LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zvonuri despre demiterea lui generalului ucrainean Valerii Zalujnyi. Rusia pare să alimenteze și să profite de sentimentele neo-imperialiste și naționaliste din Europa

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zvonuri despre demiterea lui generalului ucrainean Valerii Zalujnyi. Rusia pare să alimenteze și să profite de sentimentele neo-imperialiste și naționaliste din Europa

Surse rusești au distribuit declarațiile lui Toroczkai și Târziu și au subliniat pretențiile ultranaționaliste românești și maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Valerii Zalujnyi. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) a negat zvonurile despre presupusa demisie sau demiterea generalului ucrainean Valerii Zalujnyi pe 29 ianuarie. Deputatul poporului ucrainean Oleksii Honcharenko a susținut la 29 ianuarie că „Zalujnyi și-a anunțat demisia, dar nu există încă un decret.” Fostul deputat al poporului ucrainean Boryslav Bereza a susținut că Biroul Prezidențial ucrainean „l-a „demis” pe Zalujnyi. Mass-media occidentală a distribuit postările lui Honcharenko și Bereza, iar surse rusești și instituții de presă de stat au preluat, de asemenea, declarațiile cu privire la demiterea sau demisia lui Zalujnyi. Se pare că Ministerul Apărării ucrainean a răspuns zvonurilor spunând „nu, acest lucru nu este adevărat”, dar nu a oferit încă informații suplimentare despre situație la momentul scrierii acestui articol. Surse rusești profită de zvonurile despre demiterea sau demisia lui Zalujnyi pentru a promova mai multe operațiuni de informare despre afacerile interne ucrainene pe care le desfășoară de ceva timp. Veteranul propagandist rus și redactorul șef al RT, Margarita Simonyan, a subliniat că, indiferent dacă rapoartele despre înlăturarea lui Zalujnyi sunt sau nu adevărate, „haosul... este util [Rusiei].”

UPDATE Rusia s-ar putea să își refacă anumite componente ale umbrelei sale de apărare aeriană în zonele din adâncimea spatelui frontului, pe fondul atacurilor continue cu drone ucrainene în Rusia. Postul rus Kommersant a relatat pe 29 ianuarie că Ministerul rus al Dezvoltării Digitale a ordonat autorităților ruse din regiunile Leningrad, Novgorod și Pskov să blocheze conexiunea la internet 4G LTE până pe 30 ianuarie, astfel încât oficialii ruși să poată „ajusta” apărarea anti-dronă și aeriană. Regiunile Leningrad, Novgorod și Pskov au anunțat anterior întreruperi ale serviciilor de internet 4G LTE din 25 ianuarie până pe 30 ianuarie în legătură cu ajustările tehnice ale „spectrului de frecvențe radio”. Una dintre sursele lui Kommersant a declarat că Voronej Oblast efectuează activități similare. eforturi care au fost „planificate la nivel federal” și că mulți alți subiecți federali ruși nespecificați urmăresc aceste eforturi în ritmuri diferite.

UPDATE Kommersant a declarat că sistemele rusești de război electronic (EW) și furnizorii de internet mobil funcționează ambele pe frecvențe permise de Comisia de stat rusă pentru frecvențe radio (SCRF), iar sursa lui Kommersant a declarat că utilizarea nediscriminată a EW poate interfera cu datele mobile. Nu este clar ce impact pot avea operațiunile de internet asupra reorientării sistemelor EW sau implementării de noi capabilități și invers. Este la fel de posibil ca forțele ruse să testeze noi capabilități EW și să dezactiveze preventiv serviciile de internet pentru a evita întreruperile bruște. Oficialii ruși ar putea, de asemenea, să limiteze accesul la internet pentru a ascunde mișcarea sistemelor convenționale de apărare aeriană în Rusia, după ce loviturile cu drone ucrainene în Oblastul Leningrad din 18 și 21 ianuarie au sugerat că apărarea aeriană rusă din nord-vestul Rusiei ar putea fi prost instalată pentru a se apăra împotriva drone lansate din Ucraina. Guvernatorul regiunii Iaroslavl, Mihail Yevraev, a susținut pe 29 ianuarie că sistemele rusești EW au doborât o dronă ucraineană care viza rafinăria de petrol Slavneft-Yanos din regiunea Iaroslavl. Surse ruse au distribuit imaginile cu drona doborâtă la rafinărie și au susținut că nu a provocat nicio pagubă. Sursa lui Kommersant a declarat că ei cred că momentul întreruperilor internetului este, de asemenea, asociat cu securitatea pentru călătoria în curs a președintelui rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg și în Oblastul Leningrad.

UPDATE Rusia pare să alimenteze și să profite de sentimentele neo-imperialiste și naționaliste din Europa pentru a crea disensiuni între Ucraina și vecinii săi occidentali. Politicianul maghiar de dreapta și liderul partidului Mișcarea Patriei Noastre, Laszlo Toroczkai a declarat la 27 ianuarie că Ungaria ar trebui să revendice regiunea Zakarpattia a Ucrainei în cazul unei înfrângeri ucrainene în război. Politicianul român de dreapta și liderul Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a subliniat la 29 ianuarie că România trebuie să „reintegreze” zonele Ucrainei vecine cu România în care locuiau populațiile românești pentru a-și menține suveranitatea. Surse rusești au distribuit declarațiile lui Toroczkai și Târziu și au subliniat aceste pretenții ultranaționaliste românești și maghiare asupra teritoriului ucrainean. Rusia a propus anterior ideea unei „Ucraine împărțite” între Rusia și Occident înainte de invazia pe scară largă. Președintele rus Vladimir Putin și alți înalți oficiali ruși au reaprins această narațiune în decembrie 2023, susținând că Ucraina are „dispute teritoriale” istorice cu Polonia, România și Ungaria, dar și-ar putea menține „suveranitatea” dacă întreaga țară este formată din granițele Liovului. Oblast. Cadrul ultranaționalist rus al conceptului Lumii Ruse ( Russkiy Mir ) pare să fi câștigat acțiune în rândul facțiunilor naționaliste europene aplicate propriilor lor ideologii naționaliste, iar actorii ruși din spațiul informațional caută probabil să folosească această înclinație ideologică pentru a crea o pană între Ucraina și ea. vecinii europeni.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au semnat o serie de acorduri economice și tehnologice pe 29 ianuarie, care promovează eforturile Kremlinului de a integra în continuare Belarus în structura statului Uniunii. Putin și Lukașenko au aprobat trei acorduri privind punerea în aplicare a Tratatului de stat al Uniunii, dezvoltarea științifică și tehnologică comună și coordonarea politicilor externe ale ambelor țări în cadrul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Stat al Statului Uniunii la Sankt Petersburg. Putin a reiterat afirmațiile că rușii și bielorușii sunt „poporuri fraterne”, unite printr-o istorie și valori comune. Lukașenko a subliniat cooperarea dintre Rusia și Belarus în Africa, susținând că și-a coordonat călătoriile din decembrie 2023 în diferite țări africane cu Putin și a afirmat că Rusia și Belarus nu au rezolvat încă problema creării de piețe comune pentru gaze, petrol și produse petroliere în Cadrul de stat al Uniunii. Lukașenko a rezistat anterior eforturilor Kremlinului de a integra în continuare Belarus în statutul Uniunii, dar consecințele rebeliunii armate a Grupului Wagner, în care Lukașenko ar fi jucat un rol în mediere, și moartea finanțatorului Wagner Yevgeny Prigojin ar fi putut împiedica capacitatea lui Lukașenko de a rezista eforturilor suplimentare de integrare a statelor Uniunii.

UPDATE Sursele ruse și ucrainene au continuat să nu fie de acord cu privire la statutul Tabaivka (la sud-est de Kupyansk) pe 29 ianuarie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elemente ale Grupării de forțe de Vest ruse au capturat Tabaivka, iar mulți bloggeri ruși au distribuit această afirmație. ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a presupusei capturi rusești a Tabaivka, iar purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a raportat pe 29 ianuarie că luptele sunt în desfășurare în zonă, dar că forțele ruse nu au capturat așezarea. Forțele de ocupație ruse au concentrat un grup de 44.000 de oameni în direcția Kupiansk, a declarat locotenent-colonelul Volodymyr Fityo. La postul de televiziune „ Kyiv24 ”, el a remarcat că, în general, există 200.000 de invadatori ruși în zona de responsabilitate a unității de informații militare „Khortytsia”. Un blogger rus a susținut pe 29 ianuarie că forțele ruse au înaintat lângă Synkivka (la nord-est de Kupyansk) până la 1,5 kilometri în lățime și 750 de metri în adâncime, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestui avans rusesc. Surse ucrainene și ruse au raportat angajamente poziționale continue la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și la sud-est de Kupyansk, lângă Pishchane. Elementele Armatei a 6-a combinate de arme ruse (districtul militar de vest) și a diviziei 47 de tancuri (armata 1 de tancuri de gardă, districtul militar de vest) continuă să opereze în direcția Kupyansk.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent spre vest de Kreminna. Imaginile geolocalizate postate pe 28 ianuarie arată că forțele ruse au înregistrat un câștig marginal într-o fâșie de pădure chiar la est de Yampolivka (vest de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că forțele ruse au avansat spre Torske și Yampolivka. Surse ucrainene și ruse au raportat angajamente poziționale continue la vest de Kreminna, lângă Terny și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna în zona pădurii Serebryanske; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadryov, a postat imagini ale grupului „Aida” din trupele cecene „Akhmat” Spetsnaz folosind drone pentru a lovi pozițiile ucrainene de lângă Bilohorivka.

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale lângă Bakhmut pe 29 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate pe front în această zonă. Un blogger rus a susținut că forțele ruse avansează în apropiere de Bohdanivka (la nord-vest de Bakhmut) și Klishchiivka (la sud-vest de Bakhmut) și spre Chasiv Yar (la vest de Bakhmut). Un blogger a susținut că forțele ruse au recucerit și poziții nespecificate pierdute anterior de-a lungul unei linii de cale ferată în apropiere de Ivanivske (la vest de Bakhmut). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat în apropiere de Bilohorivka (la nord-est de Bakhmut), Bohdanivka, Ivanivske (la vest de Bakhmut), Klishchiivka, Shumy (la vest de Horlivka) și Pivnichne (la vest de Horlivka). Elementele Regimentului 102 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 150 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a Armată Combinată [CAA], Districtul Militar de Sud [SMD]) și Brigada 200 de Infanterie Motorizată (flota de nord) operează în apropiere de Bakhmut și elemente ale „Sever”. Brigada de Voluntari -V” (Corpul de Voluntari Rus) continuă să opereze lângă Bohdanivka.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent în apropierea Avdiivka, pe fondul continuării luptei de poziție în zonă, pe 29 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 29 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent la marginea de sud-est a Avdiivka. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat la nord-vest de Avdiivka lângă Stepove și la sud de Novokalynove și de-a lungul străzii Voroshylova din Pervomaiske (sud-vest de Avdiivka), deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a câștigurilor rusești în aceste zone. Surse ruse și ucrainene au declarat că au existat angajamente poziționale la nord-vest de Avdiivka lângă Ocheretyne, Novobakhmutivka și Stepove; la est de uzina de cocs Avdiivka din periferia de nord-vest a orașului Avdiivka; în zona restaurantului „Tsarska Okhota” din periferia de sud-est a Avdiivka; la vest de Avdiivka lângă Tonenke; și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske. Elemente ale brigăzii de voluntari „Pyatnashka” din Republica Populară Donețk (DNR) operează la sud-est de Avdiivka.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 29 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Heorhiivka (la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka (la sud-vest de orașul Donețk). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat în apropiere de Heorhiivka, Pobieda (la sud-vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka. Elementele Brigăzii a 5-a de pușcă Motorizată ruse (Corpul 1 al armatei DNR) și ale Brigăzii 238 de artilerie (a 8-a CAA, SMD) operează în apropiere de Heorhiivka.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat recent în zona de graniță a regiunii Donețk-Zaporijia, pe fondul continuării luptei de poziție pe 29 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 28 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord de Pryyutne (sud-vest de Velyka Novosilka). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord de Pryyutne și lângă Zolota Nyva (la sud-est de Velyka Novosilka) și Staromayorske (la sud de Velyka Novosilka). Elementele Regimentului 394 de Infanterie Motorizată (Divizia 127 de Infanterie Motorizată, Armata a 5-a de arme combinate [CAA], districtul militar de est [EMD]) și Brigăzii 40 de infanterie navală (flota din Pacific) operează în zona de frontieră Donețk-Zaporijia; elemente ale Regimentului 143 de Infanterie Motorizată (Divizia 127 de Infanterie Motorizată, a 5-a CAA, EMD) operează în apropiere de Pryyutne; și elemente ale Brigăzii 60 de Infanterie Motorizată (a 5-a CAA, EMD) și ale Brigăzii 14 Spetsnaz (Forțele speciale ale Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse [GRU]) operează în apropiere de Staromayorske.

image

UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale în vestul regiunii Zaporijia pe 29 ianuarie. Bloggeri ruși au susținut că luptele de poziție au continuat lângă Robotyne și Verbove (la est de Robotyne). Elementele Regimentului 291 de Infanterie Motorizată și ale Regimentului 70 de Infanterie Motorizată (ambele din Divizia 42 de Infanterie Motorizată, 58 CAA, Districtul Militar de Sud [SMD]) operează în vestul regiunii Zaporijia.

image
image

UPDATE Forțele ruse au înregistrat recent un câștig marginal în Krynky și au continuat angajamentele poziționale cu forțele ucrainene pe malul de est (stânga) din Oblast Herson pe 29 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 29 ianuarie indică faptul că forțele ruse au înregistrat recent un câștig marginal în Krynky. Surse ruse și ucrainene au declarat că bătăliile de poziție au continuat pe malul de est al râului Nipro, inclusiv lângă Krynky. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, colonelul Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse din Crimeea ocupată formează noi grupuri și unități pentru a întări unitățile ruse nespecificate din estul Oblastului Herson care au suferit pierderi semnificative de forță de muncă și echipamente.

image

UPDATE Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ruse au lansat șase rachete S-300 la Myrnohrad, regiunea Donețk și Muzykivka, regiunea Herson și opt drone Shahed-136/-131 și o rachetă Iskander-M către alte ținte din Ucraina. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ucrainene au doborât toate cele opt Shahed-uri. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că forțele ucrainene studiază dronele Shahed doborâte pentru a îmbunătăți sistemele ucrainene de război electronic (EW) și pentru a identifica componente străine în dronele Shahed.

UPDATE Oficialii ruși încearcă să-și extindă capacitățile de testare a noilor adaptări tehnologice. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat instituţiile centrale de cercetare ale Ministerului rus al Apărării (MOD) din regiunea Moscova pe 29 ianuarie, în timpul unei călătorii de lucru în Districtul Militar de Vest (ADM). Șeful Instituției Centrale de Cercetare a 12-a, generalul locotenent Igor Kolesnikov i-a spus lui Șoigu că Instituția a 12-a reduce durata testelor de stat pentru noi arme, îmbunătățește condițiile de testare și crește numărul de teste pe care le efectuează.

UPDATE Ucraina continuă eforturile de a alinia forțele armate ucrainene la standardele NATO. Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) a raportat la 28 ianuarie că Ucraina a implementat peste 18 standarde NATO între decembrie 2023 și ianuarie 2024, inclusiv standarde pentru protejarea personalului, instruirea în comunicare pentru forțele navale și proceduri pentru sistemele de informații și transport.

UPDATE Partenerii Ucrainei continuă eforturile de a-și construi propriile capacități de bază industrială de apărare (DIB) în sprijinul Ucrainei. CEO-ul producătorului german de arme Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat într-un interviu pentru Bild pe 28 ianuarie că Rheinmetall construiește o nouă fabrică de muniție în Germania pentru a asigura „securitatea strategică a aprovizionării” și pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă a Ucrainei. Papperger a menționat, de asemenea, că Rheinmetall a primit peste 10 miliarde de euro în comenzi de achiziții militare de la guvernul federal german în 2023 pentru forțele armate germane și Ucraina și că aceasta va crește probabil la 15 miliarde de euro în 2024.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a reiterat o operațiune comună de informare a Rusiei care încearcă să învinovățească Occidentul pentru războiul din Ucraina. Patrușev a susținut că „inamicul a venit cu foc și sabie pe pământul nostru”, în ciuda faptului că Rusia a inițiat un conflict militar cu Ucraina în 2014 și apoi din nou în 2022.

UPDATE Un proeminent blogger rus, afiliat la Kremlin, l-a criticat pe premierul armean Nikol Pashinyan pentru că a propus un pact de neagresiune cu Azerbaidjan, probabil ca parte a unor critici mai largi la adresa lui Pashinyan pentru că a îndepărtat Armenia de influența rusă.

UPDATE Un blogger afiliat la Kremlin a reiterat susținerile că exercițiile militare defensive finlandeze și cele ale NATO în Finlanda reprezintă o amenințare pentru Rusia. ISW continuă să evalueze că Rusia va încerca să denatureze percepția cu privire la exercițiile militare din țările NATO din apropierea Rusiei, inclusiv exercițiile Steadfast Defender 2024, ca o amenințare împotriva Rusiei, în ciuda caracterului defensiv al exercițiilor, ca răspuns la agresiunea rusă reală împotriva Ucrainei și la amenințările ruse la adresa statelor NATO.

UPDATE Comandantul adjunct al Forțelor Aeriene Belaruse și al Forțelor de Apărare Aeriană Leonid Davidovich a declarat la 28 ianuarie că forțele belaruse sunt pregătite să contracareze „provocările NATO” percepute, inclusiv provocări legate de alegerile prezidențiale din Belarus din 2025.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia a desfășurat mai multe trupe Rosgvardia în Ucraina ocupată înainte de alegerile prezidențiale ruse din martie 2024. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că Rusia a trimis un număr nespecificat de personal suplimentar Rosgvardia în Ucraina ocupată pentru a păzi secțiile de votare și a forța civilii ucraineni din zonele ocupate să voteze pentru a crește prezența la vot. Reprezentantul principal al informațiilor militare ucrainene (GUR), Andriy Yusov, a declarat la 17 ianuarie că există 35.000 de membri ai personalului Rosgvardia în Ucraina ocupată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat