LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Statele Unite au început să ofere ajutor militar Israelului

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Statele Unite au început să ofere ajutor militar Israelului

Primul transport de sisteme de securitate suplimentare este în drum spre Israel.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 04.57 ONU: Deplasările de populație cresc în Gaza

Agenția de ajutor umanitar a ONU spune că strămutarea în masă a escaladat în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, unde peste 187.518 de palestinieni se crede că au fugit din casele lor. Numărul este de așteptat să crească pe măsură ce bombardamentul israelian al enclavei continuă. Aproximativ 137.427 dintre persoanele strămutate s-au adăpostit în 83 de școli. Alte 41.000, ale căror case au fost distruse sau avariate, sunt găzduite de rude și vecini, a spus OCHA în cea mai recentă actualizare.

UPDATE 03.35 SUA avertizează Iranul să nu se implice în războiul Israelului

Generalul de vârf al SUA a avertizat Iranul să nu se implice în războiul Israel-Hamas, spunând că nu dorește caacest conflict să se „lărgească” și mai mult.

Generalul Charles Q Brown, președintele șefilor de stat major comun, când a fost întrebat care este mesajul său pentru Iran, a spus: „Să nu te implici”.

El a adăugat că desfășurarea de către SUA a unui portavion în apropierea Israelului a fost concepută ca un „mesaj puternic de sprijin” pentru țaa din Orientul Mijlociu. „Dar este și pentru a trimite un mesaj puternic de descurajare pentru a limita extinderea acestui conflict special”, a spus el reporterilor.

UPDATE 03.10 Străinii uciși sau răpiți în atacul Hamas

Zeci de străini au fost uciși, răniți sau luați ostatici în timpul atacului surpriză asupra Israelului de către gruparea palestiniană Hamas, care a provocat moartea a peste 900 de oameni, majoritatea israelieni. Unii dintre străini au dublă cetățenie (israeliană și o alta).

Iată ce se știe până acum despre cetățenii străini din regiune:

  • Thailanda: 12 morți, 11 ostatici
  • SUA: 11 morți, alții dispăruți
  • Nepal: 10 morți
  • Argentina: 7 morți, 15 dispăruți
  • Ucraina: 2 morți
  • Franța: 2 morți, 14 dispăruți
  • Rusia: 1 mort, 4 dispăruți
  • Marea Britanie: 1 mort, 1 dispărut
  • Canada: 1 mort, 3 dispăruți
  • Cambodgia: 1 mort
  • Germania: câțiva ostatici
  • Brazilia: 3 dispăruți
  • Chile: 2 dispăruți
  • Italia: 2 dispăruți
  • Paraguay: 2 dispăruți
  • Peru: 2 dispăruți
  • Tanzania: 2 dispăruți
  • Mexic: 2 ostatici
  • Columbia: 2 ostatici
  • Filipine: 1 ostatic, 6 dispăruți
  • Panama: 1 dispărut
  • Irlanda: 1 dispărut

Acronimul „HAMAS” înseamnă „Mișcarea de rezistență islamică” (Harakat a-Muqawama al-Islamiya), iar în arabă „hamas” înseamnă „zel”.

Grupul controlează politic Fâșia Gaza , un teritoriu de aproximativ 365 km pătrați, care găzduiește peste 2 milioane de oameni, dar este blocat de Israel.

Hamas este la putere în Fâșia Gaza din 2007, după un scurt război împotriva forțelor Fatah loiale președintelui Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene și al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

UPDATE 02.09 Hamas plănuiește să facă schimb de prizonieri cu palestinieni deținuți în închisorile americane

Hamas intenționează să folosească israelienii capturați în negocierile pentru eliberarea palestinienilor deținuți în Statele Unite și a arabilor deținuți în închisorile israeliene. „Există palestinieni reținuți în America [sub acuzația de finanțare a Hamas]. Vom cere eliberarea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Ali Barake, într-un interviu acordat luni Associated Press . El a adăugat că Hamas va căuta eliberarea tuturor arabilor închiși în Israel. El a mai spus că militanții sunt pregătiți pentru „toate scenariile” de evoluție a conflictului, inclusiv un „război lung”. Potrivit acestuia, după escaladarea din Gaza din 2014, Hamas însuși își antrenează luptătorii și își produce propriile rachete. Barakeh susține că atacul pe scară largă al Hamas se datorează acțiunilor guvernului israelian împotriva Moscheei Al-Aqsa din centrul Ierusalimului și presiunii sporite asupra prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.

UPDATE 01.30 Comandant adjunct israelian ucis la granița cu Liban

Armata israeliană a anunțat că unul dintre comandanții adjuncți ai săi a fost ucis în schimbul de focuri de luni dintre Israel și forțele Hezbollah din sudul Libanului. Armata israeliană l-a identificat pe militar ca fiind locotenent-colonelul Alim Abdallah. „Comandantul adjunct al Brigăzii 300, LTC Alim Abdallah – din satul druz Yanuh-Jat – a fost ucis”, a spus armata israeliană într-o postare pe X. Cel puțin patru luptători Hezbollah au fost, de asemenea, uciși în lupte.

UPDATE 01.04 Va fi târât Libanul în războiul Israel-Hamas?

Tensiunile de-a lungul graniței libaneze-israeliene continuă să escaladeze. Hezbollahul vizează pozițiile armatei israeliene ca răspuns la uciderea mai multor membri ai săi. Violența îi determină pe mulți observatori să se întrebe dacă înfruntările se vor transforma într-un război total. Israelul a început să bombardeze zonele libaneze după ce luptători din Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) s-au infiltrat la granița sa din nord. Ali Hashem de la Al Jazeera, raportând din sudul Libanului, a spus că este „semnificativ” că răspunsul israelian s-a transformat rapid într-o confruntare directă cu Hezbollah.

Acum vedem această tensiune între Hezbollah și Israel crescând treptat”, a spus Hashem. El a adăugat că implicarea Hezbollah în conflict l-ar putea transforma într-un război „semiregional”.

La rândul său, Elias Farhat, un fost general al armatei libaneze, a declarat că țintirea de către Hezbollah a pozițiilor din interiorul Israelului arată o escaladare crescândă de-a lungul graniței. Cu toate acestea, el a menționat că luptele au fost limitate până acum.

UPDATE 00.48 Statele Unite au început să ofere ajutor militar Israelului și vor anunța alocarea de fonduri suplimentare în zilele următoare, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.

Așteptăm solicitări suplimentare din partea Israelului […] și vom ține pasul cu ele pentru a ne asigura că le răspundem nevoilor cât mai repede și în cel mai bun mod posibil”, a spus el.

Kirby a adăugat că „primul transport de sisteme de securitate suplimentare este în drum [în Israel]”. „Vom anunța o nouă asistență în zilele următoare”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE 00.26 Armata israeliană a atacat peste 1.700 de ținte în Fâșia Gaza

Armata israeliană, începând cu ora 20:00, ora Bucureștiului, pe 9 octombrie, a atacat 1.707 ținte ale radicalilor islamiști în Fâșia Gaza, a relatat compania de radio și televiziune de stat israeliană Kan , citând armata. Potrivit companiei de televiziune și radio, în timpul rundei de confruntare care a început în dimineața zilei de 7 octombrie, armata israeliană a lovit 475 de lansatoare de rachete, 73 de ținte militare, 24 de structuri militare strategice și 22 de instalații subterane.

ȘTIRE INIȚIALĂ Israelul lovește ținte militare Hamas în Gaza din mare și aer

Armata israeliană lansează lovituri aeriene și maritime împotriva țintelor și tunelurilor militare Hamas, precum și împotriva țintelor Jihadului Islamic din Fâșia Gaza. Serviciul de presă al armatei a raportat acest lucru.

IDF continuă să lovească Fâșia Gaza de pe mare și din aer. Astăzi, avioanele au lovit locurile teroriste Hamas, inclusiv un centru de comandă operațional Hamas la o moschee și intrarea într-un tunel folosit de teroriști pentru a invada Israelul. În același timp, aeronavele au lovit „pe infrastructura militară situată în interiorul unei moschei și clădiri utilizate de Hamas. Acest lucru demonstrează în continuare că Hamas introduce în mod deliberat infrastructura sa militară în zonele civile și locurile sfinte din Fâșia Gaza”, se arată în comunicat.

Serviciul de presă a continuat că „în ultima oră, o altă aeronavă IDF a lovit un complex de arme, precum și un loc de adunare a Jihadului Islamic în interiorul unei case în care se aflau un număr mare de teroriști”. „Doi teroriști au fost uciși în timp ce încercau să scape de la fața locului”, a adăugat departamentul. Armata a indicat că, „în plus, navele IDF au lovit un număr mare de <...> instalații aparținând organizațiilor teroriste”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat