LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia anunță crearea unui „costum de invizibilitate” care îi va proteja pe militarii ruși de echipamentele de termoviziune ucrainene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia anunță crearea unui „costum de invizibilitate” care îi va proteja pe militarii ruși de echipamentele de termoviziune ucrainene

Agenția de știri TASS a relatat pe 19 ianuarie că firma rusă HiderX creează un „costum de invizibilitate” care va camufla și va proteja personalul militar rus de echipamentele de termoviziune ucrainene.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE Forțele ucrainene au efectuat lovituri de succes cu drone împotriva țintelor din regiunile Leningrad și Tula, unde loviturile repetate cu drone ucrainene pot repera sistemele rusești de apărare aeriană cu rază scurtă de apărare, apărând ținte potențial semnificative de-a lungul rutelor de zbor așteptate. Mass-media ucraineană, citând surse anonime din cadrul serviciilor speciale ucrainene, a raportat că forțele ucrainene au efectuat lovituri cu drone împotriva Uzinei Shcheglovsky Val din orașul Tula, regiunea Tula și uzina „Novateka” și terminalul de gaze din apropierea portului Ust-Luga, regiunea Leningrad în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Uzina Shcheglovsky Val produce sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S și Pantsir-S1, iar complexul Ust-Luga procesează condens de gaz stabil în nafta ușoară și grea, motorină, kerosen și combustibil naval. Surse rusești au distribuit imagini care pretind că arată explozii în orașul Tula și Ust-Luga, probabil rezultatele unor lovituri de succes ucrainene. Imaginile geolocalizate publicate pe 20 ianuarie arată explozii suplimentare peste orașul Smolensk, indicând posibile lovituri ucrainene în zonă. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că apărarea antiaeriană rusă a distrus cinci drone deasupra regiunilor Tula, Oryol și Smolensk. Forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu drone cu succes asupra instalațiilor militare rusești din regiunea Leningrad pe 18 ianuarie.

UPDATE O sursă din interior rusă a susținut pe 21 ianuarie că acoperirea rusă de apărare aeriană asupra Oblastului Leningrad este slabă și a indicat că apărarea antiaeriană rusă din Oblastul Leningrad nu este probabil aranjată pentru a se apăra împotriva loviturilor din sud. Sistemele rusești de apărare aeriană din Oblastul Leningrad sunt cel mai probabil poziționate pentru a se apăra împotriva atacurilor din nord-vest și vest, deoarece Rusia și-a organizat istoric apărarea aeriană în zonă pentru a se apăra împotriva atacurilor ipotetice ale NATO. Armata rusă reformează în prezent districtul militar Leningrad (LMD) cu intenția exprimată de a se pregăti pentru un potențial viitor război convențional împotriva NATO și ar putea aranja mijloacele militare într-un mod care să se așeze de-a lungul graniței cu membrii NATO. Loviturile ucrainene din regiunea Leningrad ar putea determina forțele ruse să repoziționeze sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune de-a lungul rutelor de zbor așteptate ale dronelor ucrainene pentru a apăra potențiale ținte de valoare strategică. Forțele ruse care folosesc sisteme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Pantsir, ar putea să nu poată acoperi toate potențialele ținte importante din Oblastul Leningrad fără a aduce sisteme suplimentare în zonă, iar atacurile ucrainene continue în zonele din spatele frontului din Rusia ar putea astfel crește presiunea asupra apărării aeriene a Rusiei per total.

UPDATE Autoritățile moldovenești au acuzat trupele ruși de menținere a păcii din Transnistria de numeroase încălcări, inclusiv utilizarea necorespunzătoare a dronelor, în timp ce desfășurau exerciții la sfârșitul lunii decembrie 2023, determinând un atac informațional al unui purtător de cuvânt pro-Kremlin. Membrii delegației moldovenești la Comisia Comună de Control (JCC) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au cerut în cadrul unei reuniuni a CCC din 18 ianuarie ca JCC să efectueze o anchetă asupra forțelor ruse de menținere a păcii pentru folosirea de arme de calibru mic, drone și imitații de arme. în timpul unui exercițiu de respingere a unui atac de sabotaj asupra avanpostului forțelor de menținere a păcii din zona de securitate a Moldovei la 22 decembrie 2023. Autoritățile moldovenești au declarat că prezența și utilizarea acestor arme de către forțele ruse de menținere a păcii în interiorul zonei de securitate încalcă protocoalele JCC și că forțele ruse de menținere a păcii nu au dezvăluit în mod corespunzător unele dintre aceste arme și drone ca parte a arsenalului lor. Ca răspuns la 21 ianuarie autoritățile moldovenești au făcut presiuni din ce în ce mai mari asupra republicii separatiste susținute de Rusia Transnistria, cerând retragerea forțelor de menținere a păcii ruși și prin presiunea economică. Bloggerul a susținut că guvernul Republicii Moldova a impus taxe „duble” afacerilor transnistrene, care se ridică la aproximativ 16 milioane de dolari într-un interval de timp nespecificat și care va crește costul vieții în Transnistria. Modificările recente ale Codului Vamal al Republicii Moldova impun întreprinderilor transnistrene să plătească taxe vamale de import către guvernul Republicii Moldova, în timp ce anterior întreprinderile transnistrene plăteau doar taxe către guvernul transnistrean. Bloggerul a susținut că această presiune susține „reintegrarea forțată” a Transnistriei în Moldova și că Rusia ar trebui să se pregătească pentru o escaladare ulterioară, amintind de acuzațiile recente ale președintelui transnistrean Vadim Krasnoselsky. Afirmațiile bloggerului afiliat la Kremlin și acuzațiile lui Krasnoselsky sunt probabil parte dintr-o operațiune de informare care vizează destabilizarea Moldovei, care se învecinează cu România, membru NATO, și să justifice orice escaladare viitoare a Rusiei în regiune.

UPDATE Probabil că Rusia intensifică relațiile cu Coreea de Nord, ca parte a unui efort de a procura mai multă muniție de artilerie din străinătate, pe fondul penuriei de muniție rusă. Ministerul de Externe nord-coreean a declarat pe 20 ianuarie că președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea de a vizita Coreea de Nord „la o dată devreme” (probabil în 2024) în timpul întâlnirii recente cu ministrul nord-coreean de externe Choe Son-hui la Moscova. Putin a vizitat ultima dată Coreea de Nord în 2000, iar interesul său reînnoit pentru aprofundarea relațiilor ruso-coreene este probabil parte a eforturilor sporite ale Rusiei de a procura muniție din străinătate. Generalul-locotenent al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Kyrylo Budanov a declarat într-un interviu din 21 ianuarie că, în ultimul timp Coreea de Nord a furnizat „o cantitate semnificativă de muniție de artilerie”, ceea ce a permis Rusiei „să respire puțin.” Budanov a sugerat că forțele ruse probabil că s-ar fi confruntat cu deficite semnificative din punct de vedere operațional de muniție de artilerie, fără muniția furnizată de Coreea de Nord. Generalul-maior adjunct al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Vadym Skibitskyi a declarat că, până acum, Coreea de Nord a livrat Rusiei un milion de obuze de artilerie din septembrie până în noiembrie 2023 și că baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) poate produce în total două milioane de obuze de 122 mm și 152 mm anual, ceea ce a dus la un deficit de 500.000 de obuze în 2023 și va duce probabil la un deficit similar în 2024.

UPDATE Forțele ruse au avansat la nord-vest de Svatove, pe fondul continuării luptei de poziție de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove pe 21 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au înaintat la sud-vest de Krokhmalne (la nord-vest de Svatove) și s-au apropiat de periferia de est a lui Berestove (la nord-vest de Svatove). Bloggerul a susținut că forțele ruse au capturat recent o secțiune de patru kilometri lățime a autostrăzii R-07 (Svatove-Kupyansk) lângă Krokhmalne și o secțiune nespecificată a autostrăzii R-07 lângă Novoselivske. ISW nu a observat confirmarea acestor afirmații. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au capturat Krokhmalne, iar purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a recunoscut că forțele ucrainene s-au retras din așezare. ISW a observat imagini geolocalizate publicate pe 20 ianuarie, care indică faptul că forțele ruse au capturat Krokhmalne, iar surse ruse au susținut că imaginile arată elemente ale Diviziei 47 de tancuri de gardă ruse (Armata 1 de tancuri de gardă, districtul militar de vest) în așezare. Surse ruse și ucrainene au declarat pe 21 ianuarie că luptele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și Lacul Lyman, la est de Kupyansk, lângă Petropavlivka, la nord-vest de Svatove, lângă Krokhmalne și Stelmakhivka și la vest de Svatove, lângă Kolomyichykha. Fityo a declarat că forțele ruse au pierdut 7.055 de militari în direcțiile Kupyansk și Lyman până acum în ianuarie 2024 și că forțele ruse au pierdut aproximativ 14.000 de militari în aceste direcții în decembrie 2023.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în direcția Lyman pe 21 ianuarie. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord-vest de Kreminna, lângă Zhytlivka, la vest de Kreminna, lângă Terny și Yampolivka, la sud-vest de Kreminna, lângă Dibrova și zona pădurii Serebryanske și la sud de Kreminna, lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat cel puțin 13 atacuri în direcția Lyman pe 21 ianuarie, comparativ cu cel puțin 24 de atacuri pe 19 ianuarie și cel puțin 25 de atacuri pe 20 ianuarie. Un soldat ucrainean care a luptat recent în zona pădurii Serebryanske a declarat într-un interviu publicat pe 21 ianuarie că forțele ruse au putut să folosească zona împădurită pentru a ascunde mai bine sistemele de artilerie și se bazează pe vizibilitatea redusă a pădurii pentru a angaja grupuri mai mari la atacuri.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat lângă Bakhmut pe 21 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în această zonă a liniei frontului. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka, în direcția Ivanivske (vest de Bakhmut), la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka și la nord-vest de Horlivka lângă Pivnichne și Shumy. Elementele Diviziei a 98-a Aeropurtate (VDV) din Rusia continuă să opereze la nord-vest de Bakhmut.

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate la sud și sud-vest de Avdiivka. Imaginile geolocalizate publicate pe 21 ianuarie arată că forțele ruse au avansat în zona restaurantului „Tsarska Okhota” de-a lungul străzii Soborna (la sud de Avdiivka) și de-a lungul unei linii de copaci la sud-vest de Avdiivka. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că forțele ruse au avansat de-a lungul străzilor Kolosova și Lermentova, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestui presupus avans. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka și Stepove; în apropierea fabricii de cocs din nord-vestul Avdiivka; la vest de Avdiivka lângă Sieverne; și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske, Vodyane și Nevelske. Comandantul Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi și purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Ștupun, au declarat că forțele ruse se pregătesc să intensifice activitatea în direcția Avdiivka și au concentrat peste 40.000 de personal în zonă. Tarnavskyi a remarcat că forțele ruse nu au efectuat niciun atac aerian în direcția Tavriisk (Avdiivka prin vestul regiunii Zaporizhia) în ultimele două zile. Mașoveț a afirmat că elemente ale Brigăzii 1 de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]), Brigăzii 55 de pușcăși Motorizată (Armata 41 armată combinată, districtul militar central) și Brigada de recunoaștere și asalt „Veterană” (voluntari) Assault Corps) operează la sud de Avdiivka. Elementele Brigăzii a 9-a de Infanterie Motorizată ruse (Corpul I de armată DNR) continuă să opereze lângă Avdiivka.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 21 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte la vest de orașul Donețk, lângă Marinka și Heorhiivka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka. Elementele Brigăzii a 5-a de Infanterie Motorizată ruse (Corpul 1 al armatei DNR) continuă să opereze lângă Heorhiivka.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în vestul regiunii Zaporijia pe 21 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Angajamentele poziționale au continuat lângă Robotyne și Novoprokopivka (la sud de Robotyne) și la vest de Verbove (la est de Robotyne). Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat că elementele Regimentului 237 Aeropurtat (VDV) din Rusia (Divizia 76 VDV) au încercat fără succes să împingă forțele ucrainene din pozițiile de la vest de Verbove în ultima zi. Mașoveț a raportat, de asemenea, că elemente ale Regimentului 70 de Infanterie Motorizată (42 MRD, 5 CAA, Districtul Militar Sud [SMD]) și Regimentul 104 VDV (76 VDV Division) au condus operațiuni de asalt fără succes lângă Robotyne.

image
image
image

UPDATE Luptele de poziție au continuat pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 21 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele au continuat în și lângă Krynky, pe malul de est. Elementele Regimentului 26 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 70 de Infanterie Motorizată, Armata a 18-a de Arme Întrunite) continuă să opereze lângă Krynky.

image

UPDATE Oficialii ruși și de ocupație au susținut că forțele ucrainene au efectuat lovituri fără succes cu rachete împotriva Crimeei ocupate pe 21 ianuarie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat trei rachete ucrainene deasupra Mării Negre, lângă coasta de vest a Crimeei, pe 21 ianuarie. Autoritățile de ocupație din Crimeea au închis temporar Podul Strâmtorii Kerci din cauza bombardamentului. Oficialii ruși închid periodic podul din motive de siguranță în urma loviturilor ucrainene, probabil din cauza amenințării unor noi lovituri care ar putea viza podul.

UPDATE Publicația rusă de opoziție Mobilization News a raportat pe 21 ianuarie că probabil comandanții militari ruși maltratează trupele pe un teren de antrenament din regiunea Volgograd. Mobilization News a raportat că actori nespecificați, probabil comandanți ruși, bat și abuzează personalul din „Regimentul 242 al unității militare nr. 46217”, probabil Regimentul 242 de Infanterie Motorizată de gardă (Brigada 20 de Infanterie Motorizată de Gardă Independentă, Armata 8 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud), la un centru de instruire din regiunea Volgograd. Brigada a 20-a de Infanterie Motorizată de Gardă Independentă are sediul în orașul Volgograd. Personalul militar rus a declarat pentru Mobilization News că trebuie să doarmă în corturi neîncălzite și să-și cumpere propriile uniforme și echipamente și că nimeni nu îi antrenează.

UPDATE Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut pe 21 ianuarie că elemente ale Regimentului 94 Operațional rus (Brigada Operațională Separată 46, Districtul Caucazului de Nord din Rosgvardia) s-au întors în Ucraina ocupată și intenționează să se rotească într-un sector „critic” nespecificat.

UPDATE Agenția de știri TASS a relatat pe 19 ianuarie că firma rusă HiderX creează un „costum de invizibilitate” care va camufla și va proteja personalul militar rus de echipamentele de termoviziune ucrainene. HiderX a declarat pentru TASS că noul costum este acoperit cu o compoziție chimică nespecificată și se bazează în totalitate pe tehnologia rusă. HiderX a declarat că acesta cântărește aproximativ 350 de grame și poate încăpea într-un buzunar și că testarea pentru costum va fi finalizată până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

UPDATE Ministrul adjunct al apărării ucrainean Dmytro Klimenkov sa întâlnit cu Christian Moore, consilierul politic al Ambasadei SUA în Ucraina, pe 21 ianuarie și a discutat despre progresele Ucrainei în reformarea sistemului său de achiziții pentru a fi în conformitate cu standardele NATO. Klimenkov a declarat că Ucraina lucrează pentru a-și reforma organizația de achiziții, procesul bugetar și instituțiile pentru a adera la standardele NATO.

UPDATE Subiecții federali ruși continuă să promoveze rețelele de patronaj în Ucraina ocupată. Administrația de ocupație a regiunii Herson a declarat la 21 ianuarie că oftalmologii din Republica Mordovia tratează pacienți în raionul ocupat Kalanchak, regiunea Herson și că peste patru echipe, cu un total de 30 de medici din Republica Mordovia, au tratat pacienți și au contribuit la dezvoltarea infrastructurii medicale în zonele ocupate. Raionul Kalanchak în 2023.

ȘTIRE INIȚIALĂ Kremlinul încearcă să justifice războiul Rusiei în Ucraina ca fiind necesar pentru a preveni atacurile ucrainene pe teritoriul ocupat de ruși în Ucraina. Surse ruse au susținut pe 21 ianuarie că forțele ucrainene au lovit o piață din orașul Donețk ocupat cu arme furnizate de Occident. Ministerul rus al Afacerilor Externe (MAF) a acuzat Occidentul și Ucraina de încălcarea dreptului internațional și a susținut că lovitura demonstrează nevoia Rusiei de a-și atinge obiectivele militare în Ucraina pentru a preveni amenințările de securitate care provin de pe teritoriul ucrainean. The New York Times a raportat pe 21 ianuarie că nu poate confirma în mod independent actorii din spatele bombardamentului, iar oficialii ucraineni nu au comentat încă lovitura.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?