LIVE TEXT | Război în Ucraina. Șoigu umflă pierderile ucrainene pentru a demonstra eficiența armatei ruse. Un fost oficial rus a murit în condiții suspecte în închisoare

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Șoigu umflă pierderile ucrainene pentru a demonstra eficiența armatei ruse. Un fost oficial rus a murit în condiții suspecte în închisoare

BBC Rusia a relatat pe 21 noiembrie că autoritățile ruse l-au găsit mort într-o colonie penitenciară pe fostul șef al Departamentului de Cooperare Interdepartamentală și Securitate Internă al Comitetului de Investigații Ruse, Mihail Maksimenko.

Foto: Profimedia

UPDATE 05.56 Un fost șef de departament al Comitetului de Investigații al Rusiei, care ispășea pedepse pentru acceptarea de mită de la mafia rusă, a murit în închisoare în noaptea de 20 spre 21 noiembrie, presupus prin sinucidere.

BBC Rusia a raportat pe 21 noiembrie că autoritățile ruse l-au găsit mort într-o colonie penitenciară pe fostul șef al Departamentului de Cooperare Interdepartamentală și Securitate Internă al Comitetului de Investigații Ruse, Mihail Maksimenko. O sursă rusă de aplicare a legii a declarat publicației de stat ruse TASS că autoritățile au găsit cadavrul lui Maksimenko într-o cameră de depozitare din Colonia Corecțională 11 din Bor, regiunea Nijni Novgorod. Postul de stat rus RBK a raportat că o sursă apropiată Serviciului Federal al Penitenciarelor Ruse a declarat că Maksimenko s-a sinucis în noaptea de 20 spre 21 noiembrie în spitalul de psihiatrie în care era tratat în urma unei tentative anterioare de sinucidere.

Autoritățile ruse l-au condamnat pe Maksimenko la 13 ani de închisoare în aprilie 2018 pentru că a acceptat o mită de 500.000 de dolari în schimbul asistenței sale în eliberarea lui Andrei Kociuykov, un asistent al șefului mafiei ruse Zakhary Kalashov. Autoritățile ruse l-au condamnat, de asemenea, pe Maksimenko la 14 ani de închisoare, în martie 2020, pentru că a acceptat o mită de un milion de dolari de la omul de afaceri rus Dmitri Smychkovsky, care lucra și el la eliberarea lui Kociuykov. Un membru al Consiliului Prezidențial pentru Drepturile Omului din Rusia, Yeva Merkachyova, a declarat că moartea lui Maksimenko a fost „ciudată” și că Maksimenko i-a spus anterior că nu se va sinucide sub nicio circumstanță.

O sursă din interior rusă a susținut că Maksimenko a depus recent o petiție pentru a-și ispăși restul pedepsei într-un lagăr de muncă corecțională, dar că, în schimb, comisia de luare a deciziei a emis o pedeapsă pe 20 noiembrie care i-ar respinge cererea.

UPDATE 05.41 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 21 noiembrie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes în direcția Kupiansk, lângă Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk) și est. de Petropavlivka (7 km est de Kupaynsk), și în direcția Lyman lângă Siversk (18 km sud-vest de Kreminna). Surse ruse au susținut că elemente ale forțelor cecene „Akhmat” Spetsnaz operează în zona forestieră de lângă Kreminna și în altă parte în direcția Lyman. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat pe 20 noiembrie că forțele ruse lansează din ce în ce mai multe bombe în direcția Lyman.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi și purtătorul de cuvânt al Brigăzii 14 Mecanizate ucrainene, Nadiya Zamryha, au declarat pe 20 și 21 noiembrie că forțele ruse continuă să folosească unități „Storm-Z” și „Storm-V” formate din recruți condamnați și militari ruși pedepsiți în Direcția Kupyansk și alte direcții în Ucraina.

Syrskyi a declarat, de asemenea, pe 20 noiembrie, că forțele ruse desfășoară rezerve și se regrupează în direcția Lyman, în pregătirea pentru continuarea activităților ofensive. bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse acumulează putere și intensifică operațiunile ofensive în direcția Kupyansk.

image

UPDATE 05.28 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive fără succes de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 21 noiembrie.

Ministerul apărării rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes în direcția Kupaiansk, lângă Zahoruykivka (o așezare la 16 km est de Kupyansk) și în direcția Lyman lângă Kreminna și Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes în apropierea pădurii Serebryanske (la 10 km sud-vest de Kreminna), unde un alt blogger rus a susținut că există angajamente locale în curs.

UPDATE 05.15 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Bakhmut pe 21 noiembrie și nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat acțiunile de asalt la sud de Bakhmut. Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdyumivka (12 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 05.02 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bakhmut pe 21 noiembrie și, se pare, au avansat recent. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropierea lacului de acumulare Berkhivka (chiar la nord de Bakhmut) și în Klișchiivka pe 20 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 21 noiembrie că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Klișchiivka și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut).

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat la 21 noiembrie că forțele ruse continuă eforturile de a împinge forțele ucrainene din pozițiile de lângă Klișchiivka.

UPDATE 04.48 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat la nord-vest de Horlivka pe 21 noiembrie.

Un blogger rus a susținut că Brigada 132 de pușcă Motorizatăăă rusă (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) și Brigada 238 de artilerie (Armata a 8-a combinată), Districtul Militar de Sud) a apărat împotriva recentelor atacuri ucrainene în zonă.

UPDATE 04.33 Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive limitate la nord-vest de Horlivka pe 21 noiembrie, dar nu au avansat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la est de Pivdenne (imediat la nord-vest de Horlivka și la 24 km sud-vest de Bakhmut).

UPDATE 04.17 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka pe 21 noiembrie și au avansat. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat la nord de Krasnohorivka (5 km nord de Avdiivka) și în Stepove (5 km nord-vest de Avdiivka) și au reiterat afirmațiile recente că forțele ucrainene s-au retras în mare parte din Stepove, deși ISW încă nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații. bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse au avansat în zona industrială de la sud-est de Avdiivka și că luptele sunt în desfășurare în apropierea fabricii de cocs Avdiivka, la nord-est.

Un alt blogger rus a susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Novokalynove (la 10 km nord-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la est de Novobakhmutivka (10 km nord-est de Avdiivka) și lângă Stepove, Avdiivka, Sieverne (5 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka).

Șeful Administrației Militare Avdiivka, Vitaliy Barabash, a declarat că forțele ruse au folosit tot mai mult vehicule pentru a efectua atacuri la sud-est de Avdiivka, unde există asfalt, în timp ce continuă să folosească infanterie pentru a ataca pe flancurile Avdiivka, unde acesta nu există. Barabash a remarcat că forțele ruse încă atacă cu mult mai multă infanterie decât vehicule în zonă.

image

UPDATE 04.07 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în apropiere de Avdiivka, dar nu au avansat pe 21 noiembrie.

Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat un contraatac fără succes în apropierea gării Yasynuvata-2, în apropierea zonei industriale de la sud-est de Avdiivka.

UPDATE 03.58 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 21 noiembrie, dar nu au avansat.Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Marinka (imediat la vest de orașul Donețk), Pobieda (5 km sud-vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (25 km sud-vest de orașul Donețk).

UPDATE 03.49 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat la vest sau sud-vest de orașul Donețk pe 21 noiembrie.

image

UPDATE 03.32 Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes în zona de frontieră Donețk-Zaporijia, la nord-vest de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka) pe 21 noiembrie.

UPDATE 03.19 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat pe 21 noiembrie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes la vest de Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au atacat la vest de Staromayorske, la nord de Pryyutne și lângă Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că luptele poziționale au loc în apropiere de Staromayorske și Urojaine.

image

UPDATE 03.12 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive fără succes în vestul regiunii Zaporijia pe 21 noiembrie.

Bloggeri ruși au susținut pe 20 și 21 noiembrie că forțele ucrainene au atacat fără succes la est de Robotyne și lângă Verbove (9 km est de Robotyne) și Novoprokopivka (2 km sud de Robotyne).

image

UPDATE 02.53 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat pe 21 noiembrie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Robotyne și Kamianske (36 km nord-vest de Robotyne) și nord-vest de Verbove. Surse ruse au susținut că forțele ruse au avansat în direcția Novofedorivka (la 15 km nord-est de Robotyne) și în apropiere de Robotyne, Novoprokopivka și Verbove.

Un blogger rus a susținut pe 20 noiembrie că elemente ale Regimentului 70 de Infanterie Motorizatăă de gardă rus (Divizia 42 de pușcă Motorizatăăă, Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) au respins atacurile ucrainene în apropiere de Robotyne și Novoprokopivka.

image

UPDATE 02.44 Forțele ucrainene au continuat operațiunile pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson și au avansat pe 21 noiembrie.

Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat de la Krynky (la 30 km nord-est de Oblastul Herson și la 2 km de râul Nipro) și au intrat în zona pădurii din apropierea așezării. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene continuă să dețină poziții în Krynky și în apropierea Podului Rutier Antonivsky și a micului pod feroviar la șase kilometri est de Podul Antonivsky.

image

UPDATE 02.29 Imaginile geolocalizate publicate pe 21 noiembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord-est de Krynky. Ministerul rus al Apărării a raportat că elemente ale Brigăzii 810 Infanterie Navală rusă (Flota Mării Negre) operează în direcția Herson.

UPDATE 02.18 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a adresat Colegiului Ministerului rus al Apărării pe 21 noiembrie și a anunțat că Ministerul rus al Apărării își intensifică eforturile de pregătire militară în toată Rusia.

Şoigu a declarat că se vor deschide centre de pregătire militară în toate subiecţii (regiunile) federale ruse. Șoigu a susținut că nouă instituții de învățământ superior ruse intenționează să deschidă noi centre de pregătire militară, inclusiv unul în regiunea ocupată Lugansk, însumând 137 de centre de pregătire militară în Rusia și Ucraina ocupată.

UPDATE 01.56 Şoigu a mai anunţat pe 21 noiembrie că armata rusă intenţionează să-şi extindă şi să-şi modernizeze capacităţile navale.

Șoigu a susținut că armata rusă intenționează să echipeze fregata din clasa Amiral Golovko Admiral Gorshkov cu sisteme de rachete de croazieră hipersonice Zircon și să echipeze trei nave multifuncționale cu sisteme de rachete de croazieră Kalibr. Șoigu a anunțat, de asemenea, că armata rusă va avea peste 40 de purtători de arme de precizie cu rază lungă de acțiune până la sfârșitul anului 2023. Șoigu a mai susținut că armata rusă a adăugat marinei sale două corvete polivalente și o navă mică de rachete și că Rusia intenționează să construiască încă trei nave mici de rachete și o navă de contramăsuri pentru mine până la sfârșitul anului 2023.

UPDATE 01.37 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a susţinut, la Colegiul Ministerului rus al Apărării, pe 21 noiembrie, că baza industrială a apărării rusă (DIB) şi-a mărit livrările de materiale către armata rusă.

Șoigu a susținut că DIB-ul rus și-a mărit oferta de armament de rachete și artilerie de 4,9 ori, furnizarea de arme blindate de peste trei ori și furnizarea de drone de 16 ori de la începutul anului 2022. Șoigu a susținut, de asemenea, că oferta generală de arme a Rusiei a crescut de 12 ori, inclusiv furnizarea de rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, care a crescut de cinci ori în 2023. Șoigu a mai susținut că armata rusă va crește volumul achizițiilor și reparațiilor de arme și echipamente, în conformitate cu o alocare bugetară sporită în 2024.

UPDATE 01.22 Guvernul rus creează un registru pentru toate companiile ruse implicate în proiectarea și producția de drone. Postul de opoziție rus SOTA a remarcat pe 21 noiembrie că anunțul guvernului rus de a crea un registru al tuturor companiilor implicate în proiectarea și producția de drone urmează mai multe rapoarte conform cărora guvernul rus a investit mai multe fonduri în producția internă de drone Shahed.

UPDATE 01.10 Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a comentat pe 20 noiembrie despre un raport care a constatat că oficialii ruși, în colaborare cu oficialii belarusi, au transportat în Belarus peste 2.400 de copii ucraineni între șase și 17 ani.

Miller a adăugat că Belarus este complice la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și nu este o „țară terță dezinteresată care oferă un refugiu sigur pentru copiii aflați în conflict”. Miller a declarat că aceste transferuri de copii ucraineni au vizat în mod disproporționat copiii vulnerabili, inclusiv presupușii orfani, copiii cu dizabilități, copiii din familii cu venituri mici și copiii care sunt membri ai familiei personalului militar ucrainean.

Miller a remarcat că SUA au informații limitate despre copiii care sunt deportați în Rusia sau Belarus, dacă ei sunt exploatați în continuare, dar copiii rămân extrem de vulnerabili la traficul de persoane.

UPDATE 00.55 Oficialii ruși continuă să deporteze copii ucraineni vulnerabili din punct de vedere medical din teritoriile ucrainene ocupate în Rusia sub pretextul tratamentului medical și al reabilitării. Comisarul pentru Drepturile Copilului, numit de Kremlin, Maria Lvova-Belova, a susținut că un alt grup de 50 de copii ucraineni din regiunea Zaporijia ocupată, cu probleme respiratorii, musculo-scheletice sau gastrointestinale au fost transferați într-o stațiune sanatoriu dintr-un centru pentru copii fără nume din Krasnodar Krai, Rusia.

UPDATE 00.38 Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (UNHRM) a confirmat pe 21 noiembrie că războiul rusesc din Ucraina a ucis cel puțin 10.000 de civili, dintre care peste 560 erau copii, de la începutul invaziei pe scară largă în februarie 2022.

UNHRM a adăugat că războiul a rănit peste 18.500 de civili în timpul invaziei pe scară largă. UNHRM a avertizat că numărul real al morților civili ar putea fi „mult mai mare”.

UPDATE 00.24 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a umflat pierderile ucrainene în încercarea de a prezenta forţele ucrainene drept incompetente şi operaţiunile ruseşti ca fiind eficiente.

Șoigu a susținut la Colegiul Ministerului Apărării din Rusia pe 21 noiembrie că forțele ucrainene au pierdut peste 13.700 de militari și aproximativ 1.800 de echipamente și mașini de luptă de la începutul lunii noiembrie 2023. Oficialii ruși au umflat în mod repetat pierderile adversarului pe câmpul de luptă pentru a prezenta operațiunile militare ucrainene ca fiind ineficiente.

UPDATE 00.11 Ministerul Apărării din Belarus (MoD) a raportat pe 21 noiembrie că ministrul apărării al Kazahstanului, generalul colonel Ruslan jaksylykov, a sosit în Belarus pentru a se întâlni cu ministrul apărării din Belarus, general-locotenent Viktor Khrenin și a semnat un plan de cooperare militară între Kazahstan și Belarus pentru 2024.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene și ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive în estul și sudul Ucrainei, în ciuda condițiilor meteorologice cu ploaie și cu ninsoare.

Consilierul administrației militare ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat pe 20 noiembrie că bombardamentele rusești de pe malul de vest (dreapta) al regiunii Herson au scăzut din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Mecanizate a 14-a ucraineană, Nadiya Zamryha, a declarat pe 21 noiembrie că forțele ruse continuă să efectueze atacuri în direcția Kupyansk, în ciuda zăpezii și înghețului. Zamryha a adăugat că numărul atacurilor rusești va scădea probabil din cauza condițiilor meteorologice, dar că forțele ruse nu vor opri complet operațiunile ofensive.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a subliniat necesitatea de a întări capacitățile ucrainene înainte de perioada de iarnă în timpul unei întâlniri cu secretarul american al apărării Lloyd Austin pe 20 noiembrie. Bloggeri ruși au susținut pe 20 și 21 noiembrie că atât forțele ruse, cât și cele ucrainene se luptă să opereze drone, inclusiv pentru reglarea focului de artilerie, în condițiile meteorologice nefavorabile de pe tot frontul. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că noroiul complică mișcările vehiculelor, dar că atât forțele ucrainene, cât și cele ruse continuă să manevreze și să opereze în toate direcțiile. ISW consideră că vremea ploioasă în curs este puțin probabil să oprească atacurile ucrainene sau rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?