LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au lovit Harkivul. Marea Britanie își va desfășura trupele în Ucraina pentru prima dată

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au lovit Harkivul. Marea Britanie își va desfășura trupele în Ucraina pentru prima dată

Marina britanică ar putea juca un rol și în protejarea navelor comerciale de atacurile rusești în Marea Neagră.

Distrugătorul britanic HMS Defender, în Marea Neagră. Foto: Profimedia

UPDATE 06.00 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia și lângă Bakhmut pe 30 septembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest) și lângă Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut), Robotyne (10 km sud de Orikhiv), Novoprokopivka (13 km sud de Orikhiv) și Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Un blogger rus marginal afiliat forțelor aeriene ruse (VDV) a renunțat implicit la afirmațiile din 24 septembrie conform cărora forțele ucrainene ocupă jumătate din Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Bloggerul marginal a susținut pe 29 septembrie că elementele Diviziei 7 Gărzi VDV încă dețin Verbove, în ciuda pierderilor suferite.

UPDATE 05.39 Se pare că Kremlinul nu a clarificat încă ce teritorii ucrainene susține că ar fi fost anexate de Rusia, ceea ce duce la o confuzie continuă în rândul oficialilor guvernului rus și al ocupației la un an după anexarea ilegală a teritoriilor ocupate. Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs în onoarea așa-numitei „Zile a Reunificării Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Zaporijiei și Regiunii Herson cu Rusia” la 30 septembrie, în care a reiterat retorica generală despre legitimitatea internațională a referendumurilor ilegale de anexare a Rusiei, presupusul rol al Occidentului în declanșarea războiului din Ucraina și unitatea dintre Rusia și Ucraina ocupată. Guvernatorul ocupației Sevastopolului Mihail Razvojaev a postat o hartă pe canalul său Telegram în onoarea sărbătorii, care arăta întreaga Crimeea și regiunile Lugansk, Donețk, Zaporijia și Herson ca teritoriu rus. Administrația de ocupație a regiunii Herson a postat o hartă diferită care arăta teritoriul rus care se extinde aproximativ până la linia frontului actual în cele mai recente patru teritorii anexate. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, o voce naționalistă notabilă și extremă în guvernul rus, a susținut în mod ambiguu că războiul din Ucraina va continua până când „teritoriile ruse originare vor fi eliberate”. Declarația neclară a lui Medvedev și hărțile diferite ale oficialilor de ocupație indică faptul că Kremlinul nu a clarificat încă ce teritorii pretinde că a anexat sau intenționează să le anexeze.

UPDATE 05.25 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu drone, vizând în primul rând regiunea Vinița în noaptea de 29 spre 30 septembrie. Surse militare ucrainene au raportat la 30 septembrie că forțele ucrainene au doborât 30 din cele 40 de drone Shahed-131/136 pe care forțele ruse le-au lansat din Crimeea ocupată. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse au lovit o instalație de infrastructură din regiunea Vinița. Bloggeri ruși au susținut că dronele rusești au lovit un arsenal militar ucrainean în apropiere de Kalynivka (22 km nord de Vinița) în regiunea Vinița. Surse ruse au mai susținut că dronele rusești au lovit infrastructura portuară ucraineană din regiunile Odesa și Mykolaiv în noaptea de 29 spre 30 septembrie. Ministerul Apărării din România a declarat că sistemele sale radar au indicat o posibilă intrare neautorizată în spațiul aerian românesc în timpul seriei de lovituri rusești din noaptea de 29 spre 30 septembrie.

UPDATE 05.10 Bloggerii ruși au susținut pe 30 septembrie că înaltul comandament militar rus l-a îndepărtat pe comandantul Brigăzii a 205-a de Infanterie Motorizată rusă în urma indignării recente din partea bloggerilor cu privire la comanda brigăzii. Același grup de bloggeri ruși a distribuit pe scară largă rapoartele despre elementele Brigăzii 205 Independente de Infanterie Motorizată (Armata 49 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) care au suferit pierderi semnificative din cauza sprijinului inadecvat de artilerie și a conducerii slabe în direcția Herson la sfârșitul lunii august. Unul dintre bloggerii ruși a declarat la 30 septembrie că înlăturarea acestui comandant este un „caz rar” în care au prevalat adevărul și dreptatea. Înlăturarea comandantului sugerează că indignarea ultranaționalistă rusă ar putea încă să exercite presiuni asupra comandamentului militar rus, în ciuda aparentului declin al unor astfel de reacții în spațiul mai larg de informații rusesc de la rebeliunea Grupului Wagner din 24 iunie.

UPDATE 04.49 O organizație cu presupuse legături cu prim-adjunctul șefului de stat major prezidențial al Rusiei, Serghei Kiriyenko, clasifică datele utilizatorilor de internet din Rusia în efortul de a disemina informații personalizate către anumite populații interne, ca parte a unei încercări mai ample de a controla spațiul informațional rusesc. Postul independent din Belarus Vot Tak a raportat pe 29 septembrie că organizația rusă non-profit Dialog adună date și informații despre utilizatorii de internet ruși de la agențiile guvernamentale ruse pentru a clasifica consumatorii de media ruși și apoi a furniza narațiuni personalizate pentru anumite categorii de utilizatori. Un fost angajat al Dialog a spus lui Vot Tak că baza de date Dialog clasifică utilizatorii de internet după profesie, interese și convingeri politice și orientează în mod specific știrile false despre războiul din Ucraina și narațiunile pro-război către personalul militar rus, rudele personalului militar și funcționarii publici. Fostul angajat Dialog a susținut, de asemenea, că Dialog clasifică utilizatorii de internet drept „loiali” și „neloiali” și împărtășește informațiile sale cu serviciile de securitate ruse. Fostul angajat Dialog a susținut că Dialog nu a reușit să aibă un impact ideologic semnificativ asupra spațiului informațional rusesc, deoarece Dialog nu a putut produce narațiuni unificate și clare.

UPDATE 04.31 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive lângă Kupyansk și Kremmina pe 30 septembrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Un blogger rus a susținut că luptele poziționale au loc în apropiere de Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk) și în zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna). Un alt blogger a susținut că forțele ruse au atacat poziții ucrainene în apropiere de Bilohorivka (la 10 km sud de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a declarat că forțele ruse au reluat operațiunile de asalt în direcțiile Kupyansk și Lyman și au încercat fără succes să spargă de două ori apărările ucrainene nespecificate în ultima zi. Imaginile publicate pe 30 septembrie arată elemente ale Batalionului de Voluntari „Moscova” care atacă și capturează o poziție ucraineană în apropiere de Kreminna. Ministerul rus al Apărării (MOD) a format Batalionul de Voluntari „Moscova” în ianuarie 2023, iar detașamentul de voluntari este format din sportivi și fani de fotbal ruși. Imaginile publicate pe 30 septembrie arată elemente ale Brigăzii 88 de Infanterie motorizată (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk) care operează în direcția Siversk (19 km sud de Kreminna).

image

UPDATE 04.15 Se pare că armata rusă a desfășurat elemente ale Armatei a 25-a Arme Întrunite (CAA) nou creată de-a lungul liniei frontului în direcția Kupyansk-Lyman. Yevlash a raportat pe 30 septembrie că forțele ucrainene au observat un total de 12.000 de militari ai Armatei a 25-a Arme Întrunite de-a lungul liniei frontului în direcția Kupyansk-Lyman și că aceasta este formată din personal mobilizat și personal din unități puternic slăbite care și-au pierdut complet capacitățile de luptă. Yevlash a mai declarat că Armata a 25-a Arme Întrunite are probleme nespecificate de armament, logistică și personal.

UPDATE 04.03 Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Yampolivka (17 km vest de Kreminna), Torske (12 km vest de Kreminna) și Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna) pe 30 septembrie.

UPDATE 03.47 Forțele ucrainene au continuat acțiunile ofensive lângă Bakhmut pe 30 septembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat să pătrundă la calea ferată la est de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Un agregator de știri rus a susținut la 29 septembrie că forțele ucrainene controlează jumătate din Klișchiivka și că cealaltă jumătate a așezării este o „zonă gri” contestată. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash a declarat la 30 septembrie că artileria ucraineană continuă să vizeze autostrada T0513 (Bakhmut-Horlivka), care este o linie logistică cheie a Rusiei.

image

UPDATE 03.19 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut pe 30 septembrie, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Klișchiiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene înapoi de la calea ferată la est de Klișchiivka. Un agregator de știri rus a susținut pe 29 septembrie că forțele ruse au fost înrădăcinate la calea ferată de lângă Klișchiivka și au contraatacat lângă Andriivka. Un blogger rus a postat imagini care pretindeau că arată elemente ale Diviziei 106 a Gărzii Aeropurtate din Rusia (VDV) care operează în direcția Soledar (la 10 km nord-est de Bakhmut). Un alt blogger rus a postat imagini care pretindeau că arată elemente ale Diviziei 98 VDV care operează lângă Bakhmut.

UPDATE 03.03 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 30 septembrie și au avansat recent. Imaginile geolocalizate publicate pe 27 septembrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal spre vest de Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes la est de Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka), la sud-vest de Avdiivka și lângă Novoselivka (17 km nord-est de Avdiivka), Tonenke (7 km nord-vest de Avdiivka), Marinka și Novomykhailivka (10 km sud-vest). orașului Donețk). Un blogger rus a mai susținut că forțele ruse au atacat lângă Novomykahilivka și Marinka, dar nu a specificat un rezultat.

image

UPDATE 02.44 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri terestre limitate, fără succes, de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporijia, pe 30 septembrie. Ministerul apărării rus a susținut că elementele Grupării de forțe de est a Rusiei au respins două atacuri ucrainene în apropiere de Pryyutne (15 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Rivnopil (10 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Pryyutne în trei grupuri mici, cu câte 15 membri fiecare. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de recunoaștere în forță lângă Pryyutne și Novomayorske (la 18 km sud-est de Velyka Novosilka) pe 29 septembrie.

image

UPDATE 02.33 Rușii au lovit Harkivul; exploziile au răsunat în oraș. Trupele de ocupație ruse au atacat din nou Harkivul cu rachete. Explozii au izbucnit în oraș în noaptea de duminică, 1 octombrie, a relatat primarul din Harkov, Igor Terekhov, pe canalul său de Telegram. „Orașul este atacat cu rachete – cel puțin patru explozii au izbucnit în Harkiv”, a scris el. Totodată, șeful garnizoanei militare Harkiv, Serhiy Melnyk, informează că inamicul a atacat anterior regiunea Harkiv, din Belgorod, cu sistemul de apărare antiaeriană S-300.

UPDATE 02.27 Forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 30 septembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și Novodarivka (15 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse desfășoară operațiuni ofensive localizate de la Pryyutne în direcția Rivnopil și contraatacă lângă Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Bloggerii ruși au susținut că aviația rusă a lovit un pod peste râul Shaytanka în Velyka Novosilka.

UPDATE 02.08 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 30 septembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest). bloggeri ruși au susținut că micile grupuri de infanterie ucraineană fără sprijin pentru vehicule blindate continuă atacurile lângă Robotyne (10 km sud de Orikhiv), Novoprokopivka (13 km sud de Orikhiv) și Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Bloggerii ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat într-o zonă la nord de Verbove și au efectuat atacuri în direcția Kopani (11 km sud-vest de Orikhiv).

image

UPDATE 01.51 Forțele ruse au continuat contraatacurile în vestul regiunii Zaporijia pe 30 septembrie și au obținut recent câștiguri marginale. Imaginile geolocalizate publicate pe 29 septembrie indică faptul că forțele ruse au recucerit poziții limitate la o serie de poziții defensive ale Rusiei pierdute anterior la sud de Robotyne. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au încercat fără succes să recupereze pozițiile pierdute lângă Robotyne și Verbove pe 30 septembrie. Un blogger rus a susținut că forțele ruse contraatacă și în apropiere de Novodanylivka (4 km sud de Orikhiv) și Mala Tokmachka (7 km sud-vest de Orikhiv). Bloggerul a susținut că forțele ruse au reluat activitățile la sud-est de Hulyaipole, probabil referindu-se la acțiunile ofensive limitate ale Rusiei în apropiere de Chervone (9 km est de Hulyaipole).

image

UPDATE 01.35 Autoritățile ruse vor înrola cetățeni din Ucraina ocupată care au pașapoarte rusești. Consilierul administrației ucrainene din regiunea Kherson, Serhiy Khlan, a declarat la 30 septembrie că autoritățile ruse au început să solicite rezidenților din teritoriile ocupate cu pașapoarte rusești să meargă la birourile militare de înregistrare și înrolare pentru ciclul de recrutare rusă care va începe la 1 octombrie. Khlan a declarat că autoritățile ruse amenință civilii cu pașapoarte rusești eligibile pentru recrutare, cu amenzi și detenție pentru neprezentare. ISW a raportat anterior că autoritățile ruse și administrațiile de ocupație continuă să efectueze pașaportizare și mobilizare forțată în Ucraina ocupată.

image

UPDATE 01.17 Companiile ruse sunt dispuse să încalce legile ruse referitoare la înregistrarea militară pentru a-și păstra angajații IT. Publicația rusă Kommersant a raportat la 29 septembrie că unele companii ruse ar prefera să plătească amenzi pentru neînregistrarea dosarelor militare ale angajaților lor decât să riște ca angajații, în special specialiștii IT, să renunțe din cauza cerinței de înregistrare militară.

UPDATE 00.59 Autoritățile ruse continuă să deporteze forțat copiii din Ucraina ocupată în Rusia pentru a asimila copiii ucraineni în cultura rusă. Guvernatorul districtului autonom rus Yamalo-Nenets, Dmitri Artyukhov, a declarat pe 30 septembrie că guvernul Yamalo-Nenets lansează un program de trei ani care va aduce copiii din Volnovakha ocupată, regiunea Donețk, în Rusia, pentru a vizita „centrele de patrimoniu cultural” din Moscova, St. Petersburg și Nijni Novgorod; universități rusești; și expoziția „Rusia” de la Moscova. Artyukhov a declarat că 500 de copii ucraineni vor participa la program în toamna anului 2023.

UPDATE 00.44 Marea Britanie își va desfășura trupele în Ucraina pentru prima dată. Noul ministru al Apărării al Marii Britanii, Grant Shapps, care a vizitat deja Kievul, a anunțat că trupele britanice vor fi staționate pentru prima dată în Ucraina. Astfel de planuri sunt deja discutate cu conducerea militară.

Într-un interviu pentru The Telegraph, Grant Shapps a spus că este în discuții cu conducerea armatei britanice pentru a transfera programul oficial de pregătire pentru soldații ucraineni de sub conducerea Marii Britanii direct în Ucraina. El a cerut, de asemenea, firmelor britanice de apărare să deschidă fabrici în Ucraina. Se observă că Shapps a vizitat Ucraina săptămâna trecută. Potrivit acestuia, el a discutat cu Volodymyr Zelensky ce rol poate juca marina britanică în protejarea navelor comerciale de atacurile rusești în Marea Neagră. Jurnaliștii subliniază că ambii pași vor însemna o escaladare semnificativă a implicării Marii Britanii în apărarea Ucrainei împotriva invaziei lui Putin.

UPDATE 00.24 Subiecții federali ruși continuă să-și extindă rețelele de patronaj în Ucraina ocupată. Șeful rus al Republicii Osetia de Nord-Alania, Serghei Menyaylo, a susținut la 30 septembrie că sponsorii Republicii Osetia de Nord-Alania au ocupat raionul Cernihivka, regiunea Zaporijia. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a declarat că Oblastul rusesc Irkutsk a contribuit la construirea de infrastructură și fabrici în Holubivka, regiunea Lugansk ocupată. Artyukhov a declarat că Yamalo-Nenets Autonomous Okrug a construit infrastructură socială și rezidențială în Volnovakha ocupată, regiunea Donețk.

ȘTIRE INIȚIALĂ Se pare că armata rusă continuă să recruteze cetățeni cubanezi pentru a lupta în Ucraina, posibil ca parte a formațiunilor aeropurtate de elită (VDV). Media de opoziție din Rusia, Mobilization News, a declarat pe 29 septembrie că Vladimir Șkunov, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Ruse de Științe și membru al Consiliului de experți al guvernului rus, a recrutat opt cetățeni cubanezi pentru a lupta în războiul din Ucraina. Mobilization News a declarat că aproximativ 140 de cetățeni cubanezi au sosit în Rusia în vara anului 2023 și s-au alăturat Diviziei 106 VDV cu cartierul general în orașul Tula, indicând în continuare că Divizia 106 VDV este probabil slăbită de la luptele din Ucraina. Reuters a raportat la 30 septembrie că, în conformitate cu declarațiile recruților cubanezi, există 119 cubanezi care se antrenează la o bază militară rusă din afara orașului Tula și că unii recruți cubanezi sunt deja în Ucraina. ISW a raportat anterior pe 8 septembrie că oficialii cubanezi ar fi arestat 17 persoane sub acuzații legate de o rețea de trafic de ființe umane care i-a ademenit pe bărbații cubanezi să servească în armata rusă. Ministerul cubanez al Afacerilor Externe a declarat la 5 septembrie că, „Țara sa nu joacă niciun rol în războiul din Ucraina” și că va „acționa energic” împotriva oricui participă la orice formă de trafic de persoane pentru recrutarea de mercenari din Cuba.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană