LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Armata israeliană deschide un coridor umanitar pentru civilii din Gaza. Protestatari pro-palestinieni au vandalizat porțile Casei Albe

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Armata israeliană deschide un coridor umanitar pentru civilii din Gaza. Protestatari pro-palestinieni au vandalizat porțile Casei Albe

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că vor permite civililor din Gaza să se deplaseze spre sud pe o serie de străzi specificate duminică, în ciuda faptului că trupele sale au fost atacate sâmbătă în timp ce încearcă să asigure un coridor sigur pentru civili, informează CNN.

Israel și Fâșia Gaza FOTO: Below the Sky / Shutterstock (Arhivă)

Principala cale pentru evacuare va fi strada Salah Al-Deen, cu o fereastră între 10 și 14, ora locală, potrivit Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF pentru presa arabă, într-o postare pe X.

UPDATE Protestatari pro-palestinieni au vandalizat porțile Casei Albe cu vopsea roșie și au încercat să escaladeze gardul din jurul reședinței președintelui american duminică dimineața, potrivit imaginilor distribuite de la fața locului pe platforma X.

UPDATE Apărarea antiaeriană saudită a interceptat o rachetă trasă de miliția Houthi din Yemen susținută de Iran sâmbătă seara, potrivit rapoartelor inițiale de pe rețelele de socializare saudite.

UPDATE Forțele armate israeliene a bombardat Universitatea Azhar din Gaza, potrivit unui videoclip postat pe X de ministrul adjunct de externe al Palestinei Amal Jado.

UPDATE Fostul președinte american Barack Obama a comentat situația din Orientul Mijlociu și a cerut la înțelegerea nuanțată a războiului israelian-Hamas, criticând narațiunile din rețelele sociale despre conflict și insistând că „mâinile nimănui nu sunt curate”, într-o emisiune pentru Crooked.

UPDATE Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a primit sâmbătă 30 de camioane suplimentare de ajutor. În total, doar 451 de camioane de ajutor au sosit în Gaza din 21 octombrie, a adăugat PRCS, scrie Al-Jazeera.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă că rupe orice contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, iar Ankara a anunţat că îşi recheamă ambasadorul, din cauza acţiunilor comise de Israel în Gaza, informează AFP şi dpa. Detalii aici

UPDATE Corespondentul unei televiziuni palestiniene în Fâșia Gaza a renunțat la casca și vesta de protecție în timpul unei transmisiuni în direct după ce și-a pierdut un coleg care a fost ucis într-un bombardament israelian împreună cu toată familia, relatează AP. Detalii aici

UPDATE Business Insider a a publicat mărturia lui Valerie Dyksztejn, o femeie ucraineano-israeliană în vârstă de 43 de ani care locuia la Kiev când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și care se afla în vacanță în Israel când Hamas a atacat în octombrie. Detalii aici

UPDATE Până la 400.000 de persoane se află încă în nordul Gaza, potrivit trimisului special al SUA, David Satterfield.

Vorbind cu reporterii în capitala iordaniană Amman în această dimineață, Satterfield a declarat că între 800.000 și un milion de persoane s-au mutat în sud, în timp ce 350.000-400.000 au rămas în nordul enclavei.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Israelul le-a spus rezidenților să evacueze nordul Fâșiei și să se mute în sud, pe care l-a desemnat drept o așa-numită zonă sigură.

De atunci, nordul a fost ținta unor bombardamente israeliene constante și a unei ofensive terestre: atacuri aeriene au avut loc și în sud.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?