LIVE TEXT | Război în Ucraina. Succesul Ucrainei, crucial pentru securitatea europeană. Statele Unite au anunțat un nou pachet de sprijin

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Succesul Ucrainei, crucial pentru securitatea europeană. Statele Unite au anunțat un nou pachet de sprijin

Ucraina urmează să primească un nou pachet de sprijin din partea Statelor Unite, pentru suplinirea necesităților critice de securitate și apărare. Noul pachet de sprijin include echipamente menite să crească capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei, se precizează într-un comunicat al Departamentului Apărării .

Drapele Ucraina și SUA FOTO: Pixabay

Noul pachet de sprijin în valoare de 325 milioane de dolari include mai multe tipuri de arme și muniții menite să sporească capabilitățile Ucrainei de a rezista în fața atacurilor Federației Ruse, se mai specifică în comunicat.

UPDATE 05:45 Succesul Ucrainei, crucial pentru securitatea europeană

Forțele Ucrainei nu sunt nici pe departe unde sperau că vor fi, în timp ce toamna se apropie. Luptele grele au avut loc în lunile de vară în jurul Robotîne, la sud de Orihiv și la nord de Mariupol, iar satele eliberate sunt acum o grămadă de moloz, nu mai există clădiri întregi.

Hartă război Rusia - Ucraina FOTO: Shutterstock

Hartă război Rusia - Ucraina FOTO: Shutterstock

Bătălia Ucrainei s-ar putea dovedi hotărâtor pentru securitatea europeană. Rezultatele din următoarele două luni ar putea decide trendul următorului deceniu în termeni globali. Detalii aici.

UPDATE 02:15 Președinele SUA anunță că tancurile Abrams vor ajunge "săptămâna viitoare" în Ucraina Video

Președintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Washington, în legătură cu sprijinul constant al SUA și a precizat că nu există o "alternativă" pentru Congresul american în afară de votul în favoarea acordării de sprijin Ucrainei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Zelenski și Biden FOTO: EPA-EFE

Zelenski și Biden FOTO: EPA-EFE

"Contez pe discernământul Congresului american. Nu există alternativă", a răspuns preşedintele Biden la întrebarea unui jurnalist despre opoziţia unor aleşi republicani în Congres față de acordarea unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 00:46 Serbia acuză Occidentul de ipocrizie în privința Kosovo într-o paralelă cu războiul din Ucraina Video

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat Occidentul de ipocrizie, declarând că recunoașterea independenței Kosovo are ca argument aceeași justificare ca și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie AFP, notează Agerpres.

Aleksandar Vucic FOTO: EPA-EFE

Aleksandar Vucic FOTO: EPA-EFE

În fața Adunării Generale a ONU, președintele sârb a spus că țările occidentale au invocat principiile suveranității și drepturile omului pentru a aproba statului Kosovo ca țară independentă.

UPDATE 23:07 Războiul din Ucraina, o combinație uluitoare de tehnologii vechi și noi

Militarii din întreaga lume urmăresc îndeaproape luptele din Ucraina pentru a obține o perspectivă asupra războiului din secolul XXI, știind că urmăresc testarea unor tehnologii, care vor deveni mai comune și mai importante în conflictele viitoare, scrie „Washington Post“.

artilerie soldati ucraineni profimedia 0784627966 jpg

Conflictul din Ucraina reprezintă o combinație uluitoare de tehnologii și tactici vechi și noi. Ambele părți folosesc dueluri de artilerie și războiul de tranșee, cunoscute încă din Primul Război Mondial. În același timp, tragerile sunt controlate și reglate cu ajutorul dronelor, folosind computere conectate la Internet. „The Washington Post“, a semnalat faptul că în timpul luptelor din Ucraina sunt testate tehnologii care vor fi folosite în viitoarele conflicte militare. În opinia sa, Occidentul furnizează Ucrainei tot mai multe arme noi și urmărește eficiența acestora. Detalii aici.

UPDATE 21:32 Casa Albă anunţă mijloace de apărare aeriană „semnificative” pentru Ucraina, nu rachete ATACMS

Casa Albă a anunţat joi că Statele Unite vor livra Ucrainei „importante” mijloace de apărare aeriană, dar preşedintele Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Washington, relatează AFP.

Preşedintele american „a decis că nu va furniza ATACMS (rachete), dar nu a exclus această posibilitate în viitor”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 20:41 Iohannis: „Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câștige”. Ce condiții trebuie îndeplinite

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în cadrul evenimentului organizat la Universitatea Columbia din News York, că Ucraina trebuie să câștige pentru asigurarea securității la nivel internațional, dar și că un rezultat favorabil trebuie să îndeplinească trei condiții.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la evenimentul World Leaders Forum, la Universitatea Columbia, New York, unde a vorbit despre ,,Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra securității la Marea Neagră”. Detalii aici.

UPDATE 19:02 Rusia denunţă expulzarea de către Bulgaria a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia

Autorităţile bulgare l-au expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, arhimandritul Vasian, invocând raţiuni de securitate naţională, a semnalat joi ambasada rusă în Bulgaria. Detalii aici.

UPDATE 18:44 Bază înființată de ocupanții ruși în apropiere de Melitopol, atacată de ucraineni: Cel puțin zece morți

Cel puțin zece soldați ruși au fost uciși și numeroși răniți, printre care doi comandanți, în urma unui atac efectuat de ucraineni asupra unei baze militare din orașul ocupat Melitopol, în sudul Ucrainei.

Potrivit unei surse din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), atacul a avut loc marți, după descoperirea unei baze militare a ocupanților în apropierea Uzinei de Motoare din Melitopol.

Printre răniți figurează comandantul Armatei 58 a Rusiei, desfășurată pe frontul din Zaporojie, și șeful cartierul general al inamicului, a precizat sursa citată. Detalii aici

UPDATE 18:14 Guvernul polonez clarifică declarațiile lui Morawiecki: Varșovia va livra arme Kievului în baza angajamentelor sale

Guvernul polonez a precizat joi că intenţionează să livreze arme Ucrainei în conformitate cu angajamentele sale. Precizarea survine după confuzia iniţială provocată de declaraţiile făcute miercuri seara de premierul Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki FOTO: EPA-EFE

Mateusz Morawiecki FOTO: EPA-EFE

„În legătură cu întrebările despre livrările de arme, aş dori să vă informez că Polonia doar efectuează livrările de muniţii şi armament convenite anterior, inclusiv pe cele rezultate din contracte semnate cu Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller.

Printre aceste angajamente se află cel mai mare contract extern încheiat de industria de apărare poloneză după 1989 și care prevede livrarea de obuziere Krab. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat