LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Israelul a deschis focul asupra provinciei siriene Quneitra. Comunicațiile se restabilesc treptat în Gaza.

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Israelul a deschis focul asupra provinciei siriene Quneitra. Comunicațiile se restabilesc treptat în Gaza.

Oamenii din Gaza iau contact „imediat” cu apopiații din afara enclavei, pe măsură ce serviciile de comunicații revin.

Foto: UNICEF via Nexta TV

UPDATE Autoritățile israeliene au cerut din nou civililor din Gaza să plece în sud

Autoritățile israeliene au cerut din nou civililor din nordul Fâșiei Gaza să evacueze spre sud, pe măsură ce operațiunea la sol se extinde, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari. "Astăzi creștem urgența acestui avertisment. Civilii din nordul Fâșiei Gaza și din orașul Gaza ar trebui să se mute temporar la sud de Wadi Gaza în zone mai sigure unde pot primi apă, alimente și medicamente", a spus el.

UPDATE Familiile ostaticilor din Gaza au cerut Israelului să evite acțiunile care le-ar putea face rău

Rudele ostaticilor deținuți de mișcarea palestiniană radicală Hamas cer guvernului israelian să nu ia măsuri care ar putea dăuna membrilor familiilor lor, scrie ziarul The Jerusalem Post. Publicația o citează pe mama unei fete răpite pe 7 octombrie, care a vorbit despre cererile rudelor ostaticilor la un miting după întâlnirea lor cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Cerem să nu se ia nicio măsură care să pună în pericol soarta membrilor familiei noastre și ca fiecare acțiune să fie luată având în vedere bunăstarea lor”, a spus ea. Cei care au luat parte la miting, scrie ziarul, au cerut, de asemenea, guvernului israelian să ia în considerare schimbul tuturor ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza cu toți militanții Hamas capturați.

UPDATE Trei palestinieni uciși în raidurile israeliene

A fost o altă noapte violentă în Cisiordania ocupată, rapoartele spunând că cel puțin trei palestinieni au fost uciși de focul israelian. Agenția de presă palestiniană Wafa a relatat că un tânăr a fost împușcat mortal de forțele israeliene în timpul unui raid în tabăra Askar din Nablus, în nordul Cisiordaniei. Un alt palestinian a fost ucis în Beit Rima, la nord de Ramallah, iar al treilea asasinat având loc în Tammoun, în guvernoratul Tubas.

UPDATE Nicio invazie terestră pe scară largă deocamdată

Atacurile aeriene israeliene s-au intensificat în nordul Fâșiei Gaza în ultimele ore. A avut loc un atac în Jabalia, în nord, și altul în Khan Younis, în sud. Potrivit ministerului sănătății, atacul din Khan Younis a lovit o clădire rezidențială ucigând 10 persoane și rănind 20. Echipe de salvare sunt la fața locului încercând să scoată supraviețuitorii dintre ruine. Între timp, artileria israeliană a reluat bombardamentul peste graniță și există informații despre ciocniri în curs care au loc între grupurile de luptă palestiniene și forțele israeliene. Dar ceea ce se întâmplă reprezintă doar operațiuni israeliene la scară redusă în diferite locații de peste graniță. Nu există o invazie terestră [la scară largă]. Grupurile de luptă spun că s-au confruntat până acum cu toate trupele israeliene peste graniță, de la Rafah în partea de sud a Fâșiei Gaza. până la Jabalia și Beit Hanoon în partea de nord.

UPDATE Doi militari ONU din forțele de menținere a păcii au fost răniți în timpul bombardamentelor israeliene în sudul Libanului

Potrivit postului de televiziune Al Manar, tirurile de artilerie israeliană din sudul Libanului au dus la rănirea a doi militari din trupele ONU de menținere a păcii din Nepal. Potrivit informațiilor sale, unul dintre ei deține gradul de căpitan, ar rănile sale sunt răni moderate în stomac și braț. Acest lucru s-a întâmplat când două obuze trase de armata israeliană au explodat la un post de observare al Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) în orașul Houla.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al UNIFIL, Andrea Tenenti, a declarat că una dintre rachete a lovit sediul forțelor de menținere a păcii din Naqoura. Potrivit acestuia, nimeni nu a fost rănit, dar au fost produse pagube materiale. Comandamentul stabilește care parte este responsabilă pentru incident. Tenenti a adăugat că aceasta nu este prima dată când rachete au căzut asupra sediului UNIFIL în trei săptămâni de escaladare militară din sudul Libanului. Potrivit acestuia, și alte facilități de menținere a păcii au fost avariate.

Ultimul conflict dintre luptătorii organizației șiite Hezbollah și armata israeliană a avut loc în vara anului 2006, în sudul Libanului. Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU a stabilit o încetare a focului la graniță, care este monitorizată de 12.000 de militari din forțele de menținere a păcii din 36 de state.

UPDATE Oamenii din Gaza iau contact „imediat” cu apopiații din afara enclavei pe măsură ce serviciile revin

Oamenii din Gaza încearcă „imediat” să comunice cu familiile lor după ce s-au trezit pentru a afla că unele servicii de telecomunicații s-au întors, relatează Safwat Kahlout de la Al Jazeera din enclava asediată. Kahlout a descris ultimele 24 de ore ca fiind „cele mai grele din ultimele trei săptămâni”, deoarece oamenii din Gaza nu au putut comunica cu familiile lor imediat după atacurile aeriene israeliene, așa cum s-au obișnuit să facă. Fiind unul dintre puținii oameni cu un card eSim internațional, Kahlout a spus că a ajutat mulți oameni să își conacteze familiile în timpul întreruperii comunicațiilor. „Am primit multe apeluri și multe mesaje de la oameni care locuiesc afară, care îmi cer să mă duc să verific dacă familia lor, rudele lor, mai trăiesc”, a spus el.

UPDATE Compania de telecomunicații din Gaza confirmă restabilirea serviciilor

Compania de telecomunicații din Palestina mai spune că serviciile de telefonie fixă, mobilă și internet sunt acum restabilite treptat. Într-o postare pe X, compania a adăugat că echipele sale tehnice „abordează cu sârguință daunele aduse infrastructurii rețelei interne în condiții dificile”. Jurnaliștii și utilizatorii rețelelor sociale au spus că s-au putut conecta la internet folosind wi-fi.

UPDATE Semiluna Roșie spune că și-a epuizat majoritatea rezervelor de combustibil din Gaza

Cea mai mare parte din rezerva strategică de combustibil a fost epuizată în Fâșia Gaza; o penurie ar putea duce la consecințe catastrofale, arată Societatea Semilunii Roșii Palestiniene într-un interviu acordat Al Jazeera. "Am epuizat cea mai mare parte din rezerva strategică de combustibil, iar deficitul acesteia va duce la o situație catastrofală. Nu putem livra combustibilul necesar în Fâșia Gaza pentru sistemul de sănătate, în ciuda tuturor apelurilor internaționale", a menționat organizația. „Medicamentele pe care le-am primit sunt o picătură din nevoile spitalelor din Gaza”, a spus Semiluna Roșie Palestiniană, adăugând că „întreruperile în rețelele de comunicare afectează accesul pacienților la îngrijiri medicale de urgență”.

UPDATE Miting impresionant pro-Palestina în Australia

Mii de oameni s-au adunat în sprijinul palestinienilor la un protest din Melbourne, Australia, potrivit organizatorilor. Nasser Mashni, președintele Australia Palestine Advocacy Network (APAN), a distribuit un videoclip pe rețelele de socializare care arată oameni ținând steaguri palestiniene în fața Bibliotecii de Stat, în centrul orașului. Sherryn Groch, jurnalist la ziarul The Age, a mai spus că a fost o „mulțime imensă” în Melbourne.

UPDATE Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU este programată luni

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU convocată de Emiratele Arabe Unite a fost acum programată oficial pentru luni după-amiază, după ora 15:00, ora New York-ului (19:00 GMT). Rami Ayari, de la Al Jazeera Arabic, spune că se va discuta situația din Gaza după întâlnirile programate anterior despre Sahara de Vest și Columbia. Emiratele Arabe Unite au cerut întâlnirea sâmbătă după extinderea operațiunilor terestre ale Israelului în Gaza. Până în prezent, Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la patru rezoluții diferite care cer o încetare a focului sau o pauză umanitară mai scurtă, de când escaladarea actuală a violenței a început luna aceasta.

UPDATE Israelul a deschis focul asupra provinciei siriene Quneitra

Artileria armatei israeliene a deschis focul asupra teritoriului provinciei siriane Quneitra, care se află în apropierea Înălțimilor Golan, arată ziarul sirian Al Watan pe canalul său Telegram. Publicația nu a oferit detalii despre bombardamentul israelian. Pe 24 octombrie, serviciul de presă al Forțelor de Apărare Israelului a raportat lansarea de rachete din Siria pe teritoriul statului evreu. Ca răspuns, focul de artilerie a fost deschis la punctele de lansare a rachetelor. Pe 25 octombrie, o sursă din comanda Forțelor Armate ale Republicii Arabe a raportat că Israelul a lansat din Golan o lovitură cu rachete asupra pozițiilor armatei siriene din provincia sudică Daraa. Drept urmare, opt soldați au fost uciși și alți șapte au fost răniți.

Înălțimile Golan, care aparțineau Siriei, au fost capturate de Israel în timpul războiului de șase zile din 1967. În 1981, Knessetul (parlamentul israelian) a adoptat o lege care a declarat unilateral suveranitatea statului evreu asupra acestui teritoriu. Rezoluția 497 a Consiliului de Securitate al ONU din 17 decembrie 1981 a declarat anexarea invalidă.

ȘTIRE INIȚIALĂ Bombe incendiare asupra Gaza

Un videoclip obținut de Al Jazeera pare să arate folosirea munițiilor incendiare în timpul unui bombardament puternic al Israelului asupra Fâșiei Gaza. Pe 12 octombrie, Human Rights Watch a acuzat Israelul că folosește muniții cu fosfor alb în operațiunile sale militare din Gaza și Liban, declarând că utilizarea unor astfel de arme îi expune pe civili riscului de răniri grave și pe termen lung. Israelul a negat acuzația. Fosforul alb este considerat o armă incendiară în conformitate cu Protocolul III al Convenției privind interzicerea folosirii anumitor arme convenționale. Protocolul interzice folosirea armelor incendiare împotriva țintelor militare situate în rândul civililor, deși Israelul nu l-a semnat și, prin urmare, nu este legat de acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?