LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a bombardat poziții ale forțelor ucrainiene pe direcția Krasnolimansk. ONU a negat afirmația Rusiei că închisoarea din Olenivka a fost lovită de HIMARS

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a bombardat poziții ale forțelor ucrainiene pe direcția Krasnolimansk. ONU a negat afirmația Rusiei că închisoarea din Olenivka a fost lovită de HIMARS

Trupele care deservesc sistemele de rachete cu lansare multiplă BM-21„Grad” (MLRS) ale grupului „Centru” au lovit un punct fortificat și mai multe unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Krasnolimansk, a comunicat Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

Lansator de rachete Grad FOTO: Profimedia

"În timpul serviciului de luptă, personalul militar al echipajelor lansatoarelor de rachete BM-21 Grad au primit ordinul de a deschide focul asupra unei ținte identificate prin recunoaștere", este precizat în comunicat.

UPDATE 03:05 Regatul Unit acuză Rusia că urmărește să atace cu mine marine nave civile în Marea Neagră

Regatul Unit acuză Rusia că intenționează să atace navele civile din Marea Neagră prin intermediul minelor marine pentru a preveni exportul de cereale ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici.

Cargobot FOTO: Shutterstock

Cargobot FOTO: Shutterstock

„Informaţiile serviciilor(...) sugerează că Rusia încearcă să vizeze nave civile care folosesc coridorul umanitar din Ucraina pentru a perturba exportul de cereale ucrainene", a scris Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

UPDATE 23:24 ONU a negat afirmația Rusiei că închisoarea din Olenivka a fost lovită de HIMARS

Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a negat declarația Federației Ruse cu privire la presupusul atac cu HIMARS asupra închisorii din Olenivka din regiunea Donețk, unde au fost ținuți prizonieri de război ucraineni, în perioada 28-29 iulie 2022. Se observă că chiar și o rachetă HIMARS ar fi provocat distrugeri mai grave, scrie agenția Unian.

Explozie la inchisoarea Olenivka FOTO: Telegram

Explozie la inchisoarea Olenivka FOTO: Telegram

Șeful serviciilor ucrainene de informații a declarat pe 6 august că atacul asupra închisorii, în urma căruia au pierit peste 40 de luptători ai oraşului Mariupol, a fost o operațiune de tip „steag fals” cu scopul de a discredita Ucraina şi a diminua ajutorul militar furnizat ţării. Detalii aici.

UPDATE 22:15 Președintele Iohannis cere mai multe sisteme antiaeriene. Cu ce arme se apără România acum de un atac aerian

La o întâlnire restrânsă cu lideri globali aliaţi, preşedintele Klaus Iohannis a cerut capabilităţi sporite pentru detectarea dronelor, precum şi pentru o apărare aeriană mai puternică. Analiștii spun însă că România nu ar trebui să stea cu mâinile în sân în asteptarea ajutoarelor. Detalii aici.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări politice în format restrâns cu lideri globali aliaţi, în contextul continuării conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

UPDATE 22:00 Ce presupune apărarea elastică, tactica rusă în fața contraofensivei ucrainene

Un obstacol neobișnuit de descurajator în calea trupelor ucrainene în această contraofensivă este o tactică adoptată de forțele ruse: cedarea terenului și apoi riposta. Detalii aici.

Soldați ruși în Ucraina FOTO: Profimedia

Soldați ruși în Ucraina FOTO: Profimedia

În loc să țină o linie de tranșee cu orice preț în fața asaltului Ucrainei, spun experții în securitate, comandanții ruși au folosit o tactică militară veche, cunoscută sub numele de „apărare elastică”.

UPDATE 20:31 Situaţia de securitate din zona frontierelor României, discutată de ministrul român al Apărării cu omologul polonez

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 4 septembrie, o întrevedere bilaterală cu omologul polonez, Mariusz Błaszczak, în marja Forumului de Securitate de la Varșovia. Detalii aici.

Angel Tîlvăr a participat la Forumul de Securitate de la Varșovia. FOTO: MAPN

Angel Tîlvăr a participat la Forumul de Securitate de la Varșovia. FOTO: MAPN

UPDATE 19:23 Exportul de cereale ucrainene a scăzut cu 24% în anul comercial 2023-2024

Ucraina a înregistrat o scădere de 24% în cantitatea de cereale exportate în sezonul comercial cuprins între iulie 2023 - iulie 2024. În această perioada, Kievul a exportat 6,82 milioane de tone, comparativ cu 8,99 milioane tone de cereale, într-o perioadă similară de anul trecut, după cum arată datele publicate de către Ministerul Agriculturii de la Kiev. Detalii aici.

Exportul de cereale ucrainene a scăzut cu 24% în anul comercial 2023-2024 Foto: Shutterstock

Exportul de cereale ucrainene a scăzut cu 24% în anul comercial 2023-2024 Foto: Shutterstock

De asemenea, 153.000 tone de cereale au fost exportate în primele trei zile din octombrie 2023, faţă de 297.000 tone în urmă cu un an.

UPDATE 19.07 Când ar putea deveni Ucraina membră UE? Estimările președintelui Consiliului European

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că Ucraina ar putea adera până în 2030 la Uniunea Europeană dacă va îndeplini anumite condiții.

Charles Michel FOTO: EPA-EFE

Charles Michel FOTO: EPA-EFE

„Ucraina poate fi membră UE în anul 2030 dacă fiecare parte îşi face temele”, a apreciat Charles Michel într-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel” și preluat de agențiile de presă DPA și Agerpres .

Pentru aceasta, a continuat Michel, UE trebuie „să grăbească procesul de luare a deciziilor”. O aderare accelerată a Ucrainei „ar dovedi de asemenea că UE este capabilă de acţiune geopolitică”, a subliniat el. Detalii aici

UPDATE 18.45 Trupe speciale ucrainene au debarcat în Crimeea: Pierderi grele anunțate în rândul ocupanților ruși

Trupe speciale ucrainene au pătruns pe teritoriul Peninsulei Crimeea, au atacat poziții ale ocupantului rus și s-au retras după finalizarea misiunii, afirmă Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Detalii aici.

„Forțele speciale Stugna și Frăția, ca parte a unității speciale Timur din cadrul HUR, au debarcat pe teritoriul Peninsulei Crimeea și au învins prin foc ocupanții moscoviți! Crimeea va rămâne a Ucrainei! Glorie Ucrainei!”, se arată într-un mesaj publicat de HUR alături de un filmuleț din cadrul operațiunii.

Citându-l pe purtătorul de cuvânt al HUR, Andrii Iusov, „Ukrainska Pravda” scrie despre pierderi grele în rândul ocupantului rus din Crimeea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat