LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia testează un nou motor cu reacție pentru aplicații militare și comerciale. Atesh lovește din nou

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia testează un nou motor cu reacție pentru aplicații militare și comerciale. Atesh lovește din nou

Grupul de partizani „Atesh” din Crimeea a declarat pe 24 noiembrie că membrii Atesh au fost implicați într-o lovitură de amploare cu drone ucrainene împotriva țintelor din Crimeea ocupată în noaptea de 23 spre 24 noiembrie.

Suhoi 29. Foto: Shutterstock

UPDATE 04.43 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 25 noiembrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Sinkivka, Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) în direcția Kupyansk; lângă Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove) în direcția Svatove; și lângă zona pădurii Serebryanske în direcția Kreminna. Un blogger rus a susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Torske (la 14 km vest de Kreminna). Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Artem Lysohor, a declarat că forțele ruse se plâng din ce în ce mai mult de pierderile de personal în direcția Kupiansk și își exprimă ezitarea de a participa la viitoare atacuri din cauza operațiunilor ofensive nereușite. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că grupul „Aida” al forțelor cecene „Akhmat” Spetsnaz operează în direcția Kreminna.
UPDATE 04.22 Surse ruse au susținut pe 25 noiembrie că forțele ucrainene au înaintat la sud-est de Kupiansk și au atacat de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au eliberat poziții pierdute anterior lângă Yahidne (22 km sud-est de Kupyansk). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Zahoryukivka (o așezare la 16 km est de Kupyansk, care a fost dezintegrată în anii 1980), Pershotravneve (24 km est de Kupyansk) și Ivanivka în direcția Kupyansk; și lângă Hryhorivka (10 km sud de Kreminna) în direcția Lyman.

UPDATE 04.06 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut pe 25 noiembrie, dar nu au avansat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat acțiunile de asalt la sud de Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Sud a Rusiei, Vadim Astafyev, a susținut că forțele ruse au respins 10 atacuri ucrainene în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut).

UPDATE 03.54 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut și au înregistrat câștiguri marginale, neconfirmate pe 25 noiembrie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropierea căii ferate la nord-est de Klișchiivka și lângă Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut), deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestora. pretenții. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka. Imaginile postate pe 25 noiembrie arată că Batalionul 58 Spetsnaz rus (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) și elemente ale Diviziei 106 Aeropurtate (VDV) operează în zona Bakhmut.

UPDATE 03.39 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Avdiivka pe 25 noiembrie și au făcut un avans confirmat. Imaginile geolocalizate postate pe 24 noiembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord de Krasnohorivka (7 km nord-vest de Avdiivka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au avansat în zona industrială și în apropierea gării Yasynuvata-2 (ambele la sud-est de Avdiivka), de la Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) și în apropierea fabricii de cocs Avdiivka. Mai mulți bloggeri ruși au distribuit imagini care arată că unele forțe ucrainene se retrag din pozițiile din zona industrială de pe flancul sudic al Avdiivka, dar un alt blogger a susținut că forțele ruse nu au capturat încă complet zona industrială. Surse ruse au mai susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Stepove (4 km nord-vest de Avdiivka) și Novokalynove (11 km nord-vest de Avdiivka). ISW nu poate confirma niciuna dintre aceste afirmații. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la est și la sud de Novokalynove și lângă Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka), Stepove, Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat că forțele ruse au scăzut intensitatea atacurilor aeriene și au redus numărul de vehicule blindate care operează în direcția Avdiivka, dar că forțele ruse conduc încă atacuri de infanterie.

UPDATE 03.21 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk și au avansat marginal pe 25 noiembrie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au obținut un succes tactic nespecificat lângă Novomykhailivka (25 km sud-vest de orașul Donețk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Marinka (imediat la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka.

UPDATE 03.09 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 25 noiembrie că elemente ale Grupării de forțe de est ruse au respins un atac ucrainean în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast de lângă Pryyutne (15 km sud-vest de Velyka Novosilka).

UPDATE 02.55 Forțele ruse au continuat atacurile în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 25 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes la sud de Zolota Nyva (11 km sud-est de Velyka Novosilka) și la est de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au atacat la nord-vest de Staromayorske pe 24 și 25 noiembrie. Batalionul rus „Vostok” a susținut că terenul din zona de frontieră Donețk-Zaporijia a început să se dezghețe în urma înghețului inițial, făcând din nou pământul noroios.

UPDATE 02.46 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 25 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest). Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins două atacuri ucrainene la nord de Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri mecanizate lângă Robotyne și Verbove (9 km est de Robotyne). Un alt blogger rus a susținut că vremea nefavorabilă inhibă capacitatea forțelor ruse și ucrainene de a efectua atacuri la sol și de a folosi echipament militar la nord de Verbove.

UPDATE 02.33 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în vestul regiunii Zaporijia pe 25 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Robotyne și Novopokrovka (9 km nord-est de Robotyne). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat și au capturat poziții nespecificate într-o zonă de pădure de lângă Verbove. Un alt blogger rus a publicat fotografii care pretindeau să arate elemente ale Regimentului 503 de Infanterie Motorizat de gardă rus (Divizia 19 Infanterie Motorizată, Armata 58 de Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud [SMD]) care operează un tanc T-62M recent modernizat, de-a lungul liniei Robotyne-Verbove.

UPDATE 02.13 Statul Major ucrainean a raportat pe 25 noiembrie că forțele ucrainene continuă să dețină poziții pe malul de est (stânga) Regiunea Herson.

UPDATE 01.58 Surse ruse au susținut pe 25 noiembrie că forțele ruse au bombardat și atacat poziții ucrainene de pe malul stâng al Oblastului Herson. Bloggeri ruși au recunoscut că forțele ucrainene mențin poziții în Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 3 km de râul Nipro), dar au susținut că forțele ruse au bombardat și atacat pozițiile ucrainene în apropiere și în așezarea. Câțiva bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au recucerit poziții nespecificate lângă Krynky și au avansat în partea de vest a așezării. Alți bloggeri ruși au susținut însă că este prea devreme pentru a discuta despre succesele din jurul lui Krynky. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au lovit poziții ucrainene în apropierea podurilor rutiere și feroviare Antonivsky, iar în direcția Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Nipro), Pishchanivka (la 13 km la est de orașul Herson și la 3 km de râul Nipro) și Pidstepne (la 17 km est de orașul Herson și la 4 km de râul Dnipro) cu bombe cu dispersie modificate FAB-1500.

UPDATE 01.44 Grupul de partizani „Atesh” din Crimeea a declarat pe 24 noiembrie că membrii Atesh au fost implicați într-o lovitură de amploare cu drone ucrainene împotriva țintelor din Crimeea ocupată în noaptea de 23 spre 24 noiembrie. Atesh a declarat că loviturile ucrainene au distrus radarul și sistemele și personalul rus de apărare aeriană. Surse ruse au susținut că apărarea aeriană rusă și aviația navală a Flotei Mării Negre au doborât 25 de drone.

UPDATE 01.29 Se pare că mai mulți comandanți militari ruși la nivel de brigadă sau divizie ignoră cererile unităților din prima linie pentru drone. Un blogger rus a declarat că unele unități rusești de pe front primesc drone datorită unei proceduri de achiziție dezvoltată în urmă cu un an și promovată de comunitatea de bloggeri din Rusia, care permite unităților să solicite drone de la Ministerul rus al Apărării (MOD). Bloggerul a afirmat că există cazuri în care comandanții la nivel de brigadă și divizie încetinesc sau opresc însă procesul. Bloggerul a afirmat că acești comandanții oferă diverse motive pentru întârzieri, cum ar fi să spună unităților că nu au nevoie de drone sau că dronele sunt inutile și de proastă calitate. Bloggerul a afirmat că mai mulți comandanții de brigadă și de divizie nu transmit cererile pentru unitățile de drone către organele superioare, așa că, în prezent, conducerea militară rusă nu este conștientă de problemă.

UPDATE 01.16 Cabinetul de miniștri al Rusiei a semnat o rezoluție pe 24 noiembrie care pune în acord sistemul de înregistrare militară rusă cu legea federală adoptată anterior, care a ridicat limita superioară a vârstei de recrutare la 30 de ani începând cu 1 ianuarie 2024.

UPDATE 01.07 Se pare că Rusia a produs pe plan intern un motor cu reacție care probabil va spori producția internă de avioane militare și de pasageri rusești în ciuda sancțiunilor occidentale. Ministerul rus al Industriei și Comerțului a susținut anterior că versiunea „înlocuitorului de importuri” a Sukhoi Superjet (SJ-100) a finalizat cu succes testele pe 29 august. Agenția de știri de stat rusă TASS a declarat că testul din august a inclus un avion cu un motor franco-rus SaM146, dar proiectantul șef al Sukhoi Superjet a anunțat pe 12 octombrie că motorul PD-8 a fost testat pentru prima dată pe aeronavă. Șeful Russian United Aircraft Corporation (UAC), Yuri Slyusar, a declarat pe 13 noiembrie că Sukhoi Superjet trebuia să fie certificat până la sfârșitul anului 2023, dar că programul de testare PD-8 a cauzat întârzieri. Slyusar a declarat că aeronava va fi certificată în 2024 și că UAC va produce 22 de aeronave anul viitor. Slyusar a mai declarat că motorul PD-8 este în curs de testare pe o aeronavă Il-76. Ministrul rus al transporturilor, Vitaliy Savelyev, a declarat pe 25 noiembrie că Rusia a pierdut 76 de avioane de pasageri din cauza sancțiunilor occidentale, iar un blogger afiliat la Kremlin a susținut că această situație va permite Rusiei să se concentreze pe modernizarea companiilor aeriene de pasageri prin conversia Sukhoi Superjets pentru a utiliza componente în întregime interne.

UPDATE 00.55 Ministerul Reintegrării al Ucrainei a raportat pe 24 noiembrie că peste 13.500 de ucraineni s-au întors în Ucraina din Rusia prin coridorul umanitar din regiunea Sumi de la înființarea sa în iulie 2023. Ministerul Reintegrării a precizat că din numărul total de ucraineni returnați, 1.653 sunt copii și 131 sunt persoane cu mobilitate redusă.

UPDATE 00.40 Oficialii administrației de ocupațioe din regiunea Herson au susținut că au aprobat 15.500 de certificate de locuințe de stat din octombrie 2022, pe fondul plângerilor recente ale bloggerilor cu privire la tensiunile legate de locuințe între oficialii locali de ocupație și militarii ruși care luptă pe malul de est (stânga) din regiunea Herson. Bloggeri ruși au susținut că oficialii din regiunea Herson alocă „certificatele Herson” pentru locuințe persoanelor care „înșeală” guvernul rus în loc să ofere apartamente libere militarilor ruși.

UPDATE 00.29 Presa de stat rusă și bloggerii au denaturat declarațiile unui oficial ucrainean despre discuțiile de pace ucrainene-ruse după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, pentru a promova acuzațiile de lungă durată ale Kremlinului despre controlul occidental asupra Ucrainei. Șeful partidului Slujitorul ucrainean al Poporului, Davyd Arakhamia, care a condus delegația ucraineană în timpul discuțiilor de pace cu Rusia în Belarus și Turcia în 2022, după începerea invaziei pe scară largă, a declarat la 24 noiembrie că delegația rusă a promis că va pune capăt războiului dacă Ucraina s-ar fi angajat să nu adere la NATO. Arakhamia a declarat că delegația ucraineană nu are încredere în delegația rusă și că ar fi fost imposibil ca delegația ucraineană să fie de acord cu acest acord de pace chiar dacă ar fi vrut, deoarece ar fi necesitat modificări la constituția Ucrainei, care prevede că aderarea la NATO este un obiectiv al guvernului ucrainean. Arakhamia a adăugat că pe atunci prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că Ucraina nu ar trebui să semneze niciun acord cu Rusia și ar trebui să lupte și că alți consilieri occidentali și-au exprimat sentimente similare. Mass-media de stat rusă s-a fixat în mare măsură pe declarațiile lui Arakhamia despre Johnson și au susținut în mod fals că presiunea occidentală a dictat deciziile ucrainene și a dus la „eșuarea” negocierilor. Bloggerii ruși au susținut în mod similar că Johnson și Occidentul controlau procesul decizional al Ucrainei și sunt responsabili pentru războiul din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au lansat cea mai mare lovitură cu drone împotriva Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă în noaptea de 24 spre 25 noiembrie, folosind o nouă versiune modificată a dronelor iraniene Shahed 131/136. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat 75 de drone Shahed care au vizat în principal orașul Kiev din sud-est (Primorsko-Akhtarsk) și nord-est (oblastul Kursk) și că forțele ucrainene au doborât 74 de drone. Oficialii militari ucraineni au mai raportat că forțele ucrainene au doborât o rachetă de croazieră rusă Kh-59 deasupra regiunii Dnipropetrovsk și că apărarea antiaeriană s-a activat în cel puțin șase regiuni, inclusiv Kiev, Sumy, Dnipropetrovsk, Zaporijia, Mykolaiv și Kirovohrad. Oficialii Forțelor Aeriene Ucrainene au declarat că grupurile mobile de foc au permis forțelor ucrainene să doboare un număr semnificativ de drone. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a observat că forțele ruse au lansat atacul cu drone în ziua comemorării de către Ucraina a foametei cauzate de autoritățile din URSS în 1932-1933 (Holodomor). Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a raportat că forțele ruse au atacat Kievul cu o nouă variantă modifictă a dronelor Shahed și a remarcat că aceste drone erau de culoare neagră și conțineau un material care absoarbe semnalele radar, făcându-le mai dificil de detectat. Bloggeri ruși au susținut în mod similar că forțele ruse au folosit drone „geran negru” sau „Feran” (numele rusesc pentru Shaheds) pentru prima dată și au susținut că aceste drone sunt mai dificil de detectat pe cerul nopții. Mass-media iraniană a publicat imagini pe 19 noiembrie în care Universitatea iraniană de Știință și Tehnologie Aerospațială Ashura prezintă noua variantă modificată, cu reacție, Shahed-238 a dronei Shahed-136. Shahed-238 prezentat părea să fie de culoare neagră, dar nu se știe dacă forțele ruse au folosit varianta modificată Shahed-238 în timpul atacului din 25 noiembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat