LIVE Toader, OUT! Nicolicea, propus ministru al Justiției! Declarații separate Dăncilă și Dragnea

LIVE Toader, OUT! Nicolicea, propus ministru al Justiției! Declarații separate Dăncilă și Dragnea

LIVE din COCINA PSD! Toader, OUT! Nicolicea, propus ministru al Justiției! CEx a votat pentru propunerea lui Eugen Nicolicea la Justiție, a Oanei Florea la Fonduri Europene, în locul Rovanei Plumb, și Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero.

Propunerile vor fi trimise la presedintele Klaus Iohannis, care va decide daca semneaza decretele de numire sau nu.

Declarații Liviu Dragnea la finalul CEX:

Q: Aveți un plan 2 dacă Iohannis respinge sau amână remanierea?

A: Dacă intră iar în jocul ăsta neconstituțional, ne vom întâlni iar în coaliție

Q: De ce nu a fost premierul de acord cu restructurarea guvernului?

A: A spus clar că vrea și speră să se rezolve într-o zi sau două

Q: Noua propunere la Justiție are sarcini trasate clar de partid OUG-urile?

A: Nu, nu mai e cazul, a început procedura parlamentară

Q: Completurile de 5 judecători?

A: V-a răspuns foarte clar. Noul ministru trebuie să rezolve blocajele din minister privind acte normative care țin de aplicarea programului de guvernare. Apoi, să se preocupe de starea justiției

Q: Dacă Iohannis va tergiversa, există varianta unui interimar la Justiție?

A: Guvernul va respecta prevederile constituționale

Q: Pe site-ul PSD, la capitolul Justiție din programul de guvernare, peste 70% din obiective au fost îndeplinite. Care e meritul și care sunt restanțele lui Tudorel Toader?

A: Azi în CEX s-au exprimat foarte multe nemulțumiri la adresa lui Toader, pe care eu personal în respect și l-am sprijinit în acești doi ani. Dar s-a acumulat multă nemulțumirie din două motive.

Nemulțumirile miniștrilor că se tot întârziayy acte normative. Doi – faptul să a discutat foarte mult dl ministru despre eventualitatea inițierii unpr OUG fără să facă nimic, lungind discuția despre aceste teme 3-4 luni. A fost o decizie politică

Q: Ieri, dl Toader a fost pentru o oră la dvs în birou. I-ați cerut demisia?

A: Nu

A: Aveți informații proaste. Erau două opinii în CEX. Una – să se intre cu restructurarea guvernului în Parlament, a doua era remanierea clasică. S-a votat remanierea

Q: În ce relații sunteți cu premierul Dăncilă?

A: Aceeași relație ca atunci când am propus-o premier.

Q: Mai are majoritate PSD?

A: Noi am avut majoritate de când am câștigat alegerile. Ne-ați tot cântat prohodul. Avem și acum majoritate.

Azi am mai adoptat câteva decizii. Codul Administrativ să se adopte prin OUG într-o perioadă rezonabilă. Trei motive: e o propunere ca procedurile pentru atestarea domeniului public al localităților să fie simplificate. România pierde bani pentru că autoritățile locale nu pot atesta domeniul public.

Al doilea motiv – 80% din redevențe să rămână la comunitatea respectivă

Am auzit și eu după cex că DNA-ul lui Iohannis a cerut Curții Supreme să se judece mai repede procesul meu și al lui Darius Vâlcov. DNA a intrat în panică sunt agitați. au un grafic cu date când trebuie executați unul sau altul? De ce, au explicat motivul? Astfel de cereri se depun când apar situații excepționale.. unde e situația excepțională? Este mult prea pe față, o să văd și eu ce o să facă instanța. Eu am de gând să merg în continuare prin județe.

Despre Nicolicea la MJ: este o propunere foarte bună. Este un om care știe procedurile, are cunoștințe juridice foarte bune, este foarte riguros și în care tot partidul are foarte multă încredere

Întrebat despre suspiciunile existente la nivelul opiniei publice referitoare la certificatul de revoluționar al lui Nicolicea și la studiile acestuia, Dragnea a răspuns: Există niște suspiciuni la nivelul opiniei publice că Parchetul nu vrea să ia nici o măsură în cazul furturilor de cazuri ale lui Iohannis

Declarații Viorica Dăncilă la final CEX:

S-a avut în vedere atât blocarea unor acte normative, dar și referitor la lipsa unei decizii,s-a votat și s-a acceptat demiterea lui Tudorel Toader. Sper să fie dublată și de o dmeisie. În mod normal ar trebui să-și dea demisia. Și celelalte colege vor demision

La Ministerul Fondurilor Europene, în urma votului, candidatul nostru e Oana Florea. A lucrat la Bruxelles, are experință.

La Românii de pretutindeni, Liviu Brăiloiu. A stat mult timp în Spania. Sunt convinsă că va găsi răspuns la multe probleme.

La Justiție nu am avut inițial o propunere, pentru că nu știam care va fi decizia CEX. Am decis cu membrii CEX ca propunerea să fie Eugen Nicolicea

Q: Unde a greșit TT?

A: A greșit când a spus că va face anumite lucruri și nu le-a făcut. Au fost mai multe proiecte de acte normative care au stat prea mult pe masa de lucru, le-a întârziat.

Q: Ați făcut referire la cele două OUG cerute de PSD. În ce mpsură a decizia lui Toader și cât a dvs?

A: Pentru a adopta un act, trebuie să îl am. Nu am avut actul.
Eu nu știu ce opinie va avea viitorul ministru, dar voi cere să pună în aplicare programul de guvernare.

Q: Cele două OUG sunt prevăzute în programul de guvernare?

A: Cred că nu ați văzut program de guvernare în care să fie trecută fiecare OUG. În programul de guvernare se scrie că vom face dreptate până la capăt.

Ordonanțele de care vorbiți au fost transpuse deja în Parlament. Deci nu văd de ce mai discutăm de acest lucru.

Q: Așteptați OUG pentru completurile de 5 judecători?

A: Nu avem încă nominalizarea din partea președintelui.

Q: Ați discutat cu președintele, așteptați să le accepte noile nume?

A: Voi discuta cu președintele imediat ce voi ajunge la guvern, îi voi spune despre nominalizările noastre și sper să își dea acordul și să intrăm în normalitate.

Eu mereu merg pe buna-credință și pe faptul că președintele poate să dea dovadă de responsabilitate

Q: Când veți avea discuția cu Tudorel Toader?

A: Azi vom avea discuția.

Q: Dacă refuză să demisioneze ce veți face?

A: Haideți să nu facem scenarii

Comisarul.ro a transmis în regim live text ședința CEX a PSD:

UPDATE 15:08 CEx a votat pentru propunerea lui Eugen Nicolicea la Justiție, a Oanei Florea la Fonduri Europene, în locul Rovanei Plumb, și Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero.

15:04 CEX PSD a votat, miercuri, propunerile de ministri pentru fonduri UE si diaspora:

- Deputatul Oana Florea

- Senatorul Liviu Tit Brăiloiu

15:03 Nicolicea, propus ministru al Justiției!

14.37 – Liderii PSD au votat aproape în unanimitate în favoarea retragerii sprijinului politic pentru Tudorel Toader, anunță televiziunile de știri. inclusiv Viorica Dăncilă a votat ”pentru”. Singurul care a votat ”împotrivă” a fost liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

13:25 Printre numele vehiculate ca potențiali miniștri în discuțiile informale din PSD sunt:

 Viorel Ștefan - ministru la fonduri UE în locul Rovanei Plumb
Lilla Debelka - ministru pentru diaspora in locul Nataliei Intotero
Eugen Nicolicea - ministru al Justiției în locul lui Tudorel Toader

 
13.08: Întrebată despre remanierea guvernamentală și schimbarea ministrului Justiției, Viorica Dăncilă a răspuns: "Este un birou politic, vom decide în CEX. Sunt președinte exectiv al PSD, este normal să discut cu colegii de partid".

La rândul lui, Dragnea a fost întrebat despre absența lui Toader de la ședință, răspunzând: "Doar membrii PSD au fost chemați".

Liderul PSD a fost întrebat și dacă i-a cerut lui Toader demisia, răspunzând: "Eu nu am discutat așa ceva".

12:54 – Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au ajuns la sala unde are loc Comitetul Executiv. Cei doi au stat în biroul liderului PSD mai bine de o oră.

12:28 – Ședința CEX nu a început, deși era programată la ora 12:00. Premierul Viorica Dăncilă este în biroul lui Liviu Dragnea de aproape o oră.

12.13 – Ecaterina Andronescu: ”Eu pe domnul ministru l-am văzut cu ochi de profesor, ca profesor și un profesionist”.

12:10 – Dumitru Buzatu, atitudine favorabilă lui Tudorel toader: ”Este un profesionist bun, are prestigiu ridicat, chiar dacă activitatea sa poate nu a mulțumit pe toată lumea. I se poate da o notă bună”.

12:05 – Marian Oprișan, despre necesitatea restructurării Guvernului: „Da, pentru că două colege de-ale noastre părăsesc Guvernul datorită faptului că au devenit candidaţi la alegerile europarlamentare şi e vorba de Natalia Intotero de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi de doamna Rovana Plumb de la Ministerul Fondurilor Europene”

12:00 – Olguța Vasilescu, întrebată dacă în opinia sa ar fi necesară o restructurare a Executivului: „Eu sper că da, de ce să nu fie oportună?”. Întrebată dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să plece din Guvern, ea a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da. Eu m-am exprimat public”.

11:35 – Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament și s-a dus în biroul lui Liviu Dragnea

10:20 – Tudorel Toader pe Facebook: ”Nu este timp pentru a raspunde tuturor dezinformarilor !”


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani