LIVE UPDATE Afganistan: Explozii în apropierea aeroportului din Kabul

LIVE UPDATE Afganistan: Explozii în apropierea aeroportului din Kabul

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite în urma celor două explozii produse în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare. Mai mulţi militari americani au fost ucişi sau răniţi în atentat.


Foto: (c) Xinhua

* UPDATE ORA 21:59 Afganistan: Evacuările britanice continuă în pofida atentatelor ''barbare'' de la Kabul, asigură premierul Boris Johnson

Operaţiunile britanice de evacuare din Afganistan vor continua în pofida atentatelor "barbare" care au avut loc lângă aeroportul din Kabul şi care s-a soldat cu cel puţin 13 morţi şi zeci de răniţi, a anunţat joi premierul britanic Boris Johnson, informează AFP.

Foto: (c) Peter Cziborra/REUTERS


"Ne vom continua operaţiunea (de evacuare). Şi ne apropiem acum de finalul ei, chiar de finalul ei", a declarat Boris Johnson.

Premierul britanic a făcut această declaraţie după o reuniune interministerială de criză convocată după exploziile care au avut loc la aeroportul din Kabul şi care, potrivit unui nou bilanţ, s-au soldat cu până la 20 de morţi şi zeci de răniţi, printre care soldaţi americani.

* UPDATE ORA 21:09 Pentagon:Mai mulţi militari americani au fost ucişi sau răniţi în atentatul de lângă aeroportul din Kabul

Mai mulţi militari americani au fost ucişi sau răniţi în atentatul care a avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, informează AFP.

"Confirmăm că mai mulţi militari (americani) au fost ucişi în atentatul complex de la aeroportul din Kabul", a anunţat Kirby într-un comunicat. "Alţi câţiva au fost răniţi", a adăugat el.

"Ştim de asemenea că mai mulţi afgani au fost victime ale acestui atentat odios", a conchis Kirby.

Potrivit Wall Street Journal şi postului de televiziune Fox, care citează responsabili americani sub protecţia anonimatului, patru soldaţi americani din trupele de puşcaşi marini au fost ucişi.

* UPDATE ORA 20:41 Atac lângă aeroportul din Kabul: Avion medical german, pregătit să ajute la evacuarea persoanelor rănite

Un avion medical german este pregătit să zboare la Kabul şi să ajute la evacuarea persoanelor care au fost rănite joi în atacul de lângă aeroport, a anunţat ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, după ce Germania şi-a încheiat operaţiunile de evacuare, informează Reuters.

Foto: (c) CLEMENS BILAN/EPA


"Am oferit un Medevac (avion pentru evacuare medicală) care să transporte persoanele rănite", a declarat Kramp-Karrenbauer în faţa jurnaliştilor la Berlin, adăugând că aparatul, un Airbus, este în drum dinspre Kabul spre capitala uzbecă Taşkent, unde va rămâne în standby şi pregătit să se întoarcă în capitala afgană.

* UPDATE ORA 20:36 Aurescu: Condamn cu fermitate atacurile teroriste din Kabul; Cei 9 cetăţeni români nu au fost afectaţi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis joi un mesaj pe Twitter în care condamnă cu fermitate atacurile teroriste de la Kabul, menţionând că celula de criză instituţională se află în contact cu cei 9 cetăţeni români aflaţi în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri.

* UPDATE ORA 20:26 Talibanii ''condamnă ferm'' atentatele sângeroase de lângă aeroportul din Kabul

Talibanii "condamnă ferm" atentatele sângeroase care au avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a declarat purtătorul lor de cuvânt, subliniind că acestea au avut loc într-o zonă aflată în responsabilitatea armatei americane, informează AFP şi Reuters.


"Emiratul islamic condamnă ferm atentatele cu bombă care au vizat civili la aeroport", a afirmat într-un tweet Zabihullah Mujahid. "Explozia a avut loc într-o zonă unde forţele americane au responsabilitatea de a asigura securitatea".

Foto: (c) Maxar Technologies/Handout via REUTERS

* UPDATE ORA 20:16 Angela Merkel condamnă atentatul ''absolut josnic'' comis lângă aeroportul din Kabul

Cancelarul federal german Angela Merkel a denunţat joi atentatul "absolut josnic" care a avut loc lângă aeroportul din Kabul şi în care au fost ucise cel puţin 13 persoane şi rănite alte câteva zeci, informează AFP.


Foto: (c) CLEMENS BILAN POOL/EPA


"Evenimentele din această după-amiază arată că riscul este imens şi că este vorba de o situaţie foarte, foarte tensionată pentru a scoate oamenii din ţară" (din Afganistan), a adăugat cancelarul federal german în preambulul unui discurs asupra economiei susţinut la Berlin.

* UPDATE ORA 20:02 Afganistan: Bilanţul atacurilor din apropierea aeroportului de la Kabul a crescut la cel puţin 13 morţi şi 60 de răniţi

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte 60 rănite în urma celor două explozii produse joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare, relatează mass-media locale citate de agenţia EFE.

Unele posturi TV afgane au arătat de asemenea imagini cu numeroase cadavre la locul celor două atentate, primul în apropierea unei porţia a aeroportului, iar celălalt lângă hotelul Baron.

În timp ce ONG-ul italian Emergency a anunţat pe Twitter că aproximativ 60 de răniţi au ajuns la centrul său medical, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a vorbit la rândul său despre cel puţin 50 de răniţi.

* UPDATE ORA 19:54 Afganistan: ONU condamnă 'atacul terorist' comis lângă aeroportul din Kabul

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat joi ''atacul terorist care a ucis şi a rănit un număr de civili'' în apropierea capitalei afgane, Kabul, relatează Reuters.


Foto: (c) Loey FelipeUN Photo/Xinhua


''Acest incident evidenţiază volatilitatea situaţiei din teren în Afganistan, dar în acelaşi timp ne întăreşte hotărârea de a continua să furnizăm asistenţă urgentă în ţară în sprijinul poporului afgan'', a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

El a precizat că din informaţiile de până acum nu există victime în rândul personalului ONU în urma atacului de la aeroportul din Kabul.

* UPDATE ORA 19:16 NATO condamnă ''atacul terorist tragic'' din apropierea aeroportului din Kabul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm 'atacul terorist tragic' comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, subliniind că operaţiunea de evacuare va continua, transmit Reuters şi AFP.

''Condamn ferm acest atac terorist îngrozitor. Prioritatea noastră rămâne evacuarea cât mai multor oameni posibil către un mediu sigur, cât mai rapid cu putinţă'', a reacţionat Stoltenberg pe Twitter.

* UPDATE ORA 18:36 Afganistan: Cel puţin cinci morţi şi zece răniţi în exploziile din apropierea aeroportului din Kabul

Un fotoreporter al agenţiei France Presse a informat joi că cel puţin cinci morţi şi zece răniţi au fost aduşi la un spital din Kabul după exploziile produse în aceeaşi zi în apropierea aeroportului din capitala afgană, unde au loc operaţiuni de evacuare.

La rândul său, organizaţia neguvernamentală Emergency a scris pe Twitter că cel puţin şase oameni au murit şi alţi 30 au fost răniţi într-un atac comis în apropierea aeroportului din Kabul.

* UPDATE ORA 18:06 Afganistan: Explozia de la aeroportul din Kabul s-a soldat cu victime şi ar fi cauzată de un atac sinucigaş cu bombă

Pentagonul a confirmat că explozia produsă joi în apropierea aeroportului din capitala afgană Kabul s-a soldat cu un număr de victime, necunoscut deocamdată, transmit Reuters şi AFP.

Un demnitar american a menţionat că un soldat american a suferit răni grave din cauza exploziei.

Pe de altă parte, un reprezentant al talibanilor a declarat că deflagraţia s-a soldat cu cel puţin 13 morţi şi a fost cauzată de un atacator sinucigaş cu bombă. El a adăugat că numeroşi talibani au fost răniţi.

* ORA 17:06 Explozie în apropierea aeroportului din Kabul

O explozie a avut loc joi în apropierea aeroportului internaţional din capitala afgană, Kabul, a anunţat secretarul pentru presă al Pentagonului, John Kirby, transmit Reuters, AFP şi DPA.

''Putem confirma că a avut loc o explozie în afara aeroportului de la Kabul'', a scris Kirby pe Twitter.

Un oficial american, citat de Reuters, a declarat că cel mult trei soldaţi americani au fost răniţi în deflagraţie.

La rândul său, Ministerul Apărării britanic a anunţat că lucrează pentru a afla detaliile referitoare la explozie şi eventualul impact asupra eforturilor de evacuare de la aeroportul din Kabul.

Foto: (c) ASVAKA NEWS/via REUTERS

''Prioritatea noastră rămâne siguranţa personalului nostru, a cetăţenilor britanici şi a cetăţenilor afgani. Suntem în contact cu aliaţii noştri SUA şi din NATO la nivel operaţional referitor la răspunsul imediat la acest incident'', a precizat ministerul citat.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării turc a informat că au fost semnalate două explozii în apropierea aeroportului din Kabul, fără a se înregistra victime în rândul militarilor turci.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, preşedintele american Joe Biden a fost informat despre acest incident. În momentul veştii despre explozie, Biden se afla într-o întâlnire cu responsabili din domeniul securităţii consacrată tocmai situaţiei din Afganistan.

În ultimele zile, SUA şi-au intensificat operaţiunea de evacuare a cetăţenilor săi şi a unor afgani de la Kabul, astfel încât ultimele trupe americane din Afganistan să poată fi retrase la termenul limită 31 august.

Un oficial american a declarat că deflagraţia din apropierea aeroportului Kabul pare să fi fost cauzată de un atacator sinucigaş cu bombă, menţionează Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…