LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruși neagă lovirea avionului lor de spionaj de ucrainieni; spun că a fost antiaeriana rusă cea care l-a doborât

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruși neagă lovirea avionului lor de spionaj de ucrainieni; spun că a fost antiaeriana rusă cea care l-a doborât

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că forțele ucrainene au reușit să lovească două ținte în timp ce vizau inițial un A-50.

Avion rus A-50. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE Oficialii ucraineni au anunțat că forțele ucrainene au distrus o aeronavă rusă de detectare a radarului cu rază lungă de acțiune A-50 și au avariat grav o aeronavă a postului de comandă aeropurtată Il-22 în noaptea de 14 ianuarie. Comandantul-șef ucrainean, generalul Valerii Zalujnyi, a postat imagini de urmărire a zborului care indică faptul că forțele ucrainene au lovit A-50 și Il-22 deasupra Mării Azov. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că forțele ucrainene au reușit să lovească două ținte în timp ce vizau inițial A-50. Ihnat a declarat că lovitura ucraineană a forțat Il-22 să aterizeze în Anapa, că Il-22 este probabil ireparabil și că au existat răniți și morți printre membri echipajului său. Surse ucrainene și ruse au postat o fotografie cu Il-22 avariat pe aerodromul din Rusia. Oficialii militari ucraineni, inclusiv purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, colonelul Nataliya Humenyuk, au declarat că A-50 a îndreptat lovituri rusești împotriva țintelor ucrainene, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și aviația. Humenyuk a declarat că distrugerea A-50 va amâna cel puțin viitoarele lovituri cu rachete rusești asupra Ucrainei. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat pe 3 ianuarie că Rusia a demarat incursiuni constante ale aeronavelor A-50 din cauza amenințării cu lovituri ucrainene împotriva infrastructurii militare ruse din Crimeea, inclusiv a bunurilor Flotei Mării Negre (BSF). Valery Romanenko, un cercetător de frunte la Muzeul Aviației de Stat din Ucraina al Universității Naționale de Aviație, a declarat că pierderea A-50 și a membrilor echipajului său este „foarte dureroasă” pentru Rusia, deoarece o mare parte a echipajului A-50 este foarte specializat și trebuie să urmeze câțiva ani de pregătire. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că Rusia avea doar trei A-50 în serviciu dintr-un total de șase înainte de această lovitură.

UPDATE Spațiul de informații rusesc a negat în mare măsură că forțele ucrainene au lovit aeronava A-50 și, în schimb, a susținut în mod ciudat că aeronava a fost distrusă de focul amic al apărării aeriene ruse. A-50 este folosit pentru a coordona activitatea rusă de apărare aeriană și, eventual, aeriană, iar afirmația că apărarea antiaeriană rusă a doborât A-50 ar echivala cu un eșec dezastruos din partea forțelor ruse, dacă este adevărată. O sursă rusă care se concentrează pe aviația rusă a dat vina pe comandanții ruși care nu au pregătirea adecvată necesară pentru pozițiile lor. [11] Actualul comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, generalul colonel Viktor Afzalov, are o experiență extinsă în operațiunile rusești de apărare aeriană. Indiferent dacă lipsa lui de experiență ca pilot pune vreo problemă pentru operațiunile aeriene rusești, ceea ce este îndoielnic, experiența sa ca apărător aerian ar fi trebuit să fie adecvată pentru a se asigura că forțele ruse nu doboară propriile lor aeronave de control aeropurtat. O sursă din interior rusă care pretinde că este un angajat al unei structuri de securitate ruse nespecificate a susținut că actori ruși nespecificați au creat o „rață” (un termen rusesc pentru o afirmație falsă) despre modul în care forțele ruse au doborât A-50 pentru a-i asigura pe piloții ruși că misiunile peste Marea Neagră și Marea Azov sunt încă în siguranță și eroarea umană a fost cauza incidentului. Nu este clar de ce piloții ruși ar trebui să fie mai confortabili cu ideea că apărătorii lor aerieni de la sol sunt atât de incompetenți. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații despre aeronava doborâtă și a recomandat jurnaliștilor să clarifice informațiile despre acest lucru la Ministerul Apărării (MOD) rus. Ministerul rus al Apărării nu a făcut o declarație oficială despre incidente până la această publicare.

UPDATE Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a confirmat că forțele ruse pot genera forțe la o rată egală cu pierderile lunare de personal rusești, ceea ce este în concordanță cu evaluarea ISW că forțele ruse sunt capabile să efectueze rotații la nivel operațional de rutină în Ucraina. Generalul-maior adjunct al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Vadym Skibitskyi a declarat că Rusia recrutează aproximativ 30.000 de militari pe lună, pe care armata rusă îi folosește pentru a reface pierderile și pentru a forma regimente de rezervă. Analistul militar ucrainean, colonelul Petro Chernyk, a evaluat în mod similar că Rusia este capabilă să înlocuiască aproximativ 25.000 până la 27.000 de militari pe lună și are o mică rezervă profesională de unități de asalt mecanizate, infanterie navală și aeropurtată (VDV) cu personal de la 10 până la 15 la sută din capacitatea sa totală. Cifrele lui Skibitskyi și Chernyk sunt în concordanță cu evaluarea ISW că forțele ruse pot efectua rotații la nivel operațional în majoritatea sectoarelor din prima linie. Chernyk a declarat că Rusia are între 1,5 milioane și șapte milioane de oameni în rezerva sa generală mobilizabilă („resurse de mobilizare a personalului”) compusă din bărbați care ar putea fi mobilizați indiferent de experiența militară anterioară, spre deosebire de cei mult mai bine pregătiți și rezervă profesională („rezervă de mobilizare a personalului”) care ar trebui, teoretic, să fie mai competentă din punct de vedere militar în mobilizare. Skibitskyi a declarat că este foarte puțin probabil ca Rusia să efectueze vreo formă de mobilizare oficială înainte de alegerile prezidențiale ruse din martie 2024. Skibitskyi a raportat că Rusia ar trebui să efectueze „mobilizare” (care se referă probabil la mobilizarea pe scară largă) pentru a stabili o „rezervă strategică puternică”. Skibitskyi a declarat că este prea devreme pentru a comenta dacă Rusia intenționează să efectueze „mobilizare” după alegerile prezidențiale ruse din martie 2024.

UPDATE Skibitskyi a indicat că sancțiunile internaționale restrâng producția rusă de rachete și drone, deoarece forțele ruse probabil continuă să-și adapteze pachetele de lovitură cu rachete și drone în efortul de a pătrunde prin apărarea aeriană ucraineană. Skibitskyi a declarat că recentele atacuri rusești au vizat întreprinderile ucrainene ale bazei industriale de apărare (DIB), cartierele generale militare și sistemele și unitățile de control militar din prima linie, în concordanță cu observațiile ISW. Skibitskyi a raportat că forțele ruse au început recent să lanseze drone Shahed împotriva zonelor din prima linie, în timp ce forțele ruse au folosit anterior drone Shahed pentru a viza întreprinderile DIB din spate. ISW a observat forțele rusești care foloseau drone Shahed pentru a viza zonele din prima linie începând cu sfârșitul lunii decembrie 2023, iar forțele ucrainene au interceptat un număr mai mic de drone, probabil din cauza nivelurilor mai scăzute de acoperire a apărării aeriene ucrainene sau a acoperirii de apărare aeriană neoptimizată pentru interceptarea dronelor în apropierea primei linii. Skibitskyi a remarcat că Rusia poate produce aproximativ 330 până la 350 de drone Shahed pe lună, dar că aceste cifre depind în mare măsură de capacitatea Rusiei de a achiziționa componente electronice, cum ar fi microcipuri și circuite în străinătate. Skibitskyi a raportat că Rusia folosește motoare fabricate în China în dronele Shahed. Skibitskyi a mai declarat că forțele ruse nu au inclus rachetele de croazieră Kh-101 sau Kalibr în seria de lovituri de la jumătatea lui septembrie 2023 probabil ca parte a eforturilor de a construi o rezervă de rachete. Skibitskyi a raportat că DIB-ul rus poate fi capabil să producă 115 până la 130 de rachete potrivite pentru lovituri strategice împotriva Ucrainei pe lună, dar că producția lunară reală variază deoarece rachetele balistice Kh-47 Kinjal și rachetele de croazieră Kh-101 și Kalibr necesită multe componente străine blocate în temeiul sancțiunilor internaționale. Skibitskyi a declarat că Rusia nu poate produce analogi ai acestor componente străine pe plan intern. ISW a evaluat că Rusia încearcă probabil să achiziționeze mai multe rachete balistice din străinătate, deoarece rachetele balistice pot avea mai mult succes în lovirea țintelor ucrainene în anumite circumstanțe. De asemenea, Rusia ar putea intensifica eforturile de a procura rachete balistice din străinătate din cauza dificultăților crescute în producția internă rusă de rachete balistice Kh-47 Kinjal. Skibitskyi a raportat că Rusia poate produce rachete aer-aer Kh-31, Kh-34, Kh-29 și Kh-59 folosind în principal componente interne și că forțele ruse folosesc rachete Kh-31 și Kh-59 pentru a ținti apărarea aeriană ucraineană, sistemele și stațiile radar în timpul seriilor mari de lovituri.

UPDATE Revista BILD a publicat documente germane clasificate care descriu un scenariu ipotetic de pregătire pentru un posibil viitor conflict între NATO și Rusia. Elaborarea unor astfel de scenarii, care sunt de obicei clasificate, este o sarcină normală pentru personalul militar profesionist. BILD a relatat pe 14 ianuarie că a obținut documente clasificate de la Ministerul German al Apărării (MOD) care descriu „Apărarea Alianței 2025”, un scenariu al unei posibile „căi către conflict” între Rusia și NATO care începe în februarie 2024. BILD a declarat că scenariul ipotetic include deplasarea trupelor și echipamentelor Rusiei către regiunea Kaliningrad, pe fondul pretențiilor privind un atac NATO iminent și „conflictelor de frontieră” și „revoltelor” artificiale create de Rusia în statele din apropierea coridorului Suwalki. Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat cu acuratețe pentru BILD că „luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă acestea sunt extrem de puțin probabile, face parte din preocupările militare de zi cu zi, în special din antrenament”.

UPDATE Luarea în considerare de către Germania a căilor către un posibil viitor conflict cu Rusia nu este nejustificată, având în vedere amenințările recente ale Rusiei la adresa NATO și posibilitatea de a perturba ajutorul occidental pentru Ucraina. Oficialii și bloggerii ruși au respins în mare măsură raportul BILD ca fiind doar zvonistică fără fond. Cu toate acestea, oficialii ruși, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, au amenințat recent și constant NATO, iar actorii afiliați la Kremlin par să încerce să semene instabilitate și să stabilească condiții de informare pentru posibile viitoare acțiuni agresive ale Rusiei împotriva statelor membre NATO și a vecinilor lor, deși nu pe o direcție asemănătoare cu cronologia sugerată de scenariul descris de BILD. ISW continuă să evalueze că ajutorul occidental pentru Ucraina rămâne crucial, deoarece incapacitatea Ucrainei de a reține armata rusă ar putea permite forțelor ruse să împingă ocupația până în vestul Ucrainei de-a lungul graniței cu statele NATO, ceea ce foarte probabil ar prezenta pentru NATO o provocare și noi cerințe costisitoare de apărare.

UPDATE Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a sosit în Elveția pe 15 ianuarie pentru a discuta aspecte ale planului de pace ucrainean și sprijinul pentru Ucraina cu liderii mondiali la Forumul Economic Mondial de la Davos din 15 până în 19 ianuarie. Forumul Economic Mondial a fost deschis la Davos, Elveția, pe 15 ianuarie, iar Zelensky a declarat că va ține întâlniri bilaterale cu reprezentanți ai țărilor NATO și ale Uniunii Europene (UE). Zelensky a declarat că Ucraina și Elveția au început pregătirile pentru Summitul Global pentru Pace care ar putea avea loc în Elveția și că dorește ca China să facă parte din aceste discuții. Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a declarat că delegația ucraineană la Davos s-a întâlnit cu privire la cinci aspecte ale planului de pace ucrainean: retragerea forțelor ruse în Ucraina, responsabilitatea Rusiei pentru încălcările dreptului internațional, securitatea mediului, prevenirea escaladării și reapariția războiului și confirmarea sfârșitului războiului. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a propus pe 14 ianuarie să creeze un grup de lucru internațional format din miniștrii apărării și consilieri de securitate națională cu privire la retragerea armatei ruse din Ucraina. Ministerul ucrainean al Justiției a anunțat că Ucraina și Elveția au semnat un comunicat comun la 15 ianuarie prin care convin că securitatea ucraineană este o parte inseparabilă a securității regionale și globale și că scopul comunității internaționale este de a pune capăt războiului și de a depăși crizele provocate de război.

UPDATE Oficialii ucraineni și elvețieni au discutat și despre eforturile de reconstrucție și repatriere. Zelensky s-a întâlnit cu președintele elvețian Viola Amherd și cu diverși reprezentanți de facțiuni ai Adunării Federale Elvețiene pe 15 ianuarie și au discutat despre sprijinul Elveției pentru Ucraina, despre eforturile de reconstrucție și de planul de pace ucrainean. Amherd a anunțat că Elveția va oferi 1,5 miliarde de franci (1,75 miliarde de dolari) pentru eforturile de reconstrucție a Ucrainei în 2025-2028. Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a declarat la Davos, pe 14 ianuarie, că 517 copii ucraineni și 2.828 de adulți, inclusiv 150 de civili, s-au întors în Ucraina din Rusia și a cerut comunității internaționale să ajute la întoarcerea tuturor ucrainenilor în Ucraina.

UPDATE O delegație nord-coreeană, inclusiv ministrul nord-coreean de externe Choi Song Hui, a sosit la Moscova pe 14 ianuarie pentru o vizită oficială de stat în Rusia în perioada 15-17 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe (MAF), Maria Zakharova, a declarat că Choi se va întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe 16 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia intenționează să dezvolte un parteneriat cu Coreea de Nord în „toate domeniile” și că Kremlinul se așteaptă ca negocierile lui Lavrov și Choi să fie fructuoase. Generalul-maior adjunct al Direcției Generale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Vadym Skibitskyi a declarat că baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) nu poate produce suficientă muniție de artilerie pentru a susține ritmul de foc al Rusiei și că, până acum Coreea de Nord a livrat Rusiei un milion de obuze de artilerie în septembrie-noiembrie 2023.

UPDATE Rusia și Iranul se pregătesc să semneze un mare tratat interstatal pentru a dezvolta în continuare cooperarea militaro-tehnologică ruso-iraniană. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și ministrul Apărării și al Logisticii Forțelor Armate iraniene, generalul de brigadă Mohammad Reza Ashtiani au discutat despre cooperarea bilaterală militară și militaro-tehnică în timpul unui apel telefonic din 15 ianuarie, iar ambele părți se pregătesc să semneze Marele Tratat Interstatal într-un termen nespecificat de timp. Ambele părți și-au subliniat angajamentul față de principiile fundamentale ale relațiilor ruso-iraniene – inclusiv respectul necondiționat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a celeilalte – care vor fi confirmate în viitorul Mare Tratat Interstatal. Șoigu a menționat că Moscova și Teheranul își sporesc constant cooperarea în interesul construirii unei „lumi multipolare cu adevărat egale”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit în mod similar cu ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian despre progresul noului acord interstatal și despre o serie de subiecte de cooperare bilaterală care implică comerț, economie, transport și logistică în timpul unui apel telefonic pe 15 ianuarie. Lavrov și Abdollahian au reiterat că Rusia și Iranul se pregătesc să codifice diferite principii fundamentale ale relațiilor ruso-iraniene în noul Mare Tratat Interstatal. Generalul-maior adjunct al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Vadym Skibitskyi a declarat într-un interviu publicat pe 15 ianuarie că Iranul dorește să sporească și mai mult cooperarea militaro-tehnică cu Rusia și speră să achiziționeze avioane de luptă Su-34, avioane de antrenament și stații radar.

UPDATE Kremlinul intensifică măsurile de cenzură pentru a limita criticile la adresa efortului de război rusesc în Ucraina înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024. Deputații Dumei de Stat a Rusiei din partidul de guvernământ Rusia Unită au propus un proiect de lege care să permită guvernului rus să confiște proprietățile persoanelor condamnate pentru răspândirea de informații „false” despre armata rusă. Surse mass-media din opoziția rusă au raportat despre investigațiile și arestările rusești pentru presupusa difuzare de informații „false” despre armata rusă, inclusiv cazuri specifice care vizează un jurnalist de opoziție și soția unei persoane mobilizate. Rudele personalului mobilizat rus s-au plâns din ce în ce mai mult de modul în care armata rusă a tratat personalul mobilizat, iar Kremlinul dorește probabil să reducă la tăcere rudele în cauză pentru a menține o imagine bună înainte de alegerile prezidențiale, așa cum a evaluat anterior ISW.

UPDATE Luptele poziționale au continuat de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, dar nu au existat modificări confirmate pe front în această zonă pe 15 ianuarie. Angajamentele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și Lacul Lyman; la est de Kupyansk lângă Petropavlivka; nord-vest de Kreminna lângă Makiivka; la vest de Kreminna, lângă Terny, Torske și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna lângă Dibrova și zona pădurii Serebryanske; iar la sud de Kreminna lângă Bilohorivka și Hryhorivka. Un blogger rus, care ar fi citat analiști ucraineni nespecificați, a susținut că forțele ruse au avansat cu 2,2 kilometri în lățime și 1,7 kilometri în adâncime în direcția Makiivka, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că elemente ale grupului „Aida” al forțelor cecene „Akhmat“ Spetsnaz operează în apropiere de Kreminna.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat la est și la sud-est de Siversk, lângă Verkhnokamyanske și Vesele, pe 15 ianuarie.

UPDATE Luptele de poziție au continuat lângă Bakhmut pe 15 ianuarie, dar nu au existat modificări teritoriale confirmate în zonă. Luptele de poziție au continuat la nord-est de Bakhmut lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske și Khromove; iar la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Elemente ale Brigăzii 200 Infanterie Navală rusă (flota de nord) continuă să opereze lângă Bakhmut.

UPDATE Forțele ucrainene au lovit o poziție a Forțelor Aeriene Ruse (VDV) lângă Bakhmut. Imaginile publicate pe 14 ianuarie arată că o poziție a VDV din regiunea Donețk ar fi incendiată în urma unei lovituri ucrainene, iar un soldat rus a susținut că lovitura a distrus totul, inclusiv proviziile pentru soldații ruși din prima linie, un vehicul și documentele sale personale.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat lângă Avdiivka pe 15 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Luptele de poziție au continuat lângă Avdiivka; la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Stepove; și la sud-vest de Avdiivka lângă Sieverne, Pervomaiske și Nevelske. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat 300 de metri în apropierea instalației de tratare a apelor uzate la nord-vest de Avdiivka, dar ISW nu poate confirma această afirmație. O brigadă ucraineană care operează în zonă a raportat că fostele rămășițe ale companiei militare private Wagner (PMC) operează în direcția Avdiivka.

UPDATE Imagini publicate pe 15 ianuarie arată forțele ucrainene lovind un vehicul rusesc care transporta muniție peste un pod de pe autostrada E50 Avdiivka-Donețk, la nord-vest de Pisky (sud-vest de Avdiivka). Lovitura a detonat muniția din vehiculul rusesc, prăbușind o parte a podului.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat marginal spre vest de orașul Donețk începând cu 15 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 15 ianuarie arată că forțele ruse au avansat la periferia de est a Heorhiivka (la vest de orașul Donețk), iar bloggerii ruși au susținut în mod similar că forțele ruse au avansat la periferia Heorhiivka. Luptele de poziție au continuat la vest și nord-vest de orașul Donețk, lângă Krasnohorivka, Heorhiivka, Marinka și Pobieda; și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka. Elemente ale Corpului 68 de armată rus (districtul militar de est) continuă să opereze lângă Novomykhailivka.

image

UPDATE Angajamentele poziționale limitate au continuat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia pe 15 ianuarie, dar nu au existat schimbări în prima linie. Forțele ruse au atacat la vest de Staromayorske (la sud de Velyka Novosilka), lângă Chervone (la sud-vest de Velyka Novosilka) și în direcția Prechystivka (la sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale în vestul regiunii Zaporijia pe 15 ianuarie, în ciuda vremii proaste din zonă. Angajamentele poziționale au continuat lângă Robotyne și la vest de Verbove (la est de Robotyne). Batalioanele de voluntari „Storm Ossetia” și „Alania” din Osetia de Nord au susținut că forțele ruse au realizat câștiguri marginale în apropiere de Verbove, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Bloggeri ruși au susținut că activitatea dronelor ucrainene în zona Robotyne a scăzut din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, dar că focul de artilerie rusesc și ucrainean nu a scăzut. Elemente ale detașamentului rusesc BARS-11 „Kuban” (Rezerva de Luptă a Armatei Ruse) și ale Unității de Răspuns Rapid fără echipaj „Bobr” a Ministerului rus al Apărării (MOD) operează în direcția Zaporijia. Operatorii de drone ai Regimentului 429 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 19 Infanterie Motorizată, Armata 58 de Arme Combinate, Districtul Militar de Sud [SMD]) operează în apropiere de Jerebyanky (30 km nord-vest de Robotyne).

image

UPDATE Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a relatat pe 14 ianuarie că au avut loc explozii nespecificate în Melitopolul ocupat.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent în vestul Krynky, pe malul de est (stânga) din regiunea Herson. Imaginile geolocalizate publicate pe 15 ianuarie arată că forțele ruse au înaintat spre nord până la țărm în vestul Krynky. Forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est al Oblastului Herson, iar luptele poziționale limitate au continuat lângă Krynky. Surse ruse au susținut că, prezentele condiții meteorologice inhibă mișcările și debarcările bărcilor ucrainene pe malul de est, deoarece râurile și canalele Niprului și Konkăi sunt înghețate.

image

UPDATE Grupul de partizani ucraineni „Atesh” din Crimeea a raportat pe 15 ianuarie că partizanii săi s-au infiltrat cu succes în pozițiile Regimentului 18 de rachete antiaeriene de gardă rusesc (Divizia 31 de apărare aeriană) din Feodosia ocupată, Crimeea. Misiunea președintelui ucrainean în Crimeea a raportat pe 15 ianuarie că partizanii Atesh au dezvăluit poziții rusești la 15 km de Evpatoria, Crimeea.

UPDATE Republica Populară Donețk (DNR) formează un detașament de operare de drone pentru femei. Comandantul unui detașament de UAV al DNR „Goodwin” a anunțat pe 15 ianuarie că DNR a recrutat deja două femei în detașamentul de UAV fără nume. „Goodwin” a susținut că el și colegii săi militari au pregătit deja peste 1.000 de operatori de drone din 2015 și a menționat că el recrutează femei, care demonstrează acuratețe înnăscută.

UPDATE Misiunea președintelui ucrainean în Crimeea a raportat pe 15 ianuarie că forțele ruse au stabilit o tabără de antrenament la o veche cramă din Crimeea ocupată, care a fost închisă de mult timp. Misiunea a remarcat că în interiorul taberei de antrenament se află până la 120 de militari, până la cinci camioane care transportă personal și muniție și alte două camioane.

UPDATE Personalul Grupului de Forțe de Est al Rusiei testează noi drone nespecificate de lovitură și recunoaștere (FPV) în Ucraina. Un reprezentant nenumit al bazei industriale de apărare a Rusiei (DIB) a remarcat că este important să se testeze noi drone în luptă pentru a vedea cum interacționează cu războiul electronic ucrainean (EW). Ministerul rus al Apărării (MOD) a declarat că armata rusă va transfera în curând aceste drone în prima linie.

UPDATE Prim-ministrul rus Mihail Mișhustin a anunțat pe 15 ianuarie că guvernul rus a aprobat un program de extindere a producției interne de avioane, motoare și instrumente de zbor. Mishustin a declarat că guvernul rus va trage fonduri din Fondul Național de Asistență Socială pentru a finanța extinderea producției de avioane, creșterea capacității de producție a fabricilor existente și crearea unei noi baze materiale și de componente electronice.

UPDATE Cercetătorul militar ucrainean Andriy Tarasenko a declarat pe 13 ianuarie că este puțin probabil ca întreprinderea rusă de apărare Uraltransmash să înceapă producția în serie de tunuri autopropulsate Koalitsiya-SV din cauza capacității de producție limitate. Tarasenko a declarat că Uraltransmash se va concentra probabil pe repararea și modernizarea tunurilor autopropulsate Msta-S și pe finalizarea lucrărilor la prototipurile sistemului Koalitsiya-SV. Surse ruse au susținut că întreprinderea rusă de apărare de stat Rostec a livrat armatei ruse un număr nespecificat de sisteme Koalitsiya-SV la sfârșitul anului 2023. Postul rus afiliat la stat Top War a declarat la 13 ianuarie că deputatul rus, prim-ministrul Mihail Mișhustin și ministrul Comerțului și Industriei, Denis Manturov a vizitat întreprinderi rusești de apărare nespecificate din regiunea Sverdlovsk pentru a verifica progresul lor în producerea sistemelor Koalitsiya-SV.

UPDATE Ministerul ucrainean al Industriilor Strategice și Asociația Estonă de Apărare și Industrie Aerospațială au semnat pe 14 ianuarie un acord de cooperare care acoperă dezvoltarea și transferul de noi tehnologii între ambele țări și va permite accesul direct între industria de apărare estonă și instituțiile statului ucrainean. Asociația Estonienă de Apărare și Industrie Aerospațială a declarat că 10 companii estoniene din industria de apărare operează deja în Ucraina.

UPDATE Inițiativa ucraineană „Armata dronelor” a anunțat pe 15 ianuarie că inginerii ucraineni au dezvoltat muniție EFP-S perforatoare pentru drone de vizualizare (FPV) care este eficientă împotriva vehiculelor ușor blindate. Muniția EFP-S cântărește 165 de grame, are o viteză de 1.800 de metri/secundă și o rază de explozie de opt metri.

UPDATE Ministrul ucrainean al transformării digitale Mykhailo Fedorov a declarat pe 10 ianuarie că platforma Brave 1 a guvernului ucrainean a dezvoltat punctul de tragere mobil UTE MT-1 cu o mitralieră de calibru mare pe care operatorii ucraineni o pot controla de la distanță. Fedorov a declarat că Ucraina a testat deja punctul mobil de tragere pe terenurile de antrenament ucrainene și că un grant Brave 1 va finanța producția a două versiuni îmbunătățite ale UTE M-1.

UPDATE Secretarul Apărării al Regatului Unit (Marea Britanie) Grant Shapps a declarat la 15 ianuarie că Regatul Unit a antrenat peste 60.000 de militari ucraineni din 2014 și că peste 20 de țări s-au alăturat din decembrie 2023 coaliției navale a Regatului Unit și Norvegiei „pentru a apăra flancul maritim al Ucrainei”.

UPDATE Direcția Principală de Informații Militare (GUR) ucraineană a declarat că forțele de rezistență ucrainene au detonat un vehicul militar rus UAZ Patriot în Melitopolul ocupat, regiunea Zaporijia, rănind patru militari ruși și ucigând un număr nespecificat de militari.

UPDATE Autoritățile ruse continuă eforturile de a integra Ucraina ocupată în sistemul educațional, societatea și cultura Rusiei. Ministrul rus al Educației Serghei Kravstov a declarat în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin din 15 ianuarie că Rusia intenționează să integreze cât mai mult posibil teritoriile ucrainene ocupate în sistemul de învățământ rus între 2024 și 2026. Kravstov a declarat că autoritățile ruse au furnizat bibliotecilor în Ucraina ocupată 1,3 milioane de cărți rusești și au renovat 683 de școli. Guvernatorul administrației de ocupație a Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a susținut pe 15 ianuarie că Fondul de grant prezidențial rus va oferi 58 de milioane de ruble (661.200 USD) către 22 de organizații non-profit din Sevastopol pentru a implementa programe, inclusiv cele care vizează educația patriotică a copiilor. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a susținut pe 15 ianuarie că Fondul prezidențial rus pentru inițiative culturale a oferit aproximativ 740 de milioane de ruble (8,4 milioane de dolari) 956 de instituții culturale și sportive din regiunea ocupată Luhansk în 2023.

UPDATE Organizațiile afiliate la Kremlin și subiecții federali ruși continuă să stabilească rețele de patronaj cu teritoriile din Ucraina ocupată. Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS, pe 15 ianuarie, că regiunea Briansk a investit 1,2 miliarde de ruble (13,6 milioane de dolari) în restaurarea orașului Bryanka, regiunea Lugansk, ocupată din 2022. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a declarat la 15 ianuarie că „Programul Poporului” al Rusiei Unite și Republica Kabardino-Balkariană au sprijinit construirea unei unități medicale în Mykhailivka ocupată, Regiunea Herson.

UPDATE Autoritățile ruse continuă eforturile care vizează probabil colectarea de date despre cetățenii ucraineni și creșterea numărului de alegători presupuși, în alegerile prezidențiale din martie 2024. Administrația de ocupație a regiunii Herson a declarat la 15 ianuarie că rezidenții nu au nevoie de un pașaport rusesc pentru a vota la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia și că un pașaport ucrainean, carte de identitate, înregistrare rezidențială sau alte documente oficiale ucrainene sunt suficiente.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și Kremlinul și-au continuat eforturile de a curta circumscripțiile ruse care sunt afectate de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, înaintea alegerilor prezidențiale din martie. Putin a vorbit la forumul „Împreună vom câștiga” pentru veteranii războiului rusesc din Ucraina pe 15 ianuarie și a subliniat importanța dezvoltării unei mișcări a veteranilor, întărirea garanțiilor sociale pentru veterani și extinderea programelor medicale și de reabilitare. Putin a remarcat, de asemenea, importanța implicării veteranilor în educarea tinerilor ruși, precum și în promovarea proiectelor umanitare, educaționale, de sensibilizare și de voluntariat. Un blogger afiliat la Kremlin a relatat că cel de-al doilea forum al Fundației Apărătorii Patriei Ruși, dedicat ajutorării veteranilor să revină la viața civilă, a avut loc la Moscova pe 15 ianuarie. Bloggerul a susținut că la forum au participat primul adjunct al șefului de stat major al Administrației Prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, și viceprim-ministrul rus pentru politici sociale, muncă, sănătate și pensii Tatyana Golikova.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul rus al Apărării (MOD) și-a reiterat acuzațiile false obișnuite conform cărora Statele Unite și Occidentul sunt implicate în activități militare-biologice, ca parte a eforturilor continue de a răspândi teorii conspiraționiste despre companiile farmaceutice. Ministerul rus al Apărării a susținut că SUA formează un cadru legislativ pentru finanțarea cercetării militare-biologice din bugetul federal cu companiile Big Pharma și pentru a atrage finanțare de la organizațiile neguvernamentale. ISW a raportat anterior despre utilizarea de către Kremlin a operațiunilor de informare privind pandemia Covid-19 pentru a-și promova obiectivele politice în Ucraina, Occident și pe tot globul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?