LIVE TEXT | Stare de război în Israel. SUA și Israel au convenit pentru asigurarea unui „flux continuu“ de ajutor pentru Fâşia Gaza. China dispusă să facă „orice este favorabil” pentru promova soluția cu două state

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. SUA și Israel au convenit pentru asigurarea unui „flux continuu“ de ajutor pentru Fâşia Gaza. China dispusă să facă „orice este favorabil” pentru promova soluția cu două state

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au convenit că Fâşia Gaza, aflată sub asediu, va avea parte de un „flux continuu“ cu ajutoare umanitare, a informat Casa Albă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ajutoare umanitare FOTO: EPA-EFE

Un al doilea convoi de camioane cu ajutoare a intrat în Fâșia Gaza dinspre Egipt, iar Biden și Netanyahu, au „afirmat că va exista de acum înainte un flux continuu în Gaza al acestei asistenţe cruciale“ pentru populaţia palestiniană, a comunicat al Case Albă.

UPDATE Trimisul Chinei pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, este în vizită în Israel și spune că efectele de contagiune în regiune și la nivel internațional se extind pe măsură ce conflictul ia amploare de-a lungul granițelor israeliano-libaneze și israelo-siriene, scrie ABCNews din Australia.

Drapele Israel, China și Palestina FOTO: Shutterstock

Drapele Israel, China și Palestina FOTO: Shutterstock

Reprezentantul chinez susține că țara sa este dispusă să întreprindă „orice este favorabil” pentru a promova dialogul, a obține încetarea focului și a restabili pacea, precum și pentru a promova soluția cu două state și o soluție justă și de durată a conflictului, spune Televiziunea Centrală China, potrivit ABCNews Australia.

UPDATE Ministerul Sănătății din Gaza, dr. Fu'ad al-Bulbul, șeful unității de neonatologie a spitalului Al-Shifa, a declarat că orice oprire a furnizării de energie electrică ar fi „catastrofală” deoarece mulți copii sunt pe ventilatoare și nu pot supraviețui fără acestea, scrie CNN.

UPDATE Liderii Statelor Unite, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii și-au subliniat sprijinul pentru Israel și dreptul său de a se apăra, dar l-au îndemnat să respecte dreptul internațional umanitar și să protejeze civilii.

Declarație comună Sursă : Casa Albă

Declarație comună Sursă : Casa Albă

UPDATE Potrivit Organizației Națiunilor Unite, cele 14 camioane care au intrat astăzi în Gaza reprezintă „aproximativ 3% din volumul mediu zilnic” al resurselor primite în zonă înainte de izbucnirea unor noi ostilități.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că ofensiva terestră pe care Israelul o pregătește în Fâșia Gaza ar putea dura și trei luni de zile, dar că va fi chiar ultima dacă Israelul va reuși în final să elimine gruparea teroristă Hamas. Detalii aici.

UPDATE Kibuțul Be'eri, aflat la granița cu Fâșia Gaza, este unul dintre cele mai afectate comunități de asaltul sângeros al Hamas din 7 octombrie. Armata israeliană a publicat sâmbătă un clip în care arată impactul asaltului. Detalii aici.

UPDATE Bilanţul românilor ucişi în urma atacurilor comise de gruparea Hamas a ajuns la 5, conform unor surse. Iar un cetăţean româno-israelian, cu domiciliul în Israel, se află printre ostaticii luaţi de Hamas în timpul atacului fulger din 7 octombrie. Detalii aici.

UPDATE Mii de demonstranţi cu drapele palestiniene s-au adunat duminică la prima manifestaţie pro-palestiniană autorizată la Paris după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste Hamas împotriva Israelului, relatează Reuters. Detalii aici.

Poliţia estimează că în Place de la Republique erau circa 15.000 de manifestanţi care cereau încetarea loviturilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, soldate până acum cu peste 4700 de morţi.

UPDATE Guvernul israelian a anunțat că gruparea teroristă Hamas a lansat asupra Israelului peste 7.400 de rachete, din 7 octombrie și până în prezent. Dintre acestea sistemul Iron Dome a interceptat peste 1.100 de rachete. Detalii aici.

Sistemul Iron Dome a interceptat doar o mică parte din rachetele lansate din Gaza FOTO: EPA EFE

Sistemul Iron Dome a interceptat doar o mică parte din rachetele lansate din Gaza FOTO: EPA EFE

Din cele peste 7.400 de rachete trase, 550 au fost lansări eșuate care au căzut în interiorul Fâșiei Gaza. Peste 400 de rachete au lovit „direct” Israelul, iar peste 1.100 au fost interceptate de Iron Dome, potrivit timesofisrael.com . Din datele furnizate de guvernul israelian, rămâne un „rest” de 5.350 de rachete.

UPDATE Un tanc israelian a tras din greşeală asupra unei poziţii egiptene, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al forţelor armate ale Israelului (IDF) într-un comunicat preluat de Reuters şi AFP. Detalii aici.

Un tanc israelian a lovit din greșeală o poziție egipteană FOTO: Profimedia

Un tanc israelian a lovit din greșeală o poziție egipteană FOTO: Profimedia

Lovitura accidentală a avut loc în apropiere de frontieră şi de Kerem Shalom, localitate israeliană aflată lângă Fâşia Gaza.

UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că, dacă Hezbollah decide să intre în război, va fi lovit „cu o forță pe care nici nu și-o poate imagina”.

Benjamin Netanyahu avertizează Hezbollah să nu intre în conflict cu Israelul FOTO: Profimedia

Benjamin Netanyahu avertizează Hezbollah să nu intre în conflict cu Israelul FOTO: Profimedia

„Și semnificația pentru (Hezbollah) și pentru Liban va fi devastatoare, dar suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a spus Netanyahu în timpul unei vizite la trupele din nord, duminică.

Într-un videoclip, Netanyahu le spune comandourilor: „Suntem într-o luptă pentru viață, o bătălie pentru casă. Aceasta nu este o exagerare; acesta este războiul. Este „a fi sau a nu fi” – ei ar trebui să înceteze”. Detalii aici

UPDATE Iranul a emis un ultimatum public către dușmanul său de moarte, Israel: Opriți-vă atacul asupra Fâșiei Gaza sau vom fi forțați să luăm măsuri, a avertizat ministrul său de externe.

Iranul susține Hamas, dar nu se poate implica militar în conflictul cu Israelul FOTO: Shutterstock

Iranul susține Hamas, dar nu se poate implica militar în conflictul cu Israelul FOTO: Shutterstock

Doar câteva ore mai târziu, iranienii și-a înmuiat tonul, asigurând lumea că forțele lor armate nu vor interveni în conflict decât dacă Israelul va ataca interesele sau cetățenii iranieni.

Iranul, un susținător de multă vreme al conducătorilor din Gaza, Hamas, se află într-o dilemă în timp ce încearcă să gestioneze criza în spirală, potrivit spuselor a nouă oficiali iranieni cu cunoștințe directe despre gândirea din cadrul organizației clericale, scrie Reuters. Detalii aici

UPDATE Palatul Versailles a fost evacuat din nou duminică din cauza unei ameninţări anonime cu bombă, a anunţat această atracţie turistică din apropiere de Paris, în timp ce personalul de securitate cerceta incinta.

Aceasta este cea de-a şaptea închidere a palatului în opt zile din cauza unor alerte cu bombă. Deşi a fost arestat un suspect, ameninţările au continuat, toate dovedindu-se în cele din urmă farse.

În ultimele zile, ameninţări similare au vizat, de asemenea, sute de şcoli din Franţa, precum şi aeroporturi regionale. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat