruse „Sever-V” (Corpul de voluntari rus) operează în apropiere de Bohdanivka, iar elemente ale Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) ruse operează în apropiere de autostrada O0506 (Khromove-Chasiv Yar) la vest de Bakhmut.

image

UPDATE 02.55 Forțele ruse au avansat recent în apropiere de Avdiivka și au intensificat angajamentele poziționale cu forțele ucrainene în zonă pe 4 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent în apropierea haldei de deșeuri Avdiivka (la nord-est de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat în zonele de tip dacha la sud-est de grămada de deșeuri Avdiivka. Un alt blogger rus a susținut pe 3 ianuarie că forțele ruse au avansat până la un kilometru în lungime și 150 de metri în adâncime la nord-est de Berdychi (la nord-vest de Avdiivka) și la 200 de metri în adâncime lângă Ocheretyne (la nord-vest de Avdiivka). ISW nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații. Surse ruse și ucrainene au declarat la 4 ianuarie că luptele de poziție au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Berdichi și Stepove; lângă Uzina de Cocs Avdiivka din nord-vestul Avdiivka; la periferia de nord-est și sud-est a lui Avdiivka; la sud de Avdiivka lângă Opytne; la sud-vest de Avdiivka lângă Vodyane, Pevomaiske și Nevelske; și la vest de Avdiivka lângă Tonenke.Comandantul grupului de forțe Tavriisk ucrainean, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că forțele ruse aproape că au dublat intensitatea atacurilor la sol în ultima zi. Șeful administrației militare ucrainene Avdiivka, Vitaliy Barabash, a declarat că forțele ruse atacă în primul rând Stepove în efortul de a perturba liniile de comunicație terestre ucrainene (GLOC), dar că forțele ucrainene încă păstrează controlul asupra așezării.

image

UPDATE 02.41 Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat că elemente ale Brigăzii 132 Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) și Brigăzii 30 Infanterie Motorizată (Armata a 2-a armată combinată, Districtul Militar central) operează în apropiere de Novobakhmutivka. Elemente ale Brigăzii 114 de Infanterie Motorizată (2. Corp de armată DNR), Brigada 21 de Infanterie Motorizată (Armata a 2-a Arme Întrunite, Districtul Militar central) și Brigada 30 de Infanterie Motorizată operează în apropiere de Stepove, Kamianka (la nord-est de Avdiivka) și Vesele (la nord-est de Avdiivka); că în apropierea zonei industriale de la sud-est de Avdiivka operează elemente ale Brigăzii 1 Infanterie Motorizată (Corpul 1 armată DNR); că elemente ale Brigăziilor 55 și 74 de Infanterie Motorizată (Armata 41 Arme Ăntrunite, Districtul Militar Central) operează în apropiere de Vodyane și Sieverne; că în apropiere de Pisky operează elemente ale Brigăzii 9 Infanterie Motorizată (Corpul 1 armată DNR); și că elemente ale Brigăzii 110 de Infanterie Motorizată (Corpul 1 al armatei DNR) operează în apropiere de Nevelske.

image

UPDATE 02.29 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 4 ianuarie. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele de poziție au continuat la vest de orașul Donețk, lângă Heorhiivka și Marinka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka.Mașoveț a declarat că elemente ale Regimentului 33 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a de Arme Întrunite, Districtul Militar de sud) operează în apropiere de Novomykhailivka.

UPDATE 02.15 Surse ruse și ucrainene au declarat că nici forțele ruse, nici forțele ucrainene nu au efectuat operațiuni terestre ofensive în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 4 ianuarie.

image

UPDATE 02.06 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale în vestul regiunii Zaporijia pe 4 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Forțele ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat lângă Verbove (la est de Robotyne), Robotyne și Novoprokopivka (la sud de Robotyne). Elementele Diviziei 42 de Infanterie Motorizată ruse (Armata 58 de arme combinate, Districtul Militar de sud) continuă să opereze în direcția Zaporijia. Elementele Regimentului 108 Aeropurtat (VDV) din Rusia (Divizia a 7-a VDV) continuă să opereze lângă Verbove.

image
image

UPDATE 01.51 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 4 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat pe malul de est, inclusiv în Krynky. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene folosesc drone în masă pe malul de est, lângă Krynky, Oleshky și Kakhovka și că războiul electronic ucrainean (EW) împiedică eforturile Rusiei de a folosi drone. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că forțele ruse au efectuat o lovitură cu rachete, posibil folosind rachete balistice S-400, asupra Snihurivka, regiunea Mykolaiv, și au efectuat un atac aerian cu patru bombe glisoare asupra Beryslav și Chervonyi Mayak, regiunea Herson.

image

UPDATE 01.34 Surse ucrainene au raportat că autoritățile ruse plănuiesc să mobilizeze adolescenții ucraineni care locuiesc în Ucraina ocupată. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat la 4 ianuarie că birourile de înregistrare și înrolare militare ruse din Ucraina ocupată intenționează să solicite ucrainienilor de 17 ani care locuiesc în sudul Ucrainei ocupate să se înregistreze pentru serviciul militar în Forțele Armate Ruse începând cu martie 2024. Centrul de Rezistență Ucrainean a declarat că autoritățile ruse intenționează să crească ritmul de mobilizare după alegerile prezidențiale ruse din martie 2024 și a avertizat că forțele ruse vor folosi probabil cetățenii ucraineni care servesc în armata rusă drept „carne de tun”. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan, Fedorov a raportat că autoritățile de ocupație din regiunea Zaporijia întocmesc o listă a cetățenilor ucraineni eligibili pentru recrutare, inclusiv cetățeni în vârstă de 17 ani. Fedorov a declarat că autoritățile de ocupație au promis că vor oferi recruților bani și beneficii sociale nespecificate în schimbul serviciului militar.

UPDATE 01.17 Designerul șef al întreprinderii de cercetare și producție „Geran” din Rusia, Oleg Jukov, a declarat pentru agenția de știri TASS , într-un interviu publicat pe 3 ianuarie, că forțele ruse folosesc platforme robotice pentru vehicule terestre fără pilot BR-2, BR-1 și Miner BR-1 pentru a oferi suport artileriei pentru atacuri la sol, evacuarea personalului rănit și, deminarea de la distanță a teritoriul minat în direcțiile de sud Donețk (oblastul de vest Donețk) și Zaporijia.

UPDATE 01.04 Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 4 ianuarie un decret prin care eficientizează procesul pentru ca anumiți ucraineni să primească cetățenia rusă. Decretul prevede că cetățenii ucraineni care s-au născut și au locuit permanent în Crimeea sau Sevastopol înainte de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia la 18 martie 2014, au dreptul de a solicita cetățenia rusă. Decretul simplifică, de asemenea, procesul de acordare a cetățeniei ruse pentru cetățenii din Ucraina, Irak, Siria, Afganistan și Yemen care s-au născut în Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă (RSFSR) și aveau cetățenie sovietică.

UPDATE 00.49 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat la 3 ianuarie că autoritățile ZNPP continuă să interzică experților AIEA accesul la halele reactoarelor a trei unități ale centralei nucleare Zaporijjia (ZNPP) care sunt oprite la rece. AIEA a raportat că ZNPP a reparat transformatoare electrice pentru a se asigura că ZNPP are acces imediat la energie de rezervă. AIEA a remarcat că ZNPP a trebuit să-și conecteze manual linia de alimentare de rezervă la ZNPP pentru a restabili alimentarea de la jumătatea anului 2023 și că noua reparație este o dezvoltare majoră. AIEA a avertizat că situația de alimentare în afara amplasamentului la ZNPP este încă fragilă, deoarece linia electrică de rezervă trebuie să rămână operațională pentru a furniza energie imediată ZNPP în cazul în care linia electrică principală se defectează.

UPDATE 00.32 Actorii internaționali pro-Kremlin încearcă să legitimeze ocuparea Ucrainei de către Rusia, înfățișând în mod fals Rusia ca un eliberator și conducătorul de drept al pământurilor ucrainene. Asociația Culturală Rusă din Emila Romagna, cu sediul în Italia, a anunțat pe 3 ianuarie că va organiza o expoziție la Modena, Italia, pe 20 ianuarie, despre reconstrucția Mariupolului ocupat după „eliberarea” de către Rusia a „orașului martir” în urma „juntei de la Kiev”. ocupație” a orașului. Ambasadorul Rusiei în Italia Dmitri Shodin și alți indivizi pro-Kremlin vor vorbi la eveniment. Asociația Culturală Rusă din Emila Romagna afirmă că misiunea sa este de a promova relațiile geopolitice ruso-italiene și integrarea economică, de a sprijini integrarea „spațiului eurasiatic” și de a difuza cultura rusă în Italia. Asociația Culturală Rusă din Emila Romagna a găzduit anterior expoziții locale în cooperare cu oficiali regionali ruși, iar fostul său președinte, Stefano Bonilauri, a acționat anterior ca un fals observator independent la alegerile parlamentare ilegale susținute de Rusia din Osetia de Sud din 2019. Rusia a folosit presupuși observatori electorali independenți pentru a susține că alegerile sale ilegale din Ucraina ocupată sunt legitime și că va folosi probabil actori pro-ruși în spațiul internațional pentru a răspândi narațiunile Kremlinului despre falsa legitimitate a ocupării Ucrainei de către Rusia. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleh Nikolenko, a condamnat evenimentul organizat de Asociația Culturală Rusă din Emila Romagna din 4 ianuarie.

UPDATE 00.18 Un blogger rus afiliat la Kremlin a continuat să vizeze statele nordice probabil într-un efort de a submina asistența militară pentru Ucraina. Bloggerul a susținut că Norvegia sprijină Ucraina în detrimentul sprijinirii propriiei armate. Purtătorii de cuvânt afiliați la Kremlin au părut recent să stabilească condiții informaționale pentru a învinovăți Occidentul pentru un potențial conflict viitor în Arctica, care ar include statele nordice, și sugerează în mod fals că aceste state nu au suveranitate.

ȘTIRE INIȚIALĂ Amenințare din Rusia la adresa membrilor NATO: Centrul pentru Comunicații Strategice a făcut o declarație importantă. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională subliniază că în prezent rachetele rusești amenință nu numai Ucraina, ci și statele membre NATO, iar întărirea capacităților de apărare ale Ucrainei nu va permite transferul războiului în Europa. Acest lucru se precizează în comentariul Centrului privind organizarea unei reuniuni de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, convocată ca răspuns la recentele atacuri masive cu rachete rusești asupra Ucrainei. Se observă că sprijinul NATO pentru Ucraina este un semnal important al unității euro-atlantice pe fondul escaladării terorii ruse. „Ucraina va folosi mecanismul de consultare de criză al Consiliului Ucraina-NATO în conformitate cu acordurile încheiate în cadrul Summit-ului Alianței de la Vilnius. Unul dintre subiectele cheie ale reuniunii de urgență a Consiliului va fi problema consolidării Ucrainei. apărarea aeriană. Rachetele rusești amenință nu numai Ucraina, ci și statele membre NATO. de exemplu, Polonia și România. Întărirea capacităților de apărare ale Ucrainei înseamnă și întărirea securității NATO", se arată în comentariu. Pe 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al NATO Dylan White a anunțat că secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) Jens Stoltenberg va convoca o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO pe 10 ianuarie, din cauza recentelor atacuri rusești cu rachete și drone. împotriva orașelor și civililor ucraineni. Întâlnirea va avea loc la nivel de ambasadori. Întâlnirea a fost inițiată de Ucraina. Pe 29 decembrie, Federația Rusă a folosit 158 de mijloace de atac aerian împotriva Ucrainei. Forțele de apărare aeriană au doborât 114 ținte - 87 de rachete de croazieră Kh-101, Kh-555, Kh-55, precum și 27 de drone de atac Shahed-136/131. Pe 2 ianuarie, inamicul a repetat un atac masiv. Apărătorii cerului au eliminat în total 72 (din 99 lansate) de rachete: 10 rachete aerobalistice Kh-47M2 „Kinjal”; 59 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55; 3 rachete de croazieră Kalibr. Toate cele 35 de UAV-uri de atac Shahed-136/131 lansate de Rusia au fost de asemenea distruse. Seara, președintele Volodymyr Zelenskyi a spus că în cinci zile inamicul a lansat cel puțin 500 de rachete și drone peste Ucraina. Pe fundalul unui alt atac masiv rusesc cu rachete asupra Ucrainei în dimineața zilei de 2 ianuarie 2024, livrările lente de arme au fost criticate în Germania. Şeful comisiei de apărare a Bundestag-ului, un reprezentant al Partidului Liber Democrat, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a cerut ca la Kiev să fie furnizate rachete Taurus cu rază lungă de acţiune. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zalujny a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a respinge eficient atacurile inamice. Potrivit lui, aceste sisteme au salvat Kievul de la dezastru. După cum știți, pe teritoriul țărilor vecine cu Ucraina, au fost înregistrate în mod repetat elemente de rachete rusești care au zburat în timpul bombardamentelor masive de către trupele ruse pe teritoriile ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?