LIVE TEXT | Război în Ucraina. Țara vecină intenționează să producă un milion de drone în 2024

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Țara vecină intenționează să producă un milion de drone în 2024

Ucraina a dezvoltat o strategie pentru producția internă de apărare și a lansat programe pentru a reduce riscul penuriei de muniție, rachete și alte echipamente militare.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 05.37 Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE) Josep Borrell a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu este interesat de o victorie teritorială limitată în Ucraina și va continua războiul „până la victoria finală”. Borrell a raportat pe 24 decembrie că Putin nu ar fi mulțumit să captureze o „bucătă” din Ucraina și să permită restului Ucrainei să adere la UE. Borrell a adăugat că Putin nu va „renunța la război” și a cerut Occidentului să se pregătească pentru un „conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp”. Declarațiile lui Borrell sunt în concordanță cu evaluarea ISW că Rusia nu este interesată de o încetare a focului. sau negocieri de bună-credință cu Ucraina, dar își păstrează obiectivele maximaliste de o victorie deplină a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 05.18 Se pare că forțele ruse scad activitatea aviației și folosesc bombe cu planare în Ucraina, după ce forțele ucrainene au doborât trei avioane Su-34 rusești în sudul Ucrainei, între 21 și 22 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ihnat a declarat pe 24 decembrie că forțele ruse au redus folosirea bombelor glisante și a loviturilor aeriene în sudul Ucrainei. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat pe 24 decembrie că forțele ruse își limitează utilizarea aviației cu echipaj în apropierea Crimeei ocupate, în special în regiunea de nord-vest a Mării Negre. ISW a evaluat anterior că forțele ruse ar putea să fi intensificat recent utilizarea bombelor planante împotriva forțelor ucrainene de pe malul de vest (dreapta) al fluviului Nipru, în parte, deoarece forțele ucrainene au suprimat artileria rusă cu rază lungă în zonă. Scăderea continuă a bombardamentelor rusești în regiunea Herson ar putea reprezenta o oportunitate pentru forțele ucrainene de a opera mai liber în zonele din spate apropiate din zona de vest a regiunii Herson și de a stabili o poziție mai sigură pe malul de est (stânga) de unde să poată desfășura operațiuni viitoare dacă înalta comandă ucraineană așa a ales. Forțele ruse au folosit lovituri cu bombe planoare, astfel încât aeronavele rusești să poată rămâne la 50 până la 70 de kilometri în spatele liniei de luptă, iar scăderea utilizării ruse a bombelor cu planare sugerează că forțele ruse sunt îngrijorate de capacitățile ucrainene de apărare aeriană în urma pierderilor recente. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat pe 23 decembrie că forțele ruse și-au redus, de asemenea, utilizarea aviației și au crescut utilizarea dronelor de atac în direcțiile Kupyansk și Bakhmut. Ihnat a mai declarat la 24 decembrie că forțele ucrainene pot desfășura sisteme de apărare aeriană în orice direcție, nu numai în acelea în care forțele ruse au suferit pierderi de aeronave.

UPDATE 05.02 Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu drone și rachete împotriva Ucrainei în noaptea de 23 spre 24 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat 16 drone Shahed-131/-136 din Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai și că forțele ucrainene au doborât 15 drone peste regiunile Mykolaiv, Kirovohrad, Zaporijia, Dnipropetrovsk și Khmelnytskyi. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat două rachete de tip necunoscut împotriva infrastructurii civile din orașul Herson. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andriy Yusov, a declarat că forțele ruse continuă să efectueze lovituri care vizează infrastructura energetică ucraineană și că, deși forțele ucrainene doboară aceste proiectile, oficialii ucraineni nu identifică în mod intenționat obiectele de infrastructură ucrainene pe care forțele ruse le vizează. Yusov a mai declarat că forțele ruse desfășoară lovituri „mai frugal” decât în iarna anului 2022, dar a remarcat că forțele ruse sunt capabile încă să efectueze lovituri puternice cu rachete.

UPDATE 04.44 Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a detaliat în continuare eforturile Ucrainei de a stabili un aparat durabil de generare a forțelor în timpul războiului și o bază industrială de apărare eficientă (DIB) în timpul unui interviu publicat pe 24 decembrie. Oficialii civili dezvoltă un proces de recrutare mai transparent pentru serviciul militar, care va comunica mai clar publicului ucrainean cum intră în serviciul militar, urmează pregătire, primește concediu și încheie serviciul în timpul războiului. Umerov a declarat că nu va exista nicio „demobilizare” până la încheierea războiului, dar că Ucraina trebuie să găsească soluții care să ofere odihnă și eliberare parțială din serviciul militar. Umerov a adăugat că oficialii ucraineni încearcă să îmbunătățească sistemele birocratice de generare a forței de luptă prin unificarea proiectelor de baze de date și eficientizarea sistemelor de notificare.

UPDATE 04.29 Umerov a declarat că Ministerul Apărării ucrainean (MOD) va depune în curând un plan de abordare a unei propuneri militare ucrainene de mobilizare a încă 450.000 până la 500.000 de ucraineni, lucru pe care președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a recunoscut la 19 decembrie. Umerov nu a dezvăluit natura planului sau numărul de ucraineni pe care Ministerul Apărării ucraineană îi va propune să-i mobilizeze. Umerov a comentat că Ministerul Apărării din Ucraina va propune un interval de vârstă de la 25 la 60 de ani numai dacă societatea ucraineană acceptă argumentele din spatele propunerii. Limita de vârstă inferioară actuală a Ucrainei pentru recrutare este de 27 de ani, ceea ce este mare pentru un stat care duce un război existențial la scara celui pe care îl duce Ucraina. Limita de vârstă actuală urmărește probabil să permită unei generații de ucraineni să continue să primească o educație și să ofere capital uman critic Ucrainei pe termen lung. Dezvoltarea și implementarea unei abordări stabile de generare a forțelor care abordează cerințele militare ucrainene este o problemă politică, socială și militară complicată - una care va continua să producă tensiuni normale pentru o societate aflată în război.

UPDATE 04.17 Umerov a mai declarat că Ucraina a dezvoltat o strategie pentru producția internă de apărare și a lansat programe pentru a reduce riscul penuriei de muniție, rachete și alte echipamente militare. Umerov a declarat că Ministerul Apărării din Ucraina cântărește în prezent căile financiare pentru strategia sa de dezvoltare a DIB, inclusiv emiterea de contracte și dezvoltarea de întreprinderi mixte între întreprinderile ucrainene și străine. Umerov a declarat că Ucraina începe să lucreze cu câteva sute de producători de drone pentru a îmbunătăți „birocratia uriașă” implicată în producerea de drone și intenționează să ofere forțelor ucrainene un număr nespecificat de drone pe care oficialii ucraineni au cerut anterior să fie produse în 2024. Zelensky a declarat pe 19 decembrie că Ucraina intenționează să producă un milion de drone în 2024.

UPDATE 04.05 Președintele rus Vladimir Putin continuă să se prezinte ca un lider amabil căruia îi pasă de bunăstarea personalului militar rus, prezentându-se în același timp ca un comandant șef eficient al forțelor armate ruse. Jurnalistul de la Kremlin, Pavel Zarubin, a publicat filmări pe 24 decembrie ale unei ceremonii din 19 decembrie la Centrul de management al apărării naționale din Rusia, unde Putin a vorbit cu militarii rusi care au spus că vor să-i vadă pe cei dragi, dar că unii dintre comandanții lor trebuie să le dea concediu. Putin a răspuns: „Lasă-i să se odihnească! Comandantul a decis deja. Ăsta sunt eu.” Șeful Statului Major General al Armatei General Valery Gerasimov, prezent la acea vreme, a spus simplu: „Este.” Putin, aparent spontan, continuă a se portretiza ca fiind un lider implicat în timpul războiului, care răspunde cererilor trupelor sale și îi recompensează pe cei care îi sunt loiali, amintind în același timp publicului rus că Gerasimov îi este subordonat. Interacțiunea dintre Putin și militarii ruși a fost probabil organizată pentru a întări reputația lui Putin și l-a aruncat din nou pe Gerasimov în rolul unui birocrat ineficient, așa cum Putin a început să facă în timpul sesiunii sale „Linia directă” din 14 decembrie.

UPDATE 03.45 Rusia pare să-și continue eforturile de a construi o forță militară de ocupație în Ucraina, separată de unitățile sale din prima linie, prin utilizarea noilor sale unități Rosgvardia. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat pe 24 decembrie că înaltul comandament rus a finalizat desfășurarea celor trei regimente nou formate ale Brigăzii 116 cu destinație specială a Rosgvardiei — Regimentele 900, 901 și 902 cu scop special — în regiunea Donețk ocupată. Mașoveț a declarat că înaltul comandament rus a trimis Brigada 116 cu scop special în Chystiakove (70 km est de orașul Donețk); Regimentul 900 cu destinație specială din Melekyne (22 km sud-vest de Mariupol); Regimentul 901 cu scop special din Snijne (80 km est de orașul Donețk); și Regimentul 902 cu scop special, la șapte kilometri nord de Chystiakove. Mașoveț a apreciat că Brigada 116 cu scop special va îndeplini „funcții de stabilizare” în Ucraina ocupată în mod „permanent”. Presa locală rusă a raportat că Rosgvardia a început să formeze Brigada 116 cu scop special special pentru serviciul în regiunea Donețk ocupată la începutul lunii septembrie 2023. ISW a observat mai târziu, la sfârșitul lunii octombrie, că Brigada 116 cu scop special a primit un tanc rusesc T-80BV pe care luptătorii Grupului Wagner l-au folosit în rebeliunea armată din iunie 2023.

UPDATE 03.27 Perioada scurtă de timp și locațiile de desfășurare ale noilor regimente Rosgvardia indică faptul că Kremlinul încearcă în mod activ să folosească aceste forțe pentru a consolida controlul Rusiei asupra zonelor din spate ocupate. Mașoveț a observat că Rosgvardia a mutat probabil până la 6.000 de soldați din Rusia în Ucraina ocupată, ca parte a desfășurării Brigăzii 116 cu scop special, crescând numărul personalului Rosgvardia din Ucraina ocupată la 34.300 de militari. În timp ce ISW nu poate verifica în mod independent numărul personalului Rosgvardia dislocat al lui Mașoveț în Ucraina ocupată, eforturile recente ale Rusiei de a legaliza accesul Rosgvardiei la recrutarea voluntarilor, aprobarea Kremlinului de a oferi Rosgvardia echipament militar greu și baza Brigăzii 116 cu scop special în Donețul ocupat sunt indicatori că Rusia încearcă să extindă forțele Rosgvardia pentru a stabili o forță militară de ocupație separată. Moscova încearcă probabil să recruteze și să desfășoare forțe militare de ocupație pentru a împiedica și mai mult eforturile de contraofensivă ale Ucrainei, pentru a stabili controlul permanent asupra zonelor ocupate și pentru a suprima activitatea partizană fără a fixa trupele din prima linie în serviciu de ocupație pe termen nelimitat.

UPDATE 03.12 Brigada 810 Infanterie Navală a Flotei Ruse de la Marea Neagră și-a editat recunoașterea că personalul său folosește în mod deliberat arme chimice în Ucraina, într-un efort probabil de a ascunde ceea ce ar putea fi dovada unei aparente încălcări a Convenției privind armele chimice, la care Rusia este parte. Brigada 810 Infanterie Navală a declarat pe canalul său Telegram pe 22 decembrie că brigada folosește o „schimbare radicală de tactică” împotriva forțelor ucrainene din Krynky (pe malul de est al Oblastului Herson), aruncând grenade K-51 din drone, pe poziții ucrainene. Grenadele cu aerosoli K-51 sunt umplute cu gaz CS iritant (2-Clorobenzalmalononitril), un tip de gaz lacrimogen utilizat pentru controlul revoltelor (cunoscut și ca agent de control al revoltelor [RCA]), pe care Convenția privind armele chimice (CWC) îl interzice ca metoda de război. Între momentul colectării datelor de către ISW din 23 decembrie și această actualizare din 24 decembrie, canalul de Telegram al Brigazii 810 de Infanterie Navală a editat postarea pentru a șterge referința specifică la grenada K-51. Cu toate acestea, formularea originală a postării poate fi încă observată pe conturile de rețele sociale rusești care au postat capturi de ecran ale acesteia, au republicat direct confirmarea inițială (deoarece editările postărilor Telegram nu afectează repostările unei postări needitate) sau au arhivat postarea originală. — toate confirmând că Brigada 810 Infanterie Navală a publicat utilizarea grenadelor K-51 și apoi și-a editat postarea. ISW nu a stabilit când Brigada 810 Infanterie Navală a făcut editarea. Un blogger rus a criticat indirect Brigada 810 Infanterie Navală pe 22 decembrie pentru că a dezvăluit o nouă tactică, care sugerează că forțele ruse ar putea intenționa să folosească în mod deliberat K-51 sau alte RCA-uri în altă parte de-a lungul frontului. Plângerile bloggerului rus sau raportările mai ample despre recunoaștere ar fi putut determina Brigada 810 Infanterie Navală sau vreun oficial rus să spună Brigăzii 810 Infanterie Navală să editeze postarea.

UPDATE 02.51 Lipsa forței de luptă din Rusia, care este parțial rezultatul războiului din Ucraina, s-a ridicat la aproximativ 4,8 milioane de oameni în 2023 și va continua probabil să exacerbeze eforturile Kremlinului care au ca scop creșterea capacității economice a Rusiei. Ziarul rus, Izvestia, a relatat pe 24 decembrie că, potrivit Institutului de Economie al Academiei Ruse de Științe, datele Serviciului Federal de Statistică al Statului Rus (Rosstat) indică faptul că numărul de lucrători necesari pentru a ocupa posturile vacante la jumătatea anului 2023 era de 6,8% din numărul total de angajați, însumând aproximativ 4,8 milioane de persoane în toată Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a remarcat legătura dintre deficitul de forță de muncă și dezvoltarea politicii de migrație a Rusiei la 4 decembrie. ISW continuă să evalueze că Kremlinul se luptă să reconcilieze politicile inconsecvente și contradictorii care încearcă să liniștească comunitatea ultranaționalistă rusă prin descurajarea lucrătorilor migranți de la munca în Rusia, încercând simultan să mărească capacitatea industrială rusă și generarea de forță.

UPDATE 02.29 Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat lângă Kreminna. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 decembrie arată că forțele ruse au avansat recent la est de Terny (vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse sunt la mai puțin de patru kilometri distanță de Terny, deși filmările geolocalizate indică faptul că forțele ruse sunt la puțin peste patru kilometri distanță de periferia Terny. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat marginal în direcția Kupyansk lângă Synkivka (la nord-est de Kupyansk), deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Surse ruse și ucrainene au raportat că angajamentele poziționale au continuat în direcția Kupyansk lângă Synkivka și Stelmakhivka (la nord-vest de Svatove) și în direcția Lyman la est de Yampolivka (la nord-vest de Kreminna); la sud de Kuzmyne (la sud-vest de Kreminna); și lângă Terny (la vest de Kreminna), Torske (la vest de Kreminna), Dibrova și zona forestieră Serebryanske (ambele la sud-vest de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au crescut numărul de lovituri de artilerie în direcția Khortytsya (direcțiile Kupiansk, Lyman și Bakhmut) la peste 1.000 de lovituri pe zi. Elementele Brigăzii a 7-a de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk) continuă să opereze lângă Bilohorivka, regiunea Lugansk.

image

UPDATE 02.15 Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri recente în apropiere de Bakhmut, deși nu au existat modificări confirmate în prima linie în zonă. Un blogger rus a susținut pe 24 decembrie că forțele ucrainene au avansat la sud-vest de Verkhnokamianske (30 km nord-est de Bakhmut) și în vecinătatea Bakhmut, lângă Khromove și Klishchiivka. Surse ruse și ucrainene au declarat că lupte poziționale au avut loc la nord-vest de Bakhmut, lângă Bohdanivka și Vasyukivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka, Andriivka și Pivdenne. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat că înaltul comandament rus desfășoară elemente ale Regimentului 177 de infanterie navală (flotila Caspică) lângă Kurdyumivka (sud-vest de Bakhmut) după ce a retras aceste elemente din luptele din apropierea Krynky și Pidstepne pe malul est (stânga) Oblastul Herson pentru reconstituire și reaprovizionarea într-o perioadă de timp nespecificată.

image

UPDATE 02.00 Forțele ruse au făcut recent progrese în apropiere de Avdiivka și au continuat angajamentele poziționale cu forțele ucrainene pe 24 decembrie. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat recent la est de Stepove (la nord de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat întreaga zonă viticolă de la sud-est de Avdiivka, dar că forțele ucrainene controlează încă o parte nespecificată a zonei industriale din apropiere, la sud-est de Avdiivka. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat la 200 de metri de la Vodyane spre Pervomaiske la sud-vest de Avdiivka și la 200 de metri spre periferia de sud-vest a Avdiivka în sine. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au avut loc la nord-vest de Avdiivka, lângă Novobakhmutivka și în direcția Ocheretyne; la nord de Avdiivka lângă Stepove; și la sud-vest de Avdiivka lângă Sieverne, Pervomaiske și Nevelske. Șeful administrației militare a orașului Avdiivka din Ucraina, Vitaliy Barabash, a declarat că forțele ruse au intensificat bombardarea Avdiivka în ultima zi.

image

UPDATE 01.49 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale la vest și sud-vest pe orașul Donețk pe 24 decembrie. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat la vest de orașul Donețk, lângă Marinka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka și Pobieda. Mașoveț a declarat pe 24 decembrie că elemente ale Brigăzii 39 de Infanterie Motorizată ruse (Corpul 68 de armată, Districtul Militar de Est) și ale regimentelor 225 și 33 de Infanterie Motorizată (ambele din Divizia 20 de Infanterie Motorizată, Armata 8 Arme Întrunite, Districtul Militar de sud) sunt operează lângă Novomykhailivka. Mașoveț a susținut că elementele Batalionului 139 Separat de Infanterie Motorizată (Armata 29 Arme Întrunite, Districtul Militar de Est) și Brigăziile 40 și 155 de Infanterie Navală (Flota Pacificului, Districtul Militar de Est) operează, de asemenea, în zona Novomykhailivka.

image

UPDATE 01.32 Forțele ruse și ucrainene nu au condus operațiuni ofensive în zona de frontieră Donețk-Zaporijia pe 24 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive în zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene și ruse s-au implicat în cea mai mare parte în bombardamente reciproce și că forțele ruse au efectuat mai multe atacuri fără succes lângă Staromayorske (la sud de Velyka Novosilka) în ultima săptămână.

image
image

UPDATE 01.17 Forțele ucrainene și ruse au continuat angajamentele poziționale în vestul regiunii Zaporijia pe 24 decembrie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au avut loc lângă Robotyne și Verbove și la sud de Hulyaipole (36 km est de Orikhiv). Bloggerii ruși au continuat să comenteze că actualele condiții meteorologice nefavorabile afectează capacitatea forțelor ruse și ucrainene de a efectua manevre la sol. Un blogger rus a susținut că un „contingent special” slab pregătit s-a desfășurat în zona Robotyne și a întărit o unitate aeriană rusă (VDV) nespecificată – în conformitate cu declarația din 23 decembrie a comandantului rus VDV, colonelul general Mihail Teplinsky, potrivit căreia noii absolvenți ai Comandamentului Aeropurtat Superior din Riazan Școală desfășurată în zonele de luptă înainte de data prevăzută pentru desfășurare. Elementele Regimentului 247 VDV din Rusia (Divizia 7 VDV) operează în apropiere de Verbove.

UPDATE 01.04 Forțele ucrainene își mențin pozițiile în malul de est (stânga) Oblast Herson începând cu 24 decembrie, dar nici forțele ruse, nici cele ucrainene nu au făcut progrese confirmate în zonă. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat pe malul de est, inclusiv lângă Krynky. Un blogger rus a susținut că forțele ruse nu au reușit să împingă forțele ucrainene din capul de pod din Krynky în ultima săptămână din cauza dronelor ucrainene eficiente și a complexelor de război electronic (EW). Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a declarat că Batalionul 2 VDV al Regimentului 337 VDV rus (Divizia 104 VDV) s-a mutat în zona Krynky pentru a se alătura grupului de forțe de luptă „Enerhodar”. Mașoveț a declarat că detașamentele Regimentului 345 VDV (Divizia 104 VDV) din rezervele Grupării de forțe ruse „Dnepr” au înlocuit Batalionul 2 VDV din cadrul grupului „Enerhodar”. Mașoveț a declarat că elemente ale Regimentelor 328 și 337 VDV ruse (Divizia 104 VDV); Regimentul 26 Infanterie Motorizată (Divizia 70 Infanterie Motorizată, Armata 18 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) și Brigada 810 de Infanterie Navală (Flota Mării Negre) operează lângă Krynky în ultimele trei săptămâni.

image

UPDATE 00.49 Regimentul 337 Aeropurtat (VDV) recent format (Divizia 104 VDV) care operează lângă Krynky în malul de est (stânga) Oblastul Herson continuă să sufere pierderi. Mama unui militar rus mobilizat din Regimentul 337 VDV a înregistrat un apel video în care declara că întreaga Companie 1 a regimentului a fost îngropată recent după lupte în zona Krynky. Mama a adăugat că militarii care operează în această direcție nu au îndrumare eficientă de la comandanții de nivel mediu, nu au sprijin de artilerie și petrec 20 de zile la rând în tranșee fără apă și alte provizii. Mama și-a încheiat apelul cerând comandanților ruși să nu folosească elemente ale regimentului pe post de „carne de tun”. Comandantul rus VDV, general-colonelul Mihail Teplinsky, a publicat un videoclip pe 23 decembrie, în care probabil că a încercat să abordeze preocupările rușilor cu privire la incapacitatea Rusiei de a împinge forțele ucrainene pe malul de vest (dreapta) al fluviului Nipru în regiunea Herson și a menționat unele pierderi ale VDV. Este posibil ca Teplinsky, cel puțin parțial, să fi încercat să se adreseze rudelor îngrijorate ale militarilor Diviziei 104 VDV - care, a observat el, a fost mai puțin eficientă în luptă decât alte elemente rusești VDV.

UPDATE 00.33 Teplinsky și comandamentul rus VDV par, de asemenea, să se confrunte cu probleme de insubordonare în rândurile Diviziei 104 VDV. Postul de opoziție din Rusia Mobilization News a distribuit un videoclip pe 24 decembrie, care arată un comandant rus pedepsind mai mulți bărbați din noul regiment 345 VDV (Divizia 104 VDV) pentru că nu și-au respectat ordinele, făcându-i să sară într-o gaură complet goi noaptea. Se pare că elemente ale Regimentului 345 VDV operează sub comanda lui Teplinsky în cadrul Grupului de forțe rus „Dnepr” în sudul Ucrainei, iar această înregistrare indică faptul că Teplinsky se poate confrunta cu provocări de insubordonare ca urmare a pierderilor VDV pe malul de est al fluviului Nipru și/sau cu lipsa de experiență și pregătirea insuficientă a soldaților VDV și a ofițerilor lor subalterni în acest domeniu.

UPDATE 00.18 Autoritățile de ocupație ruse au continuat să construiască infrastructura electorală în Ucraina ocupată, ca parte a eforturilor de a legitima ocupația și alegerile rusești. Oficialii ocupației au declarat că punctele de colectare a semnăturilor pentru a sprijini campania prezidențială a președintelui rus Vladimir Putin au început să funcționeze în regiunile ocupate Lugansk, Zaporijia, Herson și că locuitorii trebuie să aibă pașapoarte rusești pentru a participa.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși au susținut că gestionarea de către Rusia a situației de la Centrala Nucleară Zaporijjia (ZNPP) este suficientă, în ciuda incidentelor recente din timpul ocupării ruse a centralei. Agenția rusă de știri TASS a declarat pe 24 decembrie că Misiunea Permanentă a Rusiei pe lângă organizațiile internaționale din Viena a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că există un număr suficient de personal la ZNPP pentru a asigura funcționarea sa în siguranță în modurile de oprire la rece și la cald și efectuează întreținerea programată și că radiațiile din instalație nu depășesc nivelurile permise. Operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom a raportat pe 16 noiembrie că acțiunile autorităților ruse la ZNPP au dus la o scurgere a unei soluții de acid boric în generatoarele de abur, iar Ministerul ucrainean al Energiei și AIEA au raportat recent, pe 2 decembrie, că ZNPP a pierdut legătura cu ambele linii electrice externe timp de cinci ore și jumătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”