LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Forțele de Apărare Israeliene acuză presa pentru lansarea de știri neverificate. Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt „complice la crimele" Israelului.

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Forțele de Apărare Israeliene acuză presa pentru lansarea de știri neverificate. Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt „complice la crimele" Israelului.

Președintele american, Joe Biden, a declarat că omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, cu care tocmai a discutat a „acceptat" să „lase cel mult 20 de camioane să treacă" granița pentru a livra ajutor umanitar în Fâşia Gaza, relatează AFP, scrie Agerpres. Detalii aici.

Dacă Hamas le confiscă sau nu le lasă să treacă (...) atunci s-a terminat", a avertizat preşedintele Statelor Unite cu prilejul unei discuţii cu jurnaliştii la bordul avionului său, în cursul unei escale în Germania, subliniind că şeful statului egiptean este "total cooperant" şi că „merita multă recunoştinţă" pentru acţiunea sa.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene au publicat pe platforma X (fostă Twitter) un clip în care au fost prezentare argumente pentru demontarea știrilor false care circulă în mediul online.

UPDATE Ajutorul umanitar pentru populația din Gaza, după ce va trece granița dintre Egipt în teritoriul palestinian, va trebui să fie la nivelul de 100 de camioane pe zi și va necesita escortă pentru securizare, a declarat miercuri pentru CNN Europe Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, scrie AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici.

Camioane cu ajutoare umanitare sosesc în Gaza din Egipt FOTO: captură You Tube

Trebuie să începem cu un număr semnificativ de camioane şi trebuie să ajungem la 100 de camioane pe zi, ceea ce era anterior programul de ajutor pentru Gaza", a explicat Martin Griffiths.

UPDATE Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forței de Apărare Israeliene, a discutat într-un clip prezentat pe platforma X despre adevărata față a organizației militante Hamas.

UPDATE Medicii spitalului din Fâșia Gaza lovit de rachetă au spus că majoritatea victimelor sunt civili care s-au adăpostit la spital în speranța că se vor afla în siguranță. Victimele au fugit acolo după ce armata israeliană le-a spus civililor să evacueze nordul Fâșiei Gaza potrivit BBC.

Multe dintre victimele atacului care se aflau în curtea spitalului erau bătrâni sau infirmi, neputând pleca spre sud pentru că aceștia nu aveau mijloace de transport. La fața locului s-au deplasat oamen din toată Fâșia Gaza pentru a ajuta victimele. Civilii s-au refugiat după ce armata israeliană le-a spus civililor să evacueze nordul Fâșiei.

UPDATE Generalul Herzi Halevi, șeful Statului Major, a transmis un mesaj pentru combaterea știrilor false și a reconfirmat acuzația Israelului că racheta care a lovit spitalul din Gaza aparține Jihadului Islamic.

Jihadul Islamic FOTO: Shutterstock

Jihadul Islamic FOTO: Shutterstock

UPDATE În timp ce războiul dintre Israel și Hamas face ravagii, autoritățile de reglementare și analiștii spun că un val de dezinformare online riscă să inflameze și mai mult pasiunile și să escaladeze conflictul într-o ceață electronică de război. Detalii aici

UPDATE Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat miercuri SUA că sunt „complice la crimele" Israelului, după bombardarea unui spital din Gaza şi după vizita în Israel a preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP, citată de Agerpres. Detalii aici

Ebrahim Raisi FOTO: EPA-EFE

Ebrahim Raisi FOTO: EPA-EFE

UPDATE Un reprezentant al mişcării islamiste palestiniene Hamas a cerut organizarea vineri de proteste la nivel mondial în sprijinul Fâşiei Gaza, relatează miercuri dpa, citată de Agerpres. Detalii aici

Protest pro-Hamas la Berlin, în urmă cu câteva zile. FOTO: Profimedia

Protest pro-Hamas la Berlin, în urmă cu câteva zile. FOTO: Profimedia

„Facem apel la poporul nostru palestinian şi la poporul naţiunii arabe şi islamice să organizeze manifestaţii în toate oraşele (...) vinerea viitoare", a declarat miercuri, la Beirut, reprezentantul Hamas în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE Reuters Fact Check: Înregistrarea video a unui atac cu rachete în apropierea unui spital din Gaza este anterioară actualului război

O înregistrare video cu o lansare de rachetă capturată în Gaza, care datează cel puțin din august 2022, a fost distribuită în mod eronat ca fiind o înregistrare care arată o rachetă care a lovit spitalul Al-Ahli al-Arabi din Gaza în octombrie 2023, potrivit Reuters .

Potrivit Autorității Palestiniene, un atac aerian israelian din 17 octombrie a ucis sute de persoane la spitalul din Gaza . Israelul a declarat că explozia a fost cauzată de o lansare eșuată de rachetă a grupului militant palestinian Jihadul Islamic.

„Imagini în direct din momentul în care spitalul din Gaza a fost bombardat de propria rachetă lansată greșit de Hamas”, se arată într-o postare din 17 octombrie pe platforma de mesagerie X (fostă Twitter) cu un videoclip nocturn al unei rachete de semnalizare sau al unei rachete care se îndreaptă spre sol la scurt timp după ce s-a ridicat pe cer. Detalii aici

UPDATE Cum vede liderul palestinian Muhammad Dahlan evoluția războiului dintre Israel și Hamas

Într-un interviu pentru Alghad TV Alghad, un canal TV ce transmite online și prin satelit în limba arabă, lansat în 2012, ce emite știri internaționale și din Orientul Mijlociu, liderul palestinian Muhammad Dahlan a vorbit deste motivele care au dus la războiul dintre Israel și Hamas, evoluția acestuia și modul în care crede că se va sfârși.

Muhammad Dahlan în 2009 Foto EPA EFE (arhivă)

Muhammad Dahlan în 2009 Foto EPA EFE (arhivă)

„Nu există niciun război terestru. Israelienii iau cu asalt Fâșia Gaza după ce au distrus jumătate din ea și, în practică, acest lucru se face prin distrugerea sistematică a locuințelor civililor nevinovați. Se știe că aparatul militar al mișcării Hamas este subteran și, prin urmare, cei care vor plăti acum prețul acestui atac terestru, în proporție de 99% sunt nevinovații care nu au niciun venit, nicio cămilă și niciun cuvânt de spus în această chestiune“, a declarat Dahlan. Detalii despre declarații și cine este Dahlan, aici

UPDATE Un reprezentant al mişcării islamiste palestiniene Hamas a cerut organizarea vineri de proteste la nivel mondial în sprijinul Fâşiei Gaza. „Facem apel la poporul nostru palestinian şi la poporul naţiunii arabe şi islamice să organizeze manifestaţii în toate oraşele (...) vinerea viitoare", a declarat miercuri, la Beirut, reprezentantul Hamas în cadrul unei conferinţe de presă. Detalii aici

UPDATE Spitalul din Gaza: Ce ne spun imaginile video, fotografiile și alte dovezi despre explozia de la spitalul Al Ahli | Analiză BBC Verify

Autoritățile palestiniene din Gaza, controlate de Hamas, au acuzat imediat Israelul, susținând că a fost un atac aerian deliberat. Israelul a negat implicarea. În mijlocul contrazicerilor, aflarea adevărului este mai dificilă ca niciodată.

BBC Verify încearcă să deslușească ceea ce se știe și ceea ce nu se știe - analizând imagini video, fotografii și alte dovezi, inclusiv mărturii ale martorilor oculari. În plus, un jurnalist BBC a fost la locul exploziei, unde accesul este limitat.

Este important de remarcat faptul că, pe lângă luptele fizice, acest conflict se desfășoară ca un război informațional, subliniază jurnaliștii britanici. Nu este pentru prima dată când autoritățile din Israel și din Gaza au oferit relatări complet diferite despre o explozie. De asemenea, sunt analizate diversele lor afirmații și declarații. Detalii aici

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a respins miercuri o rezoluţie care condamna războiul dintre Hamas şi Israel, în special „atacurile teroriste odioase" ale mişcării islamiste palestiniene, şi cerea totodată „pauze" umanitare în acest conflict pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza. Detalii aici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat