LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Civilii din Gaza nu au unde să se refugieze din fața bombardamentelor israeliene

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Civilii din Gaza nu au unde să se refugieze din fața bombardamentelor israeliene

Potrivit UNRWA, cel puțin patru școli din Gaza au suferit daune din cauza bombardamentelor israeliene.

Foto: Al Jazeera

UPDATE 01.12 Kirby oferă câteva detalii despre locul unde palestinienii din Gaza pot fugi de atacul israelian

Prezentatoarea Al Jazeera Emily Angwin l-a întrebat pe Kirby unde ar trebui să meargă locuitorii din Gaza aflați în mijlocul atacurilor israeliene. Întrebarea vine după ce premierul israelian Netanyahu a avertizat civilii să se îndepărteze de țintele Hamas, promițând că le va transforma ascunzătoarea în moloz. Palestinienii care trăiesc în Gaza, una dintre cele mai dens populate regiuni de pe Pământ, nu se bucură de libertatea de mișcare. Pentru a înrăutăți lucrurile, grupurile pentru drepturile omului spun că două atacuri aeriene israeliene au lovit granița de la Rafah marți - singura trecere terestră din Gaza care nu este controlată de Israel. Asta înseamnă că pur și simplu nu există nicăieri vreun loc unde rezidenții din Gaza să scape de bombardamente. „Lucrăm și comunicăm cu aliații și partenerii noștri din regiune despre rute, dar din nou, nu pot vorbi în numele planificatorilor operațiunilor israeliene sau a ceea ce vor face israelienii în jurul acelei granițe”, a spus Kirby.

UPDATE 00.44 Kirby apără afirmația lui Biden că SUA și Israelul fac tot ce pot ca „să respecte legile războiului”

Vorbind la Al Jazeera, Kirby a apărat distincția pe care Biden a făcut-o între crimele comise de luptătorii Hamas și bombardarea în curs de desfășurare a Gazei de către Israel, despre care observatorii spun că a condus până acum la uciderea a 260 de copii. Președintele SUA a spus că Washingtonul și Israelul fac tot ce pot ca „să respecte legile războiului”. „Nimeni nu vrea să vadă mai multe vieți nevinovate luate sau rănite ca urmare a evenimentelor din weekendul trecut și cred că este important să ne amintim că Hamas a lovit în mod deliberat civili nevinovați, măcelărindu-i și vreau să spun de aproape și visceral cu cuțite, tortură, viol, împușcături – asta este destul de vizibil”, a spus Kirby. „Și de aceea a fost important, cred, ca președintele să vorbească despre stabilirea diferenței, să clarifice diferența dintre Hamas – al cărui scop real este să ia o viață umană, să ia o viață umană nevinovată – și israelienii care fac tot ce pot pentru a-și păstra modul de viață și pentru a se apăra”, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ De ce să bombardeze școlile? Familiile din Gaza nu au unde să se ascundă

Locuitorii din Fâșia Gaza au căutat adăpost în școlile conduse de ONU. Dar și școlile au fost vizate de Israel. Nici școlile nu mai sunt spații sigure. Potrivit UNRWA, cel puțin patru școli din Gaza au suferit daune din cauza bombardamentelor israeliene. „Ne-am gândit că venirea la școală ne va proteja, dar chiar și aici trăim într-o frică constantă”, spune Zainab. Este o teamă care este vizibilă și palpabilă în Fâșia Gaza – în ochii mamelor și taților, copiilor și bunicilor. O teamă la care nici măcar școlile nu mai sunt imune, arată Al Jazeera. Aseel, o altă rezidentă strămutată, este și ea speriată. „Nu putem înțelege de ce școlile, unde oameni nevinovați caută refugiu, sunt bombardate”, spune ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat