LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia investește aproximativ 7,65 miliarde de dolari în producția de drone. Noi atacuri cu drone asupra orașelor ucrainiene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia investește aproximativ 7,65 miliarde de dolari în producția de drone. Noi atacuri cu drone asupra orașelor ucrainiene

În districtul Pokrovsky din regiunea Donețk în urma atacului cu rachete S-300, 11 ucraineni au fost uciși; printre victime se numără 5 copii; alte opt persoane au fost rănite.

Foto: Serviciul de Stat de Urgență

UPDATE Rușii au atacat Dnipro cu drone: o clădire mare a fost avariată. Sâmbătă, 6 ianuarie 2024, invadatorii ruși au atacat Dnipro cu drone. O clădire mare a fost avariată și mai multe mașini au fost distruse. După cum a raportat șeful OVA Dnipropetrovsk, Dmytro Lysak , în clădire locuiau 22 de familii. Serviciile de urgență au salvat șase persoane, dintre care doi copii. Se știe că două persoane au cerut ajutor medical. Din fericire, nu au fost morți. Serviciul de Stat de Urgență a publicat o fotografie cu consecințele atacului inamic asupra orașului. În lichidarea acestor consecințe au fost implicați 45 de salvatori și 11 unități de pompieri și echipamente speciale ale Direcției Principale a Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Dnipropetrovsk. Lysak a adăugat că în cursul serii în regiunea Dnipropetrovsk au fost distruse 7 drone inamice - în raioanele Dnipro și Nikopol. În după-amiaza zilei de 6 ianuarie, invadatorii ruși au lovit regiunea Harkov. Kupiansk și Vovchansk au intrat sub focul inamicului. Două persoane au fost rănite, iar infrastructura civilă a fost avariată. În plus, rușii au atacat districtul Pokrovsky din regiunea Donețk cu rachete S-300. Șeful OVA Donețk, Vadym Filashkin, a raportat că 11 ucraineni au fost uciși în urma atacului. Printre victime se numără 5 copii. Alte opt persoane au fost rănite.

UPDATE Forțele ucrainene desfășoară o campanie de lovituri de mai multe zile împotriva țintelor militare rusești din Crimeea ocupată și au lovit cu succes mai multe ținte în întreaga peninsulă. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit o clădire administrativă de pe aerodromul rus din Saky, Crimeea ocupată, cu până la patru rachete de croazieră Storm Shadow, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au distrus cinci drone ucrainene și patru rachete peste Marea Neagră și Crimeea în noaptea de 5 spre 6 ianuarie și șase rachete ucrainene Neptune peste nord-vestul Mării Negre pe 6 ianuarie. Comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul locotenent Mykola Oleshchuk a mulțumit piloților ucraineni pentru că au lovit cu succes ținte pe aerodromul Saky, dar nu a precizat dacă se referea la loviturile ucrainene din 4, 5 sau 6 ianuarie. Oleshchuk a postat imagini prin satelit care arată ținta atacului ucrainean de succes raportat la aerodromul Saky, deși în prezent, ISW nu poate identifica care a fost ținta. Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a declarat pe 6 ianuarie că GUR, forțele aeriene ucrainene și forțele ucrainene au efectuat o operațiune specială complexă care a lovit pozițiile radar rusești pe aerodromul Saky și un depozit de echipamente lângă Hryshyne (60 km nord-est) din Yevpatoria) pe 4 ianuarie. GUR a postat imagini prin satelit care arată deteriorarea depozitului de muniții rusesc de lângă Hryshyne. Oficiali și surse ucrainene au raportat că forțele ucrainene au lovit, de asemenea, un sistem radar de apărare aeriană și un centru de comunicații din Evpatoria responsabil de coordonarea operațiunilor rusești de apărare aeriană în Crimeea ocupată, depozite de muniții în apropiere de Pervomaiske (82 km nord de Simferopol) și un post de comandă rusesc lângă Sevastopol în lovituri din 4 ianuarie. Rapoartele ucrainene și rusești indică faptul că rachetele și dronele ucrainene au străpuns apărarea antiaeriană rusă în Crimeea ocupată și au lovit cu succes unele ținte vizate.

UPDATE Un proeminent blogger rus, afiliat la Kremlin, a susținut că forțele ucrainene desfășoară lovituri care vizează degradarea umbrelei rusești de apărare aeriană de deasupra Crimeei ocupate. ISW nu va evalua intenția actualei campanii de atac ucrainene împotriva zonelor din spatele frontului, din Crimeea ocupată în acest moment. Forțele ucrainene au desfășurat o campanie de lovituri împotriva infrastructurii militare ruse, a cartierului general, a rutelor logistice și a echipamentelor flotei Mării Negre (BSF) în vara anului 2023, care a împins operațiunile navale rusești din partea de vest a Mării Negre și care a urmărit să degradeze capacitatea armatei ruse. să folosească Crimeea ca zonă de ședere și logistică pentru operațiuni defensive în sudul Ucrainei.

UPDATE Un blogger rus a susținut că forțele ruse trebuie să îmbunătățească planificarea și coordonarea la niveluri tactice și operaționale, astfel încât operațiunile ofensive rusești să poată ieși din războiul pozițional actual din Ucraina. Bloggerul a declarat că forțele ruse nu ar trebui să concentreze formațiunile de atac – în special unitățile mecanizate – în direcțiile de atac prevăzute, din cauza amenințării cu lovituri ucrainene împotriva acumulărilor mari de forțe. Bloggerul a declarat că forțele ruse trebuie să preceadă orice ofensivă cu foc de artilerie pregătitoare atât împotriva obiectivului pe care forțele ruse îl atacă, cât și a pozițiilor de tragere a artileriei ucrainene într-o zonă mai largă din raza obiectivului. Bloggerul a subliniat importanța coordonării acțiunilor diverselor unități, inclusiv alocarea unor unități individuale de artilerie pentru acoperirea anumitor sectoare ale frontului și alocarea unor muniții pentru pregătirea câmpului de luptă, dar și păstrarea de rezerve de muniție pentru momentul care urmează începerii atacului. Bloggerul a remarcat că unitățile ruse care atacă trebuie să mențină comunicații neîntrerupte și să poată face schimb rapid de informații. Ar trebui să existe coordonare și cu unitățile militare ruse de pe mai multe fronturi. Bloggerul a observat că înaltul comandament militar rus trebuie să înțeleagă și să încorporeze geografia câmpului de luptă și paleta forțelor și apărării ucrainene din zonă în planurile de luptă. ISW nu a observat niciun indiciu că forțele ruse și-au îmbunătățit capacitatea de a planifica și coordona operațiunile ofensive, având în vedere efortul ofensiv rusesc costisitor și dezordonat în curs de desfășurare lângă Avdiivka. Cu toate acestea, forțele ruse din Ucraina s-au dovedit capabile să adapteze cu succes aspecte limitate ale operațiunilor lor sau eforturilor defensive în anumite sectoare ale frontului. Nu este clar dacă înaltul comandament rus va fi capabil să îmbunătățească coordonarea tactică și operațională în sectoare mai mari ale frontului, așa cum a cerut bloggerul.

UPDATE Furnizarea occidentală de sisteme de apărare aeriană și rachete Ucrainei pe termen scurt și mediu rămâne crucială pentru dezvoltarea de către Ucraina a unei baze industriale de apărare (DIB) care poate susține efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, pe termen lung. Viceministrul ucrainean al apărării, general-locotenent Ivan Havrylyuk, a declarat pe 6 ianuarie că Ministerul ucrainean al Apărării a finalizat procesul de aprobare pentru aproximativ 15 noi tipuri de arme și echipamente militare, inclusiv sisteme robotizate, drone, sisteme de război electronic (EW), echipament de geniu, un vehicul blindat de luptă modernizat și sisteme de rachete ghidate antitanc și muniție, către Forțele Armate ucrainene în prima săptămână a anului 2024. Acest proces de aprobare permite Ministerului Apărării din Ucraina să încheie acorduri cu producătorii din apărare și să trimită arme armatei ucrainene. Havrylyuk a declarat că Forțele Armate ucrainene au finalizat procesul de aprobare pentru peste 200 de tipuri de arme și echipamente militare produse pe plan intern în 2023.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat pe 4 ianuarie că acordarea ajutorului SUA rămâne „critică”, deoarece Ucraina nu este încă în măsură să se apere, dar nu va trebui să continue la nivelurile actuale, deoarece Ucraina lucrează pentru a-și extinde industria de apărare pentru a putea să „stea pe propriile picioare”. ISW a evaluat anterior că recentele atacuri rusești pe scară largă au vizat instalațiile industriale ucrainene în efortul de a degrada capacitatea Ucrainei de a-și dezvolta DIB și de a-și susține efortul de război împotriva Rusiei. Configurația umbrelei de apărare aeriană a Ucrainei, inclusiv sistemele de apărare aeriană furnizate de Occident, în zonele vizate s-a dovedit vitală pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva rachetelor rusești, în special a rachetelor balistice. Generalul comandant-șef ucrainean Valerii Zalujnyi a declarat pe 2 ianuarie că sistemele Patriot au permis forțelor ucrainene să doboare un număr record (10) de rachete hipersonice Kinjal în timpul atacurilor ruse din 1-2 ianuarie. The New York Times ( NYT ) a relatat pe 6 ianuarie că oficialii Casei Albe și Pentagonului au avertizat că SUA nu vor putea, în curând, să furnizeze Ucrainei rachete de apărare aeriană Patriot.

UPDATE Ministerul danez al Apărării (MOD) a anunțat pe 6 ianuarie că amână prima livrare a șase avioane de luptă F-16 către Ucraina cu până la șase luni. Oficialii danezi au declarat anterior că Danemarca va livra Ucrainei F-16 la începutul anului 2024, iar un document recent de strategie al Ministerului Defensiv al Estoniei a identificat Danemarca ca fiind angajată să livreze F-16 Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024.

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 6 ianuarie. Surse ucrainene și ruse au declarat că luptele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk lângă Synkivka; la est de Kupyansk, lângă Petropavlivka și Ivanivka; la vest de Kreminna, lângă Terny, Torske și Yampolivka; iar la sud de Kreminna lângă Dibrova și zona pădurii Serebryanske. Șeful administrației militare ucrainene din regiunea Luhansk, Artem Lysohor, a declarat că forțele ruse au intensificat bombardamentele asupra pozițiilor ucrainene din apropiere de Nevske (la nord-vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și își formează rezerve în zonă, în pregătirea pentru noi atacuri. Elemente ale unității ruse „Veter 177” a Brigăzii 16 Spetsnaz (Direcția principală a Statului Major al Rusiei sau GRU) operează în direcția Kupiansk și elemente ale Brigăzii a 7-a de Infanterie Motorizată (Armata a 2-a Republicii Populare Lugansk [LNR]) Corps) operează lângă Bilohorivka.

image

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit cu rachete HIMARS obiecte de infrastructură din Kadiivka ocupată, regiunea Lugansk, pe 6 ianuarie.

UPDATE Forțele ucrainene și ruse au continuat angajamentele poziționale lângă Bakhmut pe 6 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-est de Bakhmut în pozițiile de la vest de Soledar; nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Khromove; și la sud-vest de Bakhmut în poziții de lângă Andriivka, la nord-vest de Klișchiivka și la nord de Kurdyumivka. Elemente ale Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) ruse, inclusiv Regimentul 331 VDV și Batalionul 58 Spetsnaz (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în direcția Bakhmut. Elemente ale Brigăzii 200 de Infanterie Motorizată ruse (flota de nord) operează la vest de Soledar.

image

UPDATE Forțele ucrainene și ruse au continuat angajamentele poziționale lângă Avdiivka pe 6 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ucrainene și ruse au declarat că luptele de poziție au continuat la nord-vest de Avdiivka, lângă Berdichi, Novobakhmutivka și Stepove; lângă Uzina de Cocs Avdiivka din nord-vestul Avdiivka; la est de Avdiivka lângă Kruta Balka; iar la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske.

image

UPDATE Forțele ucrainene și ruse au continuat angajamentele poziționale la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 6 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la vest de orașul Donețk, lângă Marinka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Pobieda, Heorhiivka și periferia Novomykhailivka.

image

UPDATE Angajamentele poziționale limitate au continuat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 6 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la sud de Novodarivka (la sud-vest de Velyka Novosilka). Mai mulți bloggeri ruși au postat în 6 ianuarie imagini ale Regimentului 218 de tancuri (Divizia 127 de Infanterie Motorizată, Armata a 5-a Arme Întrunite [CAA a 5-a], Districtul Militar de Est [EMD]) care operează lângă Pryyutne (la sud-vest de Velyka Novosilka) și Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că în acest domeniu sunt active și elemente ale Corpului I de armată din Republica Populară Donețk (DNR).

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în vestul regiunii Zaporijia pe 6 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ruse au capturat mai multe poziții pe linia Robotyne-Verbove, dar ISW nu a observat dovezi vizuale ale progreselor recente ale Rusiei în sectorul frontului. Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele continuă în apropiere de Kopani (la nord-vest de Robotyne), Robotyne, Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne) și Verbove (la est de Robotyne) și că atât forțele ruse, cât și cele ucrainene desfășoară focuri de artilerie grele în zonă. Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene încearcă să contraatace între Robotyne și Verbove cu mici grupuri de asalt.

image
image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 6 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ucrainene continuă să își apere pozițiile în Krynky (pe malul de est). Surse rusești au amplificat imagini cu forțele ruse care loveau bărci ucrainene pe râul Nipro.

image

UPDATE Ministerul rus al Apărării (MOD) continuă eforturile de a stimula serviciul cu armata rusă prin promovarea sprijinului pentru locuințe. Ministerul Rusiei a anunțat pe 6 ianuarie că a rezolvat problemele privind condițiile proaste de locuit pentru 56.000 de familii de militari și a rambursat chiria a peste 100.000 de persoane. Ministerul Apărării a declarat că a oferit personalului militar peste 73 de miliarde de ruble (aproximativ 802 de milioane de dolari) subvenții pentru locuințe. Ministerul a declarat că a oferit peste 5.000 de militari asistență pentru locuințe în 2023, inclusiv pentru 4.100 de subvenții și aproximativ 900 de locuințe permanente și că peste 18.000 de militari s-au înscris în programul de sprijin pentru locuințe din sistemul rus de economii-ipotecare (NIS).

UPDATE Baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) continuă eforturile de a consolida capabilitățile rusești de drone și război electronic (EW). Ministerul rus al Apărării (MOD) a anunțat pe 5 ianuarie că, Consiliul Tehnologic de Inovare Militară „ERA” a observat o afișare a noilor sisteme anti-drone ale „ERA” care pot proteja obiectele staționare și mobile de aeronavele cu aripi fixe și rotative și diverse UAV-uri cu vizibilitate slabă. MOD a susținut că unele dintre aceste dispozitive sunt supuse testelor finale, iar forțele ruse din Ucraina operează deja pe altele. Serviciul de presă al prim-vicepremierului rus Andrei Belousov a raportat pe 5 ianuarie că Rusia a finalizat proiectul „Sisteme de aeronave fără pilot”, care urmărește să producă peste 32.000 de drone pe an până în 2023 și va primi 696 de miliarde de ruble (aproximativ 7,65 miliarde de dolari) în finanțarea programului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse se străduiesc să ofere servicii de bază rezidenților din zonele ocupate din Ucraina. Centrul de Rezistență al Ucrainei a raportat pe 6 ianuarie că autoritățile ruse de ocupație din Berdiansk nu au reușit să restabilească infrastructura civilă, provocând probleme cu alimentarea cu apă care determină deteriorarea situației umanitare. Șeful Lugansk, Artem Lysohor, a declarat pe 6 ianuarie că un accident la pompa de apă din orașul ocupat Uspenka, Lugansk, a întrerupt alimentarea cu apă, dar că nu existau echipaje locale de urgență capabile să repare conducta, așa că un echipaj de urgență. a trebuit să călătorească peste 1.200 km până la Uspenka din Ulyanovsk, Rusia, forțând localnicii să aștepte un timp considerabil pentru apă potabilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”