LIVE Toader îi audiază pe cei patru candidați la șefia Parchetului General. Contre între Lazăr și Toader/VIDEO

LIVE Toader îi audiază pe cei patru candidați la șefia Parchetului General. Contre între Lazăr și Toader/VIDEO

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general al României – Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu – susţin miercuri interviul, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Interviurile sunt transmise în direct pe site-ul Ministerului Justiţiei. 

Primul candidat a fost Marian Drilea de la DIICOT Brașov. El a laudat Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție și a criticat modul in care actualul procuror general Augustin Lazăr a gestionat “problemele privind abuzurile” de la DNA. Drilea a încasat o achitare de răsunet în dosarul Motorina privindu-l pe fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar. Drilea este cunoscut pentru pasiunea sa pentru raliuri, fiind copilot și fost partener de curse cu Victor Ponta.

11.50 Procurorul Gabriela Scutea, ultimul candidat la functia de procuror general, si-a inceput prezentarea.

 11.45 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si procurorul Augustin Lazar, au avut un schimb de replici cu privire la activitatea procurorilor in perioada comunista. Totul a inceput dupa ce Toader l-a intrebat pe Lazar despre activitatea sa de la Comisia de liberari conditionate de la Gherla.

Ministrul a tinut sa precizeze ca in perioada comunista nu a facut parte din nicio comisie de liberari conditionate.

De altfel, cei doi oficiali s-au contrat de mai multe ori pe parcursul inerviului. La final, Toader l-a ironozat pe Lazar, caruia i-a spus ca daca este nemultumit de rezultate, poate contesta decizia de astazi.

Tudorel Toader: Vreau sa fie fiecare intrebare cu raspunsuri punctuale. Procurorii au o inteligenta superioara, fata de cine? Cand zici superioara ai un element de raportare.
Augustin Lazar: Celor inferiori. Nu vreau sa ofenzez pe nimeni. Vreau sa spun ca procurorii fac parte din categoria magistartilor, care cu toti sunt produsul INM.

Tudorel Toader: Ce facem cu cei care nu s-au finisat la INM?
Augustin Lazar: Nu exista oameni care au intrat in sistem fara sa se fi finisat la INM.

Tudorel Toader: Stiu ca stiti ca se filmeaza si vreti sa acoperiti intrebarea. Cand faci o comparatie, care este termenul? Am inteles ca nu vreti sa ofensati pe nimeni.

Ministrul il intreaba pe procurorul general despre situatia sechestrelor asiguratori si recuperarea prejudiciilor.

Tudorel Toader: Privind masurile asiguratorii, valoarea lor ati zis ca este 2,3 miliarde de lei. Unii spun ca se iau masurile asiguratorii la un anumit moment, altii spun ca sunt supradimensionate. Cert este ca valoarea lor de piata scade, pana se termina procesul. Diferenta dintre ce raportati si ce se rapoarteaza este semnificativa. Cum facem sa o reducem?
Augustin Lazar: Este obiectivul unui proiect facut in parteneriat cu agentia specialziata. Noi vrem sa se poata realiza efectiv recuperare prejudiciilor. Noi am reusit asta in dosarele ede recuperare a unor bunuri din patrimoniul national.

Tudorel Toader: Ati spus de lipsa de procurori, de resursa materiala.
Augustin Lazar: Ne-am organizat si am reusit sa facem mai mult, cu mai putin.

Tudorel Toader: Nu vreti punctual sa ne vorbiti de eventuale nerealizari.

Augustin Lazar: Doresc sa va spun ca in toate mandatele mele, partea plina a paharului a fost mai mare decat partea goala. Partea goala sunt cateva chestiuni pe care le-am aratat la capitolul vulnerabilitati.Acestea nu pot fi eliminate cu desavarsire.

"Achitari au fost fi vor fi, insa ele trebuie analizate si discutate."

Tudorel Toader: Si diminuate, nu doar analizate.

Augustin Lazar: Da, si diminuate. Si apoi vazut care sunt oamenii cu eficienta mai slaba. Eu am incetat delegarea unor procurori care nu au avut eficienta necesara. Au fost revocati cativa procurori, inclusiv procurori cu functii de conducere. Au trebuit sa explice de ce s-a dat o achitare intr-un dosar din 2016, cand standardele erau altele atunci.

Tudorel Toader: Protocolul din 2009 pe care mi l-ati trimis nu avea ultimile doua pagini, nu stiam cine l-a semnat. L-am gasit la CSM. Ulterior a aparut cel din 2016. Ulterior s-a dovedit ca au fost mai multe protocoale. Ce parere aveti despre asta?
Augsutin Lazar: Am o memorie foarte buna. Este si inregitrarea. Discutia era despre pretinse echipe mixte. Toata discutia a venit despre pretinsa existanta unor echipe secrete, care amesteca procedurile procesuale. Eu am zis Doamen-Dumnezeule, acaesta inginerie nue ste posibila.

Noi vorbeam despre pretinsa existenta a protocoalelor. Nu intrati in faza a doua, cum s-a aplicat. Eram in faza daca au existat.

Tudorel Toader: Ce parere aveti de decizia CCR in acest caz.
Augustin Lazar: Vreau sa fiu practic, m-am uitatat la partea protocolului din 2016 care spune ca respecta exigentele constitutionale. Am aici decizia CCR, am adus-o cu mine.

Ea spune ca respecta exigentele constitutionale, insa sunt trei termeni "care pot sa permita...", si sunt de acord cu asta. Sunt de acord cu decizia CCR.

Tudorel Toader: Alta intrebare cu caracter general. Am vazut in spatiu public ultimile incidente raportate la cariera dumneavoastra profesionala.

Augustin Lazar: Care este intrebarea?

Tudorel Toader: Vis-avis de acele indente. Cu dezvaluirile acestea si cu calificativele care vi s-au adus.

Augustin Lazar: Atat eu cat si dumneavoastra am exercitat inainte de 1989 functia de procuror. Eram la inceput de cariera, incercam sa ne dam seama despre tot. In mod cert, procurorii tineri incercau sa respecte cadrul legal. Cadrul legal trebuie analizat la standarul etic de acum, cel european.

Cadrul legal de atunci nu avea standard. Eu am si exprimat scuze publice si regretele mele personale pentru oameni. Spun public adevarul chiar daca deranjeaza pe cineva.

Tudorel Toader: Unii spun ca scuzele nu sunt in numele institutiei, ca aceste scuze ar trebui sa fie in nume persoanl. Cand ati intrat in procuratura?

Augustin Lazar: La 1 martie 1982. Dreptul de semnatura l-am avut dupa 6 luni.

Tudorel Toader: Eu nu am facut parte din comisiii de eliberari conditionate, este voba si de arondarea penitenciarului. In trecutul meu profesional se poate uita oricine, este totul transparent.

Mariana Mot: Care este opinia dvs cu privire la Sectia Speciala? Ar trebuis a fucntionez eca o Directie, pe modelul DIICOT sau DNA?

Augustin Lazar: Noi am raspuns printr-o analiza....Am aratat de la icneput care sunt motivele de neconstitutionale ale legii prin care a fost infintata Sectia. Dupa ce a fost pusa in aplicare legea, noi am pus la dispozitie toate resursele.

11.00 Augustin Lazar sustine in fata comisiei de interviu ca a facut parte din echipa care a reformat in 1998 activitatea in Ministerul Public. A fost momentul in care a fost numit pe o functie de conducere in Parchetul General si in care au fost deschise mai multe dosare de privatizari, fraude economice si fraude bancare.

"A fost momentul in care s-a facut jurisprudenta in astfel de dosare."

El spune ca in mandat de 3 ani care se incheie, au fost rezolvate circa 1,4 milioane de cazuri si cele doua "mari dosare istorice": Mineriada si Revolutia din decembrie 1989.

Procurorul general arata ca datele statistice arata ca anchetele din intreaga tara au fost solutionate mai repede in mandatul sau.

In politia judiciara s-au schimbat generatiile de politisti: "Potivit MAI, 17 mii de politisti au parasit sistemul, iar acestia au trebuit sa fie pregatitit."

"Gradul de ocupare al Ministerului Public este de 85%. Este o lipsa de 15% de procurori. Am compensat prin calitatile managerilor."

"Am pus accentul pe calitatea actului de urmarire penala. Noi trebuie sa asiguram preventiv", precizeaza magistratul.

Incepand cu 2017 a inceput sa se pronunte in public despre drepturile fundamentale. "Am considerat ca este important, inca din 2017, sa conturam un proiect numit Protectia drepturilor omului si a drepturilor fundamentale in faza de urmarire penala," spune Lazar.

"Masurile asiguratorii pentru recuperarea prejudicilor este in centrul activitatii noastre. Vorbim de 2,3 miliarde de lei in 2018. Arata interesul Ministerului Public pentru recuperarea produsului infractional."

10:35 - Incepe prezentarea lui Augustin Lazar.

"Proiectul pe care am onoarea sa vi-l prezint astazi este rezultatul unei experiente considerabile in Ministerul Public, de 37 de ani. Am avut functii de conducere timp de 20 de ani. Functiile de conducere le-am obtinut dupa 17 ani de activitate", isi incepe interviul Augustin Lazar.

Procurorul general arata ca are o experienta in anchete in dosare complexe.

10:30 - Daniel Horodniceanu si-a incheiat prezentarea. Fostul sef DIICOT a raspuns la mai multe intrebari puse de comisia de interviu.

Tudorel Toader: O intrebare mai sensibila. Intre Olanda si Romania, care este raportul intre numarul de procurori, numarul de locuitori, numarul de cauze pe care le rezolva? Daca sunt particularitati, Olanda-Romania?

Daniel Horodniceanu: Noi avem un numar de 2.900 de procurori, iar ei au in jur de 800 de procurori.

Fostul sef DIICOT insista pe realizarea unei analize functionale a intregului sistem judiciar, care ar trebui sa faca obiectul unei hotarari de guvern.

De asemenea, magistratul afirma ca trebuie identificate derapajele din sistem.

"Trebuie trasi la raspundere cei care incalca conduita de magistrat. Putem vedea toate acestea pe pagina Inspectiei Judiciare. Ele trebuie identificati, iar cei vinovati sa fie trasi la raspundere. Este important sa accesam programe europene de pregatire profesionala", afirma Horodniceanu.

"Recuperarea prejudiciilor, pe victime le intereseaza recuperarea pagubei, nu cat a fost condamnarea. Trebuie pus accentul pe investigatiile financiare", prezinta Horodniceanu.

Tudorel Toader: Cineva imi spunea sa respectam recomandarile MCV si GRECO, pentru ca Romania sa respecte prevederile europene si tratatele. Cum vedeti?
Daniel Horodniceanu: Poate fi o discutie si aici. Romania a semnat un tratat cu UE.

Tudorel Toader: Avem o strategie nationala si la DIICOT?
Daniel Horodniceanu: Nu avem o startegia nationala de combatere a crimei organizate. Avem o strategia nationala de combatere a coruptiei.

09:50 - Fostul sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, este cel de-al doilea procuror care este intervievat pentru functia de procuror general. Magistratul isi prezinta CV-ul si functiile pe care le-a ocupat in Ministerul Public.

Horodniceanu isi prezinta proiectul sau de management pentru functia de procuror general.

09.45 Procurorul Marian Drilea a spus in prezentarea sa si despre tensiunile din sistemul judiciar. El a explicat ca cel mai inalt reprezentant al Ministerului Public trebuie sa aiba un rol de mediere, si nu sa emita judecati de valoare din perceptii proprii.

"Consider ca avem un cadru legislativ coerent, cu garantii suficiente de independenta," declara Drilea.

Procurorul precizeaza a in cazurile de achitare, procurorii trebuie sa analizeze aceste decizii, iar pregatirea profesionala a magistratilor sa fie una continua.

Au urmat apoi mai multe intrebari.

Tudorel Toader: Ati spus ca trebuie eliminate tensiunile din sistem. Puteti da doua astfel de exemple de tensiuni?

Marian Drilea: Aceste negocieri pe care reprezentatii abilitati le poarta cu reprezentantii UE in privinta MCV au determinat reactii, atat din parta procurorilor, cat si a judecatorilor. Aceste tensiuni sunt determinate de modul de reglementare a SIIJ si modlitatea in care-si indepleineste atributiile. Foarte multi cred ca ca sectie nu ar fi trebuit sa fie infiintata.

Operationalizarea acestei sectii se judeca in cinci instante. Nu sa se auunga ca procurorul general sa aiba calitatea de parat in unele cauze, sau sa fie trimise intrebari la CJUE.

Mariana Mot: Din pozitia de procuror general, la momentul la care public au fost semnalate diferite abateri, modalitati de lucru, neconforme cu legea, la diferite directiii, ma refer in mod concret la DNA, abateri in activitatea procurorilor, cum ati gestiona aceasta situatie?

Marian Drilea: Exista parghii legale pentru a efectua controale. Procurorul general poate dispune aceste controale, are aceasta parghie. Astfel de cazuri prezentate de mass-media trebuie urmate de verificari. Totul trebuie facut cu transparenta.

9:20 - Primul procuror care este intervievat este Marian Drilea. In prima parte a interviului, magistratul isi prezinta proiectul de management.

9.00 Augustin Lazar a ajuns, miercuri, inainte de ora 9:00 la sediul Ministerului Justitiei unde va sustine interviul programat in cadrul selectiei pentru functia de procuror general.

"De ce sa am emotii? Este al nu stiu catele examen pe care-l sustin, asa ca nu am nicio emotie", a spus Lazar, care a precizat ca va face declaratii dupa ce va iesi de la interviu.

8:30 - "In cursul zilei de azi (miercuri - n.red.), probabil inainte sau dupa motiune, vom da un raspuns. Interviul si deliberarea au loc in sala de consiliu a ministerului. Am convingerea ca il asteptati si pe dansul (Augustin Lazar - n.red.) si va va raspunde la aceasta intrebare. Eu nu imi exprim punctul de vedere aici, inainte de interviuri", a spus Tudorel Toader, la venirea la minister.

Intrebat despre legaturile lui Lazar cu Securitatea, Toader a raspuns: "Din momentul in care am anuntat ca azi, inainte sau dupa motiune, vom da raspunsul, inseamna ca vom incheia procedura".

Cum se deruleaza interviul

Fiecare candidat va avea la dispozitie aproximativ 30 de minute pentru a face o prezentare a Ministerului Public, a eventualelor disfunctii si vulnerabilitati identificate, dar si propuneri de remediere a acestora, dupa care vor raspunde intrebarilor puse de membrii comisiei de examinare.

Propunerea ministrului Justitiei va fi inaintata Sectiei pentru procurori a CSM, in vederea obtinerii avizului, urmand ca, dupa aceea, Tudorel Toader sa inainteze propunerea presedintelui Romaniei.

Candidatii

Daniel Horodniceanu a candidat pentru al doilea mandat la sefia DIICOT si a fost respins de ministrul Tudorel Toader. Totodata, el candideaza si pentru functia de procuror european din partea Romaniei.

Gabriela Scutea a fost adjunctul Laurei Codruta Kovesi, in vremea cand aceasta era procuror general.

Marian Drilea este procuror la DIICOT Brasov, el fiind cel care l-a anchetat pe fostul sef al ANAF Sorin Blejnar in dosarul "Motorina".

Tudorel Toader a declansat, in octombrie 2018, procedura de revocare din functia de procuror general a lui Augustin Lazar.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...