LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia vrea să „înghețe” actuala linie a frontului până după alegerile din 2024, din Rusia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia vrea să „înghețe” actuala linie a frontului până după alegerile din 2024, din Rusia

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în martie 2024. O anumită facțiune din cadrul conducerii ruse a pledat pentru înghețarea actualei linii de front în Ucraina și s-a opus unei alte facțiuni care pledează pentru continuarea operațiunilor ofensive rusești și îmbunătățirea efortului de război pe plan intern.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 05.28 Fostul ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin și-a reiterat afirmațiile anterioare conform cărora armata rusă va continua să desfășoare o apărare strategică pentru a îngheța linia frontului înainte de alegerile prezidențiale ruse din martie 2024. Soția lui Girkin a publicat o scrisoare pe 9 octombrie, pe care Girkin ar fi scris-o pe 29 septembrie, în care Girkin a discutat despre starea actuală a războiului și previziunile sale privind acțiunile rusești. Girkin a susținut continuu că o anumită facțiune din cadrul conducerii ruse a pledat pentru înghețarea actualei linii de front în Ucraina și s-a opus unei alte facțiuni care pledează pentru continuarea operațiunilor ofensive rusești și îmbunătățirea efortului de război pe plan intern. Girkin a susținut că este „99 la sută” sigur că Kremlinul va decide să „înghețe prima linie” până după alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024. Girkin a susținut că forțele ruse vor continua probabil să desfășoare o apărare strategică pe primele linii existente și să se concentreze pe prevenirea pătrunderilor ucrainene sau a „succeselor operaționale sensibile”. „Girkin a mai susținut că orice acțiune guvernamentală rusă de a întări armata rusă înainte de alegerile prezidențiale din 2024 ar agrava probabil situațiile sociale, economice și politice interne ale Rusiei. Girkin a susținut, de asemenea, că guvernul rus va crește probabil treptat represiunile interne înainte de alegeri.

UPDATE 05.14 Guvernul rus se îndreaptă spre revocarea ratificării de către Rusia a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare. Reuters a relatat pe 9 octombrie că liderii Dumei de Stat ruse au transmis către Comisia pentru afaceri internaționale a Dumei până pe 18 octombrie discuțiile despre procesul de revocare a ratificării tratatului de către Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a comentat pentru prima dată posibilitatea ca Rusia să revoce ratificarea de către Rusia a tratatului pe 5 octombrie. ISW a evaluat anterior că Kremlinul folosește retorica nucleară pentru a determina Statele Unite și aliații săi să facă presiuni asupra Ucrainei să negocieze și că utilizarea armelor nucleare ruse în Ucraina rămâne puțin probabilă.

UPDATE 04.59 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive lângă Kupiansk pe 9 octombrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat poziții nespecificate lângă Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și nord-est de Kupyansk.[23] Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk) și Ivanivka.[24] Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a raportat că operațiunile rusești de lângă Synkivka și Ivanivka au escaladat în ciuda scăderii activității aviației și a dronelor în direcția Kupyansk-Lyman din cauza ploilor abundente.

UPDATE 04.43 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 9 octombrie că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Sinkivka și Orlyanka (22 km est de Kupyansk).

image

UPDATE 04.20 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 9 octombrie și nu au înregistrat câștiguri confirmate. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la 1 km lângă Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și au capturat poziții nespecificate lângă Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să confirme această afirmație. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Makiivka. Imaginile publicate pe 9 octombrie arată elemente ale Brigăzii 88 de infanterie motorizată (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk) care operează în apropiere de Berestove (30 km sud de Kreminna).

UPDATE 04.07 Ministerul Rusiei a susținut pe 9 octombrie că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Makiivka, Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna), Torske (15 km vest de Kreminna) și zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna).

UPDATE 03.48 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Bakhmut pe 9 octombrie și au avansat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au obținut un succes parțial la sud-vest de Bakhmut, lângă Klishchiivka (5 km sud-vest) și Andriivka (10 km sud-vest). Bloggeri ruși au susținut că lupte grele sunt în desfășurare pentru înălțimi tactice în apropierea liniei de cale ferată dintre Klișchiivka și Andriivka.

image

UPDATE 03.33 Forțele ruse au continuat contraatacurile în direcția Bakhmut pe 9 octombrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la nord de Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Răspuns Rapid „Rubij” ucrainean Pavlo Storojuk a remarcat că forțele ruse și-au schimbat tactica în direcția Bakhmut și folosesc din ce în ce mai mult grupuri mici de patru până la opt persoane pentru a ocoli forțele ucrainene „manevând cu competență” în loc să arunce valuri mari de infanterie în Poziții ucrainene. Brigada 3 Separată de Asalt ucraineană a raportat că luptătorii săi l-au capturat pe comandantul batalionului de voluntari „Alga” al Brigăzii 72 de infanterie motorizată (Corpul 3 Armată, Districtul Militar de Vest).

UPDATE 03.10 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 9 octombrie.

image

UPDATE 02.51 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 9 octombrie și au făcut progrese marginale la sud de orașul Donețk. Imaginile geolocalizate postate pe 9 octombrie arată că forțele ruse au avansat la sud-est de Novomykhailivka (la aproximativ 12 km sud-vest de orașul Donețk). Surse militare ucrainene au declarat că forțele ruse au efectuat aproape 15 atacuri fără succes la nord de orașul Donețk, lângă Avdiivka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse continuă atacurile la sol de-a lungul întregii linii de front a orașului Avdiivka-Donețk. Un blogger a remarcat că unitățile de asalt „Storm-Z” și elementele Brigăzii 39 de infanterie motorizată (Corpul 68 de armată, Districtul Militar de Est) au avansat la sud de Novomykhailivka.

UPDATE 02.38 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk și în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia, dar nu au făcut niciun avans confirmat pe 9 octombrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar și aproximativ 30 km sud-est de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene continuă încercările de a prelua inițiativa tactică a câmpului de luptă în apropiere de Pryyutne.

UPDATE 02.23 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk și în zona de frontieră Donețk-Zaporijia, dar nu au avansat pe 9 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și Levadne (18 km). sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat fără succes lângă Mykilske și Novodonetske (la 13 km sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.09 Unele surse ruse și ucrainene au indicat că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive localizate la sud de Hulyaipole și au obținut câștiguri teritoriale tactice pe 9 octombrie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse și ucrainene se luptă cu angajamente în apropiere de Marfopil (9 km sud de Hulyaipole), iar bloggerul a susținut că forțele ruse au câștigat inițiativa tactică în zonă. Un observator militar ucrainean a raportat că elemente ale Brigăzii 64 de infanterie motorizată ruse (Armata 35 de Arme Întrunite, Districtul militar de Est) au avansat câteva sute de metri într-o „zonă gri” contestată în direcția Marfopil-Chervone (6 km sud-est de Hulyaipole). Observatorul a declarat că aceste atacuri sunt doar tactice, deoarece forțele ruse atacă la scara unui batalion sau mai puțin.

UPDATE 01.58 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia și au avansat pe 9 octombrie. Statul Major ucrainean și purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksandr Ștupun, au raportat că forțele ucrainene au obținut un succes parțial la vest de Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au avansat marginal spre Kopani (10 km sud-vest de Orikhiv) și între Robotyne (10 km sud de Orikhiv) și Novodanylivka (4 km sud de Orikhiv). Un blogger rus a susținut că un mic grup ucrainean a intrat la periferia Novoprokopivka (14 km sud de Orikhiv), dar că elemente ale Diviziei 42 de infanterie motorizată (Armata 58 de Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) au respins grupul în cele din urmă. Imaginile geolocalizate publicate pe 8 octombrie arată elemente ale Diviziei 42 de infanterie motorizată care desfășoară operațiuni de curățare în periferia de nord a Novoprokopivka, sugerând că forțele ucrainene ar fi putut avansa temporar aici. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Novoprokopivka. Bloggeri ruși au susținut că luptele grele continuă pe linia Robotyne-Verbove și că forțele ucrainene nu au avansat.

image

UPDATE 01.41 Forțele ruse au desfășurat o operațiune ofensivă limitată fără succes în vestul regiunii Zaporijia pe 9 octombrie. Statul Major ucrainean și Ștupun au raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc la nord de Novoprokopivka. Un observator militar ucrainean a raportat că regimentele rusești 1152 și 1441 de infanterie motorizată au înlocuit regimentele 1429 și 1430 de infanterie motorizată care apără linia Novoprokopivka-Verbove după ce regimentele 1429 și 1430 s-au rotit după ce capacitățile lor de luptă intense s-au redus.

image

UPDATE 01.27 Forțele ucrainene au încercat un raid limitat peste râul Nipro în regiunea Herson peste noaptea de 8-9 octombrie. Un blogger rus a susținut că mai multe bărci ale forțelor ucrainene au încercat să efectueze o recunoaștere în forță lângă Podul Antonivsky, dar că forțele ruse au respins încercarea de aterizare. Bloggeri ruși și-au exprimat îngrijorarea continuă că forțele ucrainene din vestul (dreapta) Oblast Herson se pregătesc pentru o operațiune ofensivă peste râul Nipro, pe malul de est (stânga).

image

UPDATE 01.12 Armata rusă continuă să sufere din cauza tensiunilor între personalul militar rus de diferite etnii și între formațiunile militare ruse obișnuite și neregulate. Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andryushenko, a declarat la 9 octombrie că a izbucnit un conflict între personalul militar rus și „kadiroviții” ceceni în centrul Mariupolului. ISW a raportat anterior că tensiunile interetnice au crescut recent în armata rusă, guvernul și spațiul informațional și că eforturile de integrare a forțelor neregulate în armata rusă obișnuită sunt probabil complicate de rupturi între forțele regulate ruse și formațiunile neregulate.

UPDATE 00.55 Companiile rusești continuă să folosească intermediari pentru a importa echipamente militare chineze pentru războiul din Ucraina. Media de opoziție din Rusia, Vajnye Istorii, a raportat pe 9 octombrie că firma rusă Sts Technology LLC a importat armuri de protecție pentru corp, căști blindate și ochelari de protecție în valoare de aproximativ 10 miliarde de ruble (aproximativ 100.249.000 USD) de la compania chineză Xinxing Guangjou Import and Export prin intermediari turci, din martie 2022 până în octombrie 2023. Vajnye Istorii a citat datele vamale ca indicând faptul că Sts Technology a marcat în mod deschis importurile ca „pentru „operațiune militară specială”” și „pentru serviciul militar și sarcini de luptă”. Vashnye Istorii a raportat că proprietarul Sts Technology a susținut că nu cunoaște natura importurilor, deoarece „bandiții” nespecificați i-au confiscat compania în urmă cu trei ani - o practică despre care proprietarul a susținut că este obișnuită.

UPDATE 00.36 Kremlinul continuă să direcționeze eforturile de a impune o identitate culturală rusă ucrainenilor din zonele ocupate. Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu ministrul culturii ruse Olga Lyubimova pe 9 octombrie pentru a discuta despre dezvoltarea „instituțiilor culturale” precum cinematografele, bibliotecile, centrele pentru copii, școlile de artă și muzeele din Ucraina ocupată. Lyubimova a declarat că Ministerul Culturii din Rusia se concentrează în special pe dezvoltarea centrelor pentru copii în muzeele conduse de ruși din zonele ocupate și a raportat că un grup de la muzeul „Fanagoria” din regiunea Krasnodar a sosit la Henichesk, regiunea Herson ocupată, pentru a înființa o astfel de centru pentru copii. O agenție de presă afiliată administrației de ocupație din regiunea Herson a postat imagini cu copii la centru și a susținut că aceștia învață despre istoria antică a Rusiei.

UPDATE 00.19 Guvernul rus continuă să promoveze turismul în Crimeea ocupată, deși este o zonă de război activă. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a declarat că guvernul rus a alocat 2,2 miliarde de ruble (aproximativ 22.055.000 USD) pentru subvenții menite să stimuleze industria turismului în Crimeea ocupată. Aksyonov a declarat că guvernul de ocupație din Crimeea a început să distribuie aceste subvenții către întreprinderile locale din industria turismului pe 9 octombrie. ISW a raportat anterior că un aflux de turiști în Crimeea a generat blocaje serioase de-a lungul liniilor de comunicații terestre majore din Rusia (GLOC) și că aceste linii generale de comunicații problemele civile și de transport din Crimeea se datorează parțial refuzului guvernului rus de a mobiliza pe deplin societatea rusă pe picior de război.

ȘTIRE INIȚIALĂ Kremlinul pare să promoveze două narațiuni paralele cu privire la impactul atacurilor Hamas asupra Israelului, asupra războiului rusesc din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut pe 9 octombrie că sprijinul naval american al Israelului „provoacă profundă îngrijorare” și că „există un risc mare ca forțe terțe să fie implicate” în conflict după atacurile inițiale ale Hamas în Israel. De asemenea, Peskov a reiterat narațiunea în curs de desfășurare a Rusiei, susținând că sprijinul occidental pentru Ucraina va scădea pe măsură ce Occidentul oferă resurse Israelului. Peskov a răspuns, de asemenea, la întrebarea unui jurnalist, dacă atacurile Hamas din Israel vor afecta războiul din Ucraina, declarând că „situația din Israel este un eveniment cu totul diferit” și că războiul din Ucraina decurge conform „instrucțiunilor” și planurilor lui Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...