LIVE TEXT | Război în Ucraina. Va urma o altă iarnă grea pentru infrastructura energetică ucraineană

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Va urma o altă iarnă grea pentru infrastructura energetică ucraineană

Loviturile prognozate de rachete și drone rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene în iarna viitoare nu vor fi probabil la fel de „primitive” precum seria de lovituri din iarna 2022-2023.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.19 Bloggeri ruși au susținut în mod specific că utilizarea unor mici grupuri de asalt de infanterie va permite atât forțelor ruse, cât și ucrainene să atingă mai bine obiectivele operaționale de-a lungul frontului. Bloggeri ruși au susținut pe 3 și 6 noiembrie că atacurile concentrate cu forțe mari care încearcă să spargă o apărare stabilă până la adâncimea maximă sunt din ce în ce mai ineficiente și au sugerat că grupurile mici de infanterie cu sprijin complet pot fi mai eficiente în obținerea de efecte operaționale semnificative în mediul operațional actual. Unul dintre bloggerii a susținut că fazele inițiale ale contraofensivei ucrainene în desfășurare și efortul ofensiv în curs de desfășurare a Rusiei în apropiere de Avdiivka sunt similare prin faptul că ambele operațiuni au făcut unele progrese inițiale cu prețul pierderilor iremediabile de forță de luptă și echipamente. Un blogger a susținut că pe tot parcursul războiului din Ucraina, pierderile grele din timpul unor astfel de atacuri mecanizate mari au determinat forțele ruse și ucrainene să se bazeze tot mai mult pe grupuri de infanterie ad-hoc mai mici, în operațiunile ulterioare. Comandamentul ucrainean a schimbat tactica pentru a se baza mai mult pe atacurile infanteriei în urma eșecurilor timpurii din contraofensiva din iunie 2023, iar forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în lunile următoare. Rămâne de văzut dacă forțele ruse vor arăta aceeași adaptabilitate lângă Avdiivka, mai ales că eșecurile ofensive repetate sugerează că Statul Major rus nu a reușit să internalizeze și să disemineze lecțiile învățate din atacurile mecanizate mari și costisitoare anterioare. Bloggerul a susținut că ar fi mai avantajos să se pregătească grupuri mici specializate de asalt de infanterie, cu capacități tehnologice suficiente, în special în recunoaștere și comunicare, înaintea operațiunilor ofensive în loc să se treacă la tactici de asalt de infanterie mică doar după ce atacurile mai mari, mecanizate, se dovedesc prea costisitoare pentru a continua.

UPDATE 06.05 Surse ruse au sugerat că unele forțe ucrainene ar putea deja să lanseze micile grupuri de asalt de infanterie de care vorbesc aceste surse. Un blogger rus a remarcat că forțele ucrainene par să folosească deja această adaptare în operațiunile terestre în curs de desfășurare pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson, unde bloggerul a susținut că micile grupuri de asalt ucrainene care operează la nivel operațional-tactic au reușit să devieze resurse considerabile de luptă rusești și atenție din alte părți de-a lungul frontului. Bloggerul a susținut că, anterior, comandanții ruși de nivel inferior au făcut unele progrese în pregătirea unor astfel de grupuri mici de infanterie la sud de Bakhmut, dar că insistența comandamentului rus asupra atacurilor frontale cu forță de luptă masivă a făcut rapid aceste grupuri ineficiente. Observațiile bloggerului sugerează că forțele ucrainene se pot adapta din nou cu succes la aspectele câmpului de luptă din Ucraina, în timp ce forțele ruse se luptă să facă acest lucru. Elemente selectate ale armatei ruse au arătat tendința de adaptare cu succes, în special în operațiunile defensive din timpul contraofensivei ucrainene din vestul Oblastului Zaporijia, dar comandamentul rus va continua probabil să se lupte cu instituirea oricărei schimbări de succes în tactici și capacități pe tot parcursul teatru.

UPDATE 05.53 Războiul din Ucraina exacerbează probabil o criză de identitate emergentă în cadrul societății ruse, rezultată din tensiunile dintre identitatea rusă și naționalismul rus. Comandantul batalionului rus „Vostok” și ideologul ortodox rus Alexander Khodakovsky a scris două postări lungi pe Telegram pe 6 noiembrie despre ce înseamnă să fii „rus”, recunoscând o schismă în identitatea națională rusă care a rezultat în mare parte din argumentele ideologice avansate pentru a justifica și mobiliza. sprijin pentru războiul Rusiei în Ucraina. Khodakovsky a împărtășit o anecdotă a unui general cecen neidentificat care, a susținut el, a efectuat un „studiu genetic” pentru a identifica „compoziția etnică” a prietenilor săi ruși și a descoperit că „genele rusești” nu erau dominante. Khodakovsky a folosit această anecdotă pentru a comenta ceea ce înseamnă a fi „rus” și a concluzionat că nu este ceva „etnogenetic”, ci mai degrabă o chestiune de conștiință și ideologie, observând că naționalismul rus este „isterie” rezultată dintr-o lipsă de consolidare a identității ruse. Prin urmare, Khodakovsky pare să ofere sugestia că atunci când cineva se fixează pe o definiție genetică a ceea ce înseamnă a fi rus, ideologiile distructive și toxice ale naționalismului apar și șterg definițiile mai largi și mai socio-culturale și lingvistice ale identității. Khodakovsky a avertizat că o populație care nu are o identitate coerentă se poate distruge cu ușurință din interior.

UPDATE 05.40 Gândurile lui Hodakovski oferă o perspectivă asupra unor implicații socio-culturale ale urmăririi de către Rusia a obiectivelor ideologice în războiul său din Ucraina. În mai multe feluri, războiul a restrâns concepția despre ceea ce înseamnă a fi rus în rândul ideologilor ruși, mai ales că, conceptele de identitate sunt din ce în ce mai definite de vocile spațiului informațional hipernaționalist și pro-război care amplifică linia ideologică a Kreminului asupra războiului și-l redirecționează către publicul intern. În timp ce identitatea rusă a fost definită în mare măsură înainte de război din punct de vedere lingvistic și cultural, așa cum este consacrată în conceptele rusești de „compatrioți în străinătate” și „Russkyi Mir”, războiul a concentrat identitatea rusă mai îndeaproape pe etnonaționalismul rus, care face ecou justificărilor ideologice ale Kremlinului pentru război. Campania deliberată a Rusiei de „rusificare” a Ucrainei prin invazie a generat impacturi sociale clare în interiorul Rusiei, în special în direcția minorităților etnice și a comunităților de migranți, care în mod paradoxal au fost forțate de guvernul rus să suporte greul eforturilor de generare a forței de luptă pentru război. Comentatorii naționaliști ruși s-au concentrat din ce în ce mai mult pe tranzițiile demografice cu care se confruntă Rusia, în special în ceea ce privește echilibrul dintre „ruși” și „minorități” din cadrul populației ruse, consolidând și mai mult conceptele despre ceea ce înseamnă pentru Rusia să fie un stat fundamental „rus”. Khodakovsky a răspuns la această aparentă schismă a societății ruse subliniind unele dintre pericolele inerente ale definirii a ceea ce înseamnă a fi rus ca o chestiune de genetică și a atras în special criticile unor comentatori mai virulent naționaliști pentru că sunt „rusofobi” în concluziile sale. Atât observațiile lui Khodakovsky, cât și răspunsul imediat la concluziile sale subliniază o dilemă fundamentală cu care se confruntă Rusia în timp ce își continuă războiul în Ucraina - dilema despre cum să reconcilieze ideologiile hipernaționaliste pe care se bazează tot mai mult Kremlinul pentru a justifica războiul și a cere sacrificii mai mari de la oamenii săi cu dorința Moscovei de a continua să mărească povara mobilizării asupra comunităților minoritare lipsite de drepturi, menținând în același timp un sentiment de identitate rusă în care societatea se poate uni pe măsură ce războiul continuă.

UPDATE 05.28 Forțele ruse au efectuat lovituri cu rachete și drone împotriva zonelor din spatele frontului din sudul Ucrainei în seara zilei de 5 noiembrie și în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, precum și cea mai mare serie de lovituri cu bombă până în prezent împotriva țintelor din regiunea Herson pe 5 noiembrie. Comandamentul Operațional de Sud a raportat că forțele ruse au lansat o rachetă de croazieră Kh-59 la orașul Dnipro și o rachetă antiradar Kh-31P la orașul Odesa pe 5 noiembrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât racheta Kh-59 și că racheta Kh-31P a lovit o instalație de infrastructură din orașul Odesa. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ruse au efectuat și lovituri cu rachete și drone în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, cu o rachetă antiradar Kh-31 și o rachetă de croazieră Kh-59 lansate din regiunea Herson ocupată, un P-800 Onyx anti. -rachetă de navă și o rachetă balistică Iskander-M lansate din Crimeea ocupată și 22 de drone Shahed-131/136 lansate din Capul Chauda, Crimeea ocupată. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ucrainene au distrus racheta Kh-59 și 15 drone. Statul Major ucrainean a raportat că atacurile rusești au vizat infrastructura portuară din regiunea Odesa și infrastructura civilă din orașul Herson și au deteriorat clădiri rezidențiale, infrastructura portuară, infrastructura de transport și alte infrastructuri civile. Șeful administrației militare ucrainene Oblast Odesa, Oleh Kiper, a raportat că o lovitură rusă a afectat parțial Muzeul Național de Artă din Odesa. Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Ihor Klymenko, a declarat că forțele ruse au lansat 87 de bombe glisante pe zonele populate din Oblastul Herson pe 5 noiembrie - cel mai mare număr de bombe glisante pe care forțele ruse le-au lansat până în prezent de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 05.14 Armata rusă pare să-și fi mărit stocul de rachete de înaltă precizie în urma creșterilor raportate ale producției de rachete rusești mai rapid decât sugeraseră previziunile anterioare. Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Vadym Skibitskyi, a declarat pe 6 noiembrie că forțele ruse au în rezervă un total de 870 de rachete operaționale, strategice și strategice de înaltă precizie. Skibitskyi a declarat anterior pe 28 august că forțele ruse aveau în rezervă un total de 585 de rachete cu rază lungă de acțiune, ceea ce indică faptul că forțele ruse și-au mărit rezervele de rachete cu 285 de rachete începând cu luna august. Skibitskyi a adăugat pe 6 noiembrie că forțele ruse au produs un total de 115 rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune în octombrie: 30 de rachete de croazieră Iskander-M, 12 rachete de croazieră Iskander-K, 20 de rachete de croazieră Kalibr, 40 de rachete de croazieră Kh-101, 9. Rachete de croazieră Kh-32 și 4 rachete balistice Kinjal. Skibitiskyi a declarat la 28 august că întreprinderile rusești de apărare se străduiau să producă câteva zeci de tipuri specifice de rachete pe lună din cauza penuriei de componente străine și a creșterii cu 285 de rachete în rezervele rusești de la sfârșitul lunii august - 115 din acest total fiind produse în octombrie. numai — indică faptul că Rusia și-a crescut producția internă de rachete mai repede decât se prognozase.

UPDATE 05.00 Skibitskyi a comentat, de asemenea, despre producția internă rusă de drone pe 6 noiembrie, declarând că GUR nu a observat importuri ale dronelor Shahed din Iran în Rusia, deoarece Iranul și-a îndeplinit primele contracte de furnizare Shahed cu Rusia. Skibitskyi a declarat că Iranul poate trimite totuși mici loturi de Shahed în Rusia. Skibitskyi a mai declarat că Rusia a început să mărească ritmul asamblării interne de drone Shahed cu componente din Iran, inclusiv la fabrica din Alabuga, Republica Tatarstan. Skibitskyi a adăugat că loviturile prezise de rachete și drone rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene în iarna viitoare nu vor fi probabil la fel de „primitive” precum seria de lovituri din iarna 2022-2023. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a comentat recent nevoia urgentă a Ucrainei de sisteme de apărare aeriană.

UPDATE 04.43 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive lângă Bakhmut și în vestul regiunii Zaporijia. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcțiile Bakhmut și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Krasnohorivka (6 km nord-vest de Avdiivka) între 3 și 5 noiembrie, forțând astfel trupele ruse să se retragă de pe o parte a căii ferate din zonă. Formația armată neregulată rusă „Legiunea Russkiy” (BARS-13) a susținut că forțele ucrainene au făcut presiuni cu succes asupra forțelor ruse lângă Stepove și restaurantul „Tsarska Okhota” la sud de Avdiivka.

UPDATE 04.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna și au făcut progrese confirmate pe 6 noiembrie. Imaginile geolocalizate publicate pe 6 noiembrie indică faptul că forțele ruse au avansat la sud-vest de Perșotravneve (24 km est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Stepova Novoselivka (la 18 km sud-est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Petropavlivka (7 km est de Kupyansk), Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove) și au declarat că forțele ruse nu au condus acțiuni ofensive în direcția Lyman. Un blogger rus a susținut că au existat întâlniri în zona pădurii Serebryanske (la 10 km sud-vest de Kreminna). Asistentul șefului ucrainean al celui de-al 15-lea detașament mobil de frontieră „Frontul de oțel” Ivan Șevtsov a declarat pe 5 noiembrie că aproximativ 250 de foști luptători Wagner au sosit în direcția Kupyansk-Lyman pentru a gestiona operațiunile de asalt ale forțelor obișnuite rusești și „Storm” și „Storm- Z” unități formate în mare parte din condamnați.

image

UPDATE 04.08 Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Sinkivka, Zahoruykivka (15 km est de Kupyansk), Tymkivka (18 km est de Kupyansk) lângă Kupyansk pe 6 noiembrie.

UPDATE 03.52 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Bakhmut pe 6 noiembrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate postate pe 6 noiembrie arată că forțele ruse au făcut avansuri marginale spre nord de-a lungul unui drum de lângă Vasyukivka (la aproximativ 12 km nord de Bakhmut). O sursă ucraineană și câțiva bloggeri ruși au susținut în plus că forțele ruse au avansat în apropierea lacului de acumulare Bekrhivka (direct la nord-vest de Bakhmut), unele surse susținând că forțele ruse controlează întregul lac de acumulare, iar unele susținând că ar controla doar țărmul sudic. ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a presupuselor câștiguri rusești în zona Berkhivka. Surse ruse au distribuit imagini care arată elemente ale Brigăzii a 58-a cu scop special rusă (fostă Brigada a 3-a Republica Populară Donețk [DNR] Spetsnaz) că luptă în apropiere de Bakhmut. O sursă afiliată la BARS (rezerva de luptă) rusă a susținut că forțele ruse împing cu succes forțele ucrainene din pozițiile dintre Klișchiivka și Andriivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au încercat fără succes să recâștige pozițiile pierdute în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut) și au atacat lângă Bohdanivka (7 km vest de Bakhmut), Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și Pivdenne (21 km sud-vest de Bakhmut), dar nu a avansat.

image

UPDATE 03.33 Forțele ucrainene au contraatacat în direcția Bakhmut pe 6 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene contraatacă „periodic” peste linia de cale ferată dintre Klișchiivka și Andriivka, iar un alt blogger a susținut că forțele ucrainene atacă de-a lungul întregii linii Klișchiivka-Andriivka-Kurdyumivka (12 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a declarat că forțele ucrainene au continuat acțiunile ofensive la sud de Bakhmut.

UPDATE 03.15 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka pe 6 noiembrie și au avansat. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au spart linia frontului din zona de cale ferată în apropiere de Stepove (7 km nord-vest de Avdiivka) și au menținut controlul asupra zonei haldelor de deșeuri de la nord de Avdiivka. Armata ucraineană observă Konstantyn Mașoveț a remarcat în mod similar că elemente ale Brigăzii a 15-a Infanterie Motorizată ruse (Armata a 2-a Arme Întrunite, Districtul Militar Central) au condus un atac cu succes lângă Stepove și au împins forțele ucrainene dintr-o fortăreață din zonă. Mașoveț a mai raportat că forțele ruse au capturat teritoriu într-un segment al frontului din spatele liniei de cale ferată în apropierea părții de nord a Uzinei de Cocs Avdiivka (chiar la nord de Avdiivka), deși ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a afirmațiilor lui Mașoveț. Surse ruse au susținut că luptele continuă la sud, est și nord de Avdiivka și că forțele ruse continuă să avanseze în unele zone. Câțiva bloggeri ruși au remarcat că operațiunile ofensive rusești către Avdiivka au fost deja un succes operațional deoarece au atenuat intensitatea loviturilor de artilerie ucraineană asupra orașului Donețk și a împrejurimilor sale. Observatorul militar ucrainean Yuryi Butusov a avertizat că forțele ruse se pregătesc pentru un alt val de atacuri reînnoite asupra Avdiivka, cu rezerve mai proaspete, iar Mașoveț a remarcat că forțele ruse au desfășurat recent elemente ale Regimentului 239 de tancuri (Divizia 90 Tancuri, Armata 41 Arme Întrunite, Districtul Militar Central) în zona Avdiivka pentru a sprijini în continuare operațiunile ofensive. Statul Major ucrainean a raportat atacuri rusești nereușite în apropiere de Avdiivka, Stepove Tonenke (5 km vest de Avdiivka), Sieverne (5 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (10 km sud-vest de Avdiivka).

image

UPDATE 03.01 Forțele ucrainene au contraatacat în apropiere de Avdiivka și au restabilit unele poziții pierdute începând cu 6 noiembrie. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Krasnohorivka (la 6 km nord-vest de Avdiivka) între 3 și 5 noiembrie, forțând astfel trupele ruse să se retragă dintr-o parte din zona căii ferată. Formația armată neregulată rusă „Legiunea Russkiy” (BARS-13) a susținut că forțele ucrainene au făcut presiuni cu succes asupra forțelor ruse lângă Stepove și restaurantului „Tsarska Okhota” la sud de Avdiivka.

image

UPDATE 02.41 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 6 noiembrie și au făcut progrese confirmate. Imaginile geolocalizate postate pe 6 noiembrie arată că forțele ruse au avansat la sud de Novomykhailivka, la aproximativ 12 km sud-vest de orașul Donețk. Statul Major ucrainean a raportat atacuri rusești nereușite lângă Marinka și Krasnohorivka (ambele la periferia de sud-vest a orașului Donețk) și Novomykhailivka. Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au atacat la periferia de vest a Marinka pe 5 noiembrie. Un blogger rus a postat imagini cu elemente ale Corpului 68 de Armată (Districtul Militar de Est) care loveau pozițiile ucrainene în zona Novomykhailivka.

UPDATE 02.29 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat la sud-vest de orașul Donețk pe 6 noiembrie.

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene au efectuat o lovitură asupra mijloacelor militare rusești în sudul regiunii Donețk ocupate pe 5 noiembrie. Surse ucrainene și ruse au raportat că o rachetă ucraineană a lovit în apropierea unui depozit de muniții din Siedove (45 km est de Mariupol), iar imaginile geolocalizate arată o explozie mare în apropiere. Siedove în noaptea de 5 noiembrie. Surse ucrainene au speculat că lovitura a lovit un depozit de muniții și a deteriorat elicopterele rusești și alte echipamente militare. Bloggeri ruși au oferit afirmații divergente cu privire la rachetele care ar fi putut fi folosite de forțele ucrainene, susținând că acestea erau fie rachete de croazieră lansate aerian, fie rachete balistice lansate la sol, cum ar fi ATAMCS. ISW nu a observat confirmarea lansării ATACMS ucrainene la momentul publicării. Unele surse ruse au negat lovitura directă și au susținut că deteriorarea depozitului a fost cauzată de un incendiu accidental.

UPDATE 02.07 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 6 noiembrie, dar nu au făcut progrese confirmate. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au reușit să ajungă la Staromayorske (10 km sud de Velyka Novosilka) din sud-vest și au contraatacat din direcția Zavitne Bajannya (12 km sud de Velyka Novosilka). Bloggerul a mai susținut că progresele rusești din zona Pryyutne (la 15 km sud-vest de Velyka Novosilka) pun presiune asupra pozițiilor ucrainene din Staromayorske. Statul Major ucrainean a raportat însă că forțele ruse au atacat fără succes lângă Staromayorske. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse rămân active lângă Pryyutne și Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Batalionul rus „Vostok”, care operează în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia, a susținut că vremea actuală nefavorabilă este nepotrivită pentru activități de luptă intense și că există în mare parte dueluri de artilerie de-a lungul liniei frontului. Un blogger rus a susținut că luptele poziționale sunt în desfășurare în vestul Donețk și estul oblastului Zaporijia.

UPDATE 01.55 Forțele ruse au realizat câștiguri teritoriale limitate confirmate în estul Oblastului Zaporijia la o dată nespecificată. Imaginile geolocalizate publicate pe 6 noiembrie indică faptul că forțele ruse au avansat ușor la est de Zahirne (11 km sud-vest de Hulyaipole).

image

UPDATE 01.37 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia, dar nu au făcut avansuri revendicate sau confirmate. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean lângă Robotyne. Un blogger rus a susținut că lupte poziționale sunt în desfășurare în apropiere de Verbove (8 km est de Robotyne) și că forțele ucrainene încearcă să perturbe sistemele de apărare rusești din zonă, ceea ce implică probabil fortificații rusești. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene efectuează atacuri locale periodice cu forțe limitate lângă Kopani (5 km nord-vest de Robotyne), Robotyne, Verbove și Novoprokopivka (chiar la sud de Robotyne), care nu au succes. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au profitat de vremea nefavorabilă și de vizibilitatea limitată pentru a efectua atacuri în apropiere de Verbove, dar nu au avut succes.

image png

UPDATE 01.22 Surse ruse au susținut că forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale progresive în vestul regiunii Zaporijia pe 6 noiembrie, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean lângă Robotyne și au capturat două poziții ucrainene nespecificate după ce au contraatacat în zonă. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au atacat lângă Robotyne și au încercat să avanseze de la Verbove. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a apreciat că elementele nespecificate ale Diviziei 42 de Infanterie Motorizată de gardă (Armata 58 de Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud [SMD]) au decis să „demonstreze” valoarea trupelor ruse printr-o serie de atacuri, la sud de Robotyne (nereușite însă), după ce comandamentul rus a schimbat alte elemente ale Diviziei 42 și le-a subordonat Brigăzii 136 de Infanterie Motorizată (Armata 58 de Arme Întrunite).

UPDATE 01.10 Forțele ruse au efectuat atacuri localizate la sud-vest de Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijia, pe 6 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la nord de Nesteryanka (10 km sud-vest de Orikhiv) și în apropiere de Pyatykhatky (23 km sud-vest de Orikhiv). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse atacă în direcția Zaporijia și au atacat lângă Pyatykhatky din direcția Kopani. Un blogger rus a susținut că nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu controlează Kamyanske (la 30 km vest de Orikhiv).

image png

UPDATE 00.57 Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene și-au păstrat pozițiile în malul de est (stânga) al Oblastului Herson începând cu 6 noiembrie. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene încă mențin poziții într-o parte a Krynky (la 30 km est de orașul Herson și la aproximativ 2 km în interior de malul drept al râului Nipro), în ciuda eforturilor ruse de a împinge forțele ucrainene de pe malul de est al râului. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene și-au extins controlul asupra pozițiilor lor la nord de Pidstepne (la 17 km est de orașul Herson). Un alt blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au respins un atac rusesc în apropiere de Krynky și că elemente ale Regimentului 177 de infanterie navală rusă (flotila Caspică) bombardează pozițiile ucrainene în malul de vest (dreapta) Oblastul Herson. Mașoveț a mai apreciat că înaltul comandament militar rus intenționează să angajeze încă două detașamente de asalt „Storm-Z” în zonele de responsabilitate ale Regimentului 26 de Infanterie Motorizată rus (Divizia 70 de Infanterie Motorizată de gardă, SMD) sau a Brigăzii 144 de Infanterie Motorizată (SMD) din direcția Korsunka (43 km nord-est de orașul Herson).

image

UPDATE 00.41 Imaginile geolocalizate din 4 noiembrie confirmă că forțele ucrainene au lovit purtătorul de rachete rus Askold, o corvetă din clasa Karakurt pe care flota rusă a Mării Negre (BSF) a lansat-o în 2021, la șantierul naval Zaliv din Kerci, Crimeea. Proiectul de geolocalizare cu sursă deschisă GeoConfirmed a observat că forțele ucrainene au vizat purtătorul de rachete Askold cu mai multe rachete cu rază lungă de acțiune.

UPDATE 00.28 Oficialii ruși de ocupație extind birourile de recrutare și înregistrare militară în teritoriile ocupate, probabil în sprijinul eforturilor de mobilizare coercitivă. Senatorul rus pentru Oblastul Herson ocupat, Konstantin Basyuk, a declarat la 4 noiembrie că s-a întâlnit cu comisarul militar al administrației de ocupație al Regiunii Herson pentru a discuta despre deschiderea birourilor de recrutare și înregistrare militară în Genichesk, Nova Kakhovka, Kakhovka și alte așezări nespecificate din Regiunea Herson. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 6 noiembrie că oficialii ruși de ocupație au format deja noi birouri militare de recrutare și înregistrare în sudul Ucrainei ocupate. Basyuk a afirmat că înrolarea în Forțele Armate Ruse este în întregime voluntară pentru rezidenții din Oblastul Herson ocupat, dar ISW a observat în mod obișnuit oficialii ruși de ocupație constrângând și forțând rezidenții să intre în serviciul militar.

UPDATE 00.17 Oficialii ruși din regiunea Moscova își intensifică eforturile de recrutare. Publicația rusă de opoziție Mobilization News a raportat pe 6 noiembrie că Ministerul rus al Apărării (MOD) a început o campanie temporară de recrutare a militarilor cu contracte care va dura între 1 noiembrie și 26 noiembrie, timp în care oficialii ruși vor oferi persoanelor din regiunea Moscova plăți de 10.790 de dolari. O sursă din interior rusă a susținut că pe 6 noiembrie, campania de recrutare a fost pentru o unitate de „elită” nespecificată și că guvernatorul Oblastului Moscovei, Andrey Vorobyov, strânge în mod activ fonduri pentru campania de recrutare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși continuă să promoveze programele de implicare a tinerilor pentru a consolida controlul social asupra zonelor ocupate din Ucraina. Mai mulți oficiali ruși, inclusiv șeful administrației de ocupație din regiunea Donețk, Denis Pușilin, șeful ocupației din regiunea Lugansk, Leonid Pasechnik și șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, și prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, au participat la concursul de tineret „Big Change” de la „Artek, Centrul pentru copii din Crimeea ocupată”. Se pare că respectiva competiție este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani și se învârte în jurul temei „Slujiți patria și amintiți-vă”, care diseminează idealurile și ideologiile patriotice rusești tinerilor din Ucraina ocupată. Pușilin a remarcat că a vorbit cu o fată din regiunea Donețk ocupată la Artek, sugerând că oficialii ruși de ocupație ar putea folosi acest program pentru a scoate în continuare copiii din casele lor din Ucraina ocupată și pentru a-i expune la educație militaro-patriotică rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB