LIVE TEXT | Război în Ucraina. S-a încheiat ancheta asupra atacului care l-a ucis pe bloggerul rus Maxim Fomin

LIVE TEXT | Război în Ucraina. S-a încheiat ancheta asupra atacului care l-a ucis pe bloggerul rus Maxim Fomin

Comitetul de anchetă al Rusiei a anunțat pe 10 octombrie că și-a încheiat ancheta asupra atacului din 2 aprilie care l-a ucis proeminentul blogger rus Maxim Fomin.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 05.05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat planurile de a deschide un nou coridor prin Moldova și România pentru exportul de cereale ucrainene. Zelensky a anunțat că coridorul de cereale se va deschide în curând în timpul unei conferințe de presă cu președintele României Klaus Iohannis la București pe 10 octombrie.

UPDATE 04.57 NATO a adoptat mai multe rezoluții menite să sporească ajutorul acordat Ucrainei pe 9 octombrie. Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat șase rezoluții legate de războiul din Ucraina și a cerut țărilor NATO să sporească și să accelereze sprijinul politic, militar, de informații, financiar, de instruire și umanitar pentru Ucraina și „susținerea acestui sprijin atâta timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să prevaleze.” Rezoluțiile solicitau, de asemenea, livrarea sporită și rapidă de echipamente militare către Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, rachete și avioane de luptă.

UPDATE 04.40 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 10 octombrie și au avansat în unele zone. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în direcția Kupyansk, lângă Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk) și Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și la sud-vest de Svatove, lângă Makiivka (20 km sud-vest). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au desfășurat „grupuri blindate puternice” pentru a lansa operațiuni ofensive pe scară largă lângă Synkivka, Ivanivka și Makiivka, iar un alt blogger a susținut că forțele ruse au capturat mai multe poziții ucrainene lângă Synkivka. Surse ruse au susținut că elemente ale Armatei a 6-a Combinate de Arme (Districtul Militar de Vest) sunt desfășurate în direcția Kupyansk, în timp ce elemente ale armatei a 25-a armate combinate nou formate atacă pozițiile ucrainene de lângă Makiivka. Un alt blogger rus proeminent a susținut că forțele ruse au ajuns aproape la periferia de est a Makiivka și au avansat de-a lungul întregii linii Novovodyane-Ploshchanka (la aproximativ 20 km nord-vest de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, căpitanul Ilya Yevlash, a remarcat că forțele ruse au desfășurat din ce în ce mai multe unități de pușcă motorizate, batalioane de tancuri și companii de asalt „Storm-Z” pe linia Kupyansk-Svatove-Kreminna și folosesc elemente „Storm-Z” slab pregătite. în scopuri de recunoaștere și de detectare a minelor.

image

UPDATE 04.23 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Kupyansk și Kreminna pe 10 octombrie.

UPDATE 04.10 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în apropiere de Bakhmut pe 9 octombrie și au avansat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive la sud de Bakhmut și au obținut un succes parțial lângă Andriivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Klișchiivka (5 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că luptele sunt în desfășurare în apropierea liniei de cale ferată, lângă Andriivka și Klishchiivka.

image

UPDATE 03.54 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Bakhmut pe 9 octombrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești către Chasiv Yar (5 km vest de Bakhmut), Klișchiivka și Andriivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat de la Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bakhmut) spre Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut). Un observator militar ucrainean a declarat la 10 octombrie că, începând cu 6 octombrie, un grup operațional-tactic rus format din forțe regulate, BARS (Rezerva de luptă a armatei ruse), Corpul 1 de armată din Republica Populară Donețk (DNR), Armata 2 Republica Populară Lugansk (LNR) Corpul, Apărarea Teritorială și unitățile de asalt „Storm-Z” operează în direcția Bakhmut.

UPDATE 03.39 Forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive lângă Avdiivka pe 9 octombrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că până la trei batalioane rusești cu sprijin de tancuri și vehicule blindate au intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka, Tonenke (7 km nord-vest de Avdiivka), Keramik (14 km nord-vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka).[32] bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat de la Krasnohorivka (8 km nord-vest de Avdiivka) spre Berdychi (10 km nord-vest de Avdiivka), de-a lungul liniei Opytne-Vodyane (3-7 km sud-vest de Avdiivka) și lângă Tonenke și Pervomaiske, după o pregătire intensă de artilerie. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au ajuns la periferia orașului Berdichi, dar a negat alte rapoarte rusești că forțele ruse au capturat așezarea. Surse ruse au mai susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Ocheretyne (la 15 km nord-vest de Avdiivka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat poziții nespecificate lângă Avdiivka și Krasnohorivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse intenționează să întrerupă liniile de comunicație terestre ucrainene (GLOC) care aprovizionează forțele ucrainene în Avdiivka și să le încercuiască, deși forțele ruse desfășoară probabil operațiuni de reparare menite să blocheze forțele ucrainene în apropierea Avdiivka, mai degrabă decât să încerce să finalizeze o completare completă. încercuirea operațională a așezării. Bloggeri ruși au remarcat că forțele ucrainene au construit fortificații extinse în Avdiivka din 2014, făcând dificil pentru forțele ruse să treacă prin apărarea ucraineană.

image

UPDATE 03.21 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive lângă Marinka pe 9 octombrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Marinka și Novomykhailivka (la 10 km sud de Marinka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat Novomykhailivka și au condus un asalt „puternic” asupra lui Marinka. Filmările publicate pe 9 octombrie arată elemente ale Diviziei 150 de puști motorizate (Armata a 8-a Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) care operează în Marinka.

UPDATE 03.08 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk și în zona de frontieră de vest Donețk-estul Zaporijia Oblast pe 10 octombrie și au făcut progrese marginale confirmate. Imaginile geolocalizate publicate pe 9 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat la nord-est de Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar și aproximativ 30 km sud-est de Velyka Novosilka). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka) și la vest de Novodonetske (12 km sud-est de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut pe 10 octombrie că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Mykilske și la nord-vest de Novomayorske (18 km sud-est de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 02.55 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în vestul Donețk și în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia și ar fi avansat pe 10 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și că forțele ucrainene rețin forțele ruse lângă Levadne (la 18 km sud-vest de Velyka Novosilka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat până la 10 puncte întărite în zone nespecificate de pe flancul stâng în direcția Vremivka, dar ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au atacat fără succes lângă Pryyutne pe 9 octombrie.

UPDATE 02.40 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia și au avansat pe 10 octombrie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au avansat la vest de Novofedorivka (15 km nord-est de Robotyne și 6 km nord-est de Verbove), dar au atacat fără succes Novofedorivka însăși. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes Novoprokopivka (2 km sud de Robotyne).

UPDATE 02.22 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în sectorul Orikhiv din vestul regiunii Zaporijia, dar nu au făcut niciun progres confirmat pe 10 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes în apropiere de Verbove (11 km sud-est de Robotyne) și în zona Injenerne (23 km). la est de Robotyne). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au contraatacat lângă Novoprokopivka și la nord-vest de Verbove.

image

UPDATE 02.06 Surse ruse au susținut că forțele ruse au inițiat un efort ofensiv reînnoit la vest de Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijia și au avansat în această zonă pe 10 octombrie. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive în apropiere de Jerebyanky (30 km nord-vest de Robotyne și 26 km sud-vest de Orikhiv). Sursele ruse au făcut mai multe afirmații diferite cu privire la specificul progreselor rusești în acest domeniu. Un blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au avansat la nord de jerebyanky. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au avansat până la 2 km în apărarea ucraineană lângă linia Jerebyanky și Pyatykhatky (29 km nord-vest de Robotyne și 25 km sud-vest de Orikhiv), în timp ce o altă sursă rusă a susținut că forțele ruse au avansat câteva sute de metri în această zonă.

image

UPDATE 01.49 Surse ruse au continuat să discute despre operațiunile ucrainene în Delta Niprului. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să aterizeze pe insule nespecificate din râul Nipru. Un alt blogger rus a susținut că luptele sunt în desfășurare pe insulele Niprului. O sursă rusă a susținut că activitatea ucraineană pe insulele Niprului a scăzut din cauza înrăutățirii condițiilor meteorologice.

image

UPDATE 01.34 Un oficial ucrainean a declarat că liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) în Crimeea ocupată și în sudul Ucrainei nu pot funcționa la capacitate maximă. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang Nataliya Humenyuk, a declarat că podurile din strâmtoarea Genichesk, Chongar și Kerci din Crimeea ocupată nu sunt complet deschise, ceea ce a determinat armata rusă să utilizeze din ce în ce mai mult autostrada M17 (Orașul Herson-Djankoy-Feodosia-Kerch) care leagă Ucraina ocupată de Rusia.

UPDATE 01.16 Ministerul rus al Apărării (MOD) continuă eforturile de a se prezenta ca mobilizând eficient baza industrială de apărare a Rusiei (DIB). Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat Uzina Mecanică Ulyanovsk din Almaz-Antey Aerospace Defence Concern și a inspectat producția de sisteme de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune Buk-M3 pe 10 octombrie. Directorul general al Uzinei Mecanice din Ulyanovsk, Serghei Churin, a declarat că fabrica a livrat Ministerului de Justiție echivalentul consumului unei divizii de sisteme Buk-M3 deja în septembrie 2023 și va livra în octombrie încă pe atât.

UPDATE 01.01 Autoritățile ruse extind producția de drone și facilitățile de instruire cu drone în zonele ocupate din Ucraina. Șeful de ocupație al regiunii Zaporijia, Yevgeny Balisky, a anunțat pe 9 octombrie că o bază de producție de drone pentru asamblarea dronelor de atac, dronelor de recunoaștere și a munițiilor și pentru antrenarea operatorilor de drone a început să opereze în regiunea ocupată Zaporijia. Balitsky a declarat că această bază de producție va sprijini atât batalionul de voluntari „Sudoplatov” al administrației de ocupație, cât și alte forțe ruse care operează în regiunea Zaporijia ocupată.

UPDATE 00.52 Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că autoritățile de ocupație din regiunea Lugansk reprimă rețelele de comunicații subterane ucrainene. Centrul de rezistență a raportat că autoritățile de ocupație au instalat internet prin cablu pe care utilizatorii îl pot accesa doar cu identificare și că autoritățile vor înregistra utilizatorii care se conectează printr-un VPN pe aceste rețele. Centrul de Rezistență a declarat că autoritățile nu au creat încă restricții pentru monitorizarea traficului din cauza constrângerilor tehnice, dar și-au anunțat intenția de a face acest lucru pentru a descuraja ucrainenii să furnizeze informații armatei ucrainene.

UPDATE 00.37 Kremlinul continuă eforturile de a menține influența Rusiei în Orientul Mijlociu pe fundalul războiului în curs din Israel. Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu prim-ministrul irakian Mohammed al-Sudani la Kremlin pe 10 octombrie, marcând prima întâlnire dintre cei doi de la preluarea mandatului de al-Sudani în octombrie 2022. Presa rusă a relatat că întâlnirea a fost deja planificată înainte ca atacurile Hamas în Israel să înceapă pe 7 octombrie, dar Putin și al-Sudani au discutat totuși despre situația din Israel, precum și despre dezvoltarea cooperării „multifațetate” ruso-irakiene. Putin i-a spus lui al-Sudani că crede că războiul din Israel este rezultatul eșecurilor politicii externe a SUA și a cerut crearea unui stat palestinian independent. Remarcile lui Putin către al-Sudani nu reprezintă neapărat o inflexiune în postura Rusiei față de Orientul Mijlociu mai larg. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a subliniat pe 9 octombrie că Rusia beneficiază de pe urma conflictului și a instabilității din Orientul Mijlociu, ceea ce este în concordanță cu evaluarea curentă a ISW că Kremlinul a exploatat și va continua să exploateze războiul din Israel pentru a amplifica operațiunile de dezinformare și pentru a consolida reputația geopolitică a Rusiei.

UPDATE 00.22 Oficialii ruși continuă să invoce potențiala revocare de către Rusia a Tratatului de interzicere cuprinzătoare a testelor nucleare pentru a promova o operațiune de informare privind pragul nuclear. Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a susținut pe 10 octombrie că Rusia „nu are de ales” decât să se retragă din tratat pentru a-și echilibra statutul cu SUA și a subliniat că Rusia va relua testele nucleare dacă și SUA vor face acest lucru. Ryabkov a continuat apoi să facă afirmații fără temei că Rusia are dovezi care să sugereze că SUA fie s-au pregătit recent, fie se pregătesc în prezent pentru teste nucleare în Nevada. Ryabkov a făcut probabil această afirmație pentru a stabili în continuare condițiile pentru revocarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare, acuzând SUA că forțează în esență mâna Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Comitetul de anchetă al Rusiei a anunțat pe 10 octombrie că și-a încheiat ancheta asupra atacului din 2 aprilie care l-a ucis proeminentul blogger rus Maxim Fomin (Vladlen Tatarski). Comisia de anchetă a raportat că a transferat cazul parchetului rus după ce și-a închis investigațiile asupra Dariei Trepova, pe care autoritățile ruse au acuzat-o de planificarea și executarea atacului, și Dmitri Kasintsev, pe care autoritățile l-au acuzat pentru adăpostirea lui Trepova după atac. ISW a raportat anterior că autoritățile ruse au acuzat Ucraina că a organizat asasinarea prin Trepova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat